gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 6 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΤΣΑΓΚΑΡΑΔΑ Χωριό ΖΑΓΟΡΑ-ΜΟΥΡΕΣΙ" .


Κεντρικές σελίδες (6)

Ανάμεικτα

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Δημητρίου Πηλίου

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΗΛΙΟΥ (Χωριό) ΖΑΓΟΡΑ-ΜΟΥΡΕΣΙ
Τηλέφωνο: +30 24260 31204, 31205
Φαξ: +30 24260 31205
Αγιος Δημήτριος, ένα γραφικό χωριό που εκτείνεται πάνω σε μια καταπράσινη ράχη που κατηφορίζει προς τη θάλασσα. Τ' όνομά του το πήρε από το παλιό μοναστήρι, που έδωσε τη θέση του στα νεότερα χρόνια στον σημερινό ομώνυμο, μεγαλοπρεπή μητροπολιτικό του ναό. Σπαρμένα μέσα στο πράσινο, με αξιόλογες τοιχογραφίες και τέμπλα, τα ξωκλήσια του "Αι-Γιαννάκη", του Αγίου Γεωργίου, της Παναγίας και του Σωτήρος με την ομώνυμη πλατεία. Το χωριό εξελίσσεται σε παραθεριστικό κέντρο, διαθέτοντας αξιόλογη τουριστική υποδομή που διαρκώς αναπτύσσεται. Ακολουθώντας ο επισκέπτης τα καλοσυντηρημένα λιθόχτιστα μονοπάτια φτάνει ως την παραλία του Αι-Γιάννη.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ανηλίου

ΑΝΗΛΙΟ (Χωριό) ΖΑΓΟΡΑ-ΜΟΥΡΕΣΙ
Τηλέφωνο: +30 24260 31328
Φαξ: +30 24260 31328
Το χωριό Ανήλιο, είσοδος στην περιοχή του Δήμου Μουρεσίου για τον επισκέπτη που ακολουθεί τον ορεινό δρόμο μέσω Χανίων, κρυμμένο πίσω απ' τη ράχη, ονομάστηκε έτσι πιθανότατα "επειδή τον χειμώνα σχεδόν δεν το χτυπά ο ήλιος".
  Ο επισκέπτης εδώ θα πρέπει να επισκεφτεί, τη μικρή γραφική πλατεία, στην οποία βρίσκεται ο ναός του Αγίου Αθανασίου σπουδαίο εκκλησιαστικό μνημείο, μ' ένα από τα καλύτερα μπαρόκ ξυλόγλυπτα τέμπλα του Πηλίου. Στην περιοχή άκμασαν επίσης κάμποσα ονομαστά μοναστήρια όπως η Παναγία των Εισοδίων, ο ?γιος Χαράλαμπος, η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού και η Αγία Τριάδα.
  Κατά την επικρατούσα τοπική παράδοση, στα χαμηλώματα του χωριού υπήρχε η αρχαία πόλη Αχίλλειο, ιδρυμένη από τον ίδιο τον ομηρικό Αχιλλέα. Ο Κένταυρος Χείρωνας, είχε το κονάκι του στη σπηλιά που υπάρχει στην αμμουδιά του Μπάνικα! ?λλη πανέμορφη παραλία με διάφανα κρυστάλλινα νερά και πλούσια βλάστηση που φτάνει ως την άκρη της αμμουδιάς είναι αυτή της Πλάκας.
  Αξιοσημείωτη είναι κι εδώ, εκτός των τουριστικών υπηρεσιών και η παρέμβαση του τοπικού γυναικείου τμήματος του Αγροτικού Συνεταιρισμού, που προβάλλει τον τόπο μέσα από τα παραδοσιακά εδέσματα, γλυκά και ποτά του.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κισσού

ΚΙΣΣΟΣ (Χωριό) ΖΑΓΟΡΑ-ΜΟΥΡΕΣΙ
Το πιο ψηλό απ' τα χωριά του Ανατολικού Πηλίου, μοναδικά γραφικό, βυθισμένο μέσα στην ήμερη κι άγρια βλάστηση ενός πανέμορφου τοπίου. "Κρυμμένο" απ' τα μάτια των αμύητων. Τεκμήρια της παλιάς οικονομικής άνθησης του χωριού και ονομαστό αξιοθέατο, η τρισυπόστατη και τρίκλιτη βασιλική εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, στην εξίσου όμορφη πλατεία του χωριού. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα και αντιπροσωπευτικότερα στο είδος της εκκλησιαστικά μνημεία του Πηλίου. Ριζικά ανακαινισμένη, η περίφημη αυτή εκκλησία, στολίστηκε στο β' μισό του 18ου αιώνα και με το καλύτερο ξυλόγλυπτο επιχρυσομένο τέμπλο στο Πήλιο. Διακοσμήθηκε επίσης με αγιογραφικές, ηθογραφικές παραστάσεις, καθώς και δροσερές τοπιογραφίες. Ο ναός της Αγίας Μαρίνας, κατ' εξοχήν μουσειακός χώρος, στεγάζει σ' ένα από τα παρεκκλήσια της και το Εκκλησιαστικό Μουσείο του χωριού, όπου κυρίως μπορεί κανείς να δει παλιές εικόνες και εκκλησιαστικά αρχειακά έγγραφα.
  Ενδιαφέροντα, εξάλλου, εκκλησιαστικά μνημεία είναι το εκκλησάκι του Αγίου Ευσταθίου που βρίσκεται ψηλότερα απ' το χωριό και το λαϊκότροπο τέμπλο του παλιού ναού του Αγίου Κωνσταντίνου στη συνοικία της Μαυρούτσας. Ο επισκέπτης του Κισσού δεν μαγεύεται μόνο από τις ομορφιές του αλλά και από την άρτια παροχή υπηρεσιών των τουριστικών μονάδων του χωριού.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μουρεσίου

ΜΟΥΡΕΣΙ (Χωριό) ΖΑΓΟΡΑ-ΜΟΥΡΕΣΙ
Αραιοκατοικημένο και χωμένο μέσα στο πυκνό πράσινο, όμορφο και ιδιαίτερα προκομμένο χωριό, με μια θαυμάσια θέα τόσο προς το Αιγαίο όσο και προς τα γειτονικά του χωριά (Κισσό, ?γιο Δημήτριο και ?γιο Ιωάννη), έχει πολλά να δείξει στον επισκέπτη του, ανάμεσα στα οποία τη θαυμάσια και σκιασμένη από τρεις γιγάντιες φλαμουριές πλατεία του με το μητροπολιτικό ναό της Αγίας Τριάδας.
  Ο επισκέπτης θα πρέπει ακόμη να επισκεφτεί, την Νταμούχαρη. Ιδιαίτερα γραφική και με μια άγρια ομορφιά η παραλία της Νταμούχαρης, κόβεται ουσιαστικά στα δύο από μια "γλώσσα"-κάβο, που εισχωρεί στη θάλασσα: στην παλιά Νταμούχαρη, μια ωραία βοτσαλωτή παραλία και στην Καινούργια Νταμούχαρη, όπου και το φυσικό λιμανάκι - το μοναδικό στο Ανατολικό Πήλιο - ιστορική "σκάλα" της περιοχής με μεγάλη εμποροναυτική κίνηση παλιά.
  Μνημείο του τόπου το ερειπωμένο μεσαιωνικό Κάστρο πάνω στον κάβο και το παλιό, αξιόλογο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου. Μια από τις αξιόλογες παραλίες που θα πρέπει να επισκεφτεί κάποιος, είναι αυτή του "Παπά -Νερό". θεωρείται από πολλούς, μια από τις ομορφότερες, της Ελλάδος και όχι μόνο. Ο επισκέπτης θα βρει σ' όλη τη περιοχή του Μούρεσι, σωστή φιλοξενία στα καταλύματα, πικάντικες νοστιμιές στα εστιατόρια και στα ταβερνάκια και πανέμορφα λουλούδια για τις γλάστρες του σπιτιού του.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ξορυχτίου

ΞΟΡΥΧΤΙ (Χωριό) ΖΑΓΟΡΑ-ΜΟΥΡΕΣΙ
Το χωριό βρίσκεται σ' ένα πράσινο πλάτωμα, από εδώ αρχίζει το φαράγγι Τσουνάγκα, το βαθύτερο του Πηλίου. Το άγριο τοπίο προκαλεί δέος, στον επισκέπτη. Ο δρόμος φιδοσέρνεται και απλώνεται σαν πέτρινο φρύδι μέχρι το Ξουρίχτι, που είναι το ένα από τα χωριά - εισόδους, στον Δήμο Μουρεσίου.
  Ο Λημνιώνας - η παραλία του Ξουριχτίου - είναι μια πανέμορφη φυσική και ήρεμη παραλία, που έχει δεν έχει δεχτεί ακόμα τις οργανωμένες ανθρώπινες παρεμβάσεις. Εδώ ο επισκέπτης, θα γευτεί σ' όλο τους το μεγαλείο, την ομορφιά και την ηρεμία της φύσης και της θάλασσας.
  Ο φιλότεχνος επισκέπτης του χωριού θα πρέπει να επισκεφτεί το γραφικό εκκλησάκι της Κοίμησης της Θεοτόκου, κτίσμα πιθανότατα του 17ου αιώνα - που βέβαια ανακαινίστηκε κάμποσες φορές στο μεταξύ, με ενδιαφέρουσες μεταβυζαντινές αγιογραφίες και αρκετά αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο.
  Ο φυσιολάτρης πεζοπόρος, αξίζει να διασχίσει το παλιό, πέτρινο, τοξωτό γεφύρι, που ενώνει το Ξουρίχτι με την Τσαγκαράδα.

Δημοτικό Διαμέρισμα Τσαγκαράδας

ΤΣΑΓΚΑΡΑΔΑ (Χωριό) ΖΑΓΟΡΑ-ΜΟΥΡΕΣΙ
Τσαγκαράδα, η "πράσινη θάλασσα", έδρα του Δήμου Μουρεσίου, με αξιόλογη ιστορία, τη συναντούμε μετά το Ξουρίχτι. Απλωμένη κατάντικρυ στο Αιγαίο, σε τέσσερις αγιώνυμες συνοικίες (Αγίων Ταξιαρχών, Αγίας Παρασκευής, Αγίου Στεφάνου, και Αγίας Κυριακής), το χωριό βουλιάζει μέσα στην οργιαστική βλάστηση ενός χώρου γεμάτου με αμέτρητες φυσικές ομορφιές και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και σωστά οργανωμένα παραθεριστικά κέντρα του Πηλίου, με φανατικούς επισκέπτες. Διαθέτει λαμπρά ξενοδοχεία, παραδοσιακούς ξενώνες, προσεγμένα εστιατόρια και ποικίλα άλλα κέντρα αναψυχής και καταστήματα. Προσφέρεται δε για ποιοτικό τουρισμό.
  Ο επισκέπτης θα πρέπει να επισκεφτεί τις γραφικότατες βαθύσκιωτες πλατείες, με τις αξιόλογες ομώνυμες εκκλησίες - μνημεία, της Αγίας Κυριακής, των Αγίων Ταξιαρχών και της Αγίας Παρασκευής, στην τελευταία δεσπόζει ο χιλιόχρονος πλάτανος χαρακτηριστικό αξιοθέατο της περιοχής. Ακολουθώντας δε, τα "καλντερίμια", θα συναντήσει αρχοντικά, παλαιά παραδοσιακά κτίσματα και περίτεχνες πέτρινες βρύσες. Στις μοναδικού κάλους παραλίες του Μυλοποτάμου - γνωστή διεθνώς - και της Φακίστρας, μπορεί ο επισκέπτης να χαρεί τα πεντακάθαρα νερά και το μοναδικό περιβάλλον. Μια αίσθηση, που θα μείνει αξέχαστη!

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ