gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 12 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΤΡΙΠΟΛΗ Δήμος ΑΡΚΑΔΙΑ" .


Κεντρικές σελίδες (12)

Ανάμεικτα

ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (Χωριό) ΤΡΙΠΟΛΗ
Μικρό χωριό στον κάμπο της Μαντινείας 6 χιλ.από την Τρίπολη . Οι λιγοστοί κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία.

ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (Χωριό) ΤΡΙΠΟΛΗ
Οικισμός λίγο έξω από την Τρίπολη (2 χιλ.). Το παλιό του όνομα είναι Ματζαγράς. Σήμερα ανήκει στο Δήμο Τρίπολης. Δίπλα βρίσκεται η 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης Τρίπολης.

ΕΥΑΝΔΡΟ (Χωριό) ΤΡΙΠΟΛΗ
  Ο Εύανδρος είναι ένας μικρός οικισμός της Μαντινείας, νότια της Τρίπολης και κοντά στα χωριά Θάνα και στο Παλλάδιο. Εχει ελάχιστους μόνιμους κατοίκους. Το όνομά του οφείλει στον Εύανδρο, αρχαίο ηγεμόνα του Παλλαντίου και εποικιστή της Ρώμης. Δίπλα του είναι η λίμνη της Τάκας, απ' όπου αρχίζει ο κάμπος της Τεγέας. Το χωριό είναι κτισμένο σε καταπράσινη περιοχή του μαντινειακού κάμπου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


ΘΑΝΑΣ (Χωριό) ΤΡΙΠΟΛΗ
  Το χωριό Θάνα βρίσκεται νότια της Τρίπολης και απέχει από αυτήν 4 χιλ. Είναι κτισμένο σε μικρό ύψωμα. Από το χωριό ο δρόμος συνεχίζει για τα χωριά Παλλάδιο, Εύανδρο, Περπατάρης και τον αρχαιολογικό χώρο του αρχαίου Παλλαντίου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


ΜΑΚΡΗ (Χωριό) ΤΡΙΠΟΛΗ
  Η Μάκρη είναι ένα χωριό της Μαντινείας χτισμένο στους ανατολικούς πρόποδες του Μαινάλου σε υψόμετρο 750 μ. Απέχει 7 χιλ. από την Τρίπολη και βρίσκεται πάνω από το δρόμο Τρίπολης-Μεγαλόπολης. Το παλιό όνομα του χωριού ήταν Μπολέτα. Οι κάτοικοι ασχολούνται κύρια με τη γεωργία (οπωρικά, σπαρτά) και λιγότερο με την κτηνοτροφία. Το χωριό είναι καταπράσινο και προσφέρει ωραία θέα στο λεκανοπέδιο της Μαντινείας. Το 1991 απογράφτηκαν 550 κάτοικοι, αλλά οι μόνιμοι κάτοικοι είναι πολύ λιγότεροι.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


ΜΕΡΚΟΒΟΥΝΙ (Χωριό) ΤΡΙΠΟΛΗ
  Χωριό με 200 κατοίκους περίπου, κοντά στην Τρίπολη (5 χιλ) και στην εξοχική τοποθεσία του Αϊ Γιώργη. Ανήκει στο Δήμο Τρίπολης. Βρίσκεται στις παρυφές του Μαινάλου.

Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Επάνω Χρέπας

ΜΟΝΗ ΠΑΝΩ ΧΡΕΠΑΣ (Μοναστήρι) ΤΡΙΠΟΛΗ
Τηλέφωνο: +30 2710 223498
  Γυναικεία μονή αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, χτισμένη σε πλαγιά του Μαινάλου σε υψόμετρο 1278μ. Χτισμένο στις αρχές του 11ου αιώνα, είναι το ψηλότερο μοναστήρι της Πελοποννήσου και είναι ορατό από την Τρίπολη. Στο μοναστήρι σώζονται το Δισκοπότηρο με το οποίο ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης κοινώνησε των αχράντων μυστηρίων καθώς και το Ευαγγέλιο που ασπάστηκε πριν επιτεθεί για την απελευθέρωση της Τριπολιτσάς. H θέση της μονής προσφέρει υπέροχη πανοραμική θέα προς ολόκληρο το μαντικειακό οροπέδιο, φθάνοντας μέχρι τον Πάρνωνα και τον Ταϋγετο. Στο μοναστήρι οδηγεί δρόμος από την Τρίπολη, μέσω του χωριού Περιθώρι (10 χλμ. από Τρίπολη).

ΠΑΛΛΑΝΤΙΟΝ (Χωριό) ΤΡΙΠΟΛΗ
  Το χωριό Παλλάντιο βρίσκεται κοντά στην αρχαία πόλη Παλλάντιο (3 χιλ.) από όπου λέγεται πως ξεκίνησαν οι άποικοι (Εύανδρος) που ίδρυσαν τη Ρώμη. Για τον λόγο αυτόν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αντωνίνος Πίος ανακήρυξε την πόλη ανεξάρτητη και προνομιούχο. Από το αρχαίο Παλλάντιο ελάχιστα ευρήματα έχουν βρεθεί. Σήμερα το χωριό ανήκει στο Δήμο Τρίπολης. Οι κάτοικοί του ασχολούνται με τη γεωργία και κτηνοτεοφία. Κοντά του είναι τα χωριά Θάνα, Εύανδρο και Περπατάρης.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


ΠΕΛΑΓΟΣ (Χωριό) ΤΡΙΠΟΛΗ
  Μικρός οικισμός κοντά στην Τρίπολη (3χιλ). Σήμερα ανήκει στο δήμο Τριπόλεως .

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


ΠΕΡΘΩΡΙ (Χωριό) ΤΡΙΠΟΛΗ
  Μικρό χωριό (40 κάτοικοι περίπου) του Μαινάλου κοντά στην Τρίπολη (5 χιλ), στο Δήμο της οποίας σήμερα υπάγεται. Ο δρόμος από το Περθώρι οδηγεί στη Μονή της Επάνω Χρέπας (5 χιλ).

ΣΚΟΠΗ (Χωριό) ΤΡΙΠΟΛΗ
Η Σκοπή είναι ένα μικρό χωριό 150 κατοίκων 5 χιλ. από την Τρίπολη, στους πρόποδες του βουνού Μύτηκα. Αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Τρίπολης. Τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει αξιόλογη οικοδομικη ανάπτυξη με αρκετά σπίτια τα οποία έχουν οικοδομηθεί στην πεδινή έκταση προς την κατεύθυνση της Τρίπολης. Στην κορυφή του Μύτηκα δεσπόζει το εξωκκλήσι του Αη-Λιά, ένα από τα τρία ομώνυμα ορεινά εξωκκλήσια του λεκανοπεδίου της Τρίπολης (τα άλλα δύο βρίσκονται πάνω από τα χωριά Ρίζες και Κάνδαλος της Τεγέας) .
Η ονομασία του χωριού προέρχεται από το γεγονός ότι από τον Αη-Λιά έχει κανείς πανοραμική θέα ολόκληρου του λεκανοπεδίου της Μαντινείας. Μάλιστα η κορυφή του βουνού χρησιμοποιείτο κατά την αρχαιότητα σαν παρατητήριο. Στην περιοχή έγινε η περίφημη μάχη της Μαντινείας, όπου σκοτώθηκε ο Θηβαίος στρατηγός Επαμεινώδας. Επίσης εδώ έγινε και η μάχη της Γράνας, που έπεξε σημαντικό ρόλο για την άλωση της Τριπολιτσάς στις 23-08-1821. Σε ανάμνηση και των δύο μαχών έχουν στηθεί ισάριθμα μνημεία.
Το παλιό τουρκικό όνομα της Σκοπής ήταν Μπεντένι. Ένα ιστορικό λέγει ότι το παλιό χωριό Μπεντένι ήταν σε διαφορετική θέση κατά την τουρκοκρατία. Στα τέλη του 1700 οι κάτοικοι του χωριού δεν πλήρωσαν το χαράτσι σε δημητριακά και καλαμπόκι στον Τούρκο πασά της Τρίπολης και μάλιστα αντί αυτών έστειλαν ακαθαρσίες μέσα σε τσουβάλια. Οταν όμως οι Τούρκοι το αντιλήφθηκαν, εξαγριώθηκαν και έκαψαν το χωριό. Οι κάτοικοι τότε εγκατέλειψαν το χωριό και έκτισαν δύο χωριά με το ίδιο όνομα, σε διαφορετικές τοποθεσίες μακριά από την Τρίπολη. Το ένα ήταν πίσω από το Μαίναλο και το άλλο κοντά στο Λεβίδι. Μετά την αποχώρηση των Τούρκων στις αρχές του 18 αιώνα, 2-3 οικογένειες ήλθαν από τα χωριά στην σημερινή τοποθεσία και ίδρυσαν ένα νέο τρίτο χωριό με το ίδιο όνομα, το οποίο αργότερα άλλαξε σε Σκοπή.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


ΤΡΙΠΟΛΗ (Πόλη) ΑΡΚΑΔΙΑ
  Η Τρίπολη χτισμένη σε υψόμετρο 650μ. στο κατάφυτο οροπέδιο της Μαντινείας κάτω από το επιβλητικό όρος Μαίναλο, κατέχει νευραλγική θέση στην Πελοπόννησο. Πρωτεύουσα του νομού Αρκαδίας και της επαρχίας Μαντινείας, αποτελεί συγχρόνως το διοικητικό κέντρο της περιφέρειας Κεντρικής Πελοποννήσου. Είναι μια πόλη με σημαντική ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, αφού αποτέλεσε αξιόλογο διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο στην περίοδο της Τουρκοκρατίας και έπαιξε εξέχοντα ρόλο στην επανάσταση του 1821.
  Η σημερινή Τρίπολη είναι μια μοντέρνα πόλη που γνωρίζει έντονη οικοδομική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και εξαπλώνεται συνεχώς. Ο πληθυσμός της, μαζί με τα γύρω χωριά (Σκοπή, Θάνα, Εύανδρος, Παλλάντιο, Μερκοβούνι, Μάκρη, Πέλαγος, Περιθώρι, Αγ. Κωνσταντίνος, Αγ. Βασίλειος) που έχουν συνενωθεί σε ενιαίο δήμο μετά το σχέδιο Καποδίστρια, ανέρχεται σε 26.000 κατοίκους.
  Η πόλη φημίζεται για τα ωραία πάρκα της και τις όμορφες κοντινές εξοχές με τα εξωραϊσμένα εξωκλήσια και την πλούσια βλάστηση. Η κεντρική της θέση δίπλα στο ιδιαίτερου κάλους ορεινό συγκρότημα του Μαινάλου και οι πολλές φυσικές της ομορφιές, σε συνδυασμό με το δροσερό της κλίμα το καλοκαίρι, είναι οι κύριοι λόγοι που η Τρίπολη έλκει πολλούς παραθεριστές. Πολύ περισσότερο μάλιστα που η απόσταση από την Αθήνα είναι πλέον μικρή (160 χιλ) και η πρόσβαση εύκολη μέσω της νέας εθνικής οδού Αθηνών-Καλαμάτας.
  Λόγω της άναρχης οικοδομικής ανάπτυξης της πόλης τα τελευταία χρόνια, λίγα είναι τα ίχνη που απομένουν από το αρχιτεκτονικό και ιστορικό παρελθόν της. Λίγα, αλλά σημαντικά και ενδεικτικά. Στο κέντρο της πόλης, στη πλατεία Πετρινού, βρίσκεται το όμορφο νεοκλασικό κτήριο στο οποίο στεγάζεται το Μαλλιαροπούλειο Δημοτικό Θέατρο. Απέναντί του είναι το όμορφο νεοκλασικό κτήριο που παλιότερα στέγαζε το Ιδιωτικό Δημοτικό και Γυμνάσιο. Τυπικό νεοκλασικό κτήριο, από τα λίγα που έχουν απομείνει στην πόλη, είναι το Δημοτικό Μέγαρο. Επίσης, αξίζει κανείς να δει το σπίτι του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη (κοντά στην πλατεία Ανεξαρτησίας και στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της ΕΡΤ), που πρόσφατα έχει αναστηλωθεί και στεγάζει τις διοικητικές υπηρεσίες του νεοσύστατου Πελοποννησιακού Πανεπιστημίου. Επίσης αξιόλογα από αρχιτεκτονική σκοπιά είναι το παραδοσιακό "Καφενείο το Μέγα" στην κεντρική πλατεία -και αυτό ανακαινισμένο- καθώς και το επιβλητικό Δικαστικό Μέγαρο. Μπροστά στο τελευταίο απλώνεται η πλατεία Αρεως, πραγματικό στολίδι της πόλης, με το αναπλασμένο μνημείο των προκρίτων και τον ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη (όπου έχουν τοποθετηθεί τα οστά του), αρχιστράτηγου της επανάστασης του 1821. Η πλατεία περιτριγυρίζεται από καταπράσινα, όμορφα και καλοσυντηρημένα πάρκα με περίπτερα και παιδικές χαρές, που προσφέρουν δροσιά και ξεκούραση. Ενα ιδιαίτερα φροντισμένο και καλαίσθητο τμήμα του πάρκου είναι το άλσος του Συλλόγου Φιλοδένδρων.
  Επιβλητική στέκει επίσης, η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Βασιλείου, μητρόπολη και σύμβολο της πόλης στην κεντρική πλατεία. Πρωτοτυπία αποτελούν τα καταστήματα που βρίσκονται στο εισόγειο. Οχι μακριά βρίσκονται οι συμπαθητικές εκκλησίες των νεομαρτύρων, Δημητρίου και Παύλου πολιούχων της πόλης. Πίσω από την πόλη δεσπόζει το όρος Μαίναλο και πάνω στην πλαγιά του διακρίνεται καθαρά η μονή της Παναγίας της Επάνω Χρέπας με έξοχη θέα προς το οροπέδιο της Μαντινείας και την Τρίπολη. Στο όμορφο νεοκλασικό κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Τρίπολης εκτίθενται ευρήματα από τις ανασκαφές αρχαίων θέσεων της Αρκαδίας. Σε όμορφο νεώτερο κτήριο στεγάζεται το Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης. Στην έξοδο της πόλης, στο δρόμο που οδηγεί προς την Αλωνίσταινα βρίσκεται το Παναρκαδικό Νοσοκομείο, το οποίο κατασκευάσθηκε με δαπάνες των Αρκάδων της Ομογένειας. Διάσπαρτα στην πόλη διασώζονται - μερικά αναπαλαιωμένα - αρκετά νεοκλασικά κτίσματα, υπολείμματα ενός παρελθόντος με διαφορετικές ανάγκες και εκλεπτισμένες αισθητικές αξίες...
  H Τρίπολη χαρακτηρίζεται από τις πολλές της και όμορφες πλατείες. Αν και η ρυμοτομία του κέντρου της πόλης μειονεκτεί, οι πλατείες της είναι ευάριθμες: πλατεία Αρεως, Αγ. Βασιλείου, Πετρινού, Ανεξαρτησίας, Κολοκοτρώνη, και άλλες μικρότερες. Ο κεντρικός εμπορικός δρόμος είναι η οδός Κωνσταντίνου ΙΒ'. Προέκτασή της πρός τα βόρεια είναι η όμορφη και καταπράσινη οδός Καλαβρύτων, ενώ προς τα νότια η οδός Ουάσιγκτον που οδηγεί προς τη Σπάρτη. Λίγο έξω από την πόλη, επί της οδού Καλαβρύτων, είναι το σύγχρονο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Τρίπολης που περιλαμβάνει στάδιο, κλειστό γυμναστήριο, κολυμβητήριο και γήπεδα αθλοπαιδιών. Στο δρόμο για το χωριό Αγιος Κωνσταντίνος (Μαντζαγρά) είναι το γήπεδο του ποδοσφαιρικού ομίλου "Παναρκαδικός". Δίπλα στο χωριό είναι η 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας, στους αεροδιαδρόμους της οποίας διοργανώνονται πανελλήνιοι αγώνες δικύκλων. Στο δρόμο για την Σπάρτη, λίγο έξω από την Τρίπολη και σε καταπράσινη τοποθεσία βρίσκεται το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Τρίπολης.
  Πολλές και από πολλές πλευρές ενδιαφέρουσες είναι οι εξοχικές τοποθεσίες της πόλης. Ο επισκέπτης μπορεί να κάνει έναν περίπατο μέχρι τον Αη-Γιώργη, όμορφη εξοχική τοποθεσία με την πλούσια βλάστηση, το μικρό ζωολογικό κήπο, το ομώνυμο εκκλησάκι και το συμπαθητικό υπαίθριο θέατρο και να ξεκουραστεί στο τουριστικό περίπτερο. Πολύ κοντά στην Τρίπολη βρίσκονται οι πευκόφυτοι λοφίσκοι με τα γραφικά ξωκκλήσια των Μάη-Θανάση, Α-Λια, Αι-Δημητράκου, της Κάρτσοβας (με σπάνιο είδος πεύκου), της Ανάληψης και του Αι-Θόδωρα, με εξαιρετική θέα προς την πόλη, και την ιστορική πέτρα του Κολοκοτρώνη από την οποία ο Γέρος του Μοριά παρατηρούσε την πολιορκούμενη Τριπολιτσά. Στα περίχωρα της Τρίπολης βρίσκονται πολλά γραφικά χωριά (Νεστάνη, Στενό, τα χωριά της Τεγέας, όπως Βουνό, Ρίζες, Αλέα κ.λ.π. ), όπως και σημαντικές αρχαιότητες (αρχαία Τεγέα, και Μαντινεία) που προσφέρονται για κοντινές εξορμήσεις σε ήρεμο και όμορφο φυσικό περιβάλλον. Αξίζει επίσης κανείς να επισκεφτεί τα μοναστήρια του Αγίου Νικολάου των Βαρσών (12 χλμ.) και της Παναγίας της Γοργοεπηκόου, κοντά στη Νεστάνη (17 χλμ.).
  Κοντά. στην Τρίπολη (25 χιλ.) είναι το χιονοδρομικό κέντρο της Οστρακίνας στο βουνό Μαίναλο. Στην είσοδο της πόλης από την νέα εθνική οδό έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια η νέα Βιομηχανική Περιοχή (βλ. φωτογραφία) της πόλης. Πολλές βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες έχουν εγκατασταθεί ή μεταφερθεί εκεί.
  Η ίδρυση Πανεπιστημίου με έδρα την Τρίπολη (Πελοποννησιακό Πανεπιστήμιο) αποτέλεσε για χρόνια σταθερό και επίμονο αίτημα των κατοίκων, των φορέων και των αρχών της πόλης και του νομού, αλλά και επιφανών Αρκάδων, επιστημόνων και ανθρώπων των γραμμάτων. Πρόσφατα το παναρκαδικό αυτό όραμα δικαιώθηκε μετά από την απόφαση για την ίδρυση του Πελοποννησιακού Πανεπιστημίου. Τη διοίκηση του νέου Πανεπιστημίου ασκεί προσωρινή Διοικητική Επιτροπή. Το Πανεπιστήμιο ξεκίνησε την λειτουργία του το 2002 με δύο πρώτα Τμήματα, τα Τμήματα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών της Σχολής Τεχνολογίας και με σύνολο 120 φοιτητών. Στεγάζεται στο κατάλληλα διαρυθμισμένο κτίριο του Δ΄ Πολυκλαδικού Λυκείου, κοντά στο άλσος του Αη-Γιώργη.
  Με ορμητήριο την Τρίπολη μπορεί κανείς να επισκεφτεί ολόκληρη την Αρκαδία, αλλά και τους γειτονικούς νομούς της Μεσσηνίας και Λακωνίας. Οι χαρακτηριστικότερες διαδρομές είναι προς το Μαίναλο και τα χωριά του (Δημητσάνα, Στεμνίτσα, Βυτίνα, Λαγκάδια, Αλωνίσταινα κ.λ.π.), την Τεγέα (8 χιλ.), τη Μεγαλόπολη (30 χιλ) και το Αστρος (45 χιλ).

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ