gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΣΠΑΡΤΗ Δήμος ΛΑΚΩΝΙΑ" .


Κεντρικές σελίδες (2)

Ανάμεικτα

ΑΜΥΚΛΑΙ (Αρχαίο ιερό) ΣΠΑΡΤΗ
  Σπουδαίος αρχαίος οικισμός, 5 χλμ. νοτίως της Σπάρτης, στην περιοχή του σημερινού Σκλαβοχωριού. Κατοικήθηκε γύρω στο 2000 π.Χ. και παρουσίασε εξαιρετική άνθηση στην ύστερη φάση της Μυκηναϊκής περιόδου. Από τότε φαίνεται πως είχε καθιερωθεί η λατρεία του Υακίνθου. Όταν εγκαταστάθηκαν οι Δωριείς στη Σπάρτη, σύμφωνα με την επικρατέστερη αρχαία παράδοση, δυσκολεύτηκαν πολύ να κυριαρχήσουν στις Αμύκλες και αρκετά αργά - ίσως στους αρχαϊκούς χρόνους - κατόρθωσαν να τις κυριεύσουν. Στους ιστορικούς χρόνους οι Αμύκλες παίρνουν μεγάλη σημασία. Με την επικράτηση των Σπαρτιατών η λατρεία του Υακίνθου στο παλιό ιερό των Αμυκλών υποκαθίσταται από την ισχυρή λατρεία του Καρνείου Απόλλωνα, θεού των κατακτητών Δωριέων. Το ιερό των δύο θεών, Απόλλωνα και Υακίνθου, που λατρεύονται μαζί από τα αρχαϊκά χρόνια, έγινε το σπουδαιότερο των Λακώνων: εκεί γιορτάζονταν τα Κάρνεια Υακίνθεια, που κατά τη διάρκειά τους επικρατούσε «ιερή εκεχειρία» (γι’ αυτό αναγκάστηκαν οι Σπαρτιάτες να μη στείλουν βοήθεια στους Αθηναίους, όταν έφθαναν οι Πέρσες στο Μαραθώνα). Ναός του Απόλλωνα δεν ιδρύθηκε ποτέ στις Αμύκλες, μόνο μετάλλαξαν το παλιό λατρευτικό ανεικονικό ξόανο του Υακίνθου σε λατρευτικό άγαλμα του Απόλλωνα και το έστησαν σε ψηλό βάθρο. Προς το τέλος του 6ου π.Χ. αι. ο περίφημος Ίωνας καλλιτέχνης Βαθυκλής κατασκεύασε ένα παράξενο κτίριο που περιέβαλλε αστέγαστο το πανύψηλο (γύρω στα 13,35 μ. υπολογίζεται) άγαλμα. Το ιδιότυπο αυτό μνημείο, αποτελούσε περίφημο συνδυασμό ιωνικού και δωρικού ρυθμού σε αρχιτεκτόνημα. Στις Αμύκλες υπήρχε και αξιόλογο ιερό, αφιερωμένο στην Αλεξάνδρα - Κασσάνδρα και στον Αγαμέμνονα, που ο αποθέτης του, με σπουδαίο αναθηματικό υλικό, ανακαλύφθηκε και ερευνήθηκε το 1957. Οι Αμύκλες εξακολούθησαν να είναι σπουδαίο θρησκευτικό κέντρο και στα χρόνια της Ρωμαιοκρατίας. Αργότερα, στο Μεσαίωνα, αναφέρονται ως έδρα αρχιεπισκοπής.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πειραιά


ΣΠΑΡΤΗ (Πόλη) ΛΑΚΩΝΙΑ
  Η Σπάρτη, πρωτεύουσα της επαρχίας Λακεδαίμονος και του νομού Λακωνίας, με 14.100 κατοίκους, είναι κτισμένη στο ΒΔ τμήμα του νομού, στις ανατολικές υπώρειες του Ταϋγέτου και σε υψόμετρο 210 m. Η σύγχρονη πόλη, που βρίσκεται σε μια εύφορη περιοχή της κοιλάδας του Ευρώτα, ιδρύθηκε με διάταγμα του 1834 από το βασιλιά Οθωνα, στην ίδια θέση με την αρχαία Σπάρτη. Είναι άριστα ρυμοτομημένη με φαρδείς δρόμους και μεγάλες πλατείες. Το κλίμα της είναι μεσογειακό και η μέση ετήσια θερμοκρασία της 17,4 βαθμοί C. Το μέσο ετήσιο ύψος βροχής φθάνει τα 817 χιλιοστόμετρα, ενώ οι βροχές δεν απουσιάζουν και κατά τη θερινή περίοδο. Λόγω της ιδιοτυπίας του κλίματος και της ευφορίας του εδάφους της, η οικονομία της στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό και στην παραγωγή της. Τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα της περιοχής συγκεντρώνονται και υφίστανται επεξεργασία στις βιομηχανικές μονάδες της πόλης. Η Σπάρτη, πασίγνωστη για το ένδοξο ιστορικό παρελθόν της, έχει να επιδείξει έξοχα δείγματα πολιτισμού, που αφορούν σε όλες τις περιόδους της μακραίωνης ιστορίας της. Αλλά και ως σύγχρονο αστικό κέντρο, η πόλη αποτελεί μια ανερχόμενη πολιτισμική δύναμη που βρίσκει την πολύπτυχη έκφρασή της μέσα από την οργάνωση και την διεκπεραίωση μιας σειράς από τοπικές εκδηλώσεις.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Σπάρτης


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ