gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 5 τίτλοι με αναζήτηση: Εορτές & πανηγύρια για το τοπωνύμιο: "ΝΙΓΡΙΤΑ Κωμόπολη ΣΕΡΡΕΣ".


Εορτές & πανηγύρια (5)

Σελίδες επίσημες

  Στο Μακεδονικό Ημερολόγιο του έτους 1911 ο δάσκαλος Δημήτριος Δαμάνης περιγράφοντας τα ήθη και τα έθιμα της Νιγρίτας αναφέρει : «Αλλ΄ ό,τι κατ΄ εξοχήν προκαλεί τον θαυμασμόν κι την έκπληξιν των ξένων, μας επαναφέρει δε εις παναρχαίους χρόνους και πολλήν έχει ομοιότητα προς την εν Αθήναις τελούμενην πομπήν των Παναθηναίων εν τινι συνδυασμώ μετά των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι αι δύο πανηγύρεις : η του Αγίου Αθανασίου εν Σύρπη κατά την 2αν Μαΐου ,οπότε τελούνται διεθνείς αγώνες δρόμου, άλματος, δίσκου και πάλης, εις ους έρχονται αγωνισταί ονομαστοί εκ πλείστων μερών της Μακεδονίας, και άθλα προτίθενται, και η πανήγυρις του Αγίου Θωμά κατά την μετά το Πάσχα Κυριακήν εν Νιγρίτη, καθ΄ ην ουδαμώς επιτρέπεται η εν τοις αγώσι συμμετοχή εις ξένα φύλα» περιγράφοντας πως διεξάγονταν τα δύο πανηγύρια της Νιγρίτας,του Αγίου Αθανασίου και του Αγίου Θωμά.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Νιγρίτας


Εθιμικές

Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εθίμων στην επαρχία και την πόλη της Νιγρίτας, που αναφέρεται σε διάφορες γιορτές της Χριστιανοσύνης και σε σημαντικά γεγονότα του ανθρώπινου βίου. Τα έθιμα αυτά ξεκίνησαν από την αρχαιότητα και πολλά από αυτά κατόρθωσαν να διατηρηθούν στην ελληνική φυλή δια μέσω των αιώνων. Κατά τις μεγάλες γιορτές του Χριστιανισμού επικρατεί η συνήθεια, παιδιά μέχρι 12 ετών να περιέρχονται στις οικίες κατά το απόγευμα της παραμονής και ανήμερα της γιορτής να ψάλλουν τα κάλαντα.
Στη γιορτή του Λαζάρου, κοπέλες μέχρι 12 ετών ντύνονται Λαζαρίνες. Φορούν στα κεφάλια τους μαντήλια, σάρπα στην πλάτη, μια ποδιά πολύχρωμη και στολίζονται με άνθη. Οι λαζαρίνες περιέρχονται στις οικίες και ψάλλουν άσματα ανάλογα με τα πρόσωπα της οικογένειας. Στους γέρους π.χ. λένε ένα πολύ διαφορετικό τραγούδι.
Tην 1η Μαρτίου τα μικρά αγόρια επισκέπτονται τις οικίες των χωριών με ξύλινο ομοίωμα στα χέρια τους και ψάλλουν το άσμα «η χελιδόνα έρχεται». Όταν τελειώσει το άσμα δένουν στα μέλη της οικογένειας σαν βραχιόλι ή σαν δαχτυλίδι ένα ερυθρόλευκο σκοινάκι για μη τους μαυρίσει ο ήλιος. Ως αμοιβή παίρνουν φρούτα ή χρήματα. Κατά τον Οκτώβριο γίνεται ο τρύγος.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του 6ου Γυμνάσιο Σερρών


Πανηγύρια

Αγίου Αθανασίου

Στις 2 Μαΐου η εκκλησία εορτάζει την ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Αθανασίου και η πανήγυρη γίνεται μόνο αν συμπέσει με την ημέρα της Κυριακής, άλλως πραγματοποιείται την πρώτη Κυριακή μετά την ημερομηνία αυτή.

Αγίου Θωμά

On Sunday after Easter

Τα εννιάμερα της Παναγίας

23/8

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ