gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΣΕΔΕΣ Αεροδρόμιο στρατιωτικό ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ" .


Κεντρικές σελίδες (1)

Ανάμεικτα

ΣΕΔΕΣ (Αεροδρόμιο στρατιωτικό) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Το στρατιωτικό αεροδρόμιο Σέδες είναι το πρώτο αεροδρόμιο της 113 Πτέρυγας Μάχης, που αποτελεί μια από τις γνωστότερες μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας εξαιτίας της συμμετοχής της σε αρκετούς από τους πολέμους της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Η ιστορία του ξεκινά από τους Βαλκανικούς Πολέμους, οπότε χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τις γαλλικές και τις ελληνικές Μοίρες. Στις εγκαταστάσεις του έδρευε κάτω από γαλλική διοίκηση το Διασυμμαχικό Κέντρο Εκπαιδεύσης στην Ανατολή (Centre D’ Entrainemen Des Armees Aliens en Orient). Είναι μάλιστα πιθανό η ονομασία Σέδες να προήλθε  από τη σύντμηση του γαλλικού Centre DEntrainement (CE, D, E) με την προσθήκη του ελληνικού τελικού S.

Το Α\Δ Σέδες είναι ένα ιστορικό αεροδρόμιο με ιστορία περίπου 90 ετών και άρρηκτα συνδεδεμένο  με το μεγαλύτερο και ενδοξότερο τμήμα της Πολεμικής Αεροπορίας. Αποτελεί τόσο για την Πολεμική Αεροπορία όσο και για την Ελλάδα ένα ζωντανό αεροπορικό μουσείο. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ο διάδρομος του Σέδες 110 Ο.Μ. είναι ο μοναδικός σε χρήση διάδρομος στην Ευρώπη που είναι στρωμένος με μεταλλικά πλέγματα PSP,  που προέρχονταν  από το δόγμα Μάρσαλ.


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ