gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 12 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΝΔΡΟΣ Νησί ΚΥΚΛΑΔΕΣ" .


Κεντρικές σελίδες (12)

Ανάμεικτα

ΑΝΔΡΟΣ (Νησί) ΚΥΚΛΑΔΕΣ
  Η Ανδρος είναι το βορειότερο νησί των Κυκλάδων και το δεύτερο σε έκταση μετά τη Νάξο, με μήκος 40 χλμ και πλάτος 17 χλμ. Βρίσκεται ανάμεσα στην Εύβοια και την Τήνο και από την πρώτη χωρίζεται με τον πορθμό Καφηρέας (Κάβο Ντόρο), ενώ από την δεύτερη με το λεγόμενο «Στενό». Ορεινό νησί, γοητεύει τους επισκέπτες του με τις αντιθέσεις της φυσικής του ομορφιάς και την τεράστια πολιτιστική του κληρονομιά, προϊόν μιας μακραίωνης ιστορίας που ξεκινά πριν το 3.000 π.Χ. Το όνομα Ανδρος το συναντάμε για πρώτη φορά στον Ηρόδοτο και μετά στον Αισχύλο στην τραγωδία «Πέρσαι» (5ος αιώνας π.Χ.). Το νησί φαίνεται, πως οφείλει το όνομά του στον πρώτο οικιστή του, Ανδρο, ήρωα με θεϊκή καταγωγή. Η Ανδρος κατοικείται από το τέλος περίπου της τέταρτης χιλιετίας π.Χ., ενώ στοιχεία, αν και περιορισμένα, έχουμε από την προϊστορική κιόλας εποχή, τη νεολιθική, πρώιμη και μέση χαλκοκρατία, όταν γνώρισαν ιδιαίτερη ακμή τρεις οικισμοί στις περιοχές Μικρογιάλι, Πλάκα, και Στρόφιλα. Ελάχιστα είναι τα ευρήματα που έχουμε από την Μυκηναϊκή και Γεωμετρική περίοδο, αν και στην τελευταία σημειώνεται ιδιαίτερη ανάπτυξη των οικισμών Υψηλής και Ζαγοράς.
  Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (2003) του Επαρχείου Ανδρου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Καππαριάς

ΚΑΠΠΑΡΙΑ (Χωριό) ΑΝΔΡΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22820 61469
  Η Καππαριά οφείλει βέβαια το όνομά της στο φυτό κάππαρη, που θα το δείτε παντού. Το χωριό βρίσκεται στην αρχή της εύφορης κοιλάδας του Κορθίου και από εδώ ξεκινά ο καππαριανός ποταμός, που έχει νερό ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι.
  Αξιοθέατα είναι οι διάσπαρτοι περιστεριώνες, οι νερόμυλοι και το Μεγάλο Χωριό με όμορφη αρχιτεκτονική, πλάι στον κυρίως οικισμό.
  Από την άλλη πλευρά του βουνού θα βρείτε την υπήνεμη παραλία της Πλάκας με τα διάφανα νερά, ενώ στον επαρχιακό δρόμο μην ξεχάσετε να σταματήσετε στον Αγ. Γεώργιο στο Φαράλη.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κορθίου

ΚΟΡΘΙ (Χωριό) ΑΝΔΡΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22820 61354
  Είναι μιά εκτεταμένη περιοχή στο νότιο τμήμα του Δήμου, που περιλαμβάνει πολλούς οικισμούς. Πολλά είναι τα μέρη που αξίζει να δείτε.
  Γραφικό χωριό είναι τα Αηδόνια, με την όμορφη παλιά πηγή, τα πυργόσπιτα και τη Μονή Αλινού. Αξέχαστο θα σας μείνει το πανηγύρι στους Κουρνούς, επάνω από τα Αηδόνια στις 29 Αυγούστου.
  Επισκεφθείτε τον παραδοσιακό οικισμό Αμονακλειού και το μεσαιωνικό Μουσιώνα, την Αγ. Τριάδα στο Κόρθι, που ήταν το πρώτο προεπαναστατικό σχολείο στην Ανδρο και διαθέτει αξιόλογα κειμήλια. Στην Πίσω Μεριά δείτε τους νερόμυλους στο Μπουρό. Ξεκουραστείτε στη γραφική πλατεία στο Κόρθι και συνεχίστε με τις βυζαντινές εκκλησίες του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου και του Αγ. Νικολάου.
   Αν έχετε διάθεση εξερεύνησης μπορείτε να πάτε στην περιοχή του Στενού, όπου θα αποζημιωθείτε με τη θέα, αλλά και από τις ερημικές παραλίες που θα βρείτε.
   Μην παραλείψετε να δείτε τη Μονή Τρομαρχίων και να παρευρεθείτε σε κάποιο από τα πανηγύρια που γίνονται εκεί το Πάσχα και το Δεκαπενταύγουστο, αλλά και στον Αη Γιάννη στις Κρεμμύδες στο τέλος Σεπτεμβρίου, όπου θα πάτε με το καΐκι.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κοχύλου

ΚΟΧΥΛΟΣ (Χωριό) ΑΝΔΡΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22820 61046
  Κρεμασμένο από το βουνό το Κοχύλου, ένας πραγματικός πίνακας ζωγραφικής, σας περιμένει για να επισκεφτείτε το γειτονικό Κάστρο της Φανερωμένης και να σας ξεκουράσει με μιά ανεπανάληπτη θέα στο Αιγαίο.
  Απολαυστική είναι η περιήγηση στα στριφογυριστά καλντερίμια, με την απαραίτητη ξεκούραση στα καφενεδάκια του χωριού. Εχει γραφικές πηγές αλλά και παραλίες, όπως τη Μέλισσα και τη Λαβαντάρα με τις σπηλιές και πρόσβαση από τη θάλασσα και τον ερημικό Μπουρό με πρόσβαση από τον Ορμο περπατώντας. Αξίζει τον κόπο να κατεβείτε ως τον Ορμο από το καλοδιατηρημένο μονοπάτι διαπιστώνοντας έτσι, πως το χωριό δεν είναι τόσο ορεινό όσο φαίνεται.

ΟΡΜΟΣ ΚΟΡΘΙΟΥ (Χωριό) ΑΝΔΡΟΣ
  Ο Ορμος αποτελεί το διοικητικό και οικονομικό κέντρο του Δήμου. Βρίσκεται στο εσωτερικό ενός μεγάλου όρμου και διαθέτει λιμάνι και καλή συγκοινωνία με το υπόλοιπο νησί. Στη γύρω περιοχή υπάρχουν πολλά αξιοθέατα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Σε κοντινή απόσταση θα δείτε περιστεριώνες και τους σπάνιους οριζόντιους ανεμόμυλους (ταβλόμυλους).
   Περπατώντας στα γραφικά παλιά μονοπάτια θα επισκεφθείτε χωριά με εξαίρετη αρχιτεκτονική όπως οι Χώνες, το Ρωγό και η Αλαμανιά, θα δείτε παλιά λιοτρίβια, νερόμυλους, αλώνια και θα ξεδιψάσετε σε δροσερές πηγές σαν τη Στοίβα. Επισκεφθείτε τα ξωκκλήσια Αγ. Φανούριος και Αγ. Σοφία στις δύο άκρες του Ορμου. Ενδιαφέρουσα είναι και η διαδρομή στον Ποταμό, που είναι η περισσότερο καλλιεργούμενη περιοχή. Οι παραλίες της περιοχής είναι αρκετές: Μύλος, Βίντζι, Αγ. Αικατερίνη, Μπουρός και φυσικά η παραλία Της Γριάς το Πήδημα. Αν διαθέτετε σκάφος θα μπορέσετε να απολαύσετε αναρίθμητες ερημικές παραλίες και να δείτε τις σπηλιές στη Μέλισσα και τα απόκρημνα βράχια στον Κάβο του Οργίνου.
  Τέλος, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το λαογραφικό μουσείο και να παραβρεθείτε σε κάποια από τις πολυάριθμες εκδηλώσεις που γίνονται, όπως το Καρναβάλι τις απόκριες, τα Κορθιανά τον Αύγουστο και αρκετά πανηγύρια στις εκκλησίες της περιοχής.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Κορθίου


Δημοτικό Διαμέρισμα Παλαιόκαστρου

ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ (Χωριό) ΑΝΔΡΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22820 61496
  Το Παλαιόκαστρο αποτελείται από πολλά χωριά, το καθένα με το δικό του ύφος και αρχιτεκτονική.
  Το Πισκοπειό με την όμορφη αρχιτεκτονική σπιτιών, τους ανεμόμυλους και νερόμυλους, τις γραφικές πηγές και το παλιό Δημοτικό Σχολείο.
   Η Λαρδιά με τους λουλουδιασμένους κήπους και την εντυπωσιακή θέα προς τον Ορμο και το πέλαγος.
  Το Γιαννισαίο, σκαρφαλωμένο στο βουνό, με την Αγριδιώτισσα να δεσπόζει στο χώρο και το παλιό Δημοτικό Σχολείο.
   Το Εξω Βουνί σε ένα τοπίο καθαρά ορεινό. Το Μέσα Βουνί με την ιαματική πηγή Πετρένια, τους νερόμυλους, το μονίδριο Αγ. Αντώνιο, το Δημοτικό Σχολείο και τους εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς Λευκόποδες, με ίχνη παλαιολιθικού οικισμού. Μην ξεχάσετε να είσαστε εκεί στις 23 Αυγούστου στην παραδοσιακή Γιορτή Κρασιού.
   Αφήνοντας το Βουνί, κατευθυνθείτε προς την εξαίσια Μονή Παναχράντου, όπου θα θαυμάσετε το εντυπωσιακό εσωτερικό της Μονής και θα ξαποστάσετε στην πυκνή σκιά της αυλής, απολαμβάνοντας μιά σπάνια θέα του κεντρικού τμήματος του νησιού με τη Χώρα.

Δημοτικό Διαμέρισμα Πιτροφού

ΠΙΤΡΟΦΟΣ (Χωριό) ΑΝΔΡΟΣ
  Ο Πιτροφός βρίσκεται πάνω στην κύρια οδό που ενώνει το λιμάνι Γαυρίου με το Μπατσί και τη Χώρα και ο ελαιόμυλος βρίσκεται στον Ανω Πιτροφό.
  Το χωριό διαθέτει τέσσερεις πηγές που διατηρούν το παραδοσιακό τους χρώμα. Μια κρήνη μάλιστα μπορεί εύκολα ο επισκέπτης του ελαιόμυλου να δει αν συνεχίσει τον περίπατο στο καλντερίμι που περνά μπροστά απο την είσοδο του μύλου και οδηγεί στα ψηλότερα σημεία του οικισμού (πεντάλεπτος περίπατος).
  Ο οικισμός εκτείνεται λίγο χαμηλότερα από διαδρομή σε παραδοσιακό μονοπάτι που αποτελεί προϊόν του προγράμματος των μονοπατιών.

ΡΕΥΜΑΤΑ (Οικισμός) ΑΝΔΡΟΣ
  Κατ' εξοχήν ελκυστική περιοχή για φυσιολάτρες και περιπατητικές ομάδες που ανεξάρτητα απο τις καιρικές συνθήκες συνηθίζουν να αποζητούν εξαιρετικής ομορφιάς διαδρομές σε παλιά μονοπάτια. Οπως δηλώνεται και απο την ονομασία της, βρίσκεται κοντά σε ποτάμι και, σε αντίθεση με το πετρώδες και άνυδρο τοπίο των υπόλοιπων Κυκλάδων, είναι κατάφυτη. Ιδιαίτερα προσφέρεται για περιπάτους σε μονοπάτια κατά μήκος του ποταμού, που διασχίζει δάσος απο αιωνόβια πλατάνια, μυρτιές, αγριοβυσσινιές, δάφνες, πικροδάφνες, ψηλόκορμα κυπαρίσσια, πλήθος αγριολούλουδα, κ.ά.
  Ο ελαιόμυλος βρίσκεται κοντά στην οδό που συνδέει το Μπατσί με την Αρνη μέσω του οικισμού της Κατακοίλου και ταυτόχρονα κοντά σε παλαιά ορεινά μονοπάτια του νησιού. Προσελκύει επισκέπτες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανακάλυψη της εξαιρετικής καταπράσινης κυκλαδίτικης περιοχής και της χλωρίδας και πανίδας του νησιού.
  Ο ελαιόμυλος αυτός, όπως και εκείνος του Πιτροφού, συνδέει τη λειτουργία του με το πρόγραμμα της αξιοποίησης των παλαιών μονοπατιών.
  Εκτός απο τον παλαιό ελαιόμυλο, άξια λόγου είναι και η παλαιά εκκλησία της Αγίας Κυριακής στην περιοχή. Στις δύσκολες ώρες της τουρκοκρατίας λειτούργησε ως κρυφό σχολειό, όπου τα ελληνόπουλα μυήθηκαν μέσα απο τα ιερά βιβλία στη γλώσσα και τη θρησκεία τους, ώστε να διατηρήσουν την εθνική τους ταυτότητα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Μουσείου Ελιάς Κυκλάδων


Δημοτικό Διαμέρισμα Συνετίου

ΣΥΝΕΤΙ (Χωριό) ΑΝΔΡΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22820 22954
  Το Συνετί, ένα με τα Διποτάματα, έχει να επιδείξει στον επισκέπτη ένα εντυπωσιακό φυσικό περιβάλλον και μιά απρόσμενη γαλήνη, στην κατάληξη του φαραγγιού.
   Τα καφενεδάκια του χωριού, το Δημοτικό Σχολείο και τα γραφικά καλντερίμια, προσθέτουν τις τελικές πινελιές σε ένα τοπίο μοναδικό.
  Οι παραλίες της περιοχής, μοναδικές κι αυτές, είναι το ερημικό Λίδι στα βόρεια και του Συνετιού με τους εντυπωσιακούς σταλακτίτες δίπλα στη θάλασσα και τα αναβλύζοντα υποθαλάσσια νερά.
  Στο Συνετί αξίζει να επισκεφθείτε το λαογραφικό μουσείο "Πολιτισμική Κληρονομιά Συνετίου".

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ