gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ Κωμόπολη ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ" .


Κεντρικές σελίδες (1)

Ανάμεικτα

Δημοτικό Διαμέρισμα Καστανεών

ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ (Κωμόπολη) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Τηλέφωνο: +30 25520 85204
  Το χωριό Καστανιές βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας και σε απόσταση 7 χλμ. από την Αδριανούπολη. Συνορεύει δια ξηράς με τη γειτονική Τουρκία σε μήκος 11 περίπου χλμ. Έχει πληθυσμό 1.516 κατοίκους, που ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κατασκευή σκούπας από σαρωθρόχορτο.
  Πρόκειται για ένα απ' τα παλαιότερα χωριά της Θράκης με γηγενή ελληνικό πληθυσμό. Η γειτονία με την Αδριανούπολη προσέδωσε στο χωριό τον χαρακτήρα ενός κοσμοπολίτικου, ανεπτυγμένου και περιποιημένου τόπου.
  Σύμφωνα με πληροφορίες το παλιό όνομα του χωριού ήταν Καστανούσα ή Καστανατσός, ονομάστηκε όμως Τσιορεκ- κιοί (= τεταρτοχώρι), γιατί σε επιδημία χολέρας έχασε τα τρία τέταρτα του πληθυσμού του. Κατά τους Βαλκανικούς πολέμους 1912-13 οι Καστανιές βρέθηκαν ανάμεσα στα πυρά των Βουλγάρων και των Τούρκων. Βαρύ φόρο αίματος πλήρωσαν κατά τους εθνικούς αγώνες, μάλιστα πολλές τσιρεκιότισσες για να σωθούν απ' τις επιθυμίες των κατακτητών έπεσαν και πνίγηκαν στον Αρδα.
  Βάσει της συνθήκης της Λοζάννης οι Καστανιές παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα, λόγω της ελληνικότητας του πληθυσμού τους. Το 1923 συστάθηκε το πρώτο Τελωνείο στην ελληνοτουρκική μεθόριο, και λειτουργεί μέχρι σήμερα, ενώ το Ταχυδρομικό Γραφείο Καστανεών αποτελεί τη συνέχεια αυτού Κάραγατς. Τη δεκαετία του 1930 λειτούργησε στη μεθόριο λαϊκή όπου διατίθενταν προϊόντα των δύο χωρών γνωστή και ως Παζάρ - γκιουλέ.
  Οι Καστανιές γνώρισαν μεγάλη οικονομική ανάπτυξη χάρη στην καλλιέργεια και επεξεργασία της σκούπας μέχρι και τη δεκαετία του 1980. Στο χωριό λειτουργεί Παιδικός Σταθμός, Νηπιαγωγείο, 6/θέσιο Δημοτικό Σχολείο και βιβλιοθήκη ενταγμένη στο πρόγραμμα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου για την αναγνωσιμότητα στον Έβρο.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ