gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 8 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΘΥΜΙΑΝΑ Κωμόπολη ΧΙΟΣ" .


Κεντρικές σελίδες (8)

Ανάμεικτα

ΑΓΙΑ ΕΡΜΙΟΝΗ (Οικισμός) ΧΙΟΣ
  Εγκαταλείποντας τον Καρφά, ο δρόμος συνεχίζει την πορεία του ανάμεσα στο άρωμα των σχίνων και των θυμαριών, περνώντας απ' την Πλάκα, μεγάλο αμπελότοπο στα Γενοβέζικα χρόνια, για να καταλήξει στην Αγία Ερμιόνη. Παμπάλαιος και τούτος ο θαλασσόβρεχτος οικισμός με τις ιστορικές βότες του (σκέπαστρα για τις βάρκες που αργότερα έγιναν πρόχειρες καλοκαιρινές κατοικίες) στην άκρη του γιαλού και το γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Ερμιόνης χτισμένο το 1754. Σε αυτή την περιοχή βρίσκεται το Μαντράκι. Ένα μικρό λιμανάκι στην αγκαλιά ενός αγκαθωτού βράχου, όπου βρίσκουν καταφύγιο οι ψαρόβαρκες από την μανία του Νοτιά.
  Στα χρόνια της Κατοχής ήταν φυλάκιο των Γερμανών αλλά και τόπος απ΄ όπου έπαιζαν την ζωή τους κορώνα-γράμματα οι βαρκάρηδες, αφού έπρεπε να κλέψουν την βάρκα από τον Γερμανό φύλακα και να μεταφέρουν πατριώτες στην Μέση Ανατολή.
  Σήμερα στην Αγία Ερμιόνη έχουν χτιστεί ξενοδοχεία, πανσιόν, ταβέρνες και κάθε λογής καταστήματα που εξυπηρετούν τον επισκέπτη. Είναι ένας υπέροχος τόπος αναψυχής.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Χίου


Δημοτικό Διαμέρισμα Θυμιανών

ΘΥΜΙΑΝΑ (Κωμόπολη) ΧΙΟΣ
  Εδρα του Δήμου Αγίου Μηνά. Προήλθε από την συνένωση τριών Μεσαιωνικών οικισμών, τα Βρανά (Αϊ Νικόλας), τα Αντριακιανά (Μαρουλού, Φακάς, Φραγκοβούνι) και τα Πατρίκια. Μέχρι το 1954 ονομαζόταν «Ευφημιανά», δηλαδή φημισμένος τόπος. Ηταν η περιοχή με τα πολλά λατομεία που έδινα την Θυμιανούσικη πέτρα, τον Πωρόλιθο με τα ζωηρά καφεκόκκινα χρώματα με την οποία κτίζονταν και διακοσμούνταν τα σπίτια, τα αρχοντικά και οι εκκλησίες όχι μόνο της Χίου αλλά και της απέναντι Μικρασιατικής Ακτής και των γύρω νησιών.
  Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (2000) του Δήμου Αγίου Μηνά.

ΚΑΡΦΑΣ (Οικισμός) ΧΙΟΣ
  Karfas, with its beautiful beach, is the harbor (Skala) of Thymiana. Situated 5 km from the town of Chios, it has evolved into the largest tourist resort of the island. Every summer, thousands of vacationers gather on the beautiful beach to enjoy the cool waters of the day and play with its fine-grained sand. The beach of Karfas is surrounded by large hotel units catering to more demanding tastes but has also a number of inns and rented rooms.
  Being a tourist center, Karfas has an intense night life, Greek evenings are regularly organized at the various hotels; numerous bars and pubs, as well as discos, cater to those who like to dance.
  Close to Karfas, in the area of the village of Vavili, there is the church of the Virgin Krina (Panaghia Krena), one of the most dazzling examples of 12th century island religious architecture. Inside the church, the walls are covered with many layers of mural paintings. The upper layer is the work of Michail Chomatis, one of the last artists of the 18th century Cretan School. The Byzantine tower of Agelastos, situated in the same area, is also quite interesting.

This extract is cited Febr 2004 from the Chios Prefecture Tourism Committee URL below, which contains image.


ΜΕΓΑΣ ΛΙΜΝΙΩΝΑΣ (Οικισμός) ΧΙΟΣ
  Ο δρόμος συνεχίζει την πορεία του και πολύ γρήγορα καταλήγει στον Μέγα Λιμνιώνα. Το όνομα του δόθηκε από πολύ παλιά γιατί ο όρμος είναι προφυλαγμένος απ΄ τον Βοριά και χρησίμευε για φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων προς τα γύρω νησιά και την Μικρά Ασία. Όταν τον Μεσαίωνα οι πειρατές λυμαίνονταν τα ελληνικά παράλια, μια Τυρινή Παρασκευή ήρθαν εδώ να βγουν και να κουρσέψουν τα Θυμιανά. Οι Θυμιανούσοι έγκαιρα ειδοποιήθηκαν από τις Βίγλες (φυλάκια), τους έστησαν ενέδρα στον Στένακα και τους κατατρόπωσαν. Σε ανάμνηση αυτής της νίκης γίνεται η ξακουστή "Μόστρα" των Θυμιανών, κάθε χρόνο την Τυρινή Παρασκευή και την Τυρινή Κυριακή.
  Σ' αυτό το μέρος ήρθαν το 1822 τα στρατεύματα του Λυκούργου από την Σάμο για να ελευθερώσουν το νησί. Στα Θυμιανά ενώθηκαν με ντόπιους πατριώτες που τους οδήγησαν στους επαναστάτες. Δυστυχώς η αποστολή απέτυχε και η Χίος απελευθερώθηκε το 1912. Επίσης σ' αυτό το μέρος καθώς και σε όλο το μήκος των ακτών το 1922 έρχονταν κατά χιλιάδες οι πρόσφυγες κατά την Μικρασιατική Καταστροφή. Σήμερα τον επισκέπτη κερδίζει η φυσική ομορφιά του τοπίου και η πεντακάθαρη θάλασσα. Κι εδώ υπάρχουν όμορφα ταβερνάκια, ενοικιαζόμενα και κάθε είδους τουριστικά καταστήματα που προσφέρουν τα πάντα στον επισκέπτη που θα θελήσει να μείνει εδώ.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Χίου


Μονή Φραγκοβουνίου

ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΦΡΑΓΚΟΒΟΥΝΙΟΥ (Μοναστήρι) ΧΙΟΣ
  Βρίσκεται στο Φραγκοβούνι, λίγο πιο έξω από την πόλη. Ιδρύθηκε από τον Οσιο Παχώμιο το 1898. Εχει αυστηρό κανονισμό. Απαγορεύεται η είσοδος των ανδρών. Οι μοναχές, γύρω στις 30, ασχολούνται με την αγιογραφία, το κέντημα και την υφαντική. Πολλά θαύματα, κατά καιρούς, έγιναν στο Μοναστήρι.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Χίου.

Μονή Αγίου Μηνά

ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ (Μοναστήρι) ΧΙΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22710 31555
  Λίγο έξω απ' το χωριό, αριστερά από τον κεντρικό δρόμο, είναι το μοναστήρι του Αγίου Μηνά. Σημαντικό μνημείο, άμεσα συνδεδεμένο με την νεότερη ιστορία του νησιού, ιδρύθηκε το 1578 - 1586 από τον παπά Μηνά Κούμανο. Ηταν αντρικό μοναστήρι αλλά τα τελευταία χρόνια έγινε γυναικείο. Η μονή είναι χτισμένη στην κορυφή ενός λόφου πάνω από το Νεοχώρι, με θέα τα νότια χωριά απ' την μια πλευρά και τα παράλια του νησιού ως πέρα την Μικρά Ασία απ' την άλλη. Η μνήμη των Αγίων τιμάται στις 11 Νοεμβρίου, την μέρα που γιορτάζεται και η απελευθέρωση των νησιών του Βορειανατολικού Αιγαίου από τον Τουρκικό ζυγό το 1912.
  Είναι απαραίτητο για τον επισκέπτη να γνωρίζει την μεγάλη ιστορία της Μονής, έτσι ώστε να κατανοήσει την αξία και το μεγαλείο της. Οταν ο Τουρκικός στόλος ήρθε στη Χίο στις 30 Μαίου 1822, άρχισε η σφαγή των Χριστιανών. Γι' αυτό, 3000 περίπου γυναικόπαιδα από το Νεοχώρι, τα Θυμιανά, και τον Κάμπο, κλείστηκαν στο μοναστήρι, γιατί το θεωρούσαν ασφαλές καταφύγιο. Λίγοι πολεμιστές, από το Νεοχώρι ο Κωνσταντίνος Μονογιός, από τα Θυμιανά ο Ιωάννης Φατούρος, και μερικοί ακόμα, αποφάσισαν να υπερασπιστούν τα γυναικόπαιδα πεθαίνοντας.
  Ξημέρωνε Πάσχα, 2 του Απρίλη του 1822, όταν οι Τούρκοι κατάφεραν να μπουν στο Μοναστήρι. Εκαψαν, έσφαξαν, λεηλάτησαν. Ποτίστηκε με αίμα αθώων η γη και το άδικο έμεινε ανεξίτηλα αποτυπωμένο, απ' τα πόδια ενός μικρού παιδιού, πάνω στα μάρμαρα του ναού. «Εμαρτύρησε εδώ η Ελλάς», λεει ο ποιητής Ορφανίδης, ανάμεσα στους άλλους στίχους που προσπαθώντας να απεικονίσει το μέγεθος της καταστροφής. Στο παρεκκλήσι των Αγίων Σαράντα που υπάρχει η Μονή, είναι συγκεντρωμένα τα οστά των μαρτύρων για να θυμίζουν στους νεώτερους τη θυσία των προγόνων τους.
  Σήμερα στο μοναστήρι μένουν λίγες μοναχές που πάντα σε υποδέχονται φιλόξενα. Φεύγοντας από εκεί μαζί με την αξέχαστη εμπειρία της επίσκεψης, μπορείς να αγοράσεις και θαυμάσιες εικόνες, ζωγραφισμένες από τις μοναχές και πολλά αναμνηστικά μικροαντικείμενα.
  Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (2000) του Δήμου Αγίου Μηνά.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΓΙΑΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ (Οικισμός) ΧΙΟΣ
  Προχωρώντας τον Κεντρικό δρόμο, λίγο πιο κάτω στα αριστερά, συναντάμε ένα μικρότερο δρόμο που οδηγεί στην Αγία Φωτιά. Σε λίγο αντικρίζουμε τον ναό της Αγίας Φωτεινής. Η παράδοση λέει πως το εκκλησάκι αυτό χτίστηκε στην θέση μιας βάτου. Οι Νεοχωρούσοι, πολλά βράδια έβλεπαν φωτιά στην βάτο και όταν κάποτε τόλμησαν να πλησιάσουν βρήκαν την εικόνα της Αγίας Φωτεινής. Σ' αυτό ακριβώς το σημείο χτίστηκε η εκκλησιά και στις 12 Αυγούστου, ημέρα που βρέθηκε η εικόνα γίνεται μεγάλη γιορτή.
  Προχωρώντας συναντάμε την παραλία της Αγίας Φωτεινής. Μία ωραιότατη παραλία με βότσαλο και καθαρά γαλαζοπράσινα νερά. Η περιοχή είναι πανέμορφη, γεμάτη με παραδοσιακά ταβερνάκια, ενοικιαζόμενα και κάθε είδους τουριστικά καταστήματα που προσφέρουν τα πάντα στον επισκέπτη.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Χίου


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ