gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΟΛΥΜΠΟΣ Χωριό ΚΑΡΠΑΘΟΣ" .


Κεντρικές σελίδες (2)

Ανάμεικτα

ΑΥΛΩΝΑ (Οικισμός) ΚΑΡΠΑΘΟΣ
  Ο αγροτικός οικισμός της Αυλώνας βρίσκεται βορειότερα από την Ολυμπο.
  Έχει 300 περίπου “στάβλους” (αγροικίες με αλώνια) χτισμένους στην ανατολική πλευρά μιας εύφορης κοιλάδας, ανοιχτής μόνο από βοριά στους ανέμους.
(Κείμενο: Μανόλης Μακρής)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Δωδεκανήσου.

ΟΛΥΜΠΟΣ (Χωριό) ΚΑΡΠΑΘΟΣ
  Η Ολυμπος είναι το βορειότερο και ορεινότερο χωριό του νησιού.
  Είναι χτισμένο στις βορινές υπώρειες του βουνού Προφήτης Ηλίας (718μ). Ο οικισμός απλώνεται από τη μια και την άλλη μεριά της κορυφογραμμής, όπου υψώνεται ή σειρά από τους πεταλόσχημους γραφικούς ανεμόμυλους.
  Τα παραδοσιακά σπίτια της Ολύμπου είναι ισόγεια μονόσπιτα με ένα βοηθητικό χώρο, που εχρησιμοποιήτο ως μαγειρίο.
   Η Ολυμπος διατήρησε μέχρι τις μέρες μας πλούσια λαϊκή παράδοση. Το ξεχωριστό γλωσσικό ιδίωμα διασώζει εντυπωσιακές επιβιώσεις από την αρχαία και μεσαιωνική γλώσσα, τα έθιμα των διασκεδάσεων, που διατηρούνται ακόμη σε μεγάλο βαθμό και η παραδοσιακή φορεσιά, που φορούν ακόμη οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες και οι νέες στα πανηγύρια κάνουν την Ολυμπο μια νησίδα του παραδοσιακού πολιτισμού για την εποχή μας.
(Κείμενο: Μανόλης Μακρής)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Δωδεκανήσου.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ