gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΣΚΛΑΒΙΑ Οικισμός ΧΙΟΣ" .


Κεντρικές σελίδες (1)

Ανάμεικτα

ΣΚΛΑΒΙΑ (Οικισμός) ΧΙΟΣ
  Νοτιοδυτικά των Βαβύλων και σε απόσταση 2 χλμ. βρίσκονται τα Σκλαβιά που ανήκουν στους δήμους Καμποχώρων και Ιωνίας. Περιοχή με πηγαία νερά, φυσικό κάλλος και ωραία θέα προς τα Καμποχώρια και την θάλασσα. Εδώ κατά το διάστημα της Γενουατοκρατίας υπήρχε μεγάλο κτήμα με εξοχική διαμονή, ίσως μάλιστα των ίδιων των Ιουστινιάνι. Σήμερα η περιοχή βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη και τα κτήρια σε ερείπωση.
  Μια πύλη με συμμετρικές σκάλες ανόδου στο δώμα, οδηγούσε σε δρόμο πλαισιωμένο με σειρές κυπαρισσιών που έφερνε στο πύργο, την στέρνα και το σπίτι. Η εσωτερική σκάλα, το γενικό συμμετρικό σχήμα και η ιδιότυπη θολοδομία πιστοποιούν την παλαιότητα του σπιτιού και το καθιστούν πολύ ενδιαφέρον (για τους ειδικούς τουλάχιστον) σαν πρόδρομο των κατοικιών του Κάμπου. Το συγκρότημα συμπληρώνεται με μια καθολική εκκλησία (του Αγίου Ιωάννου) ερειπωμένη επίσης καμαροσκέπαστη με οξυκόρυφη στέγη, περιορισμένου ενδιαφέροντος. Ένα άλλο παρεκκλήσιο (της Παναγίας) καταστρεμμένο σήμερα κτίστηκε σύμφωνα με επιγραφή 1427.
  Οι τουλίπες είναι το σήμα του Δήμου. Οι κάτοικοι της Χίου τους αποκαλούν "λαλάδες" και τις βρίσκουμε ανθισμένες κάθε Μάρτιο, τόσο στα Σκλαβιά όσο και σε άλλες περιοχές του Δήμου όπως ο Δαφνώνας και το Χαλκειός. Δύο είδη τουλίπας φύονται στη Χίο, η Tulipa Clusiana και η Tulipa Aegenensis.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Καμποχώρων


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ