gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΗΡΕΑΣ Δήμος ΧΑΛΚΙΔΑ" .


Κεντρικές σελίδες (4)

Ανάμεικτα

Δήμος Κηρέως

ΚΗΡΕΑΣ (Δήμος) ΧΑΛΚΙΔΑ
  Η περιοχή του Κηρέα προτιμήθηκε από τον άνθρωπο σαν τόπος διαμονής του, από τα πρώτα κιόλας χρόνια της δημιουργίας του. Αρκετά είναι τα ευρήματα που φανερώνουν ανθρώπινη ύπαρξη στην παλαιολιθική και νεολιθική περίοδο.
  Αργότερα Αβαντες, Ελλοπες και Ιωνες ανέπτυξαν στην περιοχή αξιόλογους πολιτισμούς, εκμεταλλευόμενοι τα εξαίρετα φυσικά πλεονεκτήματα του τόπου, καθώς και τη γεωγραφική του θέση, αφού τα Αιγαιοπελαγίτικα λιμάνια της αποτελούσαν την πόρτα που οδηγούσε προς τον απέραντο και ανεξερεύνητο τότε ακόμη κόσμο.
  Οταν η αφρόκρεμα των ηρώων της Ελληνικής Μυθολογίας αποφάσιζε να συνδράμει τον Ιάσονα στο παράτολμο σχέδιό του να αρπάξει το χρυσόμαλλο δέρας από την Κολχίδα, επανδρώνοντας την Αργώ, ο Κηρίνθιος ήρωας Κάνθος γινόταν ένας από αυτούς.
  Ο Κάνθος ήταν ένας από τους πέντε αναζητητές του Ηρακλή στα παράλια της Λιβύης. Το τέλος του δεν υπήρξε ανάλογο των άθλων του, αφού σκοτώθηκε από την πέτρα κάποιου βοσκού που υπερασπιζόταν τα κοπάδια του.
  Η περιοχή του Κηρέα στους επόμενους αιώνες ακολούθησε λίγο έως πολύ την ίδια ιστορική πορεία με το υπόλοιπο Ελληνικό Εθνος παίζοντας πάντα σημαντικότατο ρόλο, αφού η ρήση "ο κατέχων την Εύβοια κατέχει όλη την Ελλάδα" δεν απέχει πολύ από την αλήθεια.
  Σπαρτιάτες, Αθηναίοι, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Ενετοί, Τούρκοι και πάλι Ελληνες είναι η επιγραμματική σειρά των κατόχων της έξοχης αυτής περιοχής της Εύβοιας στους αιώνες που κατέγραψε η ιστορία.
  Πολλά είναι τα απομεινάρια που άφησε ο χρόνος και ο ανθρώπινος πολιτισμός στο διάβα των αιώνων στην περιοχή του δήμου Κηρέως. Οι θέσεις Καστρί στη Κήρινθο και στο Προκόπι. Το Καστράκι στο Μαντούδι. Το κάστρο της Κλεισούρας στη θέση Δερβένι (στενό) του Προκοπίου. Ο πύργος της Μπέζας στη Δαφνούσα.
  Τα μνημεία όμως της ανθρώπινης ιστορίας ωχριούν μπροστά στα ανυπέρβλητης ομορφιάς δημιουργήματα της Φύσης, που κατά κόρον στολίζουν την κάθε γωνιά της περιοχής του Κηρέα.
Το κείμενο παρατίθεται το Μάιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του δήμου Ελυμνίων.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μαντουδίου

ΜΑΝΤΟΥΔΙ (Κωμόπολη) ΕΥΒΟΙΑ
  Το κέντρο και η πρωτεύουσα του Δήμου Κηρέως. Εδώ στεγάζονται οι Δημόσιες Υπηρεσίες, το Κέντρο Υγείας και το Δημαρχείο.
  Αξιο επίσκεψης είναι το σπίτι του μεγαλοτσιφλικά της περιοχής Βουδούρη με τα ζωγραφιστά ταβάνια. Σαν αξιόλογα έργα τέχνης μπορούν να χαρακτηρισθούν ο κεντητός επιτάφιος και τα εκκλησιαστικά λάβαρα ρωσικής τεχνοτροπίας.
  Γιορταστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται τόσο κατά τις μέρες του καρναβαλιού όσο και κατά τη διάρκεια του Αυγούστου.
Το κείμενο παρατίθεται το Μάιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του δήμου Κηρέως.

Δημοτικό Διαμέρισμα Προκοπίου

ΠΡΟΚΟΠΙ (Κωμόπολη) ΧΑΛΚΙΔΑ
Τηλέφωνο: +30 22270 41150
  Η δεύτερη σε μέγεθος πόλη του Δήμου και η πρώτη που συναντά ο ερχόμενος από τη Χαλκίδα επισκέπτης. Εδώ φυλάσσεται το σκήνωμα του θαυματουργού Οσίου Αγίου Ιωάννη του Ρώσου το οποίο παρότι ανήκει σε έναν ρωσικής καταγωγής Αγιο, αντικατοπτρίζει τη σημασία των όρων Ορθοδοξία και Ελληνισμός. Αξια επίσκεψης είναι και η παλιά εκκλησία της πόλης Αγιος Κωνσταντίνος.
  Σπουδαίας ποιότητας είναι το μέλι που παράγεται στη περιοχή και πωλείται από τους παραγωγούς στον κεντρικό δρόμο της πόλης.
Το κείμενο παρατίθεται το Μάιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του δήμου Κηρέως.

Δημοτικό Διαμέρισμα Φαράκλας

ΦΑΡΑΚΛΑ (Χωριό) ΧΑΛΚΙΔΑ
Τηλέφωνο: +30 22270 94248
  Το χωριό αυτό έχει συνδεθεί με τη χαρισματική προσωπικότητα του Μακαριστού γέροντα Ιακώβου, ενός σύγχρονου Αγιου που η ζωή και τα έργα του σαν Μοναχού και Ηγούμενου της Μονής του Οσίου Δαυίδ (βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα βορειοδυτικά) έκαναν χιλιάδες ανθρώπους στην Εύβοια και σε ολόκληρη την Ελλάδα να τον θεωρούν σαν άφθαστο πρότυπο και σαν ψυχοπνευματικό στήριγμα, τόσο κατά τη διάρκεια της επίγειας ζωής του, όσο και μετά τη Κοίμησή του.
  Ο Μακαριστός Ιάκωβος γεννήθηκε στη Φαράκλα, όπου βρίσκεται το σπίτι του αλλά και το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής όπου προσευχόταν.
Το κείμενο παρατίθεται το Μάιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του δήμου Κηρέως.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ