gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Χιονοδρομικό κέντρο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΝΩ ΒΡΟΝΤΟΥ Κοινότητα ΣΕΡΡΕΣ" .


Χιονοδρομικό κέντρο (2)

Κόμβοι επίσημοι

Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά

ΛΑΪΛΙΑΣ (Χιονοδρομικό κέντρο) ΣΕΡΡΕΣ
Τηλέφωνο: +30 23210 58783

Όρος: Όρη Βροντούς

Υψόμετρο: 1.600 μ. - 1.847 μ.

Πίστες

3 συνολικά πίστες, μήκους 1,25 χμ. από τις οποίες:

  • Εμμανουήλ Παπάς: Πίστα καταβάσεων, συνολικού μήκους 1.000 μ. Το πρώτο μισό της θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δύσκολο (κόκκινη), ενώ το υπόλοιπο μισό είναι εύκολο (μπλε). Σε κάποιο σημείο μετετρέπεται σε μαύρη.
  • Πίστα αρχαρίων: Πράσινη πίστα μήκους 250 μ. Στην ουσία είναι τα τελευταία μέτρα της πίστας Ε. Παπάς. Έχει, όμως, δικό της συρόμενο αναβατήρα και εξυπηρετεί κυρίως τους μαθητές της σχολής σκι.
  • 1 πίστα δρόμου αντοχής - διάθλου (Lang-Lauf), εγκεκριμένη από τη Διεθνή Ομοσπονδία Σκι (FIS).

Αναβατήρες

  • 1 συρόμενος αναβατήρας, συνολικού μήκους 1050 μ., με δυνατότητα εξυπηρέτησης 700 ατόμων/ώρα.
  • 1 baby-lift, μήκους 200 μ., που εξυπηρετεί την πίστα αρχαρίων.

Λοιπές εγκαταστάσεις /υπηρεσίες

  • Ορειβατικό Καταφύγιο του ΕΟΣ Σερρών σε υψόμετρο 1500 μ. Λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου & μπορεί να φιλοξενήσει 85 άτομα, κατόπιν συνεννόησης με τον ΕΟΣ. Απέχει από την πίστα του Χ.Κ. 3 χμ.
  • Σαλέ στα 1600 μ. Πρόκειται για ένα χιονοδρομικό περίπτερο χτισμένο από ξύλο & πέτρα, που διαθέτει κεντρική θέρμανση, αναψυκτήριο , εστιατόριο με παραδοσιακές τοπικές γεύσεις και κοιτώνες αθλητών. Λειτουργεί από Παρασκευή έως Κυριακή και τις αργίες, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά και τις καθημερινές κατόπιν συνεννόησης.
  • Σχολή σκι και snowboard.
  • Κατάστημα ενοικίασης ειδών σκι, snowboard, έλκηθρα και snowmobiles.
  • Καρτοτηλέφωνο.
  • Πρώτες βοήθειες.
  • Χώρος στάθμευσης οχημάτων.
  • Χώρος παραμονής τροχόσπιτων.

Πρόσβαση /Οδικό δίκτυο

Έχει εύκολη πρόσβαση από τις Σέρρες, αφού ο δρόμος είναι καλός και εκχιονίζεται πάντα, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα

Λειτουργία

Το Χ.Κ. Λαϊλιά λειτουργεί από Δεκέμβριο έως Μάρτιο. Η σχολή σκι και snowboard λειτουργεί κάθε μέρα από τις 9 π.μ. ως τις 4 μ.μ. Οι λοιπές υπηρεσίες είναι διαθέσιμες από Παρασκευή έως Κυριακή και τις αργίες (9 π.μ. - 4 μ.μ.).

Άλλες σημειώσεις

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά δημιουργήθηκε και λειτουργεί ανελλιπώς από το 1978 από τον Ε.Ο.Σ Σερρών. Η εταιρεία "Λαϊλιάς Φορέας Διαχείρισης", με κύριο μέτοχο την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έχει αναλάβει τη συντήρησης και λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου.
Χαρακτηρίζεται από πολλή καλή χιόνωση, που διαρκεί 3-4 μήνες (τέλος Νοέμβρη με μέσα Μάρτη) παρά το σχετικά μέσο υψόμετρό του. Ο βορινός προσανατολισμός του το βοηθά να κρατά για πολλούς μήνες το χιόνι και έτσι η σεζόν του είναι μεγάλη.
Φημίζεται για την πίστα δρόμων αντοχής (Lang Lauf) που διαθέτει. Μάλιστα, θεωρείται μαζί με τα 3-5 Πηγάδια το καλύτερο χιονοδρομικό κέντρο στην Ελλάδα, για το συγκεκριμένο σπορ.
Στα highlights του χιονοδρομικού περιλαμβάνεται και η διοργάνωση νυχτερινής χιονοδρομίας (κάθε Σάββατο), καθώς η πίστα είναι εξοπλισμένη με τον απαραίτητο φωτισμό.
H περιοχή, λόγω των εξαιρετικών καιρικών συνθηκών, προσφέρεται όλες τις εποχές του έτους για περιπάτους, αθλητισμό, ορειβασία, ενώ ιδιαίτερα το χειμώνα προσφέρεται για χειμερινά σπορ (σκι). Επίσης, τα διεθνή περιπατητικά μονοπάτια E4 και E6 διέρχονται από τον Λαϊλιά.
Στις εγκαταστάσεις του λειτουργεί την καλοκαιρινή περίοδο κατασκήνωση, το "mountain summer camp", για παιδιά από 8 ως 15 ετών. Η διαμονή των παιδιών γίνεται στο Καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. Σερρών και η σίτιση στο εστιατόριο του ίδιου του κτιρίου, ενώ οι υπαίθριες δραστηριότητες γίνονται στο καταπράσινο και πανέμορφο δάσος του Λαϊλιά.
Στο παρακείμενο δάσος, μεγάλης επιστημονικής και εκπαιδευτικής αξίας, συναντάμε μερικά από τα πιο σπάνια είδη της ελληνικής πανίδας & χλωρίδας. Tο δάσος βρίσκεται στην καρδιά της ελεγχόμενης κυνηγετικής περιοχής Σερρών και διατηρείται σαν πυρήνας αποταμίευσης, με διαρκή απαγόρευση του κυνηγιού. Δέκα είδη επί της συνολικής ορνιθοπανίδας, που καταγράφηκε στο δάσος, προστατεύονται από την 79/409 οδηγία της EOK "περί διατηρήσεως των άγριων πουλιών". Εξίσου σημαντική είναι και η χλωρίδα της περιοχής. Το τμήμα του δάσους που ονομάζεται "σφαγνώνας" προστατεύεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και κηρύχθηκε διατηρητέο φυσικό μνημείο. Τέλος, στο δάσος του Λαϊλιά λαμβάνουν χώρα και έρευνες της μεταπαγετώδους εξέλιξης του δάσους.

Links

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ