gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΒΟΤΤΙΑΙΑ Αρχαία περιοχή ΕΛΛΑΔΑ" .


Κεντρικές σελίδες (1)

Ανάμεικτα

ΒΟΤΤΙΑΙΑ (Αρχαία περιοχή) ΕΛΛΑΔΑ
  Στην αρχαιότητα, πριν την έλευση των Μακεδόνων, η περιοχή της Κάτω Μακεδονίας, που εκτείνονταν μεταξύ των δύο ποταμών, Λουδία και Αξιού, ονομάζονταν Βοττιαία.
  Η Βοττιαία συνόρευε ανατολικά με τη Μυγδονία, βόρεια με την Αμφαξίτιδα και την Αλμωπία, νότια με το Θερμαϊκό κόλπο και δυτικά με την Ημαθία. Οι κάτοικοι της περιοχής, οι Βοττιείς, κατάγονταν από την Κρήτη. Πιθανά αίτια της μετανάστευσής τους ήταν η έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας καθώς και η κατάληψη της Κρήτης από τους Αχαιούς.
  Ο ηγεμόνας των Βοττιαίων ονομάζονταν Βόττωνας. Πιθανολογείται ότι η περιοχή ονομάστηκε Βοττιαία γι' αυτό το λόγο. Υποστηρίζεται, ωστόσο και η άποψη, ότι οι Βοττιείς πήραν αυτό το όνομα, λόγω της περιοχής στην οποία εγκαταστάθηκαν και όχι το αντίστροφο. Η περιοχή ονομάζονταν Βοττιαία πριν την έλευση των κατοίκων της και η ονομασία της πιθανόν να προήλθε από την αρχαία λέξη "βοτήρ", που σήμαινε βοσκός.
  Οι σημαντικότερες πόλεις της περιοχής ήταν η Πέλλα και Ιχνές. Οι Ιχνές ήταν μία πλούσια πόλη με ανεπτυγμένο εμπόριο, που βρίσκονταν στην περιοχή μεταξύ της σημερινής Νέας Χαλκηδόνας και των Κουφαλίων.
  Οταν οι Μακεδόνες έκαναν την εμφάνισή τους στην περιοχή, κατά τον 7ο π.Χ. αιώνα, κατέλαβαν τη Βοττιαία και εκτόπισαν τους κατοίκους της στην νοτιοανατολική Χαλκιδική, η οποία πήρε την ονομασία Βοττίδα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Χαλκηδόνος


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ