gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 6 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ Κωμόπολη ΧΙΟΣ" .


Κεντρικές σελίδες (6)

Ανάμεικτα

Δημοτικό Διαμέρισμα Αμάδων

ΑΜΑΔΕΣ (Χωριό) ΧΙΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22720 41495
Ταξιδεύοντας στο δρόμο από Καρδάμυλα προς Καμπιά το πρώτο χωριό που συναντάει ο επισκέπτης είναι οι Αμάδες, σε απόσταση 13 Km από τα Καρδάμυλα. Το χωριό διαθέτει άφθονα νερά και αξιόλογο φυσικό περιβάλλον. Σε απόσταση 4 Km περίπου από το χωριό υπάρχει παραλία με βότσαλα και πεντακάθαρα νερά. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την κρύα θάλασσα, τη μαγεία και την καθαρότητα του θαλασσινού νερού και του πανέμορφου βυθού της θάλασσας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Βικίου

ΒΙΚΙ (Χωριό) ΧΙΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22720 41291
Το Βίκι βρίσκεται ανατολικά των Καμπιών και δυτικά των Καρδαμύλων σε απόσταση 16 Km από αυτά. Κτισμένο στις πλαγιές του Πελινναίου όπου συναντά ο επισκέπτης πανέμορφα δάση και πλούσιο φυσικό περιβάλλον. Ακολουθώντας ο επισκέπτης το δασικό δρόμο που οδηγεί προς τις κορφές του Πελινναίου μπορεί να επισκεφθεί το Ορειβατικό Καταφύγιο που υπάρχει σ' αυτή την τοποθεσία (τα κλειδιά του καταφυγίου πρέπει να τα παραλάβει από τα γραφεία της διοίκησης του χωριού).

ΚΑΜΠΙΑ (Χωριό) ΧΙΟΣ
  Τα Καμπιά είναι ένα μικρό χωριό σε απόσταση 19 Km από τα Καρδάμυλα. Κτισμένο στη ΒΔ πλευρά του Πελινναίου και απέναντι από την Αμανή προσφέρει στον επισκέπτη πανοραμική θέα τόσο προς τα βουνά που το περιβάλλουν όσο και προς τη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου μεταξύ Χίου και Λέσβου.
  Σε κοντινό σημείο από το χωριό ξεκινάει διαμορφωμένο περιπατητικό μονοπάτι που διατρέχει το πανέμορφο Φαράγγι των Καμπιών σε μήκος 2,5 Km περίπου. Η διαδρομή στο φαράγγι των Καμπιών παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον προσφέροντας συνεχείς εναλλαγές τοπίου αφού διέρχεται από παλιές καλλιέργειες των κατοίκων του χωριού αλλά και δίπλα στην κοίτη του ποταμού ο οποίος διατηρεί νερό σχεδόν όλο το χρόνο. Η βλάστηση σε ορισμένα σημεία είναι πολύ πυκνή με την ιδιαίτερη ομορφιά της παραποτάμιας βλάστησης.
  Στη διαδρομή ο επισκέπτης συναντά πλατάνια, πικροδάφνες, μεγάλα δέντρα δρυός, κισσούς που αναρριχώνται στα δέντρα, ενώ οποιαδήποτε ώρα της ημέρας μπορεί να ακούσει τα αηδόνια που κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Η διαδρομή καταλήγει στην παραλία των Καμπιών όπου υπάρχει κιόσκι για ξεκούραση.
  Σε μικρή απόσταση και ανατολικά από τη διαδρομή συναντάμε το Κάστρο της Ωριάς, το εκκλησάκι της Παναγίας και της Αγίας Παρασκευής, ενώ δυτικά και λίγο μακρύτερα βρίσκεται το εκκλησάκι των Αγίων Πάντων.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Χίου


Δημοτικό Διαμέρισμα Καρδαμύλων

ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ (Κωμόπολη) ΧΙΟΣ
Tα Καρδάμυλα βρίσκονται 28 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου. Αποτελούνται από δύο (2) χωριά, τα πάνω Καρδάμυλα και το Μάρμαρο. Το πάνω χωριό είναι ο παλαιότερος οικισμός και φτάνει μέχρι τους πρόποδες ενός επικίνδυνου και απότομου λόφου. Τα περισσότερα σπίτια είναι χτισμένα από πέτρα που προσδίδει ένα παραδοσιακό χαρακτήρα στην μορφή του χωριού. Κύριο χαρακτηριστικό είναι τα μικρά σοκάκια και τα σκεπαστά που υπάρχουν γεγονός που κάνει ιδιαίτερα ευχάριστη την βόλτα του επισκέπτη. Το κάτω χωριό, Μάρμαρο, είναι παραλιακός οικισμός, χτισμένος στον πολύ όμορφο κόλπο των Καρδαμύλων. Πολλοί εφοπλιστές και ναυτικοί που κατάγονται από εδώ έχουν χτίσει πολλά μεγαλοπρεπή και αρχοντικά σπίτια που δίνουν μια ξεχωριστή ομορφιά στο μέρος. Κοντά στα Καρδάμυλα βρίσκονται οι βοτσαλωτές παραλίες του Ναγού και του Γιόσωνα, με πεντακάθαρα νερά, όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη θάλασσα σε συνδυασμό με το μοναδικό φυσικό τοπίο της γύρω περιοχής, πλατάνια, πυκνή βλάστηση και καταρράκτες.

Δημοτικό Διαμέρισμα Πιτυούντος

ΠΙΤΥΟΥΣ (Χωριό) ΧΙΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22720 23364
  Η ονομασία του χωριού προέρχεται από τη λέξη "πίτυς" που σημαίνει πεύκο στην αρχαία ελληνική γλώσσα και καταδεικνύει την παλαιότητα του χωριού. Aλλωστε μία από τις ονομασίες που είχε η Χίος κατά την αρχαία εποχή ήταν "Πιτυούσα", που σημαίνει αυτή που έχει πεύκα.
  Το σημερινό χωριό είναι μικρό και κατοικείται κυρίως από κτηνοτρόφους και λίγους μικροκαλλιεργητές. Το χωριό ανήκει στο Δήμο Καρδαμύλων και βρίσκεται στη μέση περίπου του δρόμου που συνδέει το δρόμο Χίου - Βολισσού (από το 21ο Km) με το δρόμο Χίου - Καρδαμύλων (στο 20ο Km περίπου).
  Είναι κτισμένο σε οροπέδιο στις πλαγιές του βουνού Όρος σε ένα μοναδικό περιβάλλον ανάμεσα από βουνά και λαγκάδια.Τα τόξα και οι θόλοι που διακρίνονται ακόμη σε παλιά σπίτια δείχνουν ότι το Πιτυός ήταν χτισμένο όπως τα νότια χωριά της Χίου, με μεσαιωνικό δηλαδή χαρακτήρα.
  Στο χωριό σώζονται παλιός βυζαντινός Πύργος, ανεμόμυλος και αρκετές εκκλησιές. Λειτουργεί ξενώνας ο οποίος πρόσφατα δημιουργήθηκε σε παλιό πετρόκτιστο κτίσμα.

Δημοτικό Διαμέρισμα Σπαρτούντος

ΣΠΑΡΤΟΥΝΤΑ (Χωριό) ΧΙΟΣ
Μετά τα Φυτά, στο δρόμο από Κατάβαση προς τα Καμπιά, και σε απόσταση 44 Km από την πόλη της Χίου βρίσκεται η Σπαρτούντα.Είναι ένα από τα ορεινά χωριά του Πελινναίου, στις πλαγιές του οποίου είναι κτισμένη. Χαρακτηρίζεται από το φυσικό κάλλος της δασώδους περιοχής που την περιβάλλει και τα άφθονα νερά που αναβλύζουν από τις πλαγιές του βουνού. Από τη Σπαρτούντα ξεκινούν αρκετά φυσικά μονοπάτια που προσφέρουν μοναδικές συγκινήσεις στους περιηγητές και τους επισκέπτες της περιοχής. Μοναδικής ομορφιάς είναι η διαδρομή "Λατομείο - του Αγγέλου το νερό - Αμιθούντα - κορυφή Πελινναίου". Η κορυφή του Πελινναίου αποτελεί το υψηλότερο σημείο της Χίου με υψόμετρο 1.297 m.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ