gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Εορτές & πανηγύρια για το τοπωνύμιο: "ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χωριό ΕΛΑΤΗ".


Εορτές & πανηγύρια (3)

Πανηγύρια

Αγίας Παρασκευής (τριήμερο)

26/7
Ο εορτασμός ξεκινά με πανηγυρική λειτουργία, αρτοκλασία και «σήκωμα» του υψώματος στο προαύλιο της εκκλησίας, όπου ένας πιστός κρατά την εικόνα και οι υπόλοιποι ακουμπούν το ένα τους χέρι στον ώμο του ατόμου που κρατά την εικόνα. Το πανηγύρι συνεχίζεται με τις εκδηλώσεις που οργανώνει ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού και κλείνει την τρίτη μέρα με τον καθιερωμένο «χορό των γερόντων».

Αγίου Νικολάου

6/12
(στο ομώνυμο εκκλησάκι στη θέση Ασφάκα): παραμονή της γιορτής οι πιστοί ανάβουν φωτιές και ετοιμάζουν φαγητό σε καζάνια για να μοιραστεί στους πιστούς τη μέρα της γιορτής μετά τη θεία λειτουργία.

Αγίου Νικολάου

23/5
  Μεταφορά της γιορτής του Αγίου Νικολάου, επειδή το χειμώνα δεν υπάρχει κόσμος στο χωριό, στο ομώνυμο εκκλησάκι στη θέση Ασφάκα: παραμονή της γιορτής συγκεντρώνονται οι πιστοί κι από τα διπλανά χωριά και αρχίζουν τις ετοιμασίες για το φαγητό στα καζάνια που θα μοιραστεί την επομένη μετά το πέρας της θείας λειτουργίας. Το βράδυ θα κοιμηθούν στο προαύλιο της εκκλησίας. Το πανηγύρι ξεκινά την επομένη με τη θεία λειτουργία και την αρτοκλασία (δωρεά των πιστών) και ολοκληρώνεται με τις εκδηλώσεις του πολιτιστικού συλλόγου.
  Στη γιορτή του Αγίου Νικολάου αναβιώνει το έθιμο του "βλάχικου γάμου" με τη συμμετοχή των κατοίκων του χωριού: ντύνουν ένα αγόρι του χωριού νύφη και ένα άλλο αγόρι γαμπρό κάποιοι από τους κατοίκους του χωριού οι οποίοι πηγαίνουν ως προσκαλεσμένοι, άλλοι στο σπίτι του γαμπρού κι άλλοι στο σπίτι της νύφης. Στη συνέχεια συνοδεύουν τη νύφη με όργανα από το σπίτι της επάνω σε ένα άλογο στολισμένο στην εκκλησία του χωριού. Με το πέρας του μυστηρίου η νύφη χορεύει στην πλατεία του χωριού.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ