gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 11 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΜΥΣΤΡΑΣ Δήμος ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ" .


Κεντρικές σελίδες (11)

Ανάμεικτα

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίας Ειρήνης

ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ (Χωριό) ΜΥΣΤΡΑΣ
Τηλέφωνο: +30 27310 98204
  Η Αγία Ειρήνη, ένα μικρό χωριό με σπουδαία μνημεία κρυμμένα στο πράσινο και τοποθεσίες με ιδιαίτερη ομορφιά καλωσορίζει τους επισκέπτες. Το δημοτικό διαμέρισμα Αγ. Ειρήνης περιλαμβάνει τον οικισμό της Αγ. Ειρήνης (Βάρσοβα).

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Ιωάννη

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (Χωριό) ΜΥΣΤΡΑΣ
Τηλέφωνο: +30 27310 21719
  Σε μια θάλασσα από πορτοκαλιές και ελιές κάτω από τον Ταύγετο βρίσκει κανείς τον Αγιο Ιωάννη. Πηγές και τρεχούμενα νερά μέσα σε πλούσια βλάστηση προσφέρουν γαλήνη και δροσιά στον επισκέπτη. Το δημοτικό διαμέρισμα Αγ. Ιωάννη περιλαμβάνει τους οικισμούς Αγ. Ιωάννης, Τσεραμιό και Παγωτά.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αναβρυτής

ΑΝΑΒΡΥΤΗ (Χωριό) ΜΥΣΤΡΑΣ
Τηλέφωνο: +30 27310 21791
  Στην αγκαλιά του Ταύγετου βρίσκεται το γραφικό χωριό της Αναβρυτής με την πανοραμική θέα και τις δροσερές πηγές. Η Αναβρυτή αποτελεί ορμητήριο για περιηγήσεις στα φυσικά αξιοθέατα του βουνού. Εδώ βρίσκεται το Βοτανολογικό - Γεωλογικό μουσείο που στεγάζεται στο κτίριο του πρώην δημοτικού σχολείου καθώς και η Ιερά Μονή Φανερωμένης. Το δημοτικό διαμέρισμα Αναβρυτής περιλαμβάνει τους οικισμούς Αναβρυτή και Περγαντέικα.

Δημοτικό Διαμέρισμα Λογγάστρας

ΛΟΓΓΑΣΤΡΑ (Χωριό) ΜΥΣΤΡΑΣ
Τηλέφωνο: +30 27310 98440
  Η Λογγάστρα βρίσκεται σκαρφαλωμένη στις πλαγιές του βόρειου Ταϋγέτου. Γραφικά σπίτια, πλούσια βλάστηση και θαυμάσια θέα είναι στοιχεία που προσφέρει στον επισκέπτη της απλόχερα. Το δημοτικό διαμέρισμα Λογγάστρας περιλαμβάνει τους οικισμούς Λογγάστρα Καραβάς (τμήμα).

Δημοτικό Διαμέρισμα Μαγούλας

ΜΑΓΟΥΛΑ (Κωμόπολη) ΜΥΣΤΡΑΣ
  Η έδρα του Δήμου, η Μαγούλα, πνιγμένη στο πράσινο, αποτελεί το πολιτιστικό επίκεντρο της περιοχής με τις εκδηλώσεις του Σαϊνοπουλείου Αμφιθεάτρου.
  Εδώ βρίσκεται και η «Ελευθέρα Σχολή Φιλοσοφίας Πλήθων» που ιδρύθηκε από τον Ιωάννη Θεοδωρακόπουλο το 1975.
Οικισμοί:
Το δδ Μαγούλας περιλαμβάνει τον οικισμό της Μαγούλας.

ΜΥΣΤΡΑΣ (Δήμος) ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
  Ο Δήμος Μυστρά, εκτείνεται στις πλαγιές του όρους Ταϋγέτου, στο βορειοδυτικό τμήμα του Νομού Λακωνίας. Ο Δήμος παρέχει στον επισκέπτη ένα μοναδικό συνδυασμό ιστορικών μνημείων και φυσικών καλλονών, καθώς σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα υπάρχουν μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι και εκκλησίες. Έξι χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σπάρτης βρίσκεται ερειπωμένη η βυζαντινή πολιτεία του Μυστρά που υπήρξε σταθμός στην ιστορία του πολιτισμού και της τέχνης.
  Φυσικές ομορφιές, τοπία πανέμορφα στον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου, αλλά και στην καταπράσινη πεδιάδα, οικισμοί διάσπαρτοι που διατηρούν το παραδοσιακό τους χρώμα, προσφέρουν όλες τις εποχές αναρίθμητε δυνατότητες για ξεκούραση και αναψυχή. Εξάλλου, περιποιημένα ξενοδοχεία, κάμπινγκ, εστιατόρια και παραδοσιακές ταβέρνες καλύπτουν ιδανικά τη φιλοξενία των επισκεπτών, οι οποίοι λόγω της γεωγραφικής θέσης του Δήμου έχουν τη δυνατότητα εύκολης πρόσβασης σε όλα τα αξιοθέατα της Λακωνίας.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Σπάρτης (2000-2001).

Δημοτικό Διαμέρισμα Μυστρά

ΜΥΣΤΡΑΣ (Χωριό) ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Τηλέφωνο: +30 27310 83368
  Η καστροπολιτεία του Μυστρά, δεσπόζει πάνω από τον οικισμό του νέου Μυστρά με τα επιβλητικά τείχη, τα ανάκτορα των Παλαιολόγων, τις κατοικίες, τις βυζαντινές εκκλησίες και το κάστρο στην κορυφή. Ο οικισμός του νέου Μυστρά επίσης έχει να δείξει τις δικές του ομορφιές, με τα γραφικά δρομάκια, τις πέτρινες αυλόπορτες και τους ανθοσκέπαστους μαντρότοιχους. Στο δημοτικό διαμέρισμα Μυστρά τελούνται οι εκδηλώσεις των Παλαιολογείων. Ο Δήμος Μυστρά θέλοντας να τιμήσει τον τελευταίο αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνο Παλαιολόγο διοργανώνει κύκλο θρησκευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων από 25 έως 29 Μαϊου. Επίσης η εμποροπανήγυρη Μυστρά που είναι ένα σημαντικό εμπορικό, κοινωνικό και πολιτιστικό γεγονός όχι μόνο για το Δήμο μας αλλά για όλο το νομό, διοργανώνεται κάθε χρόνο από 26 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου στον ίδιο χώρο που πραγματοποιείται εδώ και 300 χρόνια. Το δημοτικό διαμέρισμα Μυστρά περιλαμβάνει τους οικισμούς: Νέος Μυστράς (ιστορική έδρα δήμου), Πικουλιάνικα, Παλαιολόγειο (Σκλαβική), Ταυγέτη (Μπαρσινίκος) Βλαχοχώριο.

ΜΥΣΤΡΑΣ (Βυζαντινός οικισμός) ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
  Ο Μυστράς υπήρξε περίφημο πολιτικό και πνευματικό κέντρο της ύστερης Βυζαντινής περιόδου, το οποίο αναπτύχθηκε μετά την Δ΄ Σταυροφορία (1204) και τη μετάθεση του κέντρου των ενδιαφερομένων της αυτοκρατορίας από τις ανατολικές στις δυτικές επαρχίες της. Οπως είναι γνωστό, το 1204 οι Φράγκοι ιππότες εγκαταστάθηκαν στην Πελοπόννησο. Ο Γουλιέλμος Βιλλεαρδουίνος επέλεξε το Μυστρά για να τον οχυρώσει και να τον καταστήσει βάση της κυριαρχίας του σε ολόκληρη τη νότια Πελοπόννησο, από τη Μονεμβάσια μέχρι και τη Μάνη.
  Το 1249 ο Βιλλεαρδουίνος περιέβαλε με ισχυρό τείχος την κορυφή του βουνού, χτίζοντας έτσι το κάστρο της πόλης που ονομάστηκε Μυστράς ή Μυζηθράς. Η ονομασία του σχετίζεται ετυμολογικά με τη μυζήθρα από το σχήμα του βουνού.
  Το 1259, στη μάχη της Πελαγονίας, ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Μιχαήλ Η΄ ο Παλαιολόγος συνέλαβε τον Βιλλεαρδουίνο, ο οποίος του παραχώρησε τα κάστρα της Πελοποννήσου. Ετσι το 1262 άρχισε μια νέα σελίδα για το Μυστρά, που έγινε έδρα στρατηγού. Οι κάτοικοι της πεδιάδας της Λακεδαίμονος, αναζητώντας μεγαλύτερη ασφάλεια έρχονταν και έκτιζαν τα σπίτια τους γύρω από το κάστρο. Ο πληθυσμός αυξήθηκε ταχύτατα, η νέα πόλη που δημιουργήθηκε ονομάστηκε Χώρα και για καλύτερη προστασία περιτειχίστηκε. Αλλά και γύρω από το δεύτερο τείχος συγκεντρώνονταν και άλλοι κάτοικοι ώσπου σιγά - σιγά διαμορφώθηκε η Κάτω Χώρα η οποία με τη σειρά της περιτειχίστηκε. Ετσι οργανώθηκε η οχυρή πόλη του Μυστρά σε τρία επίπεδα. Στο κάστρο της κορυφής, όπου είχε την έδρα του ο στρατηγός, στη Χώρα όπου βρίσκονταν τα παλάτια και οι δημόσιες υπηρεσίες και στο τρίτο επίπεδο όπου χτίστηκαν τα περισσότερα αρχοντικά και οι σημαντικότεροι βυζαντινοί ναοί. Καθώς αναπτυσσόταν και μεγάλωνε η πόλη, μεταφέρθηκε σε αυτή και η έδρα της μητρόπολης της Λακεδαίμονος.
  Οι κυριότεροι σταθμοί εξέλιξης του Μυστρά καθώς και τα σημαντικότερα γεγονότα είναι:
Το 1308 καταργείται ο τίτλος του στρατηγού και την εξουσία αναλαμβάνουν μόνιμοι πλέον διοικητές, όπως ο Καντακουζηνός (1308 - 1316) και ο Ανδρόνικος Παλαιολόγος Ασάν (1316 - 1321).
  Στα μέσα 14ου αιώνα ο διοικητής γίνεται ισόβιος, λαμβάνει τον τίτλο του δεσπότη και δημιουργείται το "Δεσποτάτο του Μορέως".
  Πρώτος ο Μανουήλ Καντακουζηνός (1348 - 1380), έβαλε τα θεμέλια του νέου ελληνικού κράτους, οργάνωσε την περιοχή, δέχθηκε νέους κατοίκους, στερέωσε την ειρήνη και την ευημερία και έχτισε αρχοντικά και ναούς. Στη συνέχεια έγιναν δεσπότες ο Ματθαίος Καντακουζηνός (1380 - 1383) και ο Δημήτριος (1383 - 1384).
  Με τον Θεόδωρο Α΄ Παλαιολόγο (1384 - 1407) η εξουσία πέρασε στους Παλαιολόγους, οι οποίοι επέκτειναν τα όρια του δεσποτάτου καταλαμβάνοντας όλη την Πελοπόννησο. Με το διάδοχό του Θεόδωρο Β΄ (1407 - 1443), που ήταν δευτερότοκος γιοςς του αυτοκράτορα Μανουήλ Β΄, εγκαινιάστηκε μια νέα περίοδος ακμής και στενών σχέσεων Μυστρά και πρωτεύουσας.
  Η περίοδος αυτή, εποχή ευημερίας και δόξας, συνεχίστηκε και με το νεώτερο αδελφό του Κωνσταντίνο Παλαιολόγο (1443 - 1449). Πρόκειται για τον τελευταίο αυτοκράτορα του Βυζαντίου, ο οποίος στέφθηκε στις 6 Ιανουαρίου 1449 στον Αγιο Δημήτριο, στη μητρόπολη δηλαδή του Μυστρά, ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη, την οποία υπερασπίστηκε γενναία ως τις 29 Μαϊου 1453, οπότε έπεσε ηρωικά πολεμώντας τους Τούρκους.
  Ξεχωριστός ήταν ο ρόλος του Μυστρά στα χρόνια των Παλαιολόγων, προπαντός σε πολιτιστικά ζητήματα. Η μικρή πολιτεία γίνεται πόλος έλξης καλλιτεχνών, επιστημόνων, λογίων και φιλοσόφων. Είναι γνωστή η δράση του μεγάλου νεοπλατωνικού φιλοσόφου Γεωργίου Γεμιστού Πλήθωνος, ο οποίος ίδρυσε φιλοσοφική σχολή και επηρέασε με τη διδασκαλία του τη νεοελληνική σκέψη ακόμη και στα χρόνια της τουρκοκρατίας.
  Για τη βυζαντινή τέχνη, αρχιτεκτονική και ζωγραφική, ο Μυστράς αποτελεί το "κύκνειο άσμα" της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Το κάστρο, το τριπλό τείχος, οι πύλες, τα παλάτια, τα αρχοντικά, οι δρόμοι και οι ναοί αποτελούν τα εξαίσια δείγματα της ύστατης πολιτιστικής αναλαμπής του Βυζαντίου έως τα μέσαα του 15ου αιώνα.
  Το 1460 ο Δημήτριος Παλαιολόγος παραδίδει το Μυστρά στους Τούρκους. Πολλές οικογένειες του Μυστρά θα καταφύγουν στις υπώρειες του Ταϋγέτου και θα δημιουργήσουν νέους οικισμούς. Το 1465 ο στρατηγός Σιγισμούνδος Μαλατέστα προσπαθεί να καταλάβει το Μυστρά χωρίς επιτυχία, κατορθώνει ωστόσο να πάρει τα λείψανα του Πλήθωνος, τα πηγαίνει στο Ρίμινι και τα ενταφιάζει με επισημότητα στην εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου, όπου υπάρχει ο τάφος του βυζαντινού φιλοσόφου. Κατά την τουρκοκρατία ο Μυστράς αποτελούσε έδρα του Τούρκου διοικητή. Πηγές αναφέρουν ότι στα τέλη του 16ου αιώνα ο Μυστράς έχει 1.000 χριστιανικές οικογένειες και 200 εβραϊκές. Το 1687 καταλαμβάνουν το Μυστρά οι Βενετοί του Μοροζίνι και τον κρατούν 28 χρόνια, ως το 1715, που τον ξαναπαίρνουν οι Τούρκοι.
  Στα "ορλωφικά", το 1770, ο Μυστράς ελευθερώνεται για λίγους μήνες, για να δεχτεί άγρια την επίθεση των Αλβανών, που έσφαξαν και έκαψαν τα πάντα και καταδυνάστεψαν τον τόπο δέκα χρόνια. Με την ελληνική επανάσταση ελευθερώνεται και πάλι, αλλά στα 1825 καίγεται από τους Αιγύπτιους του Ιμπραήμ. Η ίδρυση της νέας Σπάρτης στον κάμπο από τον Οθωνα (1831), σημείωσε το οριστικό τέλος της χώρας του Μυστρά. Οι γνωστές οικογένειες πήγαν στη καινούργια πρωτεύουσα και όσοι απέμειναν κατέβηκαν στο Νέο Μυστρά που κτίστηκε στην πεδιάδα.

Δημοτικό Διαμέρισμα Παρορείου

ΠΑΡΟΡΕΙΟ (Χωριό) ΜΥΣΤΡΑΣ
Τηλέφωνο: +30 27310 20069
  Εκεί που οι πρόποδες του Ταϋγέτου σμίγουν με την εύφορη κοιλάδα βρίσκει κανείς το Παρόρι. Χώροι αναψυχής κάτω από τα πλατάνια, φαράγγια και ρεματιές με πυκνή βλάστηση είναι μερικά από τα στοιχεία της φύσης που θα συναντήσει κανείς στο γαλήνιο αυτό μερός.

Δημοτικό Διαμέρισμα Σουστιάνων

ΣΟΥΣΤΙΑΝΟΙ (Χωριό) ΜΥΣΤΡΑΣ
Τηλέφωνο: +30 27310 98373
  Οι Σουστιάνοι είναι ένα πανέμορφο γραφικό χωριό, χτισμένο σε πλαγιά του βόρειου Ταϋγέτου. Περιβάλλεται από πλούσια βλάστηση και προσφέρει θαυμάσια θέα στον ταξιδιώτη. Το δημοτικό διαμέρισμα Σουστιάνων περιλαμβάνει τους οικισμούς Σουστιάνοι, Καραβάς (τμήμα).

Δημοτικό Διαμέρισμα Τρύπης

ΤΡΥΠΗ (Χωριό) ΜΥΣΤΡΑΣ
  Στη διαδρομή Σπάρτης - Καλαμάτας, η Τρύπη υποδέχεται τους επισκέπτες και τους προσκαλεί για μια στάση δροσιάς δίπλα στο βάραθρο του Καιάδα, κάτω από θεόρατα πλατάνια και πλάι στις πηγές με το γάργαρο νερό. Στην Τρύπη βρίσκεται και το Μουσείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Κνακίων».
Οικισμοί:
  Το δδ Τρύπης περιλαμβάνει τους οικισμούς:
•Τρύπη
•Σταυρός
•Καραβάς (τμήμα)

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ