gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΝΕΟΧΩΡΙ Χωριό ΚΑΡΥΣΤΙΑ" .


Κεντρικές σελίδες (1)

Ανάμεικτα

Δημοτικό Διαμέρισμα Νεοχωρίου

ΝΕΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
Τηλέφωνο: +30 22230 41310
  Το Νεοχώρι απέχει 60 χιλιόμετρα από τη Χαλκίδα, βρίσκεται κτισμένο παράλληλα του ποταμού Νηλέα. Το σύγχρονο Νεοχώρι είναι η νεότερη συνέχεια των εγκαταλελειμμένων συνοικισμών Νικολέτα και Λάλα. Το Λάλα ερημώθηκε και ο συνοικισμός Νικολέτα συγχωνεύτηκε με τα σπίτια του Νεοχωρίου. Οι κάτοικοι ήταν αρβανίτικης καταγωγής, που μετοίκησαν στην Εύβοια επί Ενετοκρατίας.
  Με την υπάρχουσα υποδομή των καταστημάτων που διαθέτει και τα ωραία αξιοθέατά του είναι η καλύτερη στάση στο δρόμο σας. Στις ταβέρνες του χωριού θα βρείτε ντόπια κρέατα, τυριά, κηπευτικά και κρασί, όλα αγνά και εξαιρετικής ποιότητας.
  Ομορφο, καταπράσινο χωριό, απλωμένο στις άκρες του δρόμου και παράλληλα του ποταμού Νηλέα, ο οποίος αγγίζει την ανατολική πλευρά του χωριού και του χαρίζει απλόχερη δροσιά με τις ιτιές, τις λεύκες και τα τεράστια πλατάνια του. Δύο μικρά κατάφυτα ρέματα διασχίζουν κάθετα το χωριό και χύνουν τα νερά τους στον Νηλέα.
  Απέναντι από το χωριό, στο λόφο Μπρέκα, διασώζονται δύο ανεμόμυλοι, σχεδόν ακέραιοι του Καρόζη και του Στεργίου, γεγονός που συμπληρώνει το όμορφο τοπίο.
  Το Καθολικό του χωριού είναι η εκκλησία "Αγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος".

Οικισμός Νικολέτα

  Το χωριό είναι δημιούργημα των τελευταίων χρόνων της Φραγκοκρατίας από τους Αρβανίτες που ήρθαν από την Αττική. Στα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας υπαγόταν στον τομέα του Αυλωναρίου. Με τη δημιουργία του δρόμου Αλιβερίου-Κύμης εγκατέλειψαν σιγά-σιγά το χωριό οι κάτοικοί του και έχτισαν τα σπίτια τους κοντά στο δρόμο. Το παλιό χωριό ερημώθηκε και πολλά από τα σπίτια του γκρεμίστηκαν. Σήμερα όσα σπίτια δεν γκρεμίστηκαν ανακαινίζονται και αποτελούν μια ζωγραφιά στο φυσικό τοπίο της περιοχής.
  Στο βάθος της πλατανοσκέπαστης ρεματιάς, πίσω από το Καθολικό, υπάρχει η παλιά βρύση του χωριού Νικολέτα με άφθονο νερό που τρέχει από δύο κρουνούς, στην οποία μπορείτε να απολαύσετε το δροσερό νερό της, να διαβάσετε σε μαρμάρινη πλάκα την ιστορία της και να ξαποστάσετε κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια της.
Το κείμενο παρατίθεται το Μάρτιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1999) του Δήμου Αυλώνος.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ