gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 5 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΟΡΜΥΛΙΑ Κωμόπολη ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ" .


Κεντρικές σελίδες (5)

Ανάμεικτα

Δημοτικό Διαμέρισμα Μεταμόρφωσης

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ (Χωριό) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Τηλέφωνο: +30 23750 61276
Φαξ: +30 23750 61276
  Η Μεταμόρφωση είναι ένα πανέμορφο - καταπράσινο - τουριστικό χωριό, βρίσκεται στη Χαλκιδική, στην αρχή της Σιθωνίας, κτισμένο πάνω στη θάλασσα με σχέδιο πόλεως. Οι κάτοικοί της είναι πρόσφυγες της Μ. Ασίας, είναι φιλόξενοι - καλοκάγαθοι, έτοιμοι να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στους ντόπιους και ξένους τουρίστες.
  Σαν τουριστικό χωριό είναι ίσως το πιο όμορφο της Βόρειας Ελλάδας, είναι κτισμένο πάνω σε μια καταπράσινη πλαγιά από αιωνόβια πεύκα, δίπλα στη θάλασσα, οι χρυσαφένιες αμμουδιές, η καταγάλανη και καθαρή θάλασσα, οι δαντελένιες ακρογιαλιές της την έκαναν γνωστή πολύ νωρίς στην Ελλάδα και σ'όλη την Ευρώπη. Ο σωστός προσανατολισμός του είναι αυτός που το κάνει να έχει το καλύτερο κλίμα της Ελλάδας (ήπιο), έχει δροσερό καλοκαίρι και ήπιο χειμώνα, δεν έχει καθόλου υγρασία, σπάνιο προσόν για όσους γνωρίζουν.
  Δεν είναι τυχαίο, τη Μεταμόρφωση διάλεξαν απ'όλα τα χωριά της Β.Ελλάδας για να ιδρύσουν την πρώτη κατασκήνωση του Υπουργείου Παιδείας το έτος 1950, η οποία λειτουργεί μέχρι και σήμερα.

ΝΕΑ ΣΕΡΜΥΛΗ (Οικισμός) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
  Είναι δημιούργημα των τελευταίων χρόνων. Οι κάτοικοι του οικισμού βρίσκονται διάσπαρτοι στον χώρο γύρω από το λόφο των ερειπίων της αρχαίας Σερμύλης. Απέχει 5 χιλιόμετρα από την Ορμύλια. Παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη λόγω του ότι βρίσκεται στη διασταύρωση της επαρχιακής οδού Ορμύλιας με τον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης-Σιθωνίας αλλά και της εγκατάστασης εμπορικών δραστηριοτήτων στην περιοχή, με συνέπεια ενώ η απογραφή του 1991 κατέγραψε 29 κατοίκους σήμερα είναι εγκατεστημένοι πάνω από 80.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Ορμυλίας


ΝΗΣΙ (Οικισμός) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Ο οικισμός Νησί, στο κέντρο της παραλιακής περιοχής είναι προϊόν της αυθαίρετης κυρίως δόμησης των τελευταίων χρόνων. Περιλαμβάνει ένα σύνολο 60 κατοικιών, δίπλα στη θάλασσα.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ορμύλιας

ΟΡΜΥΛΙΑ (Κωμόπολη) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
  Είναι ο βασικός οικισμός και η έδρα της κοινότητας. Είναι χτισμένος στο Βόρειο τμήμα της περιοχής, στις υπώριες του όρους Χολομώντα. Ο πληθυσμός του αγγίζει τους 3.500 κατοίκους και είναι ο τρίτος οικισμός του Νομού. Κατοικείται από αυτόχθονες κατοίκους και έχει όλα τα χαρακτηριστικά των παλαιών οικισμών της Χαλκιδικής: Πυκνή δόμηση - στενοί δρόμοι - έλλειψη ρυμοτομικού σχεδίου - έλλειψη ανοικτών χώρων, ιδιαίτερα στο βόρειο παλαιότερο τμήμα του.
  Το γενικό πολεοδομικό σχέδιο Χαλκιδικής προτείνει την διατήρηση των παραδοσιακών πολεοδομικών και αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών του οικισμού, δεδομένης και της ανάλογης διάθεσης των κατοίκων του. Αρχαιότερο κτίσμα της ο κεντρικός Ναός του Αγίου Γεωργίου (1818) ενώ από τα παλαιότερα σώζονται: το καμπαναριό, ορισμένα αρχοντικά του τέλους του περασμένου αιώνα και το παλιό Δημοτικό Σχολείο του 1909, διατηρητέο σε πολύ καλή κατάσταση. Στο κτίριο αυτό στεγάζεται σήμερα η κοινότητα.

ΨΑΚΟΥΔΙΑ (Οικισμός) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
  Είναι το επίνειο της Ορμύλιας και ο οικισμός που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος της τουριστικής δραστηριότητας και ανάπτυξης της περιοχής. Είναι χτισμένος στο ΝΔ τμήμα της ευρύτερης περιοχής δίπλα στη θάλασσα και πάνω στο οδικό δίκτυο Θεσσαλονίκης- Σιθωνίας. Είναι κατ'εξοχή παραθεριστικός οικισμός, σε μια παραλιακή περιοχή εξαιρετικής ομορφιάς και εύκολης προσπέλασης. Κατοικείται από 120 μόνιμους κατοίκους με κύρια ασχολία τον τουρισμό, ενώ τους θερινούς μήνες ο πληθυσμός του ξεπερνά τους 4.000 κατοίκους.
  H υποδομή του οικισμού περιλαμβάνει 4 μεγάλα ξενοδοχεία ( 600 κλινών, συνολικά) περίπου 500 ενοικιαζόμενα δωμάτια, μια κατασκήνωση και αρκετά εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία και καφετέριες. Το 1993 το ΥΠΕΧΩΔΕ ενέκρινε σχέδιο πολεοδομικής επέκτασης του οικισμού σε μια περιοχή 600 στρεμμάτων κοινοτικής γης, που δίνει μεγάλες δυνατότητες μελλοντικής ανάπτυξης του οικισμού.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Ορμυλίας


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ