gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 11 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΤΗΝΟΣ Νησί ΚΥΚΛΑΔΕΣ" .


Κεντρικές σελίδες (11)

Ανάμεικτα

Αρνάδος

ΑΡΝΑΔΟΣ (Χωριό) ΤΗΝΟΣ
9 χλμ από τη Χώρα στην πλαγιά του Κεχροβουνίου συναντάμε τον Αρνάδο, χωριουδάκι με μαρμαρόστρωτη πλατεία, παραδοσιακές καμάρες και σοκάκια. Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει ο Ιερός Ναός της Αναλήψεως του Σωτήρος. Παραδοσιακά καφενεία ταβερνάκι.

Χωριό Βωλάξ

ΒΩΛΑΚΑΣ (Οικισμός) ΤΗΝΟΣ
Είναι το γραφικότερο χωριό της Τήνου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 280 μέτρων, 3 χιλιόμετρα βόρεια του Εξωμβούργου. Τοπίο μοναδικό για την ιδιομορφία του εδάφους του. Τα λιγοστά κατάλευκα σπίτια περιβάλλονται από τεράστιους στρογγυλούς βράχους από τους οποίους έχει πάρει και το όνομα του. Στο χωριό υπάρχει ένα μικρό πέτρινο ανοιχτό θέατρο 400 θέσεων όπου το καλοκαίρι γίνονται ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Δημοτικό Διαμέρισμα Δύο Χωριών

ΔΥΟ ΧΩΡΙΑ (Χωριό) ΤΗΝΟΣ
  Οικισμός που απέχει 8 χλμ. απ' τη χώρα, κτισμένος σε μαγευτική τοποθεσία με πολλή θέα και τρεχούμενα νερά. Παραδοσιακά καφενεία , ταβερνάκι. Έξω από τα Δυο Χωριά ένας βατός αμαξωτός δρόμος οδηγεί στη Λυχναφτιά, μια πανέμορφη παραλιακή περιοχή με υπέροχη αμμουδιά και ουζερί.

Καρυά

ΚΑΡΥΑ (Οικισμός) ΤΗΝΟΣ
Η Καρυά είναι από τα πιό όμορφα χωριά, παραδοσιακό με πολύ πράσινο.

Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΕΧΡΟΒΟΥΝΙΟΥ (Μοναστήρι) ΤΗΝΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22830 41218
  Η Μονή τής Κοιμήσεως τής Θεοτόκου ή τής Κυρίας τών Αγγέλων είναι ένα πανάρχαιο μοναστήρι. Κανείς δεν μπορεί με ακρίβεια να προσδιορίσει πότε κτίστηκε.
  Η παράδοση λέει ότι τρείς ευλαβείς αδελφές, από τό χωριό Τριπόταμος, έβλεπαν κάθε βράδυ ένα περίεργο φώς στήν τοποθεσία τού Κεχροβουνίου, εκεί πού υπήρχαν τρία εκκλησάκια, της Αγίας Τριάδος, τού Τιμίου Προδρόμου και τών Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Τό φώς αυτό τό θεώρησαν ουράνιο κάλεσμα. ΄Ηλθαν εδώ και μόνασαν κτίζοντας από ένα μικρό κελλί δίπλα σέ κάθε εκκλησάκι. Σιγά - σιγά δημιουργήθηκε μια πολυπληθής κοινότητα, πού κάποτε έφθασε στίς 120 μοναχές.
  Η Αρχιτεκτονική τής Μονής είναι απλή και θυμίζει νησιώτικο χωριό, με τίς καμάρες, τά σκαλοπάτια και τά πέτρινα μπαλκόνια. Από τήν Μονή πέρασαν κατά καιρούς, σπουδαίες και αξιόλογες μοναχές. Η μοναχή όμως πού με τήν παρουσία της λάμπρυνε τήν Μονή τής Κυρίας τών Αγγέλων είναι η Οσία Πελαγία.

Η ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ
  Η Αγία Πελαγία έζησε στήν Μονή από πολύ μικρή. Μεγάλωσε κοντά στήν θεία της και τό κοσμικό της όνομα ήταν Λουκία. Υπηρέτησε πιστά τήν μοναχική της κλήση και αγάπησε βαθειά τίς πτωχές και άρρωστες αδελφές της, τίς οποίες και συντηρούσε ζητιανεύοντας στά γύρω από τό μοναστήρι χωριά. Η Παναγία μας τήν επισκέφθηκε δύο φορές στόν ύπνο της,τήν Τρίτη, στίς 23 Ιουλίου 1822, τήν επισκέφθηκε τήν ώρα πού προσευχόταν και τής υπέδειξε τόν τόπο πού βρισκόταν η Αγ. Εικόνα Της, προστάζοντας την να φροντίσει για τήν ανεύρεση Της. Η Εικόνα τής Μεγαλόχαρης ανευρέθη στίς 30 Ιανουαρίου 1823. Η Αγία Πελαγία κοιμήθηκε σέ ηλικία 80 ετών, στίς 28 Απριλίου 1834.
  Η οσιακή ζωή της, τά θαύματα και η μυροβλύζουσα αγία Της κάρα, έγιναν αιτία να ανακηρυχθεί επίσημα από τήν εκκλησία μας Αγία.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ Ο ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ
  Το καθολικό τής Μονής, πού τιμάται επ ονόματι τής Κοιμήσεως τής Θεοτόκου και βρίσκεται στό κέντρο της. Αξιόλογο είναι τό τέμπλο του, πού είναι ξυλόγλυπτο και καλύτεται από φύλλο χρυσού. Δεξιά τού Καθολικού μια πέτρινη σκάλα οδηγεί στό κελλί πού έζησε η Αγία Πελαγία και δίπλα σ' αυτό υπάρχει η νεόκτιστη εκκλησία της. Δεξιά τού Ναού ένα πέτρινο δρομάκι οδηγεί στόν Ναό τών Παμμεγίστων Ταξιαρχών, παλαιό Κοιμητήριο τής Μονής.
  Αριστερά τού Καθολικού τής Μονής υπάρχουν τρία μικρά εκκλησάκια, τής Αγίας Τριάδος, τού Τιμίου Προδρόμου, τής Αγίας Χριστίνας και κάτωθεν τού ηγουμενείου η Ζ ω ο δ ό χ ο ς Π η γ ή . Στό ηγουμενείο φυλάσσονται λείψανα Αγίων, μικρό τεμάχιο Τιμίου Ξύλου, η εικόνα τού πυρπολητή Κωνσταντίνου Eaiάρη, ένα μικρό ασημένιο Ευαγγέλιο, δώρο τής Βασίλισσας ΄Ολγας και πολλές αξιόλογες εικόνες. Στήν βιβλιοθήκη τής Μονής φυλάσσονται αξιόλογα βιβλία, θεολογικά, ιστορικά, μουσικά κ.λ .π.

Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΗ ΣΗΜΕΡΑ
  Η καθημερινή ζωή τών μοναχών αρχίζει τό πρωί, με τό κτύπημα τής καμπάνας, τήν 5ην π. μ. Μετά τήν πρωινή ακολουθία κάθε αδελφή ασχολείται με ένα από τά διακονήματα της: τήν καθαριότητα τών εκκλησιών, τών κελλιών, τών κοινών χώρων, τήν περιποίηση τών ασθενών - υπερηλίκων μοναχών- τήν αγιογραφία και τήν συγγραφή βιβλίων.
  Τήν 4ην μ. μ. τελείται ο εσπερινός και η ημέρα τελειώνει με τό απόδειπνο και τήν κατά μόνας προσευχή.
  Κατά τήν διάρκεια τής ημέρας όλες οί αδελφές, μετά τό πέρας τών διακονημάτων, ασχολούνται και με διάφορα εργόχειρα, από τήν πώληση τών οποίων συντηρούνται. Τά εργόχειρα αυτά ,μαζί με διάφορα άλλα αναμνηστικά εκτίθενται στήν έκθεση τής Μονής,τήν οποία μπορεί ο προσκυνητής να επισκεφθεί στήν πορεία τής ημέρας.

Μουντάδος

ΜΟΥΝΤΑΔΟΣ (Οικισμός) ΤΗΝΟΣ
Η Μουντάδος είναι παραδοσιακός οικισμός με παλιές εκκλησίες και καταπληκτική θέα.

ΠΑΝΟΡΜΟΣ (Χωριό) ΤΗΝΟΣ
Ο Πάνορμος, ο παραλιακός οικισμός που αναπτύχθηκε στο μυχό του ομώνυμου όρμου, είναι ένα φυσικό, το μοναδικό, προστατευμένο Βόρειο-Ανατολικό λιμάνι της Τήνου.
  Ήταν από παλιά ένα από τα δύο σημαντικότερα λιμάνια του νησιού, κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου στον προηγούμενο αιώνα. Με δεκάδες καΐκια έφταναν τα εμπορεύματα για την περιοχή της Εξω Μεριάς και μεταξύ αυτών σιτάρι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που το άλεσμά του έδινε δουλειά στη συστάδα των ερειπωμένων σήμερα ανεμόμυλων στην ανατολική και νότια κορυφογραμμή του Πύργου.
  Σήμερα το λιμάνι έχει δυνατότητα υποδοχής και ελλιμενισμού μικρών αλιευτικών και τουριστικών σκαφών. Εδώ μπορεί κανείς να απολαύσει ένα ωραίο μπάνιο σε καθαρές αμμουδιές (Αγία Θάλασσα, Καβαλουρκό, Ρόχαρι) και ένα νόστιμο φαγητό με φρέσκο ψάρι στις ταβέρνες του, αντικρίζοντας το νησάκι του Πλανήτη με τον ερειπωμένο φάρο του.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Κοινότητας Πανόρμου Τήνου.

Πύργος

ΠΥΡΓΟΣ (Οικισμός) ΤΗΝΟΣ
Ο μεγαλύτερος οικισμός της Τήνου απότελεί έδρα της Κοινότητας Πανόρμου. Πρόκειται για έναν από τους πιο παραδοσιακούς οικισμούς της Ελλάδας.

ΤΗΝΟΣ (Νησί) ΚΥΚΛΑΔΕΣ
  Η Τήνος, το ιερό νησί της Παναγίας, δέχεται κάθε Αύγουστο χιλιάδες προσκυνητές που έρχονται να προσευχηθούν ή να τηρήσουν το τάμα τους. Οι θρησκευτικές ακολουθίες εναλλάσονται με την εμποροπανήγυρη στα γύρω δρομάκια.
  Πρωτεύουσα και λιμάνι, η Τήνος, συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Η εκκλησία της Παναγίας χτισμένη από παριανό και τηνιακό μάρμαρο, δεσπόζει σ’ ολόκληρη τη πόλη, εκεί ακριβώς που βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα. Δίπλα στην εκκλησία της Παναγίας βρίσκεται η Πινακοθήκη Τηνίων Καλλιτεχνών και Νεοελλήνων Ζωγράφων. Επίσης κοντά στο ναό βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο Τήνου. Στεγάζει τα ευρήματα από το ναό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης καθώς και τα ευρήματα από τους γεωμετρικούς τάφους της «Έξω Μερίας».
  Τα περίπου 45 γραφικά χωριά της Τήνου, διατηρούν την παραδοσιακή τους ατμόσφαιρα αποτελώντας μοναδικά δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα κεφαλοχώρια Στενή και Πύργος με το σπίτι του Χαλεπά και τα εργαστήρια μαρμαρογλυπτικής.
  Ο ΄Αγιος Φωκάς, τα Κιόνια, το Πόρτο, ο όρμος του Πάνορμου, ο ´Αγιος Σώστης και η Παχιά ´Αμμος είναι οι παραλίες της Τήνου που προσφέρονται για κολύμπι. Το σεληνιακό τοπίο «Βόλαξ» με τους ιδιόρρυθμους ογκόλιθους θεωρείται μοναδικό φαινόμενο σ’ όλο τον κόσμο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Δημοτικό Διαμέρισμα Τήνου

ΤΗΝΟΣ (Κωμόπολη) ΚΥΚΛΑΔΕΣ
  Η πόλη της Τήνου που ονομάζεται από τους κατοίκους χώρα είναι μια μικρή νησιωτική πολιτεία που άρχισε να αναπτύσσεται κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Ο επισκέπτης που φθάνει στο λιμάνι της Τήνου βλέπει δύο δρόμους κάθετους στην παραλία που οδηγούν προς το ναό της Παναγίας. Αριστερά είναι ο νεότερος, η λεωφόρος της Μεγαλόχαρης και δεξιά ο παλαιότερος η οδός Ευαγγελιστρίας. Στη λεωφόρο Μεγαλόχαρης βρίσκονται το Δημαρχείο, το κτίριο των τηλεπικοινωνιών και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Στην οδό Ευαγγελιστρίας συγκεντρώνεται ένα μεγάλο μέρος της αγοράς της πόλης. Στην πόλη υπάρχουν αρκετές αξιόλογες παλαιές εκκλησίες εκτός από την Παναγία. Ο ναός του Αγίου Νικολάου των καθολικών, η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Μαλαματένια), η εκκλησία των Ταξιαρχών, των Τριών Ιεραρχών και του Αγίου Ιωάννη. Στο δρόμο προς το νέο λιμάνι και τα Κιόνια, σε απόσταση 5' από το παλαιό λιμάνι στο άκρο της παλαιάς συνοικίας Παλάδα βρίσκεται ο ναός του Αγίου Αντωνίου. Η συνοικία Παλάδα ονομάστηκε έτσι από τα παλάτια (παραλιακά αρχοντικά) που υπήρχαν εκεί ή κατ' άλλη εκδοχή από τις παλάντζες (ζυγαριές) που βρίσκονταν στις υπόγειες αποθήκες για τα ζύγισμα των εμπορευμάτων. Πολύ κοντά στην Παλάδα βρίσκεται η ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

ΦΑΛΑΤΑΔΟΣ (Χωριό) ΤΗΝΟΣ
Ορεινό χωριό, 10 χλμ από τη χώρα. Παράγει το περίφημο ροζακί σταφύλι και βγάζει ρακί. Διατηρούνται σε καλή κατάσταση πολλά πατητήρια και ρακεζιά . Εκεί δεσπόζει η μαρμάρινη εκκλησία του Αη Γιάννη και η πανέμορφη παραδοσιακή Κυκλαδίτικη πλατεία της Μεγαλόχαρης

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ