gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Εορτές & πανηγύρια για το τοπωνύμιο: "ΧΑΛΚΕΙΟ Χωριό ΧΙΟΣ".


Εορτές & πανηγύρια (4)

Πανηγύρια

Μονής Αγίας Σκέπης

28/10/2002

Της Αγίας Παρασκευής

26/7
  26 Ιουλίου της Αγίας Πασρασκευής του Ζυφιά, του Χαλκειούς, του Καστέλου, της βόρειας Χίου κι αλλού, πρόδρομος της μεγάλης γιορτής, του μεγάλου πανηγυριού του Αγ. Παντελεήμονα, που πολλές φορές ήταν η αρχή της διασκέδασης των νέων του χωριού, και κράταγε μερικές μέρες.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα , με φωτογραφίες, του Περιοδικού Δάφνη


Της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

15/8
  Πολλοί οι ενοριακοί ναοί του νησιού που πανηγυρίζουν με πιο κοντινό αυτόν του Χαλκειούς, μα και πολλά τα εξωκλήσια κι ένα απ’ αυτά το ιστορικό Βεσταρχάτο κτήμα από παλιά της Νέας Μονής βορειοανατολικά του Δαφνώνα.
  Λίγα μέτρα μακριά από την εκκλησία και τον πύργο, η πηγή που αφήνει άφθονο νερό στο κτήμα ενώ το υπόλοιπο το παίρνει ο Δήμος Χίου "δια τας της πόλεως χρείας". Κοντά στην πηγή η μεγάλη στέρνα με τα χρυσόψαρα σκεπασμένη απ’ τα κλαδιά της μεγάλης καρυδιάς που έδωσε το δεύτερο όνομα στην περιοχή και σ’ αυτήν ακόμα την Παναγιά (Παναγιά η Καρυδιά).
  Ο μέγας εσπερινός και η θεία λειτουργία γινόταν από παλιά στο ιστορικό εξωκλήσι και λίγο αργότερα "άρχιζαν τα όργανα", επί τόπου. Τα επόμενα χρόνια το γλέντι γινόταν στο χωριό και αργότερα εγκαταλείφθηκε ή μάλλον απορροφήθηκε από το μεγάλο πανηγύρι στο Χαλκειός.

Κείμενο: Βαγγέλης Ρουφάκης
Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα , με φωτογραφίες, του Περιοδικού Δάφνη


Η ύψωση του Τιμίου Σταυρού

14/9
  Είναι και το τελευταίο πανηγύρι του καλοκαιριού και γιορτάζεται μεγαλόπρεπα στο Χαλκειός. Εκεί πήγαιναν και πηγαίνουν οι χωριανοί μας στον εσπερινό, τη θεία λειτουργία και πολλοί, κυρίως οι νεώτεροι, δεν παρέλειπαν ούτε παραλείπουν να παρευρεθούν και στο γλέντι που σαν τελευταίο του καλοκαιριού είχε πάντα την ανάλογη επιτυχία.

Κείμενο: Βαγγέλης Ρουφάκης
Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα , με φωτογραφίες, του Περιοδικού Δάφνη


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ