gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΤΕΡΠΝΗ Κωμόπολη ΣΕΡΡΕΣ" .


Κεντρικές σελίδες (1)

Ανάμεικτα

Δημοτικό Διαμέρισμα Τερπνής

ΤΕΡΠΝΗ (Κωμόπολη) ΣΕΡΡΕΣ
  Το δημοτικό διαμέρισμα απαντάται στα χρόνια ακόμα της τουρκοκρατίας ως Τσερπίστα ή Τζαρπίστα και πιθανόν η ετυμολογία της ονομασίας της προήλθε από το τουρκικό Τσιαρπ (=εργαλείο για άντληση νερού) και την ελληνική κατάληξη -ιστα, μιας και η περιοχή είχε άφθονα νερά. Μετά την απελευθέρωση, ονομάστηκε Τερπνή.
  Σήμερα έχει πληθυσμό 2.169 κατοίκους, τα όρια του δημοτικού διαμερίσματος εφάπτονται στα βορειοδυτικά με αυτά της Νιγρίτας και απέχει από τις Σέρρες 25 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 86 χλμ. Η πλειοψηφία των κατοίκων ασχολείται με τη γεωργία και ιδιαιτέρως με την παραγωγή καπνού (παράγονται περίπου 650 τόνοι ετησίως) μια και πρόκειται για "καπνοχώρι". Εκτός όμως από τον καπνό, άλλα προϊόντα που παράγονται στα 17.000 στρέμματα της κοινότητας είναι τα σιτηρά, το βαμβάκι, τα ζαχαρότευτλα και το καλαμπόκι. Ακόμη, υπάρχουν και πολλά ελαιόδενδρα, πράγμα που αποτέλεσε την αφορμή να λειτουργήσει στην κοινότητα ελαιοτριβείο.
  Εκτός από τη γεωργία, είναι αρκετά προωθημένο και το εμπόριο, καθώς λειτουργούν πολλά καταστήματα. Στην Τερπνή βρίσκεται, επίσης, το εργοστάσιο FIBRAN του κ. Δ. Αναστασιάδη με δύο μονάδες παραγωγής, της εξηλασμένης πολυστερίνης και του ορυκτοβάμβακα, το οποίο απασχολεί 170 εργαζόμενους από την περιοχή κυρίως της Τερπνής.
  Επίσης αξίζει να αναφερθούν και οι αρκετές ιδιωτικές πτηνοτροφικές μονάδες που λειτουργούν στην περιοχή. Ιστορική είναι η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου που θεμελιώθηκε το 1754 καθώς και η μάχη που διεξήχθη στην τοποθεσία «Πλατανούδια» στις 17 Φεβρουαρίου του 1913 για την απελευθέρωση της περιοχής. Στα όρια του δημοτικού διαμερίσματος, στο λόφο «Παλαιόκαστρο», υπάρχει αρχαιολογικός χώρος.
  Ο νεόδμητος, περικαλλής Ναός των Τριών Ιεραρχών, εγκαινιάσθηκε το Μάιο του 2001 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Την ανέγερση του Ιερού Ναού αυτού ανέλαβε αποκλειστικά ο κος Αναστασιάδης, ο οποίος χρηματοδότησε την ανοικοδόμηση κτιρίων στην Τερπνή όπως το Γυμνάσιο-Λύκειο, το Νηπιαγωγείο και την Κοινοτική Βιβλιοθήκη.
  Τέλος, στην κοινότητα της Τερπνής λειτουργούν Νηπιαγωγείο, Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο και Γενικό Λύκειο.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ