gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 13 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΒΟΛΟΣ Δήμος ΜΑΓΝΗΣΙΑ" .


Κεντρικές σελίδες (13)

Ανάμεικτα

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγριάς

ΑΓΡΙΑ (Κωμόπολη) ΒΟΛΟΣ
  Η Αγριά, παραθαλάσσια κωμόπολη, έδρα του ομώνυμου Δήμου βρίσκεται 7χλμ Ν.Α. του Βόλου, έχει πληθυσμό 7.000 κατοίκους περίπου. Μπορείτε να την χρησιμοποιείτε σαν βάση για εξόρμηση στις κοντινές παραλίες του Παγασητικού και στα γύρω ορεινά χωριά του Δυτικού Πηλίου, ενώ σε λίγα λεπτά μπορείτε να βρίσκεστε στο Βόλο. Πλαισιώνεται από καταπράσινους ελαιώνες, οπωροφόρα και τα ήρεμα νερά του Παγασητικού.
  Υπάρχουν ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και πολλά ταβερνάκια και ουζερί δίπλα στη θάλασσα. Αξίζει να επισκεφτείτε το ξωκλήσι του Τιμίου Σταυρού 3 χλμ. πάνω από την Αγριά στην θέση Ανεμούτσα, με ξυλόγλυπτο ζωγραφιστό τέμπλο. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν ο παλιός Σιδηροδρομικός Σταθμός που κτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, πολλά παλιά βιομηχανικά κτίρια κατασκευής βαρελιών επεξεργασίας βρώσιμης ελιάς καθώς και των πανελλήνια γνωστών αναψυκτικών ΕΨΑ. Τα "τσαρδάκια" της παραλίας, παραδοσιακά ξύλινα στέγαστρα, δίνουν ένα χωριστό ύφος στην παραλία και προσφέρονται για ώρες ξεγνοιασιάς δίπλα στην ήρεμη θάλασσα.
  Η Αγριά ένας ιδανικός τόπος για οικογενειακές διακοπές.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Μαγνησίας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αλλης Μεριάς

ΑΛΛΗ ΜΕΡΙΑ (Χωριό) ΒΟΛΟΣ
Τηλέφωνο: +30 24280 46414
Η Aλλη Μεριά είναι το πρώτο δημοτικό διαμέρισμα που συναντά κανείς μπαίνοντας στο Δήμο Πορταριάς. Είναι ένα χωριό με παραδοσιακή μορφή, πόλος έλξης νέων κατοίκων που ονειρεύονται μια κατοικία γαλήνης και ομορφιάς. Πνιγμένη στο πράσινο είναι χτισμένη στις όχθες του ιστορικού χειμάρρου Αναύρου, με υπέροχη θέα προς τον Παγασητικό κόλπο και το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου.

ΒΟΛΟΣ (Πόλη) ΜΑΓΝΗΣΙΑ
  Μια όμορφη και σύγχρονη πόλη, με σεβασμό στην ιστορία, την παράδοση και το περιβάλλον. Χτισμένος στη θέση της αρχαίας Ιωλκού, πατρίδας του Ιάσονα και των Αργοναυτών, είναι σήμερα ένα σύγχρονο οικονομικό, βιομηχανικό, πολιτιστικό και τουριστικό κέντρο στη Κεντρική Ελλάδα. Η γεωγραφική του θέση, στην ίδια περίπου απόσταση από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ανάμεσα στο Πήλιο και στον καταγάλανο Παγασητικό κόλπο, με καλή συγκοινωνιακή σύνδεση (αεροπορική, οδική, ακτοπλοϊκή) με τις άλλες περιοχές της χώρας, αποτελούν τον ιδανικό τόπο για την οργάνωση συνεδρίων, επιχειρηματικών συναντήσεων και επαγγελματικών ταξιδιών, συνδυασμένων με ολιγοήμερες διακοπές, ή μονοήμερες εκδρομές στη χερσαία Μαγνησία και στα νησιά. Ο Βόλος έδρα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διαθέτει σημαντικά αξιοθέατα, όπως οι αρχαιολογικοί χώροι Διμηνίου και Σέσκλου, το Αρχαιολογικό Μουσείο, η Δημοτική Πινακοθήκη, τα Λαογραφικά Μουσεία (Κίτσου Μακρή, Ζώγιας, Θεόφιλου), το σύγχρονο Θέατρο, το Κέντρο Τέχνης, καθώς και αξιόλογα κτίρια και εκκλησίες (Αγίου Νικολάου, Αγίου Κων/νου, Αγίας Τριάδος, κ.λπ.), το παραδοσιακό τραινάκι που συνδέει το Βόλο με τις Μηλιές, τις οργανωμένες πλαζ των Αλυκών και του Αναύρου, τη διασκέδαση, τη νυχτερινή ζωή, της παραλιακές ψαροταβέρνες και τα μοναδικά "ουζερί", όπου προσφέρεται "τσίπουρο" και μεγάλη ποικιλία κυρίως θαλασσινών μεζέδων.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο των Ε.Ο.Τ. - Περιφέρειας Θεσσαλίας - Νομαρχίας Μαγνησίας - Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Μαγνησίας (Ν.Ε.Τ.Π.).

Δημοτικό Διαμέρισμα Δρακείας

ΔΡΑΚΕΙΑ (Χωριό) ΠΗΛΙΟΝ
Τηλέφωνο: +30 24280 96000
  Η Δράκεια απέχει 17,5 χλμ. από το Βόλο (10 χλμ. από την Αγριά) και βρίσκεται στις καταπράσινες πλαγιές του Πηλίου μέσα σε πυκνό δάσος και οπωροφόρα δένδρα. Τόπος παραγωγής των περίφημων Πηλιορείτικων φρούτων (μήλα, αχλάδια, κεράσια και κάστανα). Τα σπίτια είναι κτισμένα με παραδοσιακή αρχιτεκτονική και παρά την καταστροφή που υπέστησαν από τους σεισμούς του ’55 σήμερα σώζονται αρκετά τα οποία παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τα αρχιτεκτονικά τους χαρακτηριστικά, τα ξυλόγλυπτα και ζωγραφιστά ταβάνια και πόρτες και τους πολύχρωμους φεγγίτες. Το Αρχοντικό Τριανταφύλλου είναι ένα από τα ωραιότερα όχι μόνο του Πηλίου άλλα όλης της Ελλάδας και μπορεί να συγκριθεί με το αρχοντικό του Σβάρτς στα Αμπελάκια. Παλιά Αρχοντικά, καλντερίμια, τρεχούμενα νερά και δύο γραφικότερες πλατείες συνθέτουν ένα ιδανικό ησυχαστήριο για διακοπές στο βουνό. Στο χωριό λειτουργούν ξενώνες ενώ υπάρχουν αρκετά ταβερνάκια και παραδοσιακά καφενεία.
  Ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί αρκετές εκκλησίες και ξωκλήσια όπου υπάρχουν αξιόλογα ξυλόγλυπτα τέμπλα, τοιχογραφίες και εικόνες σημαντικών λαϊκών αγιογράφων μεταξύ των οποίων των πατέρα και υιού Παγώνη.
  Οι πιο γνωστές είναι του ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ και ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ.
  Η Δράκεια προσφέρεται για διακοπές τόσο το καλοκαίρι συνδυάζοντας και την επαφή με τις ακτές του Παγασητικού αλλά και για διαμονή σε ένα ζεστό Πηλιορείτικο περιβάλλον.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Μαγνησίας.

ΙΩΛΚΟΣ (Αρχαία πόλη) ΒΟΛΟΣ
  Αρχαία πόλη της Θεσσαλίας στο βάθος του Παγασητικού κόλπου. Η περιοχή είχε κατοίκους από την εποχή του χαλκού. Αργότερα κατοικήθηκε από Ίωνες.
  Κατά τη μυθολογία, η Ιωλκός είναι η πατρίδα του Ιάσονα ο οποίος ξεκίνησε από ξεκίνησε με το πλοίο «Αργώ» για την Αργοναυτική εκστρατεία. Οι ανασκαφές έφεραν σε φως ερείπια μυκηναϊκού ανακτόρου του 1600 π.Χ. που είχε καταστραφεί το 1200 π.Χ. περίπου από πυρκαγιά.
  Στους ιστορικούς χρόνους η Ιωλκός έχασε τη σημασία της, γιατί άρχισε να αναπτύσσεται το νέο λιμάνι των Παγασών. Στους ελληνιστικούς χρόνους ήταν λιμάνι της νέας πόλης Δημητριάδας.
  Στην Ιωλκό ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη η λατρεία της Αρτέμιδος και υπήρχε ναός της Ιωλκίας Αρτέμιδος.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πειραιά


Δημοτικό Διαμέρισμα Κατωχωρίου

ΚΑΤΩΧΩΡΙ (Χωριό) ΒΟΛΟΣ
Τηλέφωνο: +30 24280 99101
  Στο Νοτιοανατολικό τμήμα του Δήμου Πορταριάς βρίσκεται το Κατηχώρι. Ένα γραφικό χωριό πνιγμένο μέσα στο πράσινο, διατηρημένο στην παραδοσιακή του μορφή.
  Όπως και στα υπόλοιπα διαμερίσματα έτσι και εδώ καλλιεργούνται ελιές, μηλιές, κηπευτικά, καθώς και αμπέλια πολύ καλής ποιότητας, γεγονός που επιτρέπει τους κατοίκους να ασχολούνται εδώ και χρόνια με την παραγωγή κρασιού και τσίπουρου. Σήμερα, πολύ λίγα αμπέλια έχουν μείνει και η παραγωγή κρασιού έχει περιορισθεί σε μικρό αριθμό αμπελοκαλλιεργητών, οι οποίοι όμως εξακολουθούν να το παράγουν με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο, εξασφαλίζοντας παράλληλα και άριστη ποιότητα του προϊόντος. Επίσης, ένας αριθμός αγροτών συνεχίζει την παραγωγή, αλλά το προϊόν στο μεγαλύτερο μέρος του καταναλώνεται τοπικά. Τις τελευταίες δεκαετίες η πιο διαδεδομένη καλλιέργεια είναι αυτή της ελιάς. Η κτηματική περιφέρεια του χωριού είναι από τις μεγαλύτερες στο Πήλιο και αριθμεί χιλιάδες ελαιόδενδρα, τα οποία αποδίδουν χιλιάδες τόνους ελαίων, ένα μέρος των οποίων διατίθενται στις Ενώσεις και στο εμπόριο για βρώσιμες, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής οδηγείται στα ελαιοτριβεία, όπου παράγεται σημαντική ποσότητα ελαιολάδου αρίστης ποιότητας. Ορισμένοι παραγωγοί, παράγουν στα ελαιοτριβεία, σε πολύ μικρές όμως ποσότητες το λεγόμενο «άκαγο» λάδι, που θεωρείται από τους παλιότερους ως φάρμακο για διάφορες παθήσεις (στομάχου, συκωτιού κ.λπ.)
  Παράλληλα, λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια Αγροτικός Συνεταιρισμός, ο οποίος κατά κύριο λόγο ασχολείται με την υποβοήθηση του έργου των αγροτών. Είναι αυτός που φροντίζει για την προμήθεια των φυτοφαρμάκων, τη διενέργεια των ραντισμάτων, την πληρωμή των παραγωγών από διάφορες συναλλαγές με την Ένωση Πηλίου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Νέας Αγχιάλου

ΝΕΑ ΑΓΧΙΑΛΟΣ (Κωμόπολη) ΒΟΛΟΣ
  Μία από τις σημαντικότερες κωμοπόλεις του νομού, ετυμολογικά σημαίνει "η πολιτεία της θάλασσας". Είναι γνωστή για την πανέμορφη παραλία της με την μαύρη άμμο, το γραφικό λιμανάκι, τον πευκόφυτο λόφο της (Ακρόπολη της αρχαίας Πυράσου) και για τα αρχαιολογικά ευρήματα.
  Αρχαιολογικοί χώροι βρίσκονται σε όλο σχεδόν το πολεοδομικό συγκρότημα: ερείπια κοσμικών κτιρίων και παλαιοχριστιανικών εκκλησιών με εξαιρετικά ψηφιδωτά. Στην Ν. Αγχίαλο βρίσκεται ένα από τα δύο αεροδρόμια του νομού. Η τουριστική υποδομή (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, συγκοινωνίες, συνεδριακός χώρος) προσφέρουν την ευκαιρία στον επισκέπτη για άνετες διακοπές. Γραφικοί παραλιακοί οικισμοί της Κριθαριάς, του Μαράθου, του Αγ. Γεωργίου Κυνηγών, της Μεγάλης Βαλανιδιάς και της Δημητριάδος δίνουν την δυνατότητα για μικρές εξορμήσεις παράλληλα με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονται όλο το χρόνο με αποκορύφωμα τη γιορτή του κρασιού στο τέλος Ιουλίου ή αρχές Αυγούστου όπου προσφέρεται δωρεάν κρασί από το οινοποιείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού "η Δήμητρα" ένα από τα μεγαλύτερα οινοποιεία της Ελλάδας.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο των Ε.Ο.Τ. - Περιφέρειας Θεσσαλίας - Νομαρχίας Μαγνησίας - Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Μαγνησίας (Ν.Ε.Τ.Π.).

ΠΑΓΑΣΑΙ (Αρχαία πόλη) ΒΟΛΟΣ
  Μια από τις αρχαίες πόλεις της Θεσσαλίας που έδωσε την ονομασία της στον Παγασητικό κόλπο. Τα ερείπιά της βρίσκονται κοντά στα ερείπια της αρχαίας Δημητριάδας, στην αρχή της σημερινής εθνικής οδού Βόλου-Αθήνας.
  Η πόλη είναι γνωστή από τους μυθολογικούς χρόνους. Για το όνομα Παγασές διατυπώθηκαν δύο θεωρίες: η μια παραδέχεται πως η λέξη «Παγασές» έχει σχέση με το αρχαίο ρήμα «πήγνυμι» που αποτελεί και το δεύτερο συνθετικό του ρήματος ναυπηγώ. Αναφέρεται ως τόπος όπου γίνονταν ναυπηγήσεις μεγάλων καραβιών, ανάμεσα στα οποία και η μυθική «Αργώ». Από τις Παγασές ξεκίνησε ο Ιάσονας για την «Αργοναυτική» εκστρατεία. Στο χώρο όπου υποτίθεται πως οι Αργοναύτες έκαναν θυσία πριν ξεκινήσουν για την Κολχίδα ίδρυσαν αργότερα οι κάτοικοι της πόλης το περίφημο ιερό του Απόλλωνα. Η δεύτερη ετυμολογική άποψη παραδέχεται πως η λέξη Παγασές έχει σχέση με τη λέξη πάγος (= βράχος), γιατί οπωσδήποτε η τοποθεσία των αρχαίων Παγασών δίνει την εντύπωση ενός μεγάλου βράχου. Στους ιστορικούς χρόνους η πόλη είχε τη φήμη σημαντικού ναυτικού και εμπορικού λιμανιού. Το 335 π.Χ. την κατέλαβε ο Φίλιππος Β' της Μακεδονίας και από τότε έγινε συχνά θέατρο πολέμου μεταξύ Μακεδόνων, Θεσσαλών και Αθηναίων. Η πόλη άρχισε να παρακμάζει στους μεταγενέστερους χρόνους. Το 293 π.Χ. ενσωματώθηκε στην πόλη Δημητριάδα που ίδρυσε ο Δημήτριος ο Πολιορκητής. Σήμερα από την παλιά και ένδοξη αυτή πόλη δε σώζεται παρά μέρος μονάχα από τα ερείπια του τείχους της.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πειραιά


Ιστορικό Χιονοδρομικού Κέντρου Πηλίου

ΠΗΛΙΟ (Χιονοδρομικό κέντρο) ΠΗΛΙΟΝ

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου (Ε.Ο.Σ.) Βόλου στην κορυφή-θέση "Αγριόλευκες" του Πηλίου.
Ο πλησιέστερος οικισμός προς το Χιονοδρομικό Κέντρο είναι αυτός των Χανίων Πηλίου.

Από το 1930 - έτος ίδρυσης του Ε.Ο.Σ. Βόλου - δραστηριοποιείται στη Μαγνησία Όμιλος χιονοδρόμων, ο οποίος κάνει τις πρώτες προσπάθειες να ασχοληθεί και να διαδώσει τη χιονοδρομία, να δημιουργήσει υποδομές, ώστε να είναι εφικτή η άσκηση του αθλήματος αυτού, να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία και οι εμπειρίες από το εξωτερικό, κυρίως.

Το 1935 δημιουργείται σε μονοπάτια που διαπλατύνθηκαν η πρώτη πίστα Πλιασίδι-Χάνια.

Το 1937, ξεκίνησαν ενέργειες για την κατασκευή καταφυγίου στο Πλιασίδι.
Δεν ευδοκίμησε η προσπάθεια, μεταξύ άλλων διότι το Πλιασίδι δεν είχε σωστό προσανατολισμό σε σχέση με τη χιόνωση.

Μεταπολεμικά οριστικοποιείται το ενδιαφέρον του Ε.Ο.Σ. Βόλου για την περιοχή "Αγριόλευκες" (βόρειος προσανατολισμός), περιοχή που ταυτίζεται με ό,τι αποκαλείται "Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου".

Το 1953 διανοίγεται διάδρομος και εγκαθίσταται ο πρώτος σύρων (συρόμενος) αναβατήρας.

Από τη δεκαετία του 1960 μορφοποιείται στην περιοχή οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο.
Λειτουργούν τρεις κύριοι χιονοδρομικοί διάδρομοι, εγκεκριμένοι από τη Διεθνή Ομοσπονδία Χιονοδρομίας (FIS):

  • ο διάδρομος "Θέτις" με μήκος καταβάσεως 1030μ., (FIS 2.7.1973)
  • ο διάδρομος "Ιάσων" με μήκος καταβάσεως 350μ., (FIS 3.7.1979)
  • ο διάδρομος "Πανόραμα" με μήκος καταβάσεως 1045μ., (FIS 21.12.1975)

Το 1965 ολοκληρώνεται στο Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου το κτίριο του καταφυγίου του Ε.Ο.Σ. Βόλου και το εστιατόριο.

Το 1968 εγκαθίσταται το πρώτο σύγχρονο ski-lift, το 1972 το δεύτερο, το 1989 μονοθέσιος σύρων αναβατήρας και το 1994 σύρων αναβατήρας αρχαρίων.

Η ανάπτυξη του Χιονοδρομικού Κέντρου είναι γρήγορη.
Σ' αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι μέχρι το 1976, οπότε αρχίζει να λειτουργεί το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, το Κέντρο του Πηλίου είναι το μοναδικό σχεδόν οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο στην Ελλάδα (λειτουργούσε τότε, επίσης, φιλοξενώντας αθλητικές εκδηλώσεις και το Κέντρο Χειμερινής Διαβίωσης του Στρατού στο Σέλι Βερμίου).

Χαρακτηριστικό γεγονός είναι η διοργάνωση διεθνών αγώνων χιονοδρομίας το 1967 στο Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου, το 1974 και το 1978 οι Βαλκανικοί Αγώνες Χιονοδρομίας και, σχεδόν κάθε χρόνο, διεξάγονταν εκεί οι Πανελλήνιοι Αγώνες.

'Εως και τα μέσα του 1985, το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου - το οποίο είχε εν τω μεταξύ αναδειχθεί σε πανελλήνια γνωστό χώρο αθλητικών γεγονότων στα χιονοδρομικά αγωνίσματα, προσελκύοντας ταυτόχρονα αξιόλογο αριθμό επισκεπτών/τουριστών του ορεινού χειμερινού τουρισμού - διηύθυνε και διαχειριζόταν οικονομικά ο Ε.Ο.Σ. Βόλου.
Από το 1985, την ευθύνη διαχείρισης και λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου ανέλαβε 7μελής Επιτροπή Διαχείρισης.

Το 1989 κατασκευάστηκε χώρος για τη στέγαση των χιονοστρωτήρων, αγοράστηκαν εκχιονιστικό μηχάνημα, χιονοστρωτήρας και μηχάνημα διάστρωσης των χιονοδρομικών διαδρόμων.

Το 1993 αγοράστηκε νέο μηχάνημα διάστρωσης χιονοδρομικών διαδρομών.

Το 1995, με την ανάληψη των καθηκόντων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, γίνεται μια προσπάθεια για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου ανάπτυξης του Χιονοδρομικού Κέντρου.

Από το 1997, την ευθύνη διαχείρισης και λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου αναλαμβάνει η Αναπτυξιακή Εταιρεία Μαγνησίας Α.Ε. (ΑΝΕΜ Α.Ε.).

Το 2000 εγκαθίσταται νέος διθέσιος εναέριος αναβατήρας, συντελώντας σημαντικά στην αποσυμφόρηση που παρατηρείται κατά τις ημέρες αιχμής.

Το κείμενο παρατίθεται το Φεβρουάριο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Αναπτυξιακής Εταιρείας Μαγνησίας Α.Ε. (ΑΝΕΜ Α.Ε.).


ΠΗΛΙΟΝ (Βουνό) ΜΑΓΝΗΣΙΑ
  ΤΟ ΒΟΥΝΟ που ο θρύλος το καταγράφει σαν τη θερινή κατοικία των 12 θεών του Ολύμπου και τη μυθική χώρα των Κενταύρων, υψώνεται επιβλητικό και καταπράσινο βόρεια και ανατολικά του Βόλου. Τα 24 κεφαλοχώρια και τα μικρότερα γραφικά χωριά του με σπίτια μοναδικού αρχιτεκτονικού ρυθμού, είναι άλλοτε σκαρφαλωμένα σε πλαγιές ή απότομες κορφές και άλλοτε κρυμμένα σε καταπράσινες ρεματιές έχουν δεθεί τόσο με το τοπίο, που αντικρύζοντάς τα από μακριά, δημιουργούν την εντύπωση πως έχουν "φυτρώσει" μαζί με τα δένδρα.
  Η ανατολική δύσβατη πλευρά του Πηλίου, απ' όπου φαντάζει πανοραμικά το Αιγαίο σαν καθρέφτης, καταλήγει απότομα στη θάλασσα δημιουργώντας γραφικές βραχώδεις ακτές και πανέμορφους όρμους με αμμουδιές και παραλίες. Αντίθετα, οι γαλήνιες και ήρεμες ακτές της δυτικής πλευράς του που βλέπει στον Παγασητικό Κόλπο είναι πιο προσιτές και αποτελούν κέντρα ναυτικής δραστηριότητας.
  Η τουριστική υποδομή, η πολύ συχνή οδική σύνδεση με το Βόλο και η ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα νησιά των Σποράδων και τη Χαλκιδική δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη για θαυμάσιες εκδρομές.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο των Ε.Ο.Τ. - Περιφέρειας Θεσσαλίας - Νομαρχίας Μαγνησίας - Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Μαγνησίας (Ν.Ε.Τ.Π.).

Δημοτικό Διαμέρισμα Πορταριάς

ΠΟΡΤΑΡΙΑ (Χωριό) ΒΟΛΟΣ
  Αρχόντισα του Πηλίου, η πανέμορφη Πορταριά, είναι από τα πρώτα τουριστικά θέρετρα της χώρας μας. Απέχει 12 χλμ. από τον Βόλο και 13 χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο, συνδυάζοντας έτσι και βουνό και θάλασσα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 650μ. με ωραία θέα προς τον Παγασητικό.
  Ο επισκέπτης της μπορεί να περιηγηθεί στις φυσικές καλλονές της, όπως το «Μονοπάτι των Κενταύρων», τον μικρό καταρράκτη του Κάραβου, να περπατήσει στα «καλντερίμια» τα περιτριγυρισμένα από ολάνθιστες αυλές, να θαυμάσει από τους Ταξιάρχες τον Παγασητικό, να προσκυνήσει στις βυζαντινές εκκλησίες της, να ξεναγηθεί στα παλιά μοναστήρια.
  Τα πολυάριθμα αναστηλωμένα αρχοντικά δείχνουν τον τρόπο που έζησε η Πορταριά μέσα στο χρόνο. Το Αθανασάκειο Νηπιαγωγείο (από τα πρώτα στην Ελλάδα), το Αρχοντικό Ζούλια (το οποίο λειτούργησε ως Επαγγελματική Σχολή θηλέων), το Τσοπότειο Σχολαρχείο (σημερινό Δημαρχείο), είναι μερικά από τα σημαντικότερα μουσειακά της μνημεία. Έχει πλούσια πολιτιστική παράδοση και ο Δήμος προβάλλει το πολιτισμικό στοιχείο με εκδηλώσεις, ημερίδες συνέδρια, φεστιβάλ σε συνεργασία με το πολιτιστικό σύλλογο «ΟΡΜΙΝΙΟ». Ενδεικτικά αναφέρουμε τις εξής ετήσιες εκδηλώσεις:
•Παγκόσμια ημέρα Χορού.
•Διεθνές Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού.
•Διεθνές Παραδοσιακό Φεστιβάλ.
•Αναβίωση Πηλιορείτικου Γάμου.
•Εκθέσεις - Συναυλίες - Ημερίδες.
  Διαθέτει ξενοδοχεία κάθε κατηγορίας, παραδοσιακούς ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καθώς και εστιατόρια, ταβέρνες και άλλα παρεμφερή προς εξυπηρέτηση του επισκέπτη. Στην Πορταριά ιδρύθηκε και λειτουργεί ο Γυναικείος Αγροτοτουριστικός Συνεταιρισμός, ο οποίος μπορεί να προσφέρει πηλιορείτικα γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, ποτά, γλυκά ταψιού και παραδοσιακά φαγητά.

Δημοτικό Διαμέρισμα Σταγιατών

ΣΤΑΓΙΑΤΕΣ (Χωριό) ΒΟΛΟΣ
Τηλέφωνο: +30 24280 42937
Το τέταρτο δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Πορταριάς είναι οι Σταγιάτες. Ένα μικρό χωριό βορειοδυτικά της Πορταριάς, με πλούσιο φυσικό περιβάλλον, όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το πράσινο με θέα το Βόλο. Από παλιά οι Σταγιάτες ήταν γνωστές για δυο πράγματα. Για τα ωραία και γάργαρα νερά τους και για τα πεντανόστιμα λουκάνικα. Σήμερα, ο Δήμος Πορταριάς, προσπαθώντας να διασώσει κάποια από τα παλιά έθιμα, αναβιώνει κάθε χρόνο την παράδοση του λουκάνικου, διοργανώντας την «Γιορτή του Λουκάνικου» κάθε Ιούλιο στην κεντρική πλατεία του χωριού.

ΧΑΝΙΑ (Οικισμός) ΒΟΛΟΣ
  Τα Χάνια είναι οικισμός σε υψόμετρο 1200 μέτρα στο κέντρο του Πηλίου, σε μια περιοχή κατάφυτη από οξιές πλατάνια και αγριόλευκες. Επίσης σε χαμηλότερο σημείο υπάρχουν οπωρώνες με μηλιές και καστανιές.
  Απέχει από το Βόλο 25χλμ. ενώ η απόστασή τους από την Δράκεια είναι μόνο 5 χλμ. με δρόμο που βρίσκεται στο τέλος της κατασκευής του και σύντομα θα παραδοθεί στην κυκλοφορία, συνδέοντάς τα άμεσα με τις ακτές του Πηλίου που βρίσκονται στον Παγασητικό. Τα Χάνια είναι γνωστά για το ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ του Πηλίου στη θέση "ΑΓΡΙΟΛΕΥΚΕΣ" ένα από τα πιο γνωστά χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας. Είναι ιδανικό μέρος για ΣΚΙ και όχι μόνο. Η πεζοπορία μέσα στο δάσος είναι μια ξεχωριστή εμπειρία.
  Το υγιεινό κλίμα και ο καθαρός αέρας της περιοχής είναι γνωστά στο πανελλήνιο και αποτέλεσαν το λόγο για τον οποίο το 1909 ο Δρακιώτης Γιατρός Φυματιολόγος Γεώργιος Καραμάνης ίδρυσε εδώ το πρώτο ΣΑΝΑΤΟΡΙΟ ύψους στην Ελλάδα.
  Η περιοχή πήρε το όνομά της εξαιτίας των παλιών ξενοδοχείων (ΧΑΝΙΑ) που υπήρχαν εδώ και στα οποία έμεναν όσοι πήγαιναν στα χωριά του Ανατολικού Πηλίου και αντίστροφα.
  Σήμερα λειτουργούν πολλά ξενοδοχεία τα οποία διαθέτουν και εστιατόρια, καθώς επίσης και ταβερνάκια και εστιατόρια. Επίσης η περιοχή προσφέρεται και για καλοκαιρινές διακοπές και ειδικότερα σαν χώρος προετοιμασίας ομάδων ποδοσφαίρου καθώς υπάρχουν αρκετά γήπεδα με χλοοτάπητα για την προπόνησή τους. Το χειμώνα παρά το ύψος του χιονιού, υπάρχει πρόσβαση από το Βόλο γιατί ο δρόμος διατηρείται καθαρός, ώστε οι φίλοι του Σκι να μπορούν να φτάνουν άνετα στην περιοχή. Τα εστιατόρια και οι ταβέρνες φημίζονται για τις ντόπιες νοστιμιές που περιλαμβάνουν το περίφημο "σπεντζοφάι" και την φημισμένη φασολάδα.
  Με την ολοκλήρωση της οδικής σύνδεσης ΧΑΝΙΩΝ-ΔΡΑΚΕΙΑΣ-ΑΓΙΡΑΣ διανοίγονται νέες προοπτικές για περαιτέρω Τουριστική Ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Κεντρικού Πηλίου.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Μαγνησίας.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ