gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 7 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΓΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ Χωριό ΟΙΤΥΛΟ" .


Κεντρικές σελίδες (7)

Ανάμεικτα

ΑΝΩ ΓΑΡΔΕΝΙΤΣΑ (Οικισμός) ΟΙΤΥΛΟ
Στην Ανω Γαρδενίτσα εγκαταστάθηκε αργότερα, από την απάνω Κίττα, ο Καουριάνος Κούρος, γενάρχης της οικογένειας Κουράκου, ο οποίος κάλεσε μαζί του μετέπειτα τις οικογένειες Κοκοράκη και Σεψά. Βορειότερα της Ανω Γαρδενίτσας βρίσκεται ο εγκαταλελειμμένος οικισμός «Λιόστιφα», τον οποίο ταυτίζουν πολλοί με την Ομηρική Μέσση (Πολυτρήρων).

Δημοτικό Διαμέρισμα Γερολιμένα

ΓΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ (Χωριό) ΟΙΤΥΛΟ
  Κτισμένος δίπλα στη θάλασσα ο γραφικός μανιάτικος οικισμός με μικρό φυσικό λιμάνι. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Κάβο Γκρόσσο. Παλιότερα ήταν το σπουδαιότερο εμπορικό λιμάνι της Μέσα Μάνης. Σήμερα παρουσιάζει τουριστική άνοδο, απόρροια της τουριστικής υποδομής του. Εχει χώρους διαμονής και ταβέρνες με φρέσκα ψάρια.
  Κατά πάσα πιθανότητα βρίσκεται στη θέση της αρχαίας Ιππόλας, ενώ απέχει 96 χιλιόμετρα από τη Σπάρτη. Οφείλει το όνομά του, στο γεγονός ότι στην αρχαιότητα θεωρείτο «Ιερός Λιμένας». Ανοιχτά ο κόλπος του καταλήγει στο ακρωτήριο Κάβο Γκρόσσο. Παρέχει μια ξεχωριστή θέα εμπρός στην απεραντοσύνη του νότιου πελάγους που απλώνεται και πέρα από το ακρωτήριο Ταίναρο.
  Λίγο πιο νότια είναι το ακρωτήριο Ταίναρο ή Κάβο Ματαπάς με το μεγάλο φορτίο του. Στην απόκρημνη δυτική άκρη του είναι η Σπηλιά του Αδη, όπου λατρευόταν ο Ποσειδώνας και λίγο πιο κάτω στο Πόρτο Στέρνες βρίσκεται το ιερό του Ταινάριου Ποσειδώνα, το σημερινό εκκλησάκι του Ασώματου, φτιαγμένο από αρχαία υλικά.

ΔΡΥ (Οικισμός) ΟΙΤΥΛΟ
Πυργόσχημο χωριό μέσα σε βλάστηση, που αναφέρεται από ταξιδευτές το 1450. Οι ναοί του Αγίου Σωτήρα (12ου αι.) και του Αγίου Νικήτα (13ου αι.) διαθέτουν σπουδαίες τοιχογραφίες. Κοντά βρίσκεται ο παραδοσιακός οικισμός της Ελιάς.

ΚΑΤΩ ΓΑΡΔΕΝΙΤΣΑ (Οικισμός) ΟΙΤΥΛΟ
Η Γαρδενίτσα οφείλει το όνομά της από την Καρδιανή Παρθένο (Καρδιανίτσα), κόρη του άρχοντα Καρδιανού, ανθρώπου που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Μέσα Μάνης. Ιδρύτρια και καθηγουμένη της Μονής του Σωτήρος. Το Μοναστήρι εγκαταλείφθηκε και σκεπάστηκε από άγρια βλάστηση. Ανακαλύφθηκε μετά από χρόνια μέσα στο «Βατουριώνα» (λόχμη βάτων) από τον Νυκλιάνο - Γιανιτσαριάνο (Λιάνο), έγγαμο ιερέα γιο του Μαυροειδή που εγκαταστάθηκε στη περιοχή με τον αδελφό του. Γι' αυτό και όλες οι οικογένειες της Κάτω Γαρδενίτσας αποκαλούνται Μαυροειδιάνοι.

ΝΟΜΙΑ (Οικισμός) ΟΙΤΥΛΟ
Πυργοσύμπλεγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, όπως του Πατσιλινάκου, του Μεσίσκλη με το μαχαλά και η πενταόροφη πυργοκατοικία των Μιχαλακάκων στα Κουρουκλιάνικα. Αξιόλογες οι εκκλησίες της Παναγίας, του Προφήτη Ηλία και των Ταξιαρχών.

ΟΧΙΑ (Οικισμός) ΟΙΤΥΛΟ
Οχιά (Νοχιά) : Η κατοίκηση είναι πολύ παλιά και οι κάτοικοι ονομάστηκαν από τους άλλους Μανιάτες «Σμαηλιάνοι», επειδή σε πειρατική επιδρομή μεταφέρθηκαν από τους πειρατές ως σκλάβοι στη Μπαρμπαριά. Ορισμένοι γύρισαν πίσω μετά από μερικά χρόνια και λίγοι πήγαν στη Κορσική πριν από τη μετανάστευση των Γιατριάνων και Στεφανοπουλαίων.

Δημοτικό Διαμέρισμα Τσικκαλιάς

ΤΣΙΚΚΑΛΙΑ (Χωριό) ΟΙΤΥΛΟ
  Έχουν 110 κ. και αποτελεί Δημοτικό Διαμέρισμα (200κ.) του Δήμου Οιτύλου, μαζί με τους οικισμούς Κοντράφι (20κ.), Μουντανίστικα (38κ.), Ξερόλακος και Συχαλάσματα (20κ.). Είναι κτισμένα αμφιθεατρικά σε κορυφή λόφου, απέχει 10 χλμ. από τη Βάθεια και αξιόλογος είναι ο δίκογχος βυζαντινός ναός του Αγίου Κωνσταντίνου (12ου αι.).

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ