gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Εορτές & πανηγύρια  στην ευρύτερη περιοχή: "ΒΕΡΤΙΣΚΟ Δήμος ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ" .


Εορτές & πανηγύρια (4)

Εορτές εποχιακών προϊόντων

Πολιτιστικός Ιούνιος με τη Γιορτή Κερασιού

ΟΣΣΑ (Χωριό) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η Οσσα είναι ένας οικισμός στον Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης με μακραίωνη ιστορική διαδρομή και με πλούσια τα σημάδια της πολιτιστικής της κληρονομιάς. Φέτος, για έκτη συνεχή χρονιά, ο δραστήριος σύλλογος Οσσαίων "Η Αγία Κυράννα" διοργανώνει τον Πολιτιστικό Ιούνιο-Γιορτή Κερασιού Οσσας, με μια σειρά από ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που έχουν στόχο να ψυχαγωγήσουν τους κατοίκους και τους επισκέπτες και να αναδείξουν την Οσσα σε κέντρο Πολιτισμού και ανάπτυξης. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 5 Ιουνίου και διαρκούν έως τις 27 του μήνα.
  Η Οσσα έχει μια μακραίωνη ιστορία και οι κάτοικοί της επιδιώκουν να κρατήσουν ζωντανή αυτή την ιστορία και την παράδοση του χωριού τους. Προσπαθούν να διασώσουν και να γλιτώσουν από την εξαφάνιση τα σπίτια του χωριού, δείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. Με δημοσιεύσεις, με διαβήματα σε αρμόδιες υπηρεσίες, με επιμονή ζητούν τη διάσωση των σπιτιών, την ανακαίνισή τους και τη χρησιμοποίησή τους ως χώρους πολιτιστικής δραστηριότητας.
  Αλλά ποια είναι και πού βρίσκεται η Οσσα; Χωριό ορεινό, βρίσκεται στο όρος Βερτίσκο σε υψόμετρο 659μ., 35χλμ. βορειοανατολικά της Θεσσαλονίκης. Ανήκει στην επαρχία Λαγκαδά (την αρχαία Μυγδονία) του Νομού Θεσσαλονίκης.
  Από το 1965 ο Σύλλογος των Οσσαίων "Η Αγία Κυράννα" δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς, αναλαμβάνει αξιόλογες δράσεις και πρωτοβουλίες. Μια από αυτές είναι και η Γιορτή Κερασιού που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Ιουνίου.

Καρναβάλια

Καρναβάλι του Βερτίσκου

ΒΕΡΤΙΣΚΟΣ (Χωριό) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η επιβίωση του Καρναβαλιού μέσα στη μακρόχρονη πορεία εξέλιξης φτάνει στις μέρες μας σαν έθιμο μοναδικό στη γύρω περιοχή. Με βεβαιότητα μπορεί να λεχθεί πως οι ρίζες του βρίσκονται στη μακρινή Θράκη, όπου ο Διόνυσος και οι συνοδοί του μεταμφιεσμένοι γλεντούσαν και επιδίδονταν σε οργιαστικές εκδηλώσεις. Αργότερα προσαρμοσμένο περνά μέσα από τους Ιππόδρομους του Βυζαντίου για να σκορπίσει το γέλιο και τη χαρά με γελωτοποιούς, θεατρίνους και ταχυδακτυλουργούς.
  Στην περίοδο της μεγάλης Σκλαβιάς με κρυμμένα τα πρόσωπα με ραβδιά και τορβάδες γύριζαν από σπίτι σε σπίτι για να γεμίσουν τα σακούλια τους, να σατιρίσουν να δώσουν μήνυμα. Στο Μακεδονικό αγώνα προστέθηκε ο τσολιάς (δείγμα ελληνικότητας) να κρατά μπροστά από την πομπή τη σημαία, να κυριαρχεί και να σηματοδοτεί.
  Στην Κατοχή το καρναβάλι στρατεύεται και καθοδηγείται για τις ανάγκες του αγώνα. Στη μεταεμφυλιακή περίοδο εκφράζεται αυθόρμητα σατυρικά με κρυμμένα και φανερά πρόσωπα με νύφες και γαμπρούς. Στις μέρες μας έχει σαν θέμα την αναπαράσταση του παραδοσιακού γάμου.

Πανηγύρια

Ταξιαρχών & Αγίας Κυράννας (7-8 Νοεμβρίου)

ΟΣΣΑ (Χωριό) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
... να εορτάσουμε μαζί με τους Οσσαίους, στο πανηγύρι των Ταξιαρχών, στις 8 Νοεμβρίου και στο διήμερο εορτασμό της προστάτιδας του τόπου Αγίας Κυράννας στις 7-8 Ιανουαρίου. Να παρακολουθήσουμε μαζί τους το έθιμο του πλειστηριασμού της Εικόνας, που ανακηρύσσει αυτόν που θα έχει την τιμή της μεταφοράς της κατά την περιφορά στο γύρο του χωριού, να συμμετάσχουμε στο γλέντι που ακολουθεί με το κλαρίνο να παίζει τους παραδοσιακούς σκοπούς, όπως άλλοτε το νταούλι και οι ζουρνάδες, να χορέψουμε τους χορούς της Κεντρικής Μακεδονίας, να ζήσουμε στιγμές αλλιώτικες, μοναδικές.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ