gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΠΑΧΤΟΥΡΙ Χωριό ΤΡΙΚΑΛΑ" .


Κεντρικές σελίδες (2)

Ανάμεικτα

ΑΕΤΟΣ (Οικισμός) ΤΡΙΚΑΛΑ
  Οι παλαιότεροι το θυμούνται με το όνομα Δοβρόι δηλαδή "καλό μέρος", αλλά και πρίνος, πρινόδασος. Η απόσταση από τον εθνικό δρόμο Τρικάλων - Αρτας μέχρι το σημερινό χωριό είναι μικρή και το υψόμετρό του φτάνει τα 700 μέτρα. Βόρεια και ανατολικά περικλείεται από ψηλά, απότομα και βραχώδη όρη.
  Δυτικά υπάρχει η μεγάλη κορυφογραμμή που ξεκινάει από το όρος Σταυρός, κατεβαίνει απότομα στη θέση Παλιοκορομηλιά και συνεχίζεται κατηφορικά μέχρι το Μύλο του χειμάρρου Κόκκινου. Νότια τον χωρίου σχηματίζεται η ισοτοπιά Λογγά, άλλοτε ψωμοτόπι του Αετού.
  Σημείο αναφοράς της κοινοτικής ζωής του χωριού είναι η λιθόστρωτη ευρύχωρη κεντρική πλατεία με το παραδοσιακό καφενείο και οι ιστορικές εκκλησίες της Παναγιάς και της Αγ. Παρασκευής. Στην είσοδο τον χωριού βρίσκεται το πέτρινο σχολείο, που σήμερα όμως από έλλειψη μαθητών παραμένει κλειστό. Οι λιγοστοί μόνιμοι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και περιστασιακά με το ψάρεμα και το κυνήγι. Όμως τους καλοκαιρινούς μήνες όλα ζωντανεύουν και στο πανηγύρι της Αγ. Παρασκευής για δύο μέρες το χωριό γιορτάζει και οι πανηγυριστές αναβιώνουν τα πατροπαράδοτα έθιμα της περιοχής.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Κοινότητας Νεράιδας


Pachtouri Community

ΠΑΧΤΟΥΡΙ (Χωριό) ΤΡΙΚΑΛΑ
  Το Παχτούρι, ένα από τα ομορφότερα και πιο ανεπτυγμένα χωριά των ορεινών Τρικάλων. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 950 περίπου μέτρων και περικλείεται ολόγυρα από πανύψηλα, επιβλητικά όρη, το Τσιγκόρι, το Τσιαρδάκι, το Σουφλί, την Τσιούμα, το Καταφύλι, το Ζυγό. Η νότια δε πλευρά του χωριού η οποία παρεμβάλλεται μεταξύ της οροσειράς του Ζυγού και του χειμάρρου Παλαιοχωρίτης, καταλαμβάνεται από όμορφο και συνεχόμενο ελατόδασος, το οποίο αποτελεί ένα από τα καλύτερα ελατοδάση ολόκληρου του νομού Τρικάλων.
  Γι' αυτό, το όνομα του χωριού Παχτούρι , κατά πολλούς προέρχεται από την τουρκική λέξη "μπαχτούρ" που σημαίνει "κάθησε και κοίταξε" (το όμορφο περιβάλλον), ενώ για άλλους προέρχεται από την αραβοτούρκικη λέξη "Μπαχτιάρ" που σημαίνει καλότυχο - ευτυχισμένο. Στο κεντρικότερο σημείο του χωριού ορθώνεται η μεγάλη εκκλησία του Αγίου Νικολάου με το πανύψηλο και επιβλητικό καμπαναριό της και με θέα προς το ελατόδασος.
  Δίπλα στην εκκλησία απλώνεται η ευρύχωρη κεντρική πλατεία με τα μεγάλα πλατάνια, τους ξύλινους πάγκους και το παραδοσιακό της καφενείο.
  Η αγάπη των κατοίκων για την πρόοδο προίκησε το Παχτούρι με πλούσια βιβλιοθήκη και γήπεδα αθλοπαιδιών. Επίσης ο παραδοσιακός και άψογα συντηρημένος κοινοτικός ξενώνας μπορεί να προσφέρει ευχάριστο κατάλυμα για τον ταξιδιώτη. Κατάσπαρτα στις πιο όμορφες τοποθεσίες της περιοχής είναι πέντε ιστορικά εξωκλήσια τα οποία οι κάτοικοι τιμούν και επισκέπτονται συχνά.
  Το μεγάλο όμως πανηγύρι του χωρίου γίνεται στις 15 Αυγούστου και Παχτουριώτες απ' όλα τα μέρη της Ελλάδας συγκεντρώνονται για να συμμετάσχουν σ' αυτό.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ