gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΜΑΝΔΡΑ Χωριό ΛΑΡΙΣΑ" .


Κεντρικές σελίδες (1)

Ανάμεικτα

Δημοτικό Διαμέρισμα Μάνδρας

ΜΑΝΔΡΑ (Χωριό) ΛΑΡΙΣΑ
Τηλέφωνο: +30 2410 821440
  Η Μάνδρα καλύπτει μία έκταση 11400 στρεμμάτων. Οι κάτοικοι της Μάνδρας είναι γεωργοί και κτηνοτρόφοι κατά ποσοστό ανάλογο με αυτό των κατοίκων της Αμυγδαλέας, ένα ποσοστό περίπου 10% των κατοίκων ασχολούνται με χειρονακτικά επαγγέλματα και σε μικρότερα ποσοστά ασχολούνται με εμπόριο και ελεύθερα επαγγέλματα. Παρέχει ιατρικές υπηρεσίες στους κατοίκους της μέσω του αγροτικού ιατρείου της κοινότητας, καθώς και ταχυδρομικές υπηρεσίες. Υπάρχει αγροτικός συνεταιρισμός ενώ διαθέτει τον πολιτιστικό σύλλογο «Ο Aγιος Βασίλειος» και βιβλιοθήκη. Επίσης υπάρχει γήπεδο ποδοσφαίρου και η τοπική ομάδα είναι ο ΠΑΟΝΜ (Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος Νεομιστιωτών).
Στη Μάνδρα βρίσκονται οι εξής εκκλησίες:
•Aγιος Βασίλειος - πολιούχος στο κέντρο του χωριού
•Προφήτης Ηλίας - εξωκλήσι στον λόφο που βρέθηκε αρχαιολογικός οικισμός.
Ιστορικά στοιχεία: Η κοινότητα της Μάνδρας και ο προσφυγικός οικισμός της κοινότητας Αμυγδαλέας ιδρύθηκαν μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1926. Οι κάτοικοι των εν λόγω περιοχών προέρχονται από το χωριό Μυστί της Καππαδοκίας. Το χωριό ήταν δήμος και αριθμούσε πέντε χιλιάδες κατοίκους. Ήταν αμιγές Ελληνικό χωριό, δεν υπήρξαν τουρκόφωνοι, για αυτό και οι Τούρκοι λόγω της ορθόδοξης πίστης τους και της ελληνικότητάς τους, τους προσφωνούσαν Καραμανλήδες και Καραϊμάνηδες (Καραϊμάν = μαύρη πίστη). Έχουν μεταφέρει την μυστιώτικη γλώσσα - κράμα αρχαίων ελληνικών και τούρκικων - καθώς και όλα τα ήθη και έθιμα από το χωριό της καταγωγής τους. Αξιόλογη είναι η προσπάθεια του πολιτιστικού συλλόγου που έχουν ιδρύσει για τη διατήρηση της πολιτιστικής τους κληρονομιάς. Η κοινότητα ενεργεί για παραχώρηση οικοπέδου για την ανέγερση λαογραφικού μουσείου και την παρουσίαση όλου του πολιτιστικού πλούτου που έχουν μεταφέρει από την Καππαδοκία.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ