gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 5 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΗΜΑΘΙΑ Νομός ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" .


Κεντρικές σελίδες (5)

Ανάμεικτα

Γενικές Πληροφορίες για το Χ.Κ. 3-5 Πηγάδια

3-5 ΠΗΓΑΔΙΑ (Χιονοδρομικό κέντρο) ΝΑΟΥΣΑ
Το χιονοδρομικό κέντρο "3-5 Πηγάδια" βρίσκεται στην δυτική πλευρά του όρους Βέρμιον σε υψόμετρο 1430-2005 μ.

Απέχει 17 χλμ. από την πόλη της Νάουσας και ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος παραμένει πάντοτε ανοικτός κατά την χειμερινή περίοδο.

Στα "3-5 Πηγάδια" λειτουργεί ξενοδοχείο και ξενώνας καθ' όλη την διάρκεια του χρόνου. Η άρτια υποδομή του χιονοδρομικού κέντρου, εκτός από τα χειμερινά σπορ, προσφέρει ποικίλες δραστηριότητες (ορειβασία, πεζοπορία, ορεινή ποδηλασία, αιωροπτερισμό, αλεξίπτωτο πλαγιάς).

Ακόμη, έχει καθιερωθεί και ως κέντρο προετοιμασίας πολλών αθλητικών συλλόγων, ομοσπονδιών και εθνικών ομάδων.

Οι χιονοδρομικές πίστες, κάθε βαθμού δυσκολίας, ικανοποιούν τις απαιτήσεις για αθλητική, αλλά και τουριστική χιονοδρομία.

Το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό του χιονοδρομικού κέντρου φροντίζει ώστε οι πίστες να είναι πάντα κατάλληλα διαμορφωμένες για να σας προσφέρουν ασφάλεια και μοναδικές συγκινήσεις.

Με το σύστημα τεχνητής χιόνωσης, το μοναδικό στην Ελλάδα, εξασφαλίζεται άριστη ποιότητα χιονιού σ' όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

Το κείμενο παρατίθεται το Φεβρουάριο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Χιονοδρομικού Κέντρου 3-5 Πηγάδια.


Δημοτικό Διαμέρισμα Δασκίου

ΔΑΣΚΙ (Χωριό) ΗΜΑΘΙΑ
Τηλέφωνο: +30 23310 96100
  Οι αχτίνες του ήλιου της ελπίδας ανατέλλουν στο Δάσκιο με την πολυπόθητη συνάντηση των δύο περιοχών του Βελβεντού και της Μακεδονίδος. Μέχρι σήμερα βρισκόταν στο τέλος της διαδρομής της Ημαθίας. Ηταν σημείο οδικού και αναπτυξιακού αδιεξόδου του Νομού μας. Η οδική σύνδεση Δασκίου-Πολυφύτου, το μεγαλύτερο έργο που κατασκευάζεται στην Ημαθία μετά την Εγνατία, μαζί με το πρόγραμμα που εντάχθηκε ο Δήμος για ιδιωτικές επενδύσεις, αρχίζουν να δίνουν ελπίδα σε εκείνους που επέμειναν ότι μπορεί να γίνει κάτι σε αυτόν τον τόπο. Αλλωστε οι Δασκιώτες, έδειξαν ότι μπορούν να τα καταφέρουν και σαν επιχειρηματίες, αφού όσοι έφυγαν και ζουν στη Βέροια, το επιβεβαιώνουν με την καταξίωσή τους. Οι κάτοικοι που παρέμειναν στο χωριό, κρατούν ζωντανό και αντιστέκονται στον προβλεπόμενο μαρασμό του τόπου τους, καλλιεργώντας τη γη, εκμεταλλευόμενοι το δάσος και γεμίζοντας τις αίθουσες του τριταξίου σχολείου με παιδιά. Οι νεότεροι ψάχνουν άλλες λύσεις για το εισόδημα, αφού μόνο με τα καπνά, λίγα μπορεί να καταφέρει κάποιος. Έτσι, αρχίζει σιγά-σιγά να ξεκινά η καλλιέργεια άλλων παραγωγών, υπαίθρια ή σε θερμοκήπια, χαμηλά δίπλα στη λίμνη. Το φυσικό περιβάλλον που ζώνει το χωριό, η πανέμορφη και επιβλητική λίμνη που απλώνεται χαμηλά των πρώτων λόφων των Πιερίων, κατατάσσουν δίκαια το Δάσκιο στα ομορφότερα μέρη της Μακεδονίας. Η λίμνη συγκεντρώνει, καθημερινά σχεδόν, δεκάδες φίλους του ψαρέματος και της φυσικής ζωής. Δίπλα στις πέτρινες καλύβες, απόκτησε λιμάνι, και περιμένει τους τολμηρούς. Το Δάσκιο, είναι από τα λίγα μέρη που κρατούν ακόμη τόσο ζωντανά τα έθιμα και τις παραδόσεις.
  Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δασκιωτών Βέροιας, πρωτοπορεί στις εκδηλώσεις και εντυπωσιάζει τόσο με το μεράκι των ανθρώπων του όσο και με τον πλούτο που έχει να επιδείξει. Τα Ραγκατζάρια την Πρωτοχρονιά, τα κέδρα τις Απόκριες, το αντάμωμα το καλοκαίρι είναι μερικές από τις εκδηλώσεις στην παράδοση με τα παιδικά τμήματα χορού. Η φιλοξενία γι΄ αυτόν τον τόπο δεν είναι κουβέντα για τουριστική προβολή, αλλά είναι συνέχεια μίας συνήθειας από τις μέρες που περνούσαν οι Βεβλεντινοί για τις γιορτές των Μοναστηριών του Αλιάκμονα. Είναι το στρώσιμο του τραπεζιού του τραπεζιού με ρακί, κρασί και φαγητό που παράγει ο τόπος. Είναι η ζεστή κουβέντα που βγαίνει από την καρδιά, από τη ζωή. Είναι το αντάμωμα των ανθρώπων. Η Κοίμηση της Θεοτόκου, εκκλησία γεμάτη τοιχογραφίες, μαζί με το παρεκκλήσι της Αγίας Φωτίδας, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον ξένο. Ατέλειωτες είναι οι ιστορίες, οι μύθοι και οι δοξασίες για τον τόπο αυτόν. Αρκεί να συναντήσεις τους ηλικιωμένους που ξεκουράζονται στην πλατεία, δίπλα στη βρύση ή στο καφενείο περιμένοντας το γιατρό ή τον ταχυδρόμο.

ΕΛΑΦΙΝΑ (Οικισμός) ΗΜΑΘΙΑ
  Η Ελαφίνα σαν συνοικισμός ανήκε διοικητικά μέχρι το 1999 στην πρώην Κοινότητα Πολυδενδρίου. Σήμερα μαζί με πέντε ακόμα οικισμούς συναποτελούν τον Δήμο Μακεδονίδος.
  Πριν λίγα χρόνια, ο μόνος δρόμος που οδηγούσε κάποιον σ' αυτό το μέρος ήταν μόνο της νοσταλγίας και της αγάπης, για κείνους που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εκεί. Aλλωστε είναι και ο λόγος που δεν παραιτήθηκαν οι Ελαφινιώτες από τον τόπο τους. Για χρόνια πολλά σκόρπισαν σε όλα τα μέρη από την πίεση του μπέη - δασοκτήμονα και ιδιοκτήτη σχεδόν των πάντων. Οι περισσότεροι βρέθηκαν μαζί και ξανάκτισαν το καινούργιο τους χωριό και τη ζωή τους, στην άλλη πλευρά των Πιερίων, κοντά στα Ρυάκια και το ονόμασαν Έλαφο. Στιγμή δεν ξέχασαν τον τόπο τους μέχρι σήμερα και με κάθε ευκαιρία, πολλές φορές και χωρίς λόγο, ανηφόριζαν στην Ελαφίνα για να ξαναδούν το σχολείο τους, τις τέσσερις βρύσες του χωριού, τα χαλάσματα των σπιτιών τους και των πατεράδων τους και να πάνε βέβαια στις εκκλησιές του χωριού, στον Αι-Γιώργη και στην Αγία Παρασκευή.
  Τα τελευταία χρόνια όμως που ήρθε το ηλεκτρικό και το νερό, που ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος από τη Βέροια, πολλοί αποφάσισαν και ξανάχτισαν τα σπίτια τους. Μαζί μ΄ αυτούς, ακολούθησαν κι' άλλοι, ξένοι, που ανακάλυψαν ότι γαληνεύει η ψυχή στ΄ απόμακρο τοπίο των Πιερίων. Οι κατασκηνώσεις που έγιναν και επεκτάθηκαν, έδωσαν στην αρχή κουράγιο σ' όσους απογοητεύονταν με την ερημιά του τόπου. Στο πανηγύρι στις 26 του Ιούλη κάθε χρόνο, εκεί στον καταπράσινο με αιωνόβιες βελανιδιές λόφο, που βρίσκεται κτισμένη η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, ανταμώνουν όλοι μαζί από όλα τα μέρη, και πριν ξεκινήσουν το γλέντι, μαθαίνουν κάθε φορά για την πρόοδο του τόπου τους. Παράπονο όμως όλων, είναι ο δρόμος που καθυστερεί να γίνει για να ενώσει την Ελαφίνα με την Έλαφο και την Πιερία.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Δήμου Μακεδονίδος


Δημοτικό Διαμέρισμα Πολυδένδρου

ΠΟΛΥΔΕΝΔΡΟ (Χωριό) ΗΜΑΘΙΑ
Τηλέφωνο: +30 23310 94294
  Πίσω από τα σημερινά μεγάλα ολοκαίνουργια διώροφα σπίτια, που περισσότερο μοιάζουν με βίλες, είναι αφημένη η ιστορία του χωριού που υπήρξε κέντρο των Πιερίων από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας μέχρι τις αρχές του '60. Η Κόκκοβα που γίνεται γνωστή από τα κιτάπια του ιεροδικείου της Βέροιας λόγω των καπεταναίων που δρούσαν στην περιοχή κατά την τουρκοκρατία με γνωστότερο τον καπετάν - Συρόπουλο έχει να δείξει κάτι σε όλες της περιόδους της ιστορίας μέχρι τον Μακεδονικό αγώνα. Ακόμα και ο Αγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, λένε, σημάδεψε το σημείο του σταυρού που σώζεται μέχρι σήμερα στη γέρικη τώρα βελανιδιά μπροστά στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου. Δημοτικά τραγούδια και ιστορίες αναφέρουν την Κόκκοβα σαν τόπο όμορφο και ξακουστό, διηγούνται οι μεγαλύτεροι και δεν ξεχνούν ποτέ να πουν με περηφάνια και με πίκρα μαζί ότι σ΄ αυτό το χωριό κάποτε υπήρχε ακόμη και δικαστήριο. Τόσο μεγάλο ήταν.
  Η γεωγραφική θέση του Πολυδενδρίου, όπως ονομάστηκε μετά την αποκατάσταση του ονόματος Κόκκοβα, έδινε σαφή πλεονεκτήματα για να παίξει τότε κεντρικό ρόλο στην περιοχή αφού βρισκόταν κοντά σε δύο γνωστά μοναστήρια του Προδρόμου και της Μουτσιάλης. Δίπλα στον Αλιάκμονα και στην αρχή των δυσδιάβατων τότε Πιερίων, περιστοιχισμένη από μικρότερους οικισμούς της Ελαφίνας και των δικών της, της Μεριάνας και των Καταλωνίων που δημιουργήθηκαν από καταγόμενους Πολυδενδρίτες. Επίσης βρισκόταν στο πέρασμα από το Βελβεντό και τα Ριζώματα για τον κάμπο και τη Βέροια. Τα πυκνά δάση και οι μεγάλες εκτάσεις βοσκοτόπων είχαν αναπτύξει τη δασοκομία και την κτηνοτροφία σε ζηλευτό σημείο.
  Η ζωή άλλαξε και το σχολείο που φιλοξενούσε κάποτε μέχρι και 200 παιδιά προορίζεται τώρα για άλλη χρήση αφού δεν ξαναχτύπησε το κουδούνι από τις αρχές της δεκαετίας του '80. Όμως, όλα αυτά σήμερα αποτελούν μια μακρινή ανάμνηση από το παρελθόν για τους γεροντότερους και ένα φιλόδοξο όραμα για το μέλλον από τους νεότερους. Το καινούργιο υδραγωγείο, το δίκτυο ύδρευσης, η αποχέτευση, το σχολείο, το πάρκο και οι δρόμοι που γίνονται, καθιστούν το όραμα πραγματικότητα. Σήμερα, όλοι συζητούν να ξαναδημιουργήσουν αυτό που φαίνεται ρεαλιστικό και που πρωτοεμφανίστηκε για το νομό μας στο Πολυδένδρι στις αρχές του '60. Τότε λεγόταν παραθέριση και το Πολυδένδρι παραθεριστικό κέντρο. Τώρα ονομάζεται, αγροτουρισμός. Το καταπληκτικό κλίμα, το υψόμετρο των 700 μέτρων, ο καθαρός αέρας και τα απέραντα δάση οξιάς που περιζώνουν το Πολυδένδρι δίνουν ελπίδα για ανάπτυξη με την αύξηση των επισκεπτών που και σήμερα κατά δεκάδες ανεβαίνουν στο χωριό για τις πασίγνωστες ταβέρνες και τους φιλικούς ανθρώπους. Καημός των κατοίκων είναι η επανακατασκευή του δύσκολου, με πολλές στροφές δρόμου, από το χωριό μέχρι τη γέφυρα του Αλιάκμονα.

Γενικές Πληροφορίες για το Ε.Χ.Κ. Σελίου

ΣΕΛΙ (Χιονοδρομικό κέντρο) ΝΑΟΥΣΑ

Χαρακτηριστικά:
Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, συνδυάζει όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την συγκρότηση ενός πρότυπου χιονοδρομικού κέντρου:

  • Ποικιλία στίβων.
  • Πίστες για τουριστική και αθλητική χιονοδρομία.
  • Παιδικές χαρές.
  • Πίστες δρόμων αντοχής.
  • Μονοπάτια (διαδρομές) πορείας ορειβασίας.
  • Ταυτόχρονη και άνετη άθληση χιλιάδων χιονοδρόμων.
  • Πλούσιες συνθήκες χιονιού.
  • Ελεύθερο ορίζοντα.
  • Εκπληκτική ηλιοφάνεια.
  • Περιορισμένη Υγρασία.
  • Εύκολη προσπέλαση.
  • Ανετους χώρους πάρκινγκ.
  • Ανετη και γρήγορη εξυπηρέτηση των σκιέρ.

Μηχανήματα-Εξοπλισμός:
Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου διαθέτει:

  1. 4 Χιονοστρωτήρες 250 PH, T3, T4 για την καθημερινή διαμόρφωση και επίστρωση των πιστών.
  2. 3 αποχιονιστικά (μία φρέζα, δύο μαχαίρια αποχιονισμού διανομής άλατος) για τη γρήγορη διάνοιξη του άξονα προσπέλασης Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου - Χωριό Σέλι - Διασταύρωση Εθνικού Δικτύου Βέροιας-Κοζάνης, όπως επίσης και για τον καθαρισμό των πάρκινγκ του Κέντρου.
  3. 2 Μότο-Σκούτερ, για τη γρήγορη μετακίνηση των υπαλλήλων του Κέντρου στις πίστες και τους αναβατήρες.

Ιατρείο-Πρώτες Βοήθειες:
Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου διαθέτει ιατρείο πλήρως εξοπλισμένο σε ιατροφαρμακευτικό υλικό.
Τα Σαββατοκύριακα και Αργίες είναι επανδρωμένο με ειδικευμένο νοσοκόμο, υπεύθυνο ιατρό για τις πρώτες βοήθειες στους αθλούμενους και ασθενοφόρο (συνεργασία με το Ε.Κ.Α.Β.) για τη γρήγορη μετακίνηση τραυματιών.

Πάρκινγκ:
Στο Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου υπάρχουν 30 στρέμματα πάρκινγκ χαλικοστρωμένα και 6 στρέμματα ασφαλτοστρωμένα.

Σχολές Σκι:
Στο χώρο του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου, λειτουργούν 5 οργανωμένες Σχολές Σκι, Αγορά υλικών του Σκι κ.λ.π. Οι σχολές αυτές είναι ιδιωτικές και λειτουργούν καθημερινά.

Λειτουργία:
Οι εγκαταστάσεις του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου λειτουργούν καθημερινά από 9.00 π.μ. έως 16.30 μ.μ. με δυνατότητα παράτασης ωραρίου.

Προσωπικό:
Στο Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου εργάζονται 6 Μόνιμοι υπάλληλοι (5 Χειριστές-συντηρητές αναβατήρων-χιονοστρωτήρων, 1 Διοικητικός).
Τους Χειμερινούς μήνες προσλαμβάνονται 28 εποχιακοί (Βοηθοί εργατοτεχνίτες).

Το κείμενο παρατίθεται το Φεβρουάριο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου.

 


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ