gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 100 (επί συνόλου 204) τίτλοι με αναζήτηση: Πολιτιστικά γεγονότα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΕΛΛΑΔΑ Χώρα ΕΥΡΩΠΗ" .


Πολιτιστικά γεγονότα (204)

Links

Ομιλοι πολιτισμού & τέχνης

Χορευτικός Όμιλος Καμαρών

ΚΑΜΑΡΕΣ (Χωριό) ΠΑΤΡΑ
Ο Χορευτικός Όμιλος Καμαρών ιδρύθηκε το 1994 και έχει έδρα τις Καμάρες του Δήμου Ερινεού. Η επωνυμία του Χορευτικού οφείλεται στην αρχαία πόλη Ρύπες η οποία εικάζεται ότι βρισκόταν όπου οι σημερινές Καμάρες. Στον όμιλο λειτουργεί χορευτικό τμήμα στο οποίο περισσότεροι από 180 ενήλικες και παιδιά από όλη την περιφέρεια διδάσκονται παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς από ειδικευμένο καθηγητή φυσικής αγωγής. Επίσης λειτουργεί και μουσικό τμήμα στο οποίο διδάσκονται παραδοσιακά όργανα όπως κλαρίνο, ούτι, σαντούρι, λάουτο κ.λ.π. Ερευνητική ομάδα καθηγητών και φοιτητών του ομίλου ασχολείται με την λαογραφική έρευνα στην περιοχή μας. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος εκδηλώσεων και συναντήσεων χορευτικών συγκροτημάτων στο εσωτερικό καθώς και στα διεθνή φεστιβάλ της Oroshaza της Ουγγαρίας το 1998, του Montbron της Γαλλίας το 1997 και του Reggio της Calabria της Ιταλίας το 1996. Ακόμα ο όμιλος είναι εκ των βασικών διοργανωτών πολιτιστικών εκδηλώσεων με την επωνυμία «ΡΥΠΙΚΑ» που γίνονται κάθε καλοκαίρι σε συνεργασία με τον δήμο Ερινεού και στις οποίες προσκαλούνται χορευτικά συγκροτήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό για να συμμετάσχουν. Τέλος ο όμιλος έχει την δική του ιμιατοθήκη με περισσότερες από 80 στολές που χρησιμοποιεί στις παραστάσεις του, βιβλιοθήκη, δισκοθήκη και συλλογές λαογραφικού περιεχομένου, αλλά και νομισματική συλλογή από συστάσεις του νεωτέρου ελληνικού κράτους.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Δήμου Ερινέου


Χορευτικό συγκρότημα

ΝΕΑ ΚΑΡΒΑΛΗ (Κωμόπολη) ΚΑΒΑΛΑ

Πνευματικός Σύλλογος Νέων Πενταλόφου

ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΣ (Χωριό) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Δραστηριοποιείται σε πολιτιστικές, λαογραφικές εκδηλώσεις, διαθέτει συγκρότημα χορού, δανειστική βιβλιοθήκη και τμήμα αιμοδοτών.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις-εορτές

Παλλήνια, Ιούλιος

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (Χωριό) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

ΑΓΡΙΑ (Κωμόπολη) ΒΟΛΟΣ
Εκθέσεις Λαϊκής Τέχνης, Ζωγραφική, Μουσικοχορευτικά συγκροτήματα κ.α., τέλη Ιουλίου.

Καλογιάννια

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ (Χωριό) ΒΟΡΕΙΟΙ ΣΠΟΡΑΔΕΣ
Πρώτο 15θήμερο Μαϊου.

Παναρκανάνια

ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ (Πόλη) ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Τέλος Ιουνίου.

Φεστιβάλ Αμφίπολης

ΑΜΦΙΠΟΛΗ (Χωριό) ΣΕΡΡΕΣ
  Μία από τις καθιερωμένες Πανελλήνιας εμβέλειας εκδηλώσεις Πολιτισμού, είναι το Φεστιβάλ της Αμφίπολης, που διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο, αναδεικνύοντας έτσι τα ιστορικά και περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα που διαθέτει ο τόπος.
  Tο Φεστιβάλ Αμφίπολης γίνεται στο αρχαιολογικό πάρκο της Αμφίπολης, όπου με την αμέριστη συμπαράσταση της Εφορείας Κλασσικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων και του Αρχαιολογικού Μουσείου Αμφίπολης, οργανώνονται πολυποίκιλες δραστηριότητες.
  Το Φεστιβάλ, έχει κάθε χρόνο ιδιαίτερο μουσικό και θεατρικό ενδιαφέρον συναγωνιζόμενο σε περιεχόμενο το Φεστιβάλ των Φιλίππων, και μετατρέποντας τον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης, σε χώρο συνάντησης τουριστών και τοπικού κοινού, από ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία.
  Θεατρικές παραστάσεις από τα μεγαλύτερα κρατικά και ιδιωτικά θέατρα, αρχαίο θέατρο με τους μεγαλύτερους Έλληνες πρωταγωνιστές, αλλά και συναυλίες και μουσικά αφιερώματα στους κορυφαίους μας συνθέτες, συνθέτουν το περιεχόμενο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ της Αμφίπολης, που κάθε χρόνο πρωταγωνιστεί μεταξύ των εκδηλώσεων πολισμού στο νομό Σερρών.
Υπεύθυνοι κειμένων: Αριάδνη Παπαφωτίου - Γιάννης Στράτης - Μαρία Βίτσιου - Γιώργος Βογιατζής

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Ροδολίβους


Πολιτιστικό 3ήμερο

ΑΝΑΡΡΑΧΗ (Κωμόπολη) ΚΟΖΑΝΗ
16/7 - 19/7
Διοργανώνεται από την Κοινότητα Νέων Αναρράχης.

Ελύρεια

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΕΛΙΝΟ (Δήμος) ΧΑΝΙΑ
Ομιλία, θεατρική παράσταση, μουσικοχορευτική βραδιά, απονομή τιμητικών διακρίσεων.

Πολιτιστικός Αύγουστος

ΑΝΩ ΠΟΡΟΪΑ (Κωμόπολη) ΣΕΡΡΕΣ

Μουσικές Εκδηλώσεις "Εν Απτέρα", Ιούλιος-Αύγουστος

ΑΠΤΕΡΑ (Χωριό) ΧΑΝΙΑ
Τελούνται στο εσωτερικό του κάστρου Παλαίκαστρο της Απτέρας. Στόχος των εκδηλώσεων είναι η αναβίωση της πλούσιας μουσικής παράδοσης της περιοχής και η προβολή των ντόπιων καλλιτεχνών. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κάθε χρόνο Ιούλιο και Αύγουστο. Συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου και συνδυάζουν τη μαγεία της μουσικής με την επιβλητικότητα του χώρου και του τοπίου.

Ο γάμος

ΒΕΡΤΙΣΚΟΣ (Χωριό) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Έχει καθιερωθεί να γίνεται αναπαράσταση του γάμου τα Θεοφάνια. Σ’ αυτή συμμετέχει όλο το χωριό, ακόμη και παπάς και οι ρίζες του εθίμου χάνονται στα ρωμαϊκά χρόνια. Το χαρακτηριστικό που δεν συναντάται σε άλλους χωριάτικους γάμους είναι το «μπαριάκι». Ο πατέρας της νύφης ύψωνε σε πολύ ψηλό κοντάρι στην αυλή του ένα μαντήλι, το οποίο έπρεπε να κατεβάσουν οι φίλοι του γαμπρού για να πάρουν τη νύφη. Ο γάμος στο Βερτίσκο άρχιζε με το πλύσιμο της προίκας. Στη συνέχεια πιάνονται τα προζύμια και φουρνίζονται τα ψωμιά και τα «κλίκια». Οι κοπέλες τραγουδούν και χορεύουν στην αυλή της νύφης κρατώντας το κουλούρι (κλίκι), με το κόκκινο λουλούδι στο κέντρο του, δείγμα γονιμότητας και αγάπης. Το Σάββατο η νύφη δείχνει τα προικιά της. Φωνακλούδες διαλαλούν την ποιότητα, την ποικιλία και την ποσότητα της προίκας. Σαββατόβραδο γλέντι προς τιμήν της νύφης. Η οικογένεια, οι συγγενείς φίλοι και γείτονες θα ξεφαντώσουν με εύθυμα τραγούδια, φαγητό και κρασί. Την Κυριακή, τραγουδώντας ξυρίζουν και ντύνουν τον γαμπρό. Στολίζουν τη νύφη τραγουδώντας τραγούδια για το χωρισμό από τη μάνα, για την ομορφιά και τα κάλλη της. Ο γαμπρός με τη συνοδεία φίλων, του κουμπάρου και οργάνων σχηματίζουν πομπή που χορεύοντας κατευθύνεται στο σπίτι της νύφης. Η νύφη αποχαιρετά την οικογένεια της, ενώ οι κοπέλες τραγουδούν τραγούδια αποχαιρετισμού. Φορτώνονται τα προικιά στα άλογα, και όλοι μαζί πηγαίνουν χορεύοντας για την εκκλησία. Η πεθερά μετά το μυστήριο υποδέχεται τη νύφη στο σπίτι με σταυροφιλήματα, σπάσιμο του ροδιού και ευχές. Γλέντι, το βράδυ γίνεται τρικούβερτο προς τιμήν του νέου ζευγαριού. Καλεσμένοι όλοι οι Βερτισκιώτες και τα γύρω χωριά.

ΒΡΑΓΚΙΑΝΑ (Χωριό) ΚΑΡΔΙΤΣΑ
13/8/2002 - 15/8/2002
Δεκαπενταύγουστος - 13,14 και 15 Αυγούστου. Πολιτιστικές εκδηλώσεις στα Βραγκιανά, που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο από το 1981 μέχρι σήμερα, με επιμέλεια του Πανελληνίου Συλλόγου Βραγκιανιτών.

Γιορτές Πολιτισμού και Παράδοσης

ΓΕΝΙΣΕΑ (Κωμόπολη) ΞΑΝΘΗ
Με συναυλίες, θέατρο, αθλητικές εκδηλώσεις, χορευτικά κ.α.

ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ (Κωμόπολη) ΚΙΛΚΙΣ
Θεοτόκια: Επταήμερες πολιστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις.

ΓΡΙΜΠΙΑΝΑ (Χωριό) ΚΑΡΔΙΤΣΑ
10/8/2002
Πολιτιστικές εκδηλώσεις στα Γρυμπιανά Βραγκιανών με επιμέλεια της της Αδελφότητας Γρυμπιανιτών

"Μαραθωνήσια"

ΓΥΘΕΙΟ (Πόλη) ΛΑΚΩΝΙΑ
  Τα "Μαραθωνήσια" είναι η επίσημη πολιτιστική και αθλητική πρόταση του Δήμου Γυθείου που διεξάγεται κάθε χρόνο από τα τέλη Ιουλίου μέχρι τα μέσα Αυγούστου και περιλαμβάνει ένα πλουσιότατο πρόγραμμα εκδηλώσεων που καλύπτουν όλες τις εκφάνσεις της ζωής του Γυθείου. Τα τελευταία χρόνια ειδικά, οι εκδηλώσεις αυτές "στολίζονται" από διάσημους Έλληνες καλλιτέχνες όπως, για παράδειγμα, τον Ευγένιο Σπαθάρη που κατά τις εκδηλώσεις του 2000 τίμησε με την παρουσία του τα Μαραθωνήσια. Φυσικά οι εκδηλώσεις δεν περιορίζονται αποκλειστικά μόνο σε συναυλίες, αγώνες και παραστάσεις, καθώς γίνονται και παρουσιάσεις που αφορούν το πλούσιο οικοσύστημα της περιοχής, το πρόγραμμα προστασίας της απειλούμενης με εξαφάνιση θαλάσσιας χελώνας Καρέτα-Καρέτα και εκδηλώσεις τοπικών σωματείων και οργανισμών. Οι εκδηλώσεις πιο συγκεκριμένα είναι οι εξής:
Πολιτιστικές Εκδηλώσεις
•Συναυλίες της Δημοτικής Φιλαρμονικής Γυθείου και διαφόρων χορωδιών
•Συναυλίες από γνωστά συγκροτήματα νεανικής μουσικής με συμμετοχές τοπικών πολιτιστικών συλλόγων
•Χοροί από παραδοσιακά συγκροτήματα, χρευτικούς και πολιτιστικούς συλλόγους
•Εκδηλώσεις γιατην πανίδα, τη χλωρίδα και γενικότερα τις φυσικές ομορφιές της περιοχής με τη χρήση εποπτικών μέσων και σύγχρονης τεχνολογίας.
•Εκθέσεις καλλιτεχνικού χαρακτήρα (ζωγραφικής, χαρακτικής και φωτογραφίας.)
•Παραστάσεις θεατρικές και θεάτρου Σκιών
•Ομιλίες που αφορούν την Μανιάτικη παράδοση και ιστορία
Αθλητικές εκδηλώσεις
•Ιστιοπλοϊκοί Αγώνες και επιδείξης σκαφών
•Ποδοσφαιρικόι αγώνες μεταξύ τοπικών σωματείων
•Τουρνουά Beach Volley
•Αγώνες 5Χ5 Beach Foot Ball
•Τουρνουά Μπάσκετ
•Σκοπευτικοί Αγώνες Τραπ
•Σκοπευτικοί Αγώνες Σκητ
  Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι το πρόγραμμα των εκδηλώσεων προσαρμόζεται κάθε χρόνο και ανανεώνεται ώστε να καρτά το ενδιαφέρον ντόπιων και επσικεπτών ψηλά. Σίγουρα τα Μαραθωνήσια είναι "εκ των ων ουκ άνευ" για τον επισκέπτη του Γυθείου και αποτελούν πραγματικό στολίδι για το Λακωνικό καλοκαίρι.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Γυθείου


Υψηλάντεια

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ (Δήμος) ΚΟΖΑΝΗ
1/8 - 10/8
Δεκαήμερο πολιτιστικών αθλητικών εκδηλώσεων, Υψηλάντεια ( 1-10 Αυγούστου ).

River party

ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ (Χωριό) ΑΡΚΑΔΙΑ
Τον Αύγουστο, ο Δήμος διοργανώνει διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, θεατρικές και μουσικές, καθώς επίσης και μεγάλο River party.

Ελίκεια - Ποσειδώνια

ΔΙΑΚΟΠΤΟ (Κωμόπολη) ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ
22/7 - 10/8
  Το τελευταίο 10ήμερο του Ιουλίου και το πρώτο 10ήμερο του Αύγουστου πραγματοποιούνται οι Πολιτιστικές Εκδηλώσεις Ελίκεια - Ποσειδώνεια. Τόσο στην έδρα του Δήμου αλλά και σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα πραγματοποιούνται Πολιτιστικές Εκδηλώσεις (χορευτικά συγκροτήματα - θεατρικές παραστάσεις - συναυλίες - εκθέσεις - διαλέξεις - βραδιές με φολκλορικά συγκροτήματα - λαϊκές βραδιές - παιδικά προγράμματα - κ.λπ.) με πολύ μεγάλη συμμετοχή των Δημοτών και κατοίκων των γύρω περιοχών και τούτο γιατί οι πολιτιστικές αυτές εκδηλώσεις είναι τέτοιου υψηλού επιπέδου που προκαλούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Κατά την διάρκεια αυτών των εκδηλώσεων υπάρχει και η βραδιά που είναι αφιερωμένη στο συμπατριώτη μας ηθοποιό Διονύση Παπαγιαννόπουλο. Ηθοποιοί, καλλιτέχνες, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών κατακλύζουν το Διακοπτό συμμετέχοντας σε αυτή την εκδήλωση. Η συμμετοχή του κοινού είναι τόσο μεγάλη ώστε η πλατεία και τα 1500 καθίσματα να είναι τόσο λίγα για να τους χωρέσουν. Κυριολεκτικά πλημμυρίζει το Διακοπτό από κόσμο. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και κατά την ημέρα λήξης των πολιτιστικών εκδηλώσεων όπου είναι προσκεκλημένο για να μας διασκεδάσει κάποιο από τα μεγάλα ονόματα του Ελληνικού Τραγουδιού. Αξίζει δε να τονίσουμε ότι σε όλες τις εκδηλώσεις η συμμετοχή του κοινού είναι δωρεάν.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Διακοπτού


Οι Γιορτές του Κάστρου

ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ (Πόλη) ΕΒΡΟΣ
1/8 - 15/8
Οι Γιορτές του Κάστρου το πρώτο μισό του μήνα Αυγούστου με κύριο στόχο τη γνωριμία ντόπιων και επισκεπτών με το ιστορικό Διδυμότειχο.

Ελευθέρια, τέλος Ιουνίου

ΔΡΑΜΑ (Πόλη) ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ
Στα τέλη Ιουνίου, ντόπιοι και φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες συμμετέχουν στις γιορτές της πόλης, στα «Ελευθέρια», με πιο χαρακτηριστική την καθιερωμένη χορωδιακή συνάντηση.

Θεόφραστος-Φεστιβάλ

ΕΡΕΣΟΣ (Κωμόπολη) ΛΕΣΒΟΣ
Ο Δήμος και ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Θεόφραστος" οργανώνουν εκθέσεις λαϊκής τέχνης, αγωνίσματα και συναυλίες μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.

Γιορτή της Σαρδέλας

ΗΛΙΑ (Χωριό) ΑΙΔΗΨΟΣ
  Στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Ναυτικής Εβδομάδας, που γιορτάζεται κάθε δύο χρόνια, ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού διοργανώνει τη Γιορτή της Σαρδέλας.

Θέρμης Δρώμενα

ΘΕΡΜΗ (Χωριό) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  Τα Θέρμης Δρώμενα αποτελούν την κορύφωση της ετήσιας πολιτιστικής δραστηριότητας του Δήμου Θέρμης. Πρόκειται για ένα θεσμό που ενεργοποιεί καλλιτεχνικά την πόλη της Θέρμης μέσα από δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στο φυσικό της κέντρο την πλατεία, το Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης, στο φράγμα της Θέρμης - έναν τόπο εξαίρετης φυσικής ομορφιάς και στα υπόλοιπα διαμερίσματα του Δήμου μας ( Ν.Ραιδεστός, Ν. Ρύσιο, Ταγαράδες, Τριάδι).
  Με ελεύθερη είσοδο για τις περισσότερες από τις εκδηλώσεις και συμβολικό για τις υπόλοιπες προσπαθούμε να κάνουμε πράξη την άποψή μας για τον κοινωνικό χαρακτήρα των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Θέρμης


Δημήτρια

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (Πόλη) ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

"Πινδάρεια"

ΘΗΒΑ (Πόλη) ΒΟΙΩΤΙΑ
Eίναι οι ετήσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις, προς τιμή του αρχαίου ποιητή Πίνδαρου, που διοργανώνει ο δήμος, από τα μέσα του Aυγούστου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Στις εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα, παραστάσεις αρχαίου δράματος, που γίνονται στο θέατρο αρχαίου τύπου στο Mοσχοπόδι, μουσικές συναυλίες, χορωδιακά και χορευτικά φεστιβάλ κ.λπ. που γίνονται σε όλες τις πλατείες και συνοικίες του διευρυμένου δήμου.

Προφήτη Ηλία

ΙΑΣΜΟΣ (Κωμόπολη) ΚΟΜΟΤΗΝΗ
20/7 - 30/7
Γίνονται στον Ίασμο σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιάσμου κάθε Ιούλιο στη γιορτή του Προφήτη Ηλία. Διαρκούν δέκα ημέρες και έχουν χαρακτήρα πολυήμερου και πολυποίκιλου πολιτιστικού φεστιβάλ. Συμπεριλαμβάνουν στο πρόγραμμά τους: χορωδίες, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορευτικά συγκροτήματα, αθλητικοί αγώνες, αγώνες σκάκι, τάβλι, scrable, εκθέσεις βιβλίου, ζωγραφικής κ.λπ.

ΙΘΑΚΗ (Νησί) ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
  Πολλές και ενδιαφέρουσες είναι οι εκδηλώσεις που οργανώνονται κάθε χρόνο στο νησί, κυρίως υπό την αιγίδα και την οργανωτική επιμέλεια των Δημοτικών Αρχών.
  Στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις συγκαταλέγονται η Γιορτή του Κρασιού στο Περαχώρι, καθώς και συναυλίες, εκθέσεις, διαλέξεις και θεατρικές παραστάσεις που οργανώνονται στο Βαθύ.
  Ένα από τα μεγαλύτερα διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Μονή Καθαρών στις 8 Σεπτεμβρίου. Αλλα πανηγύρια του νησιού είναι του Αγ. Ιωάννη και του Προφήτη Ηλία στο Κιόνι στις 24 Ιουνίου και 20 Ιουλίου αντίστοιχα, στις 15 Αυγούστου στον Πλατρειθιά και στην Ανωγή, στην Εξωγή στις 15 και 6 Αυγούστου.
  Από το 1981 το Κέντρο Οδυσσειακών Σπουδών οργανώνει συνέδριο με την συμμετοχή εξεχόντων μελετητών από όλο τον κόσμο.
  Ο Θεατρικός Διαγωνισμός Ιθάκης έχει καθιερωθεί πλέον ως θεσμός πανελλήνια, στον θεατρικό και θεατρόφιλο κόσμο της Ελλάδας. Επί είκοσι χρόνια, φιλοξενεί τους κορυφαίους του ελληνικού θεάτρου και ερασιτεχνικά θεατρικά σχήματα από όλα α γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, αλλά και της Κύπρου, που έρχονται να παρουσιάσουν την θεατρική τους δουλειά και να συμμετάσχουν στον Διαγωνισμό.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Τοπικής Ένωσης Δήμων & Κοινοτήτων Κεφαλονιάς & Ιθάκης.

Δημοτικές εκπολιτιστικές εκδηλώσεις "Ο Φήμιος"

ΙΘΑΚΗ (Κωμόπολη) ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
  Είναι Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Ιθάκης και ιδρύθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 1976. Σκοπός του είναι η οργάνωση διαφόρων καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, ελευθέρων συζητήσεων επί παντός θέματος, η δημιουργία θεατρικού ομίλου Ιθάκης και δανειστικών θεατρικών βιβλιοθηκών.
  Επίσης η ίδρυση ομίλου λαϊκών χορών, η οργάνωση γιορτών καρναβαλιού, η διοργάνωση κινηματογραφικών προβολών ποιότητας, η διοργάνωση συνεδρίων και φυσιολατρικών εκδηλώσεων.
  Η διοργάνωση ετήσιου θεατρικού φεστιβάλ, η έκδοση βιβλίων, ιδιαίτερα Ιθακήσιων συγγραφέων και βιβλίων που έχουν σχέση με την Ιθάκη.
  Η ανάπτυξη μουσικών κινήσεων και δραστηριοτήτων σε συνεργασία με τη φιλαρμονική του νησιού. Η ανάπτυξη εικαστικών τεχνών και η συνεργασία με τα άλλα ΝΠΔΔ του δήμου για την εξύψωση του πολιτιστικού επιπέδου των κατοίκων της Ιθάκης.
  Πόροι του είναι η ετήσια επιχορήγηση του Δήμου Ιθάκης, συνδρομές, εισφορές, δωρεές, κληρονομιές ή κληροδοσίες, κάθε παροχή του κράτους ή άλλο νόμιμο έσοδο. Ο ΦΗΜΙΟΣ διοικείται από 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Ιθάκης


Διαγωνισμούς παραδοσιακής κρητικής μαγειρικής

ΚΑΒΡΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΓΑΖΙ
Ιδιαίτερη θεωρείται η προσφορά του πολιτιστικού συλλόγου του Καβροχωρίου ο οποίος ιδρύθηκε το έτος 1995 και έκτοτε έχει διοργανώσει 3 παγκρήτιους διαγωνισμούς παραδοσιακής κρητικής μαγειρικής και ένα πανελλήνιο διαγωνισμό μαγειρικής για άτομα με ειδικές ανάγκες. Η διοργάνωσή του γίνεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου ημέρα Σάββατο με έναρξη νωρίς το απόγευμα έως τις πρώτες πρωινές ώρες. Οι διαγωνιζόμενοι μαγειρεύουν μπροστά στο κοινό σε κατάλληλα εξοπλισμένους χώρους στην πλατεία του χωριού.
Θα μπορούσαμε ενδεικτικά να αναφέρουμε κάποιους νόστιμους παραδοσιακούς μεζέδες όπως: χόντρο με χοχλιούς, χοιρινό με πράσα και αμαθειές κ.α. Κατά τη διάρκεια της βραδείας φιλοξενούνται συμπληρωματικές εκδηλώσεις όπως για παράδειγμα εκθέσεις βιβλίου που αναφέρονται στην κρητική κουζίνα, εκθέσεις ζωγραφικής και εκθέσεις βοτάνων που ευδοκιμούν στην Κρήτη, όπως φασκόμηλο, ρίγανη κ.α. Ο Σύλλογος φροντίζει μετά το τέλος του διαγωνισμού και σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο να διασκεδάσει τους επισκέπτες του με παραδοσιακά κρητικά συγκροτήματα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Γαζίου


Τουρνουά Σέκλιζας

ΚΑΛΛΙΘΗΡΟ (Χωριό) ΚΑΡΔΙΤΣΑ
1/8 - 15/8

Καππαδόκια, Αύγουστος

ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΚΟ (Χωριό) ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Αλασσάρνια

ΚΑΡΔΑΜΑΙΝΑ (Κωμόπολη) ΚΩΣ
Του θερινούς μήνες

Καρδαμύλια

ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ (Κωμόπολη) ΧΙΟΣ

Μενελαϊδεια

ΚΑΡΔΙΤΣΑ (Πόλη) ΘΕΣΣΑΛΙΑ

"Διεθνής Συνάντηση Παιδιών"

Φεστιβάλ Κασσάνδρας

ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑ (Κωμόπολη) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
1/6/2002

Η Συνάντηση Νέων "Αρδας", τέλη Ιουλίου

ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ (Κωμόπολη) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Είναι καθιερωμένη από το 1995 και διοργανώνεται από το Δημοτικό Διαμέρισμα Καστανέων στα τέλη Ιουλίου κάθε έτους, στις όχθες του ποταμού 'Αδρα, σε μια περιοχή εξαίρετου φυσικού κάλλους, κατάφυτο, με ειδικούς χώρους κατασκηνώσεων, εξέδρες και χώρους εκδηλώσεων και στάθμευσης αυτοκινήτων, δέχεται νέους από την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες, οι οποίοι σε μια ζεστή ατμόσφαιρα αλληλογνωριμιών και συναδέλφωσης, περνούν ένα αλησμόνητο πενθήμερο με παρακολουθήσεις ομιλιών, συναυλιών και ανταλλαγή απόψεων.
Υπάρχουν ειδικοί χώροι για τις υπαίθριες συναυλίες ιδιαίτερα δε η εξέδρα που στήνεται σε μικρό νησί, καταμεσής στο ποτάμι.
Τα τελευταία χρόνια η εκδήλωση αυτή προβάλλεται και από τα τηλεοπτικά μέσα των γειτονικών χώρων, παρατηρείται δε αλματώδη αύξηση και συμμετοχή κατασκηνωτών από όλες τις ελληνικές περιοχές και το εξωτερικό.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Αναπτυξιακής Εταιρίας Αλεξανδρούπολης


Δύμαια

ΚΑΤΩ ΑΧΑΪΑ (Κωμόπολη) ΠΑΤΡΑ
  «Δύμαια», ονομάζονται από το 1992 οι θερινές πολιτιστικές εκδηλώσεις στον πρώην Δήμο Κάτω Αχαΐας και νυν Δήμο Δύμης. Επισήμως η ονομασία «Δύμαια» καθιερώθηκε και θεσπίσθηκε με την υπ' αριθ. 91/16-08-93 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
  Στην εισήγησή του ο τότε Δήμαρχος και ιστορικός συγγραφέας του «Ιστορία της Κάτω Αχαΐας» Παναγιώτης Καράμπελας γράφει:
Οι θερινές πολιτιστικές εκδηλώσεις, που έχουν ήδη συνδεθεί με το παραδοσιακό πανηγύρι του Σταυρού, καιρός είναι να συνδεθεί και με το ένδοξο παρελθόν της Κάτω Αχαΐας και συγκεκριμένα με την Αρχαία Δύμη. Ως γνωστόν η Ιστορία και η ονομασία της Δύμης διατηρείται ζωντανή σήμερα στο στόμα του λαού της Κάτω Αχαΐας και ολόκληρης της περιοχής του τέως Δήμου Δύμης . Επομένως η ιστορική μας παράδοση και η σημερινή πραγματικότητα προβάλλουν την απαίτηση να ονομασθούν οι θερινές πολιτιστικές εκδηλώσεις «Δύμαια».
  Πράγματι τα «ΔΥΜΑΙΑ» ήταν θεσμός στην αρχαία εποχή από την ογδοηκοστή Ολυμπιάδα, δηλαδή από το έτος 456 π.Χ. Όλοι οι Αχαιοί αθλητές και θεατές (θεωροί) πηγαίνοντας προς την Ολυμπία κάθε τέσσερα χρόνια περνούσαν πρώτα από τη Δύμη όπου έκαναν θυσίες και εορτές προς τιμή του ήρωα Οιβώτα του Οινία, ο οποίος είχε αναδειχθεί Ολυμπιονίκης στον αγώνα δρόμου σταδίου κατά την έκτη Ολυμπιάδα (756 π.Χ.).
  Ας παρακολουθήσουμε τη διήγηση του Παυσανία (Αχαϊκά Β΄, 17,13-14):
  Στη Δυμαία χώρα είναι και ο τάφος του αθλητή του δρόμου Οιβώτα, στον Οιβώτα αυτόν, ο οποίος ήταν ο πρώτος που νίκησε Ολυμπιακή νίκη Αχαιός καμία τιμή δεν είχε αποδοθεί από τους Αχαιούς. Γι' αυτό ο Οιβώτας καταράστηκε να μη νικήσει κανένας πλέον Αχαιός Ολυμπιακή νίκη. Και έμαθαν κάποτε οι Αχαιοί - διότι κάποιος Θεός φρόντιζε να εκπληρώνονται οι κατάρες του Οιβώτα - για ποιο λόγο δεν μπορούσαν να νικήσουν στα Ολύμπια. Το έμαθαν δε, αφού έστειλαν και ρώτησαν το μαντείο των Δελφών.
  Όταν λοιπόν απένειμαν πολλές άλλες τιμές στον Οιβώτα και αφιέρωσαν τον ανδριάντα του στην Ολυμπία, τότε Σώστρατος από την Πελλήνη νίκησε στους παιδικούς αγώνες σταδίου. Μέχρι και σήμερα έχει επικρατήσει συνήθεια σε όσους Αχαιούς πρόκειται να λάβουν μέρος στους αγώνες, να προσφέρουν τιμές στον Οιβώτα και, αν νικήσουν, να στεφανώνουν τον ανδριάντα του Οιβώτα στην Ολυμπία.
  Δεν είναι σωστό ότι κανένας Αχαιός δε νίκησε στην Ολυμπιάδα μεταξύ των ετών 700 - 400 π.Χ. Και αυτά μεν λέει η αρχαία παράδοση και ο Παυσανίας, ο οποίος τη διασώζει, εμείς όμως δε καταλαβαίνουμε τι σημαίνουν όλα αυτά. Στην πραγματικότητα οι Αχαιοί μετά τη νίκη του Οιβώτα, τον 8ο π.χ. αιώνα, αδιαφόρησαν για τον αθλητισμό. Έτσι εξηγείται το ότι δεν πρόσφεραν τιμές στον Οιβώτα. Ίσως οι Αχαιοί και μάλιστα οι Δυμαίοι να έπαψαν για αιώνες να συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς αγώνες λόγω του σκληρού και αδιάκοπου πολέμου εναντίον των Ηλείων, οι οποίοι διεύθυναν του Ολυμπιακούς αγώνες. Αυτό θα είχε επακόλουθα δεινά για τη νεολαία, η οποία θα αδιαφορούσε για τη γυμναστική και την άμιλλα.
  Όταν όμως από τον 5ο π.Χ. αιώνα άρχισαν να αναπτύσσονται οι Αχαιοί σε όλους τους τομείς, τότε αντιλήφθηκαν την αξία του αθλητισμού. Για να δυνηθούν να συναγωνίζονται με τους άλλους Έλληνες επάξια, έπρεπε να κεντρισθεί το ενδιαφέρον της νέας γενιάς.   Δεν είχαν λοιπόν παρά να ανατρέξουν στην προγονική κληρονομιά και να ανασύρουν από εκεί τα ιδανικά πρότυπα, ώστε αυτά να γίνουν σύμβολα και οδηγοί των νέων. Τέτοιο σύμβολο - ιδανικό του Ολυμπιακού πνεύματος ήταν ο αρχαίος Ολυμπιονίκης Οιβώτας. Η απόδοση τιμών στον Οιβώτα σήμανε την αναβίωση του Ολυμπιακού πνεύματος και την αναγέννηση του αθλητισμού μεταξύ των Αχαιών. (...)
  Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η παράδοση των «Δυμαίων» έμεινε ζωντανή δια μέσου των αιώνων στον τόπο μας. Είναι γνωστή η λαϊκή παράδοση για την αρχαία Δύμη, ότι εκτεινόταν από την Κάτω Αχαΐα μέχρι το καραβοστάσι, ότι το κατσίκι έφθανε στο καραβοστάσι πηδώντας από στέγη σε στέγη κ.λπ.
  Αλλά και ο Γάλλος περιηγητής Παυσανίας, που επισκέφθηκε την Κάτω Αχαΐα στις 25-26 Μαΐου του 1816 αναφέρει ότι οι κάτοικοι όλης της Δυμαίας χώρας προσέρχονταν στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου, που βρίσκονταν στην πλατεία Δημοκρατίας και συμπεραίνει ότι ήταν ένα λατρευτικό κέντρο.
  Οι παλαιοί γέροντες ανάφεραν ότι είχαν ακούσει από τους παππούδες τους ότι το «Πανηγύρι του Σταυρού» ή «Πανηγύρι της Αχαγιάς» ήταν καθιερωμένο από τα παλαιά χρόνια επί Τουρκοκρατίας ή και παλαιότερα. Στα νεότερα χρόνια απλώς αναγνωρίσθηκε η παλαιά παράδοση επισήμως. Το Βασιλικό Διάταγμα του 1880 θέσπισε το «Πανηγύρι της Αχαγιάς», που ήταν η μεγαλύτερη οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική εκδήλωση των κατοίκων ολόκληρης της Δυμαίας χώρα, από το Μαζαράκι και το Σανταμέρι μέχρι το Μετόχι και τα Μαύρα Βουνά.
  Τα πολύ παλιά χρόνια διαρκούσε 8 ημέρες. Από το 1915 περιορίστηκε σε τρεις ημέρες από 14-16 Σεπτεμβρίου. Επομένως τα «Δύμαια» αποτελούν μια αναβίωση παλιών παραδόσεων δυόμισι χιλιάδων ετών, που άντεξαν στο χρόνο και στις τραγικές περιπέτειες της φυλής μας και του τόπου μας. Τα σημερινά «Δύμαια» συνδυάζουν τα «Δύμαια» της αρχαίας Δύμης, τη Βυζαντινή παράδοση με το λατρευτικό κέντρο του Αγίου Ιωάννου και το παμπάλαιο «πανηγύρι της Αχαγιάς». Αυτούς τους πολύτιμους μαργαρίτες της εθνικής μας παράδοσης δεν πρέπει να τους χάσουμε, αλλά να τους διατηρήσουμε «ως κόρη οφθαλμού». Είναι καθήκον όλων μας και απέναντι στην ιδιαίτερη πατρίδα μας και απέναντι στη μεγάλη πατρίδα μας την Ελλάδα. Αυτήν την αιώνια κληρονομιά κουβαλάνε τα σημερινά «ΔΥΜΑΙΑ» του Δήμου Δύμης. Κλείνουν μέσα τους ιστορία και ζωή, Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Δήμου Δύμης


Ακρίτεια

ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ (Κωμόπολη) ΔΡΑΜΑ
25/7 - 27/7
Κατά τη καλοκαιρινή περίοδο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα πολιτιστικά δρώμενα με αποκορύφωμα τη γιορτή των ΑΚΡΙΤΕΙΩΝ ενώ το φθινόπωρο η ΓΙΟΡΤΗ ΠΑΤΑΤΑΣ αποτελεί καθιερωμένο τοπικό θεσμό .

ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ (Νησί) ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
  Η Κεφαλονιά έχει πλούσια πολιτιστική παράδοση και σημαντικό πολιτιστικό παρόν. Το Κέντρο Χορωδιακής πράξης Αργοστολίου και Ληξουρίου διοργανώνει κάθε χρόνο το Διεθνές Μουσικό και Χορωδιακό Φεστιβάλ που πραγματοποιείται στο νησί από το 1978. Στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια του χρόνου μουσικές και θεατρικές παραστάσεις τοπικών και μετακαλούμενων καλλιτεχνικών σχημάτων, ενώ κατά τη θερινή περίοδο παρουσιάζονται εκθέσεις σε πολλές περιοχές. Οι εκδηλώσεις γίνονται με πρωτοβουλία και ευθύνη της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης και την ενεργό συμμετοχή των κατοίκων. Εξαιρετικής σημασίας είναι οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της Γιορτής της Ρομπόλας, που γίνεται στα Ομαλά (ζώνη παραγωγής του κρασιού της Ρομπόλας) κάθε Αύγουστο. Τέλος, επίκεντρο πολιτιστικών εκδηλώσεων είναι η περιοχή της Λειβαθούς (Κουρκουμελάτα) και Σάμης, όπου αναπτύσσεται έντονη πολιτιστική δραστηριότητα.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Τοπικής Ένωσης Δήμων & Κοινοτήτων Κεφαλονιάς & Ιθάκης.

Ελευθέρια

ΚΟΜΟΤΗΝΗ (Πόλη) ΡΟΔΟΠΗ
14/5/2002 - 20/5/2002
  Τα “Ελευθέρια Θράκης” στην Κομοτηνή είναι το σημαντικότερο γεγονός της άνοιξης. Για ένα δεκαπενθήμερο η πόλη, που δέχεται πλήθος επισκεπτών, ζει σ’ ένα γιορταστικό κλίμα με πληθώρα εκδηλώσεων. Κορύφωσή τους αποτελεί η μεγαλειώδης παρέλαση τη 14η Μαΐου, ημέρα της απελευθέρωσης.
(Κείμενο: Βάντα Παπαϊωάννου- Βουτσά)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης.


Σκουφαϊκά

ΚΟΜΠΟΤΙ (Κωμόπολη) ΑΡΤΑ
Εκδήλωση προς τιμή του Φιλικού Νικόλαου Σκουφά, την τελευταία Κυριακή του Ιουλίου με τοπικούς χορούς και προσφορά φαγητού και ποτών.

"Κονίστρια"

ΚΟΝΙΣΤΡΕΣ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
15/7 - 17/7
Καθιερώθηκαν από το 1988 από τον Προοδευτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο.

ΚΟΣΚΙΝΑΣ (Χωριό) ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις με την επωνυμία "Παπαδιαμάντια".

ΚΡΗΜΝΗ (Χωριό) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
26/7/2002
Δεκαήμερο θρησκευτικών πολιτιστικών, αθλητικών εκδηλώσεων.

Ιπποκράτεια

ΚΩΣ (Πόλη) ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ

Τα Τροφώνια

ΛΕΒΑΔΙΑ (Πόλη) ΒΟΙΩΤΙΑ
  Είναι τo 20ημερo πολιτιστικών εκδηλώσεων πoυ οργανώνει ο Δήμος κάθε Σεπτέμβρη. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες και αποτελούν πόλο έλξης για τηv ευρύτερη περιοχή και τους γειτονικούς νομούς. Γίνονται κυρίως στο ανοικτό πέτρινο θέατρο της Κρύας, 1500 θέσεων, πoυ βρίσκεται σε φαράγγι εξαιρετικού φυσικού κάλλους στη νότια άκρη της πόλης. Η μοναδική ακουστική και η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τoυ θεάτρου -πoυ εναρμονίζεται απόλυτα με τo φυσικό περιβάλλον - τo καθιστούν ένα από τους καταλληλότερους χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων πoυ μπορεί να βρει κανείς στηv Ελληνική επαρχία. Εκτός απo τo θέατρο, εκδηλώσεις των Τροφωνίων γίνονται στις δυο κεντρικές πλατείες της πόλης πoυ ενώνονται με πεζόδρομο και σε πλατείες των συνοικιών.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Λεβαδέων


Φαλαισιώτικα, αρχές Αυγούστου

ΛΕΟΝΤΑΡΙ (Χωριό) ΦΑΛΑΙΣΙΑ

ΛΕΥΚΙΜΜΗ (Δήμος) ΚΕΡΚΥΡΑ
  Κάθε χρόνο και συγκεκριμένα τον Αύγουστο, ο Δήμος Λευκιμμαίων διοργανώνει πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, στις οποίες συμμετέχουν καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σε αυτές, συν τοις άλλοις, παίρνουν μέρος και οι δύο Φιλαρμονικές του Δήμου, η Μουσική Καλλιτεχνική Ένωση Λευκίμμης και η Φιλαρμονική Εταιρεία Λευκίμμης. Αυτές, ιδρυμένες ήδη από τις αρχές του αιώνα, είναι πραγματικά στολίδια για τον τόπο.
  Η λειτουργία του Δημοτικού Ωδείου έχει εξαιρετική σημασία στην προώθηση του Πολιτισμού, καθώς, όχι μόνο συμβάλλει στην ενασχόληση των νέων με τη μουσική, αλλά και διοργανώνει εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου και αισθητικής.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Ομοσπονδίας Διαμερισμάτων-Δωματίων Κέρκυρας.

ΛΙΘΟΤΟΠΟΣ (Χωριό) ΣΕΡΡΕΣ
Πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Λιθότοπο. Γιορτή ψαριού (που ξεπέρασε κάθε προσδοκία). Καθιέρωση ετήσιας παραλίμνιας συναυλίας. Rock φεστιβάλ (τέλη Αυγούστου).

ΛΟΥΤΡΑΚΙ (Πόλη) ΚΟΡΙΝΘΙΑ
  Ο Δήμος Λουτρακίου - Περαχώρας φημίζεται για την ποικιλία και την ποιότητα στην διοργάνωση πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων.
  Οι φιλαρμονικές του Δήμου, οι μαζορέτες, οι μετακλήσεις μουσικών συγκροτημάτων και γνωστών καλλιτεχνών - ελλήνων και ξένων - η διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και θεατρικών παραστάσεων, προσθέτουν χρώμα και κέφι στη διαμονή των επισκεπτών, ενώ πολλές σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις σε πανελλήνιο και πανευρωπαϊκό επίπεδο, διοργανώνονται με μεγάλη επιτυχία στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας


ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑ (Χωριό) ΒΟΛΟΣ
  Η τουριστική ανάπτυξη της Μακρινίτσας αρχίζει τη δεκαετία του 1960, όταν οι κάτοικοί της συνειδητοποιούν ότι πρέπει να διατηρήσουν τον χαρακτήρα τους, να προβάλλουν τις ιδιαιτερότητές τους, τα ήθη και τα έθιμά τους. Οι ανησυχίες τους βρίσκουν διέξοδο μέσα από τον "Προοδευτικό Σύλλογο Μακρινίτσας", με την αναβίωση του μοναδικού λαογραφικού εθίμου "Μάηδες" και με το στήσιμο του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου.
  Η σπουδαία πολιτιστική αυτή παρέμβαση οδήγησε την Κοινότητα στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στην διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων που καθιερώθηκαν και η φήμη τους απλώθηκε στον Ελληνικό χώρο και τον ξεπέρασε. Από το 1991 και κάθε καλοκαίρι από 15 Ιουλίου έως και 30 Σεπτεμβρίου διοργανώνονται από την Κοινότητα πολιτιστικές εκδηλώσεις με την επωνυμία Μακρινίτσα (και το αντίστοιχο έτος) με εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, γλυπτικής, με θεατρικές παραστάσεις, με συναυλίες παραδοσιακής μουσικής και Ελληνικού τραγουδιού και με κορυφαία εκδήλωση την παρουσίαση του λαογραφικού εθίμου "Μάηδες".

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Κοινότητας Μακρινίτσας


Πολιτιστική Εβδομάδα, τελευταία του Ιουλίου

ΜΑΡΑΣΙΑ (Χωριό) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

Μαρμάρια

ΜΑΡΜΑΡΙ (Χωριό) ΕΥΒΟΙΑ

"Μαρμάρια"

  Ο Δήμος Μαρμαρίου,ο πολιτιστικός Σύλλογος σε συνεργασία με άλλους φορείς αλλά και όλοι οι κάτοικοι μικροί και μεγάλοι φροντίζουν για την οργάνωση πολλών πολιτιστικών εκδηλώσεων σε όλη την διάρκεια του χρόνου. Οι δύο κορυφαίες εκδηλώσεις τις οποίες γιορτάζουν με έμφαση και φαντασία,είναι οι μέρες του καρναβαλιού και η πολιτιστική εκδήλωση "Μαρμάρια" που πραγματοποιείται προς το τέλος του καλοκαιριού.
  Ο εύθυμος χαρακτήρας των κατοίκων της περιοχής εκδηλώνεται σ' αυτή την καλοκαιρινή πολιτιστική εκδήλωση, στην οποία παίρνουν μέρος καταξιωμένοι καλλιτέχνες σε μια γιορταστική ατμόσφαιρα,σκορπίζοντας το κέφι και την διασκέδαση. Η γιορτή του καλοκαιριού περιλαμβάνει άφθονο κρασί, ψητή σαρδέλα και παραδοσιακούς χορούς από το τμήμα Παραδοσιακών χορών του Δήμου Μαρμαρίου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Μαρμαρίου


Ιούλιος-Αύγουστος

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ (Κωμόπολη) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Μεσσάπια

ΜΕΣΣΑΠΙΕΣ (Δήμος) ΧΑΛΚΙΔΑ
Στις αρχές Ιουλίου.

Θερινό ορεινό πάρτυ νέων

ΜΕΤΑΞΑΔΕΣ (Κωμόπολη) ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ
Κάθε Ιούλιο το θερινό ορεινό πάρτι της Πολιτιστικής Μορφωτικής Κίνησης Νέων Μεταξάδων που φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα γεγονός φιλίας και δημιουργίας των νέων από όλες τις χώρες της περιοχής.

Πνευματικού Κέντρου Δήμου Κόνιτσας

ΜΟΛΥΒΔΟΣΚΕΠΑΣΤΟΣ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
24/7/2001 - 15/8/2001

Αριστοτέλεια

ΝΑΟΥΣΑ (Πόλη) ΗΜΑΘΙΑ
Διοργανώνονται Ιούλιο-Αύγουστο από το Δήμο Νάουσας στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο στο πάρκο της πόλης.

Βύσσεια

ΝΕΑ ΒΥΣΣΑ (Κωμόπολη) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
21/7/2002
Τα Βύσσεια, γίνονται σε ανάμνηση της ίδρυσης του νέου χωριού, μετά τον διωγμό των κατοίκων από την Παλιά Βύσσα. Στις εκδηλώσεις που γίνονται στα μέσα Ιουλίου, περιλαμβάνονται:
Αναβίωση εθίμων, 'Εκθεση ζωγραφικής, Θεατρική παράσταση, 'Εκθεση ιστορικών φωτογραφιών, Μουσικές συναυλίες, Παρουσίαση χορευτικών συγκροτημάτων και 'Εκθεση γεωργικών προϊόντων

Η Διημερίδα του Μετανάστη

Είναι ένας θεσμός που αποσκοπεί στην επικοινωνία με τους μετανάστες που επισκέπτονται τη γενέτειρά τους, την παροχή πληροφοριών για την επένδυση των οικονομιών τους και τη στήριξη των προσπαθειών αποτροπής της εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης. Οργανώνεται στα μέσα Αυγούστου.

ΝΕΑ ΦΩΚΑΙΑ (Κωμόπολη) ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ
1/6/2002
Πολιτιστικές εκδηλώσεις στο χώρο του Πύργου Παλαιολόγου (παράλληλα με το Φεστιβάλ Σίβηρης). Εκθέσεις ζωγραφικής, αγιογραφίας, συναυλίες, θέατρο, χορευτικά συγκροτήματα. Στο χώρο του ξεν. Συγκροτήματος

Πολιτιστικός Αύγουστος

ΝΕΟΣ ΣΚΟΠΟΣ (Κωμόπολη) ΣΕΡΡΕΣ
29/8
  Με αφορμή την γιορτή του ξωκλησιού του Αη Γιάννη του Προδρόμου στις 29 Αυγούστου στον Νέο Σκοπό έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια μία εβδομάδα πολιτιστικών εκδηλώσεων που αποτελούν πλέον θεσμό για το Δήμο Στρυμόνα. Πρόκειται για ένα μεγάλο φεστιβάλ γεμάτο θεάματα, γλέντι και φυσικά επαφή με την παράδοση που προέρχεται από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και από άλλους λαούς.
  Με διοργάνωση των Πολιτιστικών συλλόγων και φυσικά την αμέριστη στήριξη του Δήμου και της ΔΕΠΟΚΑ τις μέρες αυτές στον Νέο Σκοπό παρουσιάζονται μοναδικές χορευτικές παραστάσεις από συγκροτήματα της Ελλάδας και του κόσμου, θεατρικές παραστάσεις από το Θεατρικό τμήμα του συλλόγου Νέου Σκοπού αλλά και από φιλοξενούμενα θέατρα, γίνονται συναυλίες, εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας κ.α. διοργανώνονται διαγωνισμοί σκακιού, αθλητικοί αγώνες, διαλέξεις και πολλές άλλες εκδηλώσεις. Μία από τις κορυφαίες στιγμές των εκδηλώσεων του Αυγούστου ήταν το καλοκαίρι του 2003 που γιορτάστηκαν τα ογδόντα χρόνια από την ίδρυση του Νέου Σκοπού. Με τη συγκέντρωση ενός πλούσιου υλικού, από φωτογραφίες και μαρτυρίες έγινε μια σπουδαία ιστορική αναδρομή στην πορεία του χωριού ανά τα χρόνια. Ήταν μία δουλειά, από τον Πολιτιστικό σύλλογο, ανεκτίμητης αξίας από την οποία έμεινε ένα αξιόλογο υλικό που μαρτυρά την ιστορία του τόπου για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Στρυμώνα


River party

ΝΕΣΤΟΡΙΟ (Κωμόπολη) ΚΑΣΤΟΡΙΑ
  Κάθε χρόνο, μέσα στο πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου, διοργανώνεται το River Party του Νεστορίου.
  Σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία, δίπλα στις όχθες του Αλιάκμονα (30 χλμ. από την Καστοριά), στους πρόποδες του Γράμμου, η κοινότητα Νεστορίου φιλοξενεί μια μοναδική πολιτιστική εκδήλωση διεθνούς εμβέλειας.
  Τα βράδια του τριημέρου γίνονται συναυλίες γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας ο χώρος προσφέρεται για happenings, πικ-νικ, βόλτα και μπάνιο στο ποτάμι.
  Εκτός από τις οργανωμένες εξέδρες για τις εκδηλώσεις, τους χώρους αναψυχής και το εστιατόριο, παρέχεται και οργανωμένος χώρος camping.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Καστοριάς


"Νέστος"-River Party

ΝΕΣΤΟΣ (Ποταμός) ΕΛΛΑΔΑ
  Σε ένα επιβλητικό τοπίο στα Στενά του Νέστου, δίπλα στον οικισμό της Γαλάνης, κάθε Αύγουστο διοργανώνονται ο εκδηλώσεις “Νέστος” υπό την αιγίδα της Νομαρχίας Ξάνθης. Συναυλίες, κατάβαση του Νέστου με καγιάκ, αθλητικές εκδηλώσεις και πολλά happenings διασκεδάζουν μικρούς και μεγάλους, ντόπιους και ξένους.
(κείμενο: Θανάσης Μουσόπουλος, Ε. Κορωνάκη-Τσοτανίδου, Γιάννης Χαραλαμπίδης, Νίκος Γερμαντζίδης, Νάντια Νάκου, Ευγενία Πατρώνη)
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Ξάνθης (2003).

Βαλαωρίτεια

ΝΥΔΡΙ (Χωριό) ΛΕΥΚΑΔΑ
Οργανώνονται τον Ιούλιο.

Γιορτές Παλιάς Πόλης

ΞΑΝΘΗ (Πόλη) ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ
  Οι γιορτές Παλιάς Πόλης είναι το άλλο μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Ξάνθης. Στο μεταίχμιο του καλοκαιριού και του φθινοπώρου και για δύο εβδομάδες η παλιά Ξάνθη γίνεται το επίκεντρο του πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Από το 1991 οπότε και καθιερώθηκαν έχουν κερδίσει την πρωτοπορία στα πολιτιστικά δρώμενα στο πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου.
  Η παλιά Ξάνθη είναι ένας από τους μεγαλύτερους και παλαιότερους παραδοσιακούς οικισμούς που αντιστέκεται σχεδόν ανέπαφος μέχρι σήμερα στο φθοροποιό χρόνο.
  Οι γιορτές ήρθαν να της δώσουν τη ζωντάνια που της έκλεψε ο χρόνος και την προσοχή που δικαιούται. Η πλατεία Μητροπόλεως γίνεται και πάλι το επίκεντρο. Τα στενά σοκάκια γεμίζουν κόσμο που περιπλανώμενος μυείται στην ιστορία ενός τόπου που σμιλεύτηκε με το μεράκι και την αγάπη ανθρώπων πλούσιων στην καρδιά. Η συνοικία του Καβακίου, της Μητροπόλεως, του Ακάθιστου Ύμνου βρίθουν από επισκέπτες διψασμένους να γνωρίσουν το μεγαλείο της ιδιαίτερης πατρίδας τους. Τα πνεύματα των μεγάλων ευεργετών, των άξιων αρχόντων, των μερακλήδων τεχνιτών που χάρισαν μεγαλόκαρδα την αρχοντιά τους στις επόμενες γενιές ζωντανεύουν σε κάθε γωνιά της περιήγησης.
  Σε πολλά σημεία της παλιάς πόλης στήνονται εξέδρες όπου διοργανώνονται καλλιτεχνικές παραστάσεις. Ο χορός, η μουσική, το θέατρο και οι εικαστικές τέχνες έχουν την τιμητική τους. Από το πρόγραμμα των εκδηλώσεων δε λείπουν ποτέ οι συμμετοχές φημισμένων καλλιτεχνών καταξιωμένων στο χώρο του θεάματος. Η κεντρική σκηνή βρίσκεται στην πλατεία Μητροπόλεως, στην καρδιά της παλιάς πόλης, όπου καταλήγουν όλα τα σοκάκια. Εκδηλώσεις πραγματοποιούνται ακόμη στο παλιό χαμάμ, στο “Νησάκι” και στο “Λιμνίο”.
  Κατά τη διάρκεια των γιορτών λειτουργεί το Λαογραφικό Μουσείο και είναι ανοιχτά στο κοινό πολλά από τα παλιά αρχοντικά, αναπαλαιωμένα πλέον από το Δήμο ή άλλους φορείς, που κάποτε λειτούργησαν ως προξενεία, κατοικίες και δημόσια κτίρια. Μπορεί κανείς να επισκεφτεί την Πινακοθήκη, το α' δημοτικό σχολείο, που συγκαταλέγεται στα πλέον σημαντικά κτίρια της παλιάς πόλης, τις εκθέσεις φωτογραφίας, κόμικς και πολλές άλλες που φιλοξενούνται κάθε χρόνο στο πλαίσιο των γιορτών.
  Οι πολιτιστικοί σύλλογοι διαδραματίζουν και εδώ πρωτεύοντα ρόλο. Από τότε που η ιδέα της δημιουργίας των γιορτών ήταν ακόμη στο στάδιο του σχεδιασμού της μια ακόμη ιδέα εκκολαπτόταν: ήταν η δημιουργία υπαίθριων και αυτοσχέδιων ταβερνών που ονομάστηκαν “στέκια των συλλόγων”. Οπου υπάρχει χώρος οι σύλλογοι στήνουν τις ψησταριές τους και τα τραπέζια τους. Το κρασί ρέει άφθονο και οι μεζέδες καταναλώνονται με τρομακτικούς ρυθμούς. Σε πολλά στέκια υπάρχει ορχήστρα και οι ακόλουθοι του Διόνυσου εκτονώνονται σε ρυθμούς ρεμπέτικους και λαϊκούς.
(κείμενο: Θανάσης Μουσόπουλος, Ε. Κορωνάκη-Τσοτανίδου, Γιάννης Χαραλαμπίδης, Νίκος Γερμαντζίδης, Νάντια Νάκου, Ευγενία Πατρώνη)
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Ξάνθης (2003).

ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ (Νησί) ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
  Οι πολιτιστικοί φορείς του νησιού παρουσιάζουν πλούσια δραστηριότητα με πολλές εκδηλώσεις κάθε καλοκαίρι. Συναυλίες με γνωστούς καλλιτέχνες, που προσκαλούνται από την Αθήνα, θεατρικές παραστάσεις, αθλητικές διοργανώσεις, μουσικές βραδιές, εκθέσεις, ομιλίες και πολλές άλλες προσπάθειες δίνουν μια ζωντανή πολιτιστική εικόνα στο νησί. Οι εκδηλώσεις φιλοξενούνται στο εντυπωσιακό Στάδιο-Αμφιθέατοο, δωρεά του κ. Ιωάννη Δ. Λεμού προς το νησί και χαρίζουν μια ευχάριστη ατμόσφαιρα.
  Πρωτοστατούν σ’ αυτές οι Σύλλογος “Φίλοι Οινουσσών” και το Πνευματικό Κέντρο Οινουσσών “Γεώργιος Χρ. Λεμός”, που διαθέτει και τμήματα θεάτρου και χορωδίας. Τις εκδηλώσεις υποστηρίζουν φορείς του νησιού, όπως το ίδρυμα “Λέων Λεμός” και το Ταμείο Ευπραγίας Οινουσσών, που επί 60 χρόνια συσπειρώνει την οινουσσιακή παροικία του Λονδίνου.
  Στη διασκέδαση οι Οινουσσιώτες είναι άφταστοι. Μέσα σε ελάχιστη ώρα οργανώνουν στην πλατεία και στα καφενεία μεγάλα πανηγύρια, που έχουν αφήσει τις καλύτερες αναμνήσεις στους επισκέπτες.
(Κείμενο: Γ. Δανιήλ)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Οινουσσών (2003).


Κορθιανά

ΟΡΜΟΣ ΚΟΡΘΙΟΥ (Χωριό) ΑΝΔΡΟΣ
Τον Αύγουστο.

Τιτάνεια

ΠΑΛΑΜΑΣ (Κωμόπολη) ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Την περίοδο τέλος Αυγούστου - αρχές Σεπτεμβρίου διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις με την επωνυμία "Τιτάνεια".

Παλλήνια

ΠΑΛΙΟΥΡΙ (Χωριό) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
12/8/2002 - 14/8/2002

Ναυτική εβδομάδα (Ιούνιος)

ΠΑΡΟΣ (Κωμόπολη) ΚΥΚΛΑΔΕΣ

ΠΑΤΜΟΣ (Νησί) ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ
  Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ο Δήμος του νησιού διοργανώνει βραδιές με παραδοσιακή μουσική και χορούς σε κεντρικές πλατείες. Μπορείτε να συμμετέχετε επίσης στις βραδιές με παραδοσιακά γλέντια που διοργανώνουν οι ντόπιοι για να γιορτάσουν μεγάλες θρησκευτικές γιορτές τους, τα πανηγύρια.
(Κείμενο: Μανώλης Πέντες)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Πάτμου.

ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΣ (Χωριό) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
1/8 - 3/8
Τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις με εκθέσεις, χορευτικές εκδηλώσεις και συναυλίες.

Παλλήνια

ΠΕΥΚΟΧΩΡΙ (Λιμάνι) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Βενιαμίνεια

ΠΛΩΜΑΡΙ (Κωμόπολη) ΛΕΣΒΟΣ
20/8 - 30/8
Διοργανώνονται κάθε Αύγουστο από το πνευματικό κέντρο "Βενιαμίν ο Λέσβιος".

Την Καθαρά Δευτέρα

ΠΟΛΥΣΙΤΟ (Χωριό) ΞΑΝΘΗ
Την ημέρα αυτή γίνεται παρέλαση αρμάτων με λαογραφικά και σατιρικά θέματα, παίζεται παραδοσιακή μουσική και προσφέρονται νηστίσιμα εδέσματα.

Παλλήνια, Ιούλιος

ΠΟΛΥΧΡΟΝΟ (Χωριό) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Παιδικό φεστιβάλ παραδοσιακού χορού (Ιούλιος)

ΠΟΡΤΑΡΙΑ (Χωριό) ΒΟΛΟΣ
Ο Αθλητικός & Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πορταριάς διοργανώνει στην κεντρική πλατεία της Πορταριάς "Μελίνας Μερκούρη" κάθε χρόνο, στα πλαίσια των καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων, το Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού. Στην συγκεκριμένη εκδήλωση παίρνουν μέρος χορευτικά συγκροτήματα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, δίνοντας μας μια γεύση από την δικιά τους παράδοση. Οι χορευτές είναι μέχρι 16 ετών. Είναι μια ευκαιρία να ανηφορίσετε στην Πορταριά, για να απολαύσετε την δροσιά που προσφέρουν τα γέρικα πλατάνια της πλατείας και να παρακολουθήσετε τους χορούς που θα σας παρουσιάσουν τα χορευτικά συγκροτήματα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Πορταριάς


Διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακού χορού

Ο Αθλητικός & Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πορταριάς διοργανώνει στην κεντρική πλατεία της Πορταριάς "Μελίνας Μερκούρη" κάθε χρόνο, στα πλαίσια των καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων, το Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού. Στην συγκεκριμένη εκδήλωση παίρνουν μέρος χορευτικά συγκροτήματα από διάφορες χώρες του κόσμου, δίνοντας μας μια γεύση από την δικιά τους παράδοση. Οι χορευτές είναι ηλικίας πάνω από 15 χρονών.

Νικοπόλεια

ΠΡΕΒΕΖΑ (Πόλη) ΗΠΕΙΡΟΣ
Τον Αύγουστο.

Δεκαήμερο Αυγούστου

ΡΙΖΙΑ (Κωμόπολη) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
1/8/2002 - 10/8/2002
Οι τοπικοί πολιτιστικοί φορείς οργανώνουν το 1ο δεκαήμερο του Αυγούστου, σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων με εκθέσεις βιβλίου, φωτογραφίας και παραδοσιακού υλικού, βραδιές παραδοσιακού χορού και συναυλίες με παραδοσιακή και έντεχνη λαϊκή μουσική.

Πολιτιστικός Σεπτέμβριος

ΡΟΔΟΠΟΛΗ (Κωμόπολη) ΣΕΡΡΕΣ

Φεστιβάλ Σάνης, Ιούλιος-Σεπτέμβριος

ΣΑΝΗ (Οικισμός) ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ

Ευρώτεια, Σεπτέμβριο

ΣΚΟΡΤΣΙΝΟ (Χωριό) ΦΑΛΑΙΣΙΑ
Στο χωριό Σκορτσινό διοργανώνονται τον Σεπτέμβριο τα "Ευρώτεια", πλούσιες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, με επίκεντρο τις πηγές του Ευρώτα..

ΕΙΡΗΝΗ

ΣΤΡΑΤΩΝΙ (Λιμάνι) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
1/8
Τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων με την επωνυμία παραστάσεις, συναυλίες, χορευτικά συγκροτήματα.

ΕΑΡ Ελευθερίας

ΤΡΑΪΑΝΟΥΠΟΛΗ (Δήμος) ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Πραγματοποιούνται από τον Δήμο Τραϊανούπολης το πρώτο εικοσαήμερο του Μαΐου στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της Θράκης και την ενσωμάτωση στον εθνικό κορμό. Περιλαμβάνουν παραστάσεις, εκθέσεις, παρουσίαση μουσικών και χορευτικών συγκροτημάτων, συναυλίες κ.ά. σε όλους τους οικισμούς του Δήμου. Συμπίπτουν δε με τον εορτασμό της πολιούχου του Δήμου Αγίας Γλυκερίας (13 Μαΐου).

Εκδηλώσεις μνήμης για τον Ποντιακό Ελληνισμό

19/5/2002
Πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου από τον Δήμο Τραϊανούπολης σε συνεργασία με τα Τοπικά Συμβούλια Νίψας και Δωρικού και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Νίψας, Δωρικού, Αετοχωρίου και Πεύκων.

ΤΡΙΚΑΛΑ (Νομός) ΘΕΣΣΑΛΙΑ
  Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στο νομό Τρικάλων είναι αρκετές και αξιόλογες. Παρουσιάζουν ιδιαίτερη ποικιλία και κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών.
  Οργανώνονται συναυλίες σε κλειστούς και υπαίθριους χώρους με σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες, εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, εργόχειρων και γενικότερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
  Στο Λαογραφικό Μουσείο Τρικάλων ο επισκέπτης μπορεί να έχει άμεση επαφή με τις παραδοσιακές ενδυμασίες, τα μάλλινα υφαντά και άλλα αντικείμενα από την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου.
  Στα χωριά του κάμπου και του βουνού γίνονται τα περίφημα πανηγύρια, όπου οι κάτοικοι γλεντούν με το δικό τους τρόπο. Τραγουδούν και χορεύουν τα δημοτικά τραγούδια, που τόσο αγαπούν. Λαϊκές ορχήστρες και τοπικά χορευτικά συγκροτήματα με παραδοσιακές στολές συμμετέχουν σε φολκλορικές εκδηλώσεις. Οι επισκέπτες απολαμβάνουν το θέαμα και συχνά διασκεδάζουν μαζί τους.
Το κείμενο παρατίθεται το Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων και της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Τρικάλων.

Κουπιώτικα

ΦΑΝΟΣ (Χωριό) ΚΙΛΚΙΣ
3ήμερη πολιτιστική εκδήλωση

Πατατιάδα

ΦΕΛΩΝΗ (Χωριό) ΞΑΝΘΗ
Λαμβάνει χώρα το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου και προσφέρονται εδέσματα πατάτας. Επίσης, γίνονται θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες, ποδοσφαιρικοί αγώνες, ανώμαλος δρόμος κ.α.

ΦΥΛΑΚΤΗ (Χωριό) ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Τον Οκτώβριο

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ