gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΝΩΓΗ Δημοτικό Διαμέρισμα ΙΘΑΚΗ" .


Κεντρικές σελίδες (2)

Ανάμεικτα

Δημοτικό Διαμέρισμα Ανωγής

ΑΝΩΓΗ (Δημοτικό Διαμέρισμα) ΙΘΑΚΗ
Τηλέφωνο: +30 26740 33509
  Σε υψόμετρο 550 μ. στο βουνό Νήριτο και σε απόσταση 15 χλμ από το Βαθύ, βρίσκεται το "ψηλότερο" χωριό του νησιού. Με ελάχιστους σήμερα κατοίκους, θύμα και αυτό της αναγκαστικής μετανάστευσης, παρατάσσει τα όμορφα κτίσματά του για να πιστοποιήσει ότι κάποτε υπήρξε ζωντανό.
  Με έντονα στοιχεία της Ενετοκρατικής περιόδου στη γενικότερη συμπεριφορά του χώρου , "παρουσιάζει" την Βυζαντινού ρυθμού εκκλησία της Παναγίας κτισμένη τον 12ο αιώνα η οποία σήμερα είναι διατηρητέο μνημείο. Οι θαυμάσιες αγιογραφίες της, συντηρημένες από τον κ. Κουτσουρή από την ευγενική προσφορά του συμπατριώτη μας κ. Γράτσου, μεταφέρουν την αξία της τέχνης δια μέσου των αιώνων. Πανέμορφο έργο και το καμπαναριό της που στέκει στον προαύλιο χώρο από το 1682. Στις 14 Αυγούστου παραμονή της Παναγίας γίνεται εκεί παραδοσιακό λαϊκό πανηγύρι με επιτυχία.
  Ψηλότερα από τον σημερινό οικισμό υπάρχουν ακόμα υπολείμματα του παλαιού οικισμού με πυκνή δόμηση και αμυντική αρχιτεκτονική διάταξη. Από εδώ η θέα είναι θαυμάσια και ο επισκέπτης μπορεί να δει και τα σωζόμενα ερείπια του οικισμού, με τις παλιές φυλακές. Έως το 1912 η Ανωγή ήταν πρωτεύουσα του Δήμου Νηριτίων στον οποίο ανήκε και το Κιόνι.
  Λίγο έξω από το χωριό βρίσκονται σκορπισμένοι τεράστιοι ογκόλιθοι "μενίρ", που αποτελούν αξιοθέατο και παρουσιάζουν τις ιδιοτροπίες της φύσης και φαίνονται σαν κάποιο αόρατο χέρι να τους τοποθέτησε στη θέση τους.
  Η ανάβαση στην Ανωγή από το νότο ή από το Βορρά είναι μοναδική με θέα προς την Β-ΒΑ πλευρά του νησιού και τα νησάκια προς τις ακτές της Ηπειρωτικής Ελλάδος. Αίσθηση προκαλεί κατά τους χειμερινούς μήνες, δίνοντας την εντύπωση χωριού, χαμένου μέσα στα σύννεφα και την ομίχλη.
  Σε απόσταση 3 χλμ προς τα Ν-ΝΔ βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας των Καθαρών , κτισμένο τον 17ο αιώνα το οποίο είναι σημείο πνευματικής και ευλαβικής αναφοράς για τους Απανταχού της γης Ιθακήσιους. Η Παναγία η Καθαριώτισσα είναι η Προστάτιδα του νησιού και γιορτάζει στις 8 του Σεπτέμβρη. Δύο εκδοχές δίνουν την ερμηνεία για την προέλευση της ονομασίας του Μοναστηρίου. Σύμφωνα με την πρώτη το όνομα Παναγία των Καθαρών προέρχεται από την λέξη "κάθαρα", η οποία στην τοπική διάλεκτο σημαίνει τα ξερόκλαδα και τους μικρούς θάμνους που κόβονται και καίγονται για να καθαρίσει κάποιος τόπος.
  Επειδή λοιπόν η ιερή θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου βρέθηκε μέσα στα καιγόμενα κάθαρα την ονόμασαν "Καθαριώτισσα". Σύμφωνα δε με την άλλη επικρατούσα εκδοχή το Μοναστήρι κατασκευάστηκε από Χριστιανούς οπαδούς της αίρεσης των Καθαρών. Καθαροί ήταν μία αιρετική παραφυάδα των πρώτων χριστιανικών χρόνων. Είναι το μοναδικό σε λειτουργία μοναστήρι του νησιού και διαθέτει φιλόξενους χώρους. Πρώτες γραπτές μαρτυρίες έχουμε το 1696, όπου το μοναστήρι ανακαινίζεται από τον ηγούμενο Θεοφάνη Αλευρά (1696-1713). Σήμερα στο Μοναστήρι μένει ένας ντόπιος μοναχός που αγωνίζεται να το συντηρήσει γιατί το μοναστήρι ήταν κλειστό για πολλά χρόνια και έπαθε μεγάλες ζημιές με τους σεισμούς του 1953. Παλιά εικόνα του Χριστού βρίσκεται σήμερα στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών, στο Βαθύ. Η θέα από το επιβλητικό καμπαναριό του προς το Νότιο τμήμα του νησιού και το Βαθύ είναι συγκλονιστική.

Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Καθαρών

ΜΟΝΗ ΚΑΘΑΡΩΝ (Μοναστήρι) ΙΘΑΚΗ
Τηλέφωνο: +30 26740 31247
  Η Μονή Καθαρών βρίσκεται σε υψόμετρο 566 μ., 6 χλμ. έξω από το ομώνυμο χωριό. Δύο εκδοχές υπάρχουν για το χτίσιμο στην περιοχή της εκκλησίας και του μοναστηριού της Παναγίας. Η πρώτη υποστηρίζει ότι καλλιεργητές πήγαν στην περιοχή για να κάψουν "κάθαρα", δηλ. άγρια χόρτα και αγκάθια και βρήκαν την εικόνα της Παναγίας.Ετσι αποφάσισαν να κτίσουν εκεί μία εκκλησία. Η δεύτερη εκδοχή συνδέει την ίδρυση του μοναστηριού με τους οπαδούς της Καθολικής αίρεσης των Καθαρών. Οποια και να είναι η αληθινή εκδοχή, το γεγονός είναι ότι η εκκλησία της Παναγίας χτίστηκε το 1696 και το μοναστήρι που χτίστηκε λίγο αργότερα λειτούργησε αδιάκοπα ως την περασμένη δεκαετία.
   Σήμερα υπάρχει μόνο ένας μοναχός, που όμως όλο τον χρόνο φροντίζει την Μονή και προσφέρει φιλοξενία στους επισκέπτες της περιοχής. Η εικόνα της Παναγίας, που πιθανώς αποτέλεσε την αφορμή για την ίδρυση του μοναστηριού, αποδίδεται στον ευαγγελιστή Λουκά. Εξαιρετικής ομορφιάς είναι, επίσης, το ξυλόγλυπτο τέμπλο της εκκλησίας βυζαντινής τεχνοτροπίας. Η Παναγία η Καθαριώτισσα που είναι και πολιούχος του νησιού τιμάται με λαμπρότητα στις 8 και στις 14 Σεπτεμβρίου και την Κυριακή του Πάσχα.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ