gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 8 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΝΕΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ Κωμόπολη ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ" .


Κεντρικές σελίδες (8)

Ανάμεικτα

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Μάμα

ΑΓΙΟΣ ΜΑΜΑΣ (Χωριό) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Τηλέφωνο: +30 23730 91201, 91706
Φαξ: +30 23730 91731
  Είναι ένα χωριό με 1342 κατοίκους που βρίσκεται ανάμεσα στις χερσονήσους Κασσάνδρας και Σιθωνίας.
  Στους παραλιακούς οικισμούς του ”Πόρτες“, ”Βάρκες“ και ”Γκρέμια“ που βρίσκονται προς την πλευρά του Θερμαϊκού κόλπου βρίσκονται τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία και κάμπιγκ του Δήμου.
  Στις παραλίες του προς τον Τορωναίο κόλπο αναπτύσσονται καινούργιοι παραθεριστικοί οικισμοί.
  Το χωριό είναι πανελλήνια γνωστό από την ”εμποροπανήγυρη του Αγίου Μάμα“ που στις αρχές του Σεπτέμβρη κάθε χρόνο γίνεται πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών.
Ιστορία
  
Η παλαιότερη γνωστή οργανωμένη εγκατάσταση ανθρώπων στην περιοχή του Αγίου Μάμαντος βρισκόταν στην ομώνυμη τούμπα (γίνονται ανασκαφές) και υπήρχε ήδη το 5000 π.Χ.
  Για την ύπαρξη του χωριού όμως και μάλιστα με το ίδιο όνομα οι παλαιότερες γνωστές μαρτυρίες προέρχονται από αγιορείτικα έγγραφα του 1047 μ.Χ.
  Το 1423 ο Αγιος Μάμας υποτάχθηκε στους Οθωμανούς και στα μέσα του 15ου αιώνα το χωριό ανήκε σε έναν Οθωμανικό άρχοντα (Μιχαήλ Μπέη)
  Το 1821 οι Αγιομαμίτες έλαβαν ενεργό μέρος στην Ελληνική επανάσταση.
  Η πρώτη γνωστή ιστορική μαρτυρία για την εμποροζωοπανήγυρη χρονολογείται στο 1870.
  Το χωριό πήρε το όνομά του από τον Αγιο Μάμα.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Παντελεήμονα

ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ (Χωριό) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Τηλέφωνο: +30 23730 21215
Φαξ: +30 23730 21215
  Είναι ένα γραφικό αγροτικό χωριό 452 κατοίκων, που ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, με τρεχούμενα νερά και πλατάνια, εκεί που ακόμη ο άνθρωπος μπορεί να συναντήσει τη φύση.
  Κτίστηκε το 1923 από πρόσφυγες από την Προικόνησο της Προποντίδας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Διονυσίου

ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ (Χωριό) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Τηλέφωνο: +30 23730 21800
Φαξ: +30 23730 25702
  Ένα χωριό με 1303 μόνιμους κατοίκους που το καλοκαίρι πολλαπλασιάζονται, αφού αποτελεί καταφύγιο για χιλιάδες παραθεριστές, καθώς τους καλοκαιρινούς μήνες η περιοχή μεταβάλλεται σε τουριστικό θέρετρο.
  Ο παραλιακός οικισμός απορροφά κυρίως τη μεγάλη τουριστική κίνηση της περιοχής.
  Αποτελεί πρότυπο όσον αφορά το ρυμοτομικό του σχέδιο, είναι κτισμένος κατά μήκος του Θερμαϊκού και διαθέτει πεντακάθαρη θάλασσα.
  Μπορείτε να περάσετε την ημέρα σας εκεί, απολαμβάνοντας τη θάλασσα, τον περίπατο κοντά στην παραλία στη σκιά των δέντρων και να την τελειώσετε σε ένα από τα πολλά ταβερνάκια και μπαράκια της περιοχής.
Ιστορία
  
Κτίστηκε το 1923 από πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης ( περιοχή Τσανάκαλε). Αρχικά αποτελούνταν από τον οικισμό που ήταν κτισμένος στο Μετόχι της Μονής Διονυσίου, από όπου πήρε και το όνομά του.
  Το 1964 δημιουργήθηκε ο παραλιακός οικισμός που διαθέτει κυρίως παραθεριστικές κατοικίες και τουριστικά καταλύματα.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ζωγράφου

ΖΩΓΡΑΦΟΥ (Χωριό) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Τηλέφωνο: +30 23730 21820
Φαξ: +30 23730 21820
  Το πιο μικρό πληθυσμιακά χωριό του Δήμου μας με 385 κατοίκους , που δεν υστερεί όμως σε κάτι ”ουσιαστικό“ από τα υπόλοιπα.
  Ανθρωποι φιλόξενοι που αγκαλιάζουν τον επισκέπτη με αγάπη.
Ιστορία
  
Χτίστηκε το 1922 από πρόσφυγες από το Ανταβάλ της Καππαδοκίας σε περιοχή του Μετοχίου της Μονής Ζωγράφου, από όπου προέρχεται και το σημερινό του όνομα.

Δημοτικό Διαμέρισμα Νέων Μουδανιών

ΝΕΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ (Κωμόπολη) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
  Τα Νέα Μουδανιά σήμερα είναι μια πόλη που κατοικούν 6.537 άνθρωποι, είναι η έδρα του Δήμου Μουδανιών και αποτελούν το κύριο εμπορικό, οικονομικό και πνευματικό κέντρο της Χαλκιδικής. Αναπτύσσουν έντονη τουριστική και οικονομική δραστηριότητα και φιλοδοξούν να γίνουν και το μορφωτικό κέντρο της Χαλκιδικής λόγω της λειτουργίας παραρτήματος Τ.Ε.Ι.
  Απέχουν 60χλμ. από την πόλη της Θεσσαλονίκης και συνδέονται με αυτήν με έναν άνετο αυτοκινητόδρομο που περνάει μέσα από αμπελώνες και χαμηλούς λόφους. Το ΚΤΕΛ Χαλκιδικής συνδέει καθημερινά με τακτικά δρομολόγια (ανά τέταρτο της ώρας) τα Νέα Μουδανιά με τη Θεσσαλονίκη και όλη τη Χαλκιδική. Το αεροδρόμιο "Μακεδονία" βρίσκεται σε απόσταση μόλις 35 χλμ. από την πόλη.
  Λίγο πριν αντικρίσετε τη πόλη μας, σημείο γνωριμίας αποτελεί ο απέραντος ελαιώνας που το 1923 ήταν ένα από τα κίνητρα εγκατάστασης των πρωτοπόρων Μουδανιωτών.
  Μετά τον ελαιώνα μπορείτε να θαυμάσετε την απεραντοσύνη της θάλασσας που είναι έτοιμη να σας δεχτεί στην υδάτινη αγκαλιά της. Το βάθος της είναι ιδανικό για τους μικρούς της επισκέπτες αλλά και για αυτούς που οι επιδόσεις τους δεν είναι τόσο αξιοσημείωτες.
  Στην παραλία των Νέων Μουδανιών μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας, τα ολόφρεσκα ψάρια και τους ουζομεζέδες που μπορούν να σας προσφέρουν οι ψαροταβέρνες. Το καλοκαίρι λειτουργεί κινηματογράφος.
  Ο επισκέπτης μπορεί να ζήσει αξέχαστες στιγμές στα μπαράκια και στα κλαμπ της πόλης. Στο ψηλότερο σημείο της πόλης, το λεγόμενο λόφο ”της Παναγίας Κορυφινής“ βρίσκεται μια όμορφη εκκλησία βασιλική τρίκλιτη χτισμένη μέσα σε ένα μαγευτικό περιβάλλον. Εκεί φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας Κορυφινής που ταξίδεψε από την Καλόλιμνο της Μ. Ασίας. Η χάρη της γιορτάζεται μεγαλόπρεπα στις 8 Σεπτεμβρίου. Η μέρα αυτή είναι τοπική αργία.
  Ο ρομαντικός επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το βασίλεμα του ήλιου πίσω από τον Όλυμπο στα πολλά καφέ που βρίσκονται στο κέντρο των Νέων Μουδανιών. Όταν ο καιρός το επιτρέπει, μπορεί κάποιος να φωτογραφηθεί με φοντο τη χερσόνησο της Κασσάνδρας.
  Στο Ανοιχτό θέατρο, κόσμημα της πόλης, χωρητικότητας 2.000 θεατών, φιλοξενούνται με τον τίτλο ”Φεστιβάλ της Θάλασσας“ ποιοτικές θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες υψηλών απαιτήσεων σε ένα χώρο δίπλα στη θάλασσα, σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, που υπόσχεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον σας τις καλοκαιρινές νύχτες.
  Ένα αξιόλογο και μοναδικό στον Ελλαδικό χώρο μουσείο ναυτικών αντικειμένων και οστράκων και ένα λαογραφικό μουσείο που φιλοξενεί αντικείμενα από τις αλησμόνητες πατρίδες λειτουργούν στα Νέα Μουδανιά.
  Στα μέσα Ιουλίου ο πολιτιστικός σύλλογος ”Ο Φάρος“ υπό την αιγίδα του Δήμου Μουδανιών προσφέρει στους κατοίκους και τους επισκέπτες των Νέων Μουδανιών στιγμές γεμάτες διασκέδαση αλλά και συγκίνηση σε μια εβδομάδα φολκλορικών συναντήσεων που πλαισιώνεται από χορευτικές, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις με κατάληξη την Κυριακή της ”γιορτής της Σαρδέλας“, ένα πανηγύρι γεμάτο από μυρωδιές της ψητής σαρδέλας και της ρετσίνας που προσφέρονται άφθονα σε όλους.
  Με τη δημιουργία παραρτήματος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης ο Δήμος διαθέτει όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης: βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια, ΤΕΕ, Λύκειο, ΙΕΚ, Ωδεία κ.λ.π.
  Το κλειστό γυμναστήριο, γήπεδα ποδοσφαίρου με χλοοτάπητες κλασσικά και (5Χ5) και άλλοι αθλητικοί χώροι, όπως γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, τένις έδωσαν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν ομάδες Μπάσκετ, Βόλεϊ, Ποδοσφαίρου και να αναδειχθούν σε υψηλές κατηγορίες. Κάθε χρόνο στην παραλία των Νέων Μουδανιών διοργανώνονται συναντήσεις μπήτς σόκερ, μπήτς βόλεϊ, μπήτς τέννις με συμμετοχές από όλη την Ελλάδα.
  Ο Ναυτικός Όμιλος Ν. Μουδανιών, με πολλές δραστηριότητες, έχει διακριθεί πολλές φορές διεθνώς με τα τμήματα ιστιοπλοΐας του και τους διεθνείς αγώνες ψαρέματος.
  Στα Νέα Μουδανιά υπάρχει Κέντρο Υγείας και πολλά ιδιωτικά ιατρεία και εργαστήρια όλων σχεδόν των ειδικοτήτων. Λειτουργούν φαρμακεία σε εικοσιτετράωρη βάση, καθώς επίσης δημόσιο κτηνιατρείο και τέσσερα ιατρεία μικρών ζώων. Σύντομα πρόκειται να ξεκινήσει τη λειτουργία της μιας νέα ξενοδοχειακή μονάδα de lux με υπερσύγχρονο συνεδριακό κέντρο και τμήμα θαλασσοθεραπείας.
  Οι παραγόμενες ποσότητες αλιευμάτων είναι σημαντικές αφού στα Ν. Μουδανιά βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες ιχθυόσκαλες της Ελλάδας.
  110.000 στρέμματα είναι η καλλιεργούμενη γη, με σημαντική παραγωγή σε ελιές, φιστίκια, καΐσια κ.λ.π. Ελαιοτριβεία και συσκευαστήρια ελιάς, αλιπάστων και φρούτων εξυπηρετούν τις ανάγκες των καταναλωτών. Τα προϊόντα αυτά εξάγονται σε πολλές χώρες του εξωτερικού.
  Η πόλη των Νέων Μουδανιών, το κέντρο του Δήμου, είναι το κατ’εξοχήν εμπορικό κέντρο της Χαλκιδικής. Υπάρχουν υποκαταστήματα της Αγροτικής, Εθνικής, Εμπορικής, Πειραιώς και ALPHA τράπεζας, στα οποία λειτουργούν μηχανήματα αυτόματης συναλλαγής. Οι καταναλωτές εξυπηρετούνται από μεγάλα σούπερ μάρκετ και πολλά αξιόλογα εμπορικά καταστήματα. Κάθε Τετάρτη λειτουργεί η μεγαλύτερη υπαίθρια λαϊκή αγορά της Χαλκιδικής. Επίσης υπάρχουν εργοστάσια κατασκευής αγροτικών μηχανημάτων και μεταποιητικές επιχειρήσεις.
  Οι επισκέπτες μπορούν να εξυπηρετηθούν από το Ταχυδρομείο, πολλά γραφεία τηλεμεταφορών, να προμηθευτούν εισιτήρια για να πραγματοποιήσουν εκδρομές με μικρά φέρυ μπόουτ και δελφίνια στις Σποράδες ή να κάνουν το γύρο του Αγίου Όρους.
Ιστορία
  Τα Νέα Μουδανιά ιδρύθηκαν το 1923 από πρόσφυγες της περιοχής Μουδανιών, Κίου, Καλολίμνου Σιγής Ελιγμών και της γύρω περιοχής της Προύσσας. Τα θύματα της Μικρασιατικής καταστροφής αντιμετώπισαν τεράστια προβλήματα, τα κυριότερα επιβίωσης. Η κατάσταση ήταν απελπιστική καθώς δεν υπήρχε κατοικημένη περιοχή. Ο περισσότερος τόπος ήταν γεμάτος από χωράφια των γύρω χωριών και ο υπόλοιπος έλη, τα οποία αποτελούσαν εστίες μικροβίων. Οι μόνοι κάτοικοι που ζούσαν εδώ ήταν λίγοι ψαράδες και ο φύλακας του ελαιώνα.
  Το όνομα της περιοχής ήταν ”Καργί Λιμάνι“ που στα τουρκικά σημαίνει ”απάνεμο λιμάνι“ και στους ναυτικούς χάρτες σημαινόταν με μια άγκυρα όπως ακριβώς και τα Μουδανιά της Βιθυνίας, από όπου προέρχονταν οι πρόσφυγες. Το 1925 το όνομα αυτό αντικαταστάθηκε από το ”Νέα Μουδανιά“.
  Τον Αύγουστο του 1923 ήρθαν οι πρώτοι πρόσφυγες και προσπάθησαν να ξαναρχίσουν μια καινούργια ζωή σε έναν τόπο μακριά από αυτόν που γνώριζαν σαν δικό τους. Τα κριτήρια για την επιλογή της περιοχής ήταν ο τεράστιος ελαιώνας που βρίσκεται ακόμη και σήμερα στα δυτικά, καθώς και τα κόκκινα εκείνα βράχια που βρίσκονται στα ανατολικά. Σημαντική βοήθεια προσέφερε ο Σεβασμιότατος Αγιος Καμπανίας κ.κ. Διόδωρος, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Αποκατάστασης Προσφύγων. Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα από το βιβλίο του Σταύρου Κουβράκη ”Νέα Μουδανιά“:
  ”...Ένα ανοιξιάτικο πρωινό του 1923 μπήκαν σε μια βενζινάκατο με τ' όνομα "Δελφίνι", ο Ζαφείρης Ζαφειρίου, ένας φίλος του Αμερικανός και ξεκίνησαν.
Ταξίδευαν ανατολικά και γιαλό-γιαλό στα παράλια της Χαλκιδικής. Βράδιασε, όταν έφτασαν στην παραλία της Επανωμής. Παντού ερημιά. Μόνο το χωριό σε τέσσερα χιλιόμετρα απόσταση από την παραλία . Πέρασαν τη νύχτα τους στην αμμουδιά και το πρωί ξαναξεκίνησαν. Πλησίαζε το βράδυ, όταν έφθασαν σε μια τοποθεσία τέσσερα μίλια περίπου από την Κασσάνδρα. Σταμάτησαν αμέσως τη μηχανή. Και αυτό γιατί στην τοποθεσία που έξω απλωνόταν, βρήκαν αυτό που ζητούσαν. Μια σειρά λοφίσκων, σε σχήμα πετάλου, με την αριστερή πλευρά φυτεμένη με ελαιόδεντρα, που τα φύλλα τους χρύσιζαν στον απογευματινό ήλιο καθώς τα κουνούσε η ελαφριά μπουκαδούρα, τους ενθουσίασε. Όλοι ήξεραν την καλλιέργεια της ελιάς, αφού το ευλογημένο αυτό δένδρο ευδοκιμούσε σε όλα τα παράλια της Μ. Ασίας. Στο βάθος απέραντοι αγροί, κατάλληλοι για αμπελώνες, οπωρώνες και σιτοβολώνες. Μπρος τους ένα ορμίσκος, με μερικά πλεούμενα και δύο - τρία κτίσματα.
Αυτό ήταν. Πήραν αμέσως την απόφασή τους.
.."
Βιβλιογραφία . ”Αντίλαλοι από τα Μουδανιά και τα γύρω“, διανέμεται από το Δήμο Μουδανιών.

Δημοτικό Διαμέρισμα Πορταριάς

ΠΟΡΤΑΡΙΑ (Κωμόπολη) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Τηλέφωνο: +30 23730 21376
Φαξ: +30 23730 21376
  Είναι ένα χωριό με 1421 κατοίκους που η κύρια ασχολία τους είναι αγροτική.
  Φημίζεται για τα καϊσια του που εξάγονται σε πολλές χώρες.
Ιστορία
  
Κτίστηκε στην περιοχή της αρχαίας πόλης Σπάρτολες και πήρε το όνομά του από τη μεγάλη πόρτα που βρισκόταν στην κεντρική πλατεία του χωριού.
  Το 1922, που άρχισαν να δημιουργούνται οι πρώτοι οικισμοί προσφύγων (Καργί Λιμάνι, Νέα Ποτίδαια, Καρκάρα), ανήκαν διοικητικά στην Πορταριά μέχρι το 1925 που διαχωρίστηκαν.

Δημοτικό Διαμέρισμα Σημάντρων

ΣΗΜΑΝΤΡΑ (Κωμόπολη) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Τηλέφωνο: +30 23730 61205, 61080, 61090
Φαξ: +30 23730 61173
  Τα Σήμαντρα είναι ένα από τα εννέα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Μουδανιών, το μεγαλύτερο σε πληθυσμό, μετά τα Νέα Μουδανιά, με 2526 κατοίκους.
  Οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και το εμπόριο. Ένα από τα μεγαλύτερα καρναβάλια της Χαλκιδικής διοργανώνεται εδώ από τους τοπικούς φορείς, υπό την αιγίδα του Δήμου.
Ιστορία
  
Προσφυγικό χωριό, κτίστηκε από πρόσφυγες από την Αρτάκη της Προποντίδας και τη Σεμέντρα της Καππαδοκίας. Από την τελευταία πήρε και το όνομά του. Οι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν στον οικισμό που παλαιότερα ονομαζότανε Καρκάρα, το 1922 και 1924 αντίστοιχα.

Δημοτικό Διαμέρισμα Φλογητών

ΦΛΟΓΗΤΑ (Χωριό) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Τηλέφωνο: +30 23730 31378
Φαξ: +30 23730 31995
  Τα Φλογητά είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό κτισμένο αμφιθεατρικά με θέα το Θερμαϊκό. Έχει πληθυσμό 1501 κατοίκους που τους θερινούς μήνες αυξάνονται σε αρκετές χιλιάδες. Η οργανωμένη αμμώδης παραλία του είναι στολισμένη με 600 περίπου φοινικόδεντρα και η θάλασσά του είναι από τις ομορφότερες και καθαρότερες του νομού.
  Οι κυριότερες ασχολίες των κατοίκων είναι η γεωργία και ο τουρισμός.
Ιστορία:
  Τα Φλογητά κτίστηκαν από πρόσφυγες που ήρθαν από την Καππαδοκία.
  Μέχρι το 1934, στην περιοχή των Φλογητών (Ρωσικό Μετόχι) λειτουργούσε το πρώτο νοσοκομείο που περιέθαλψε τους πρόσφυγες και τους ντόπιους κατοίκους της νότιας Καλαμαριάς.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ