gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Εορτές & πανηγύρια για το τοπωνύμιο: "ΚΕΡΚΥΡΑ Πόλη ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ".


Εορτές & πανηγύρια (3)

Πασχαλινές

Το Πάσχα στην Κέρκυρα, ξεχωρίζει λόγω των επιρροών από το δυτικό πολιτισμό.
Στις 11 το πρωί την Κυριακή των Βαΐων, γίνεται η Λιτανεία του Σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα. Είναι μία λιτανεία που γίνεται από το 1630 σε ανάμνηση της απαλλαγής του νησιού από την φοβερή αρρώστια της πανώλης, η οποία το 1629 θέρισε τους Κερκυραίους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη λιτανεία του νησιού, στην οποία παίρνουν μέρος και οι 14 φιλαρμονικές του νησιού.
Τη Μεγάλη Τρίτη στο Δημοτικό Θέατρο δίνεται συναυλία εκκλησιαστικής μουσικής από τη Δημοτική Χορωδία. Έχει καθιερωθεί από το 1989 και έχει στόχο την προσέγγιση του Θείου Δράματος μέσα από εκκλησιαστική μουσική, Ανατολική και Δυτική.
Τη Μεγάλη Πέμπτη διαβάζονται τα 12 Ευαγγέλια στο Duomo, την Καθολική Μητρόπολη της Πλατείας Δημαρχείου. Ανάβουν 12 κεριά και σβήνουν από ένα κερί όταν τελειώνει η ανάγνωση του κάθε ευαγγελίου.
Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η μέρα των Επιτάφιων. Η παρουσία των Φιλαρμονικών, των Χορωδιών και των χιλιάδων Κερκυραίων και ξένων δίνει άλλη διάσταση στην πένθιμη τούτη μέρα. Τη Μ. Παρασκευή στις 4 μ.μ. ξεκινά από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο, ο Επιβλητικός Επιτάφιος. Μέχρι τις 9.30 το βράδυ, από κάθε εκκλησία βγαίνει ο Επιτάφιος, συνοδευόμενος από την μπάντα της κάθε ενορίας, τη χορωδία και φυσικά τους πιστούς. Τελευταίος βγαίνει ο επιτάφιος της Μητρόπολης από τη Σπηλιά. Μεγαλοπρεπέστατος με τις φιλαρμονικές να παίζουν πένθιμη μουσική, όπως το Adagio του Albignoni. Τον συνοδεύουν ο ιερός κλήρος, η μεγάλη χορωδία της Μητρόπολης και οι αρχές του νησιού.
Στις 6.00 το πρωί του Μ. Σαββάτου, γίνεται από τον Ιερό Ναό της Παναγίας των Ξένων, το έθιμο του σεισμού που περιγράφεται στο Ευαγγέλιο. Στις 11 γίνεται η πρώτη Ανάσταση και πέφτουν οι "μπότηδες". Πρόκειται για ένα έθιμο των Βενετών, οι οποίοι την Πρωτοχρονιά, συνήθιζαν να πετούν από τα παράθυρά τους, παλιά αντικείμενα για να τους φέρει ο νέος χρόνος καινούρια. Οι Κερκυραίοι, υιοθέτησαν το έθιμο αυτό το Πάσχα, αντικαθιστώντας τα παλιά αντικείμενα με πήλινα κανάτια γεμάτα νερό, για να κάνουν μεγαλύτερο κρότο. Το έθιμο έχει τις ρίζες του στο χωρίον του Ευαγγελίου 'Συ δε Κύριε Ανάστησόν με ίνα συντρίψω αυτούς ως σκεύη κεραμέως". Μία άλλη εξήγηση δίνει στο έθιμο ειδωλολατρική προέλευση. Το Πάσχα βρίσκεται στην αρχή της νέας βλαστικής χρονιάς, η φύση ξυπνάει από το χειμωνιάτικο λήθαργο και οι καρποί συλλέγονται σε νέα δοχεία, ενώ τα παλιά πετιούνται. Μετά το σπάσιμο των κανατιών, οι Φιλαρμονικές ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης παίζοντας χαρούμενα εμβατήρια. Στυην Πίνισα, το παλιό εμπορικό κέντρο της πόλης έχει αναβιώσει το έθιμο της μαστέλας. Ένα μισοβάρελο στολίζεται με μυρτιές και κορδέλες και οι περαστικοί ρίχνουν μέσα κέρματα για το καλό. Με την πρώτη καμπάνα της Ανάστασης, κάποιος βουτάει μέσα για να μαζέψει τα λεφτά. Παλιότερα, αυτός που βουτούσε δεν ήταν εθελοντής, αλλά κάποιος ανυποψίαστος περαστικός που τον έριχναν με το ζόρι.
Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, γίνεται η Καθολική ακολουθία της Ανάστασης στο Καθολικό Duomo. Με τη συνοδεία του εκκλησιαστικού οργάνου, η Ανάσταση εδώ ολοκληρώνεται στις 11 μμ για να προλάβει το εκκλησίασμα να παραστεί και στην Ορθόδοξη. Η αναστάσιμη ακολουθία τελείται στο πάλκο της κάτω πλατείας, από την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη, των Φιλαρμονικών και χιλιάδων κόσμου. Η Ανάσταση γίνεται με τυμπανοκρουσίες και πυροτεχνήματα και όταν τελειώσει οι μπάντες διασχίζουν όλη την πόλη με πολύ γρήγορο βήμα, παίζοντας εύθυμα και ο κόσμος τρέχει από πίσω τους τραγουδώντας. Το γλέντι έχει μόλις αρχίσει και θα διαρκέσει μέχρι το πρωί. Με τσιλίχουρδα (τοπική μαγειρίτσα), κόκκινα αυγά, φογάτσες, κολομπίνες (βενετσιάνικης προέλευσης χριστόψωμα σε σχήμα περιστεριού) και πολύ κρασί. Το νησί παίρνει φωτιά σπάζοντας τη νηστεία της Σαρακοστής και γιορτάζει την Ανάσταση του Χριστού.
Την Κυριακή του Πάσχα στις 7 το πρωί, όσες εκκλησίες της πόλης, έχουν εικόνα της Ανάστασης, κάνουν περιφορά στους κεντρικούς δρόμους. Οι περιφορές τελειώνουν γύρω στις 10 πμ αλλά η μεγάλη γιορτή της Λαμπρής δεν τελειώνει ακόμα. Υπάρχει η πασχαλιάτικη γιορτή στο ναυτικό σταθμό στις 11.30 πμ και η περιφορά της εικόνας της Ανάστασης από την Αγία Τριάδα Γαρίτσας στις 6.30 μμ. Στην Κέρκυρα, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα το σούβλισμα του αρνιού, εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια και δεν αποτελεί μέρος της παράδοσής της. Εδώ το μεσημέρι της Λαμπρής τρώνε σούπα αυγολέμονο με 2 - 3 κρεατικά και αφήνουν το αρνάκι για τη δεύτερη ημέρα. Τσουγκρίζουν τα κόκκινα αυγά και κολλάνε τα τσόφλια στις πόρτες ή τα πετάνε στους κήπους για να ναι ευλογημένη η σοδιά.
Την Τρίτη του Πάσχα, στις 5 μμ στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στην Πλακάδα, γίνονται τα " μπάσματα" του Αγίου, η επανατοποθέτηση δηλαδή στη Λάρνακα.

Ιερά προσκυνήματα

Περιφορά των λειψάνων του Αγ. Σπυρίδωνος

Γίνεται τέσσερις φορές το χρόνο: Κυριακή των Βαϊων, Μεγάλο Σάββατο, 11 Αυγούστου και την πρώτη Κυριακή του Νοέμβρη.

Καρναβάλια

  Carnival is celebrated in Corfu Town with special festivities and customs on the last Sunday before Lent. These include a parade of floats and Corfu's bands, followed by the traditional burning of an effigy representing the spirit of Carnival.
(text: L. Briola)
This text (extract) is cited November 2003 from the Greek National Tourism Organization tourist pamphlet (1993).

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ