gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Εορτές & πανηγύρια για το τοπωνύμιο: "ΚΑΛΑΜΑΤΑ Πόλη ΜΕΣΣΗΝΙΑ".


Εορτές & πανηγύρια (2)

Πανηγύρια

Υπαπαντής του Σωτήρος

2/2/2002
Ο μητροπολιτικός ναός της Υπαπαντής του Σωτήρος βρίσκεται στην Καλαμάτα στα πόδια του φράγκικου κάστρου και είναι βυζαντινού ρυθμού με διπλά κωδωνοστάσια, ενώ θεμελιώθηκε το 1839 και εγκαινιάσθηκε το 1879. Στις 2 Φεβρουαρίου, ημέρα λαμπρής εορτής για τον Ναό, καθιερώθηκε από το 1884 η λιτανεία της εικόνας της Παναγίας στην πόλη, που την λαμπρύνουν οι επίσημοι και πλήθη πιστών. Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που είναι «Βρεφοκρατούσα» ή «Ελεούσα» είναι τοποθετημένη σε θρόνο με επίχρυσα κεντημένα άμφια, στολισμένη από τάματα πλήθους πιστών και η ζωγράφιση της αποδίδεται στον Ευαγγελιστή Λουκά.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Μεσσηνίας


Ιστορικές αναμνήσεις

Σαϊτοπόλεμος, Κυριακή του Πάσχα

Η Καλαμάτα είναι γνωστή για ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερα... θορυβώδες έθιμο. Σε ανάμνηση του ηρωισμού που επέδειξαν οι Μεσσήνιοι επί Τουρκοκρατίας, οι οποίοι σύμφωνα με το θρύλο, χρησιμοποίησαν σαΐτες γεμάτες εκρηκτικά και αναχαίτισαν το ιππικό των Τούρκων, τρομάζοντας τα άλογα τους, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την εφευρετικότητα των Ελλήνων αλλά και ότι η νίκη σε μια μάχη δεν αποκτιέται μόνο μέσω της αριθμητικής υπεροχής. Ετσι κάθε χρόνο ανήμερα το Πάσχα πλήθος ανθρώπων συγκεντρώνεται στο γήπεδο Μεσσηνιακού όπου 10 - 15 ομάδες των 15 έως 30 ατόμων επιδίδονται σε ένα εκκωφαντικό σαϊτοπόλεμο.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ