gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΕΛΕΙΟ - ΠΡΟΝΟΙ Δήμος ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ" .


Κεντρικές σελίδες (4)

Ανάμεικτα

ΕΛΕΙΟ - ΠΡΟΝΟΙ (Δήμος) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
  Ο Δήμος Ελειού - Πρόννων καταλαμβάνει την νοτιοανατολική πλευρά από το πανέμορφο και καταπράσινο νησί της Κεφαλονιάς. Το νησί των αντιθέσεων και της απαράμιλλης ομορφιάς που καταφέρνει να κερδίσει κάθε επισκέπτη. Οι ακτές της Κεφαλονιάς άλλοτε σχηματίζουν μικρούς και μεγάλους κόλπους με υπέροχα απάνεμα ακρογιάλια, ιδανικά για κολύμπι και για ψάρεμα και άλλοτε απότομους γκρεμούς όπου τα άγρια βράχια συναντούν τα καταγάλανα νερά του Ιονίου.
  Ξεχωριστό χαρακτηριστικό της Κεφαλονιάς είναι η μοναδική ποικιλία μαύρου ελάτου, η "κεφαλληνιακή ελάτη", που συναντιέται σε καθαρή μορφή μόνο στο ψηλότερο βουνό του νησιού, τον Αίνο. Από τον εθνικό δρυμό του Αίνου μπορεί κανείς να θαυμάσει τη θέα που ξανοίγεται στα μάτια του μέσα από τα βαθυπράσινα δέντρα του βουνού. Στην περιοχή κατοικούν σπάνια είδη αρπακτικών πουλιών και τα μοναδικά άγρια άλογα κοντά στο χωριό Αργίνια που ανήκει στο Δήμο μας.
  Από την παλαιολιθική εποχή, (ίσως από το 40.000 π.χ.) εντοπίζεται ανθρώπινη παρουσία στην Κεφαλονιά. Κατά τους αρχαίους χρόνους το νησί ήταν χωρισμένο σε τέσσερις αυτόνομες περιοχές που αποτελούσαν την "Κεφαλληνιακή Τετράπολη", την Σάμη, την Κράνη, τους Πρόννους και την Πάλλη. Με δημοκρατικό πολίτευμα οι τέσσερις πόλεις στήριξαν τους Ελληνες στους Περσικούς πολέμους και στη συνέχεια διαμόρφωσαν πολλές και διαφορετικές συμμαχίες με τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής διαθέτοντας αξιόμαχο ναυτικό δυναμικό. Οι Πρόννοι καταλάμβαναν την νοτιότερη πλευρά του νησιού. Σύμφωνα με τον ιστορικό Πολύβιο, ο Πόρος ήταν το λιμάνι των Πρόννων.
  Ο Δήμος Ελειού - Πρόννων έχει πλούσια πολιτιστική παράδοση και σημαντικό πολιτιστικό παρόν. Παρουσιάζονται εκθέσεις, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις τοπικών και καλούμενων καλλιτεχνικών σχημάτων. Οι εκδηλώσεις γίνονται με πρωτοβουλία και ευθύνη του Δήμου και την ενεργό συμμετοχή των κατοίκων. Κατά τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες οργανώνονται τοπικά πανηγύρια. Μεταξύ των τοπικών χορών είναι ο Μπάλος και ο Διβαράτικος. Επίσης χορεύονται οι "Καντρίλιες".
  Για όσους αγαπούν την άθληση υπάρχει η δυνατότητα πεζοπορίας σε πολλές περιοχές μέσα σε στενά, όμορφα δασικά μονοπάτια. Επίσης οι λάτρεις των θαλασσίων σπορ μπορούν να κάνουν ιστιοπλοΐα και καταδύσεις.
  Οι παραλίες Αράγια, Αγίας Βαρβάρας και Σκάλας έχουν τιμηθεί τα τελευταία χρόνια και εφέτος με την διάκριση της "Γαλάζιας Σημαίας για την Ευρώπη". Η περιοχή διακρίνεται για τη σημαντική τουριστική υποδομή και τις σύγχρονες επιχειρήσεις που, μαζί με τη φιλόξενη συμπεριφορά των κατοίκων κάνουν τη διαμονή των επισκεπτών αξέχαστη.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Ελειού - Πρόνων


Δημοτικό Διαμέρισμα Μαρκοπούλου

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Τηλέφωνο: +30 26710 81358
Χωριό χτισμένο πάνω σε ύψωμα με υπέροχη πανοραμική θέα. Στο Μαρκόπουλο κάθε χρόνο, περί τα μέσα του Αυγούστου, εμφανίζονται τα φίδια της Παναγίας. Πρόκειται για μικρά ακίνδυνα φιδάκια που έχουν στο κεφάλι τους το σημάδι του σταυρού. Ανήμερα της γιορτής της Παναγίας τα φίδια μπαίνουν στην εκκλησία και ανεβαίνουν στην ασημένια εικόνα Της. Aραγε πρόκειται για θαύμα ή για μεταναστευτικό σταθμό των φιδιών καθώς κατευθύνονται σε άλλα ζεστότερα μέρη; Οι ντόπιοι πιστεύουν πως τα φίδια είναι ένδειξη καλής τύχης. Σύμφωνα με μαρτυρίες, το 1953 που έγιναν οι μεγάλοι σεισμοί τα φίδια δεν εμφανίστηκαν. Χαρακτηριστικό είναι πως τα φίδια της Παναγίας εξαφανίζονται στις 15 Αυγούστου μετά τη λειτουργία ή μετά το πανηγύρι.

ΠΟΡΟΣ (Κωμόπολη) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Ο Πόρος είναι το μεγαλύτερο δημοτικό διαμέρισμα του νεοσύστατου Δήμου Ελειού-Πρόννων. Είναι ένα όμορφο γραφικό χωριό, γύρω από το οποίο βρίσκονται τα χωριά Τζανάτα, Ασπρογέρακας, Καμπιτσάτα και Ρίζα. Έχει πληθυσμό 1500 κατοίκους. Με το λιμάνι του αποτελεί σπουδαίο συγκοινωνιακό κόμβο της Κεφαλονιάς με την υπόλοιπη Ελλάδα. Κτίστηκε μετά τους σεισμούς του 1953, οπότε και τα λίγα ψαράδικα σπίτια του καταστράφηκαν. Είναι αρμονικά δομημένος στις παράκτιες παρυφές των βουνών Παχνί και Ατρος. Μια απέραντη δανδελωτή παραλία, πλούσια σε αμμουδιές και απάνεμα λιμανάκια μήκους 2 χλμ, αποτελεί τη θαλάσσια βιτρίνα του. Η θάλασσα, με την καθαριότητά της και τη διαύγειά της προσφέρει ένα φαντασμαγορικό θέαμα με την ποικιλία των χρωματισμών του βυθού της . Η περιοχή είναι φημισμένη και σαν ψαρότοπος, έχει δε παρατηρηθεί και η φώκια Monachus-Monachus στις θαλάσσιες σπηλιές και η χελώνα Caretta-Caretta

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δημοτικού Διαμερίσματος Πόρου


ΡΑΤΖΑΚΛΙ (Οικισμός) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Το Ρατζακλί είναι ένα γραφικότατο χωριό που ανήκει στο Δημοτικό Διαμέρισμα Σκάλας και έχει πανέμορφη θέα προς τη θάλασσα και στο διπλανό όρμο του Κατελειού.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ