gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 5 τίτλοι με αναζήτηση: Εορτές & πανηγύρια για το τοπωνύμιο: "ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ Δήμος ΑΡΓΟΛΙΔΑ".


Εορτές & πανηγύρια (5)

Εθιμικές

Τα Αγια Θεοφάνεια

5/1/2003 - 6/1/2003
Την παραμονή (5 Ιαν.) ο παπάς αγιάζει ένα πρός ένα όλα τα σπίτια του χωριού, πιστός στην παράδοση που θέλει τα κακά πνεύματα, που πριονίζουν το δέντρο της γης, να γίνονται στάχτη στην επαφή τους με τον αγιασμό.
Ανήμερα, μετά την πρωϊνή λειτουργία, στο λιμάνι του χωριού γίνεται η αναπαράσταση της Βάπτισης του Χριστού. Ο ιερέας ρίχνει το σταυρό στην θάλασσα, ενώ την ίδια στιγμή αψηφώντας το κρύο νέοι άντρες και αγόρια πέφτουν στα παγωμένα νερά για να τον πιάσουν.

Πασχαλινές

Μεγάλη Πέμπτη

Μετά το τέλος της θείας λειτουργίας και καθ' όλη την διάρκεια της νύχτας, πιστοί βάζουν την δικιά τους πινελιά στο στόλισμα του επιταφίου.

Μεγάλο Σάββατο

Ημέρα Ανάστασης, ημέρα χαράς. Από το πρωί κάθε λογής βεγγαλικά προϊδεάζουν για το επερχόμενο. Σάββατο βράδυ, λίγο πριν τις 12.00, σβήνουν τα φώτα της εκκλησίας, ενώ ο κόσμος στριμωγμένος στο προαύλιο χώρο του ναού, περιμένει την χαρμόσυνη είδηση. Είναι η στιγμή που έρχεται το πρώτο φως, από τον Πανάγιο τάφο στην Ιερουσαλήμ. Ο παπάς βγαίνει στο προαύλιο, η ώρα είναι 12.00, οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα... "ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ", καταιγισμός φωτοβολίδων μετατρέπουν την νύχτα σε ημέρα, ο κόσμος δίνει το φιλί της Αγάπης, είναι η απάντηση της Ζωής στον Θάνατο. 'Οταν το πολύβουο πανηγύρι της ζωής τελειώσει, οι πιστοί με τα κεριά αναμμένα, μεταφέρουν το πρώτο φως στο σπίτι τους, χωρίς να παραλείψουν να κάνουν ένα σταυρό πάνω από την κυρία είσοδο του σπιτιού τους . Εκεί περιμένουν αχνιστά η μαγειρίτσα και ο πατροπαράδοτος πατσάς.

Κυριακή του Πάσχα

Από το πρωί στήνονται οι σούβλες με τα αρνιά, ανάβουν οι φωτιές και το "μεγάλο φαγοπότι" αρχίζει. Είναι ημέρα χαράς. Το χωριό μοσχομυρίζει από την μυρωδιά του κρέατος, του σπληνάντερου και του κοκορετσιού. Τα οινοπνευματώδη σε πρώτη γραμμή και όποιος αντέξει!

Πανηγύρια

Μεγάλη Παρασκευή

Η αποκορύφωση του θείου δράματος. Η περιφορά του επιτάφιου. Χιλιάδες πιστοί ακολουθούν τον επιτάφιο σε όλη την διαδρομή μέσα στα σοκκάκια και τα καλντερίμια του χωριού. Προπομποί της ακολουθείας, κορίτσια ντυμένα στα λευκά, οι ψάλτες και ο σταυρός του μαρτυρίου. Καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας οι καμπάνες ηχούν πένθιμα, σκορπίζοντας στην Ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα την θλίψη, που μόνο μία τέτοια ημέρα μπορεί να έχει.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ