gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 5 τίτλοι με αναζήτηση: Εορτές & πανηγύρια για το τοπωνύμιο: "ΓΡΕΒΕΝΑ Πόλη ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ".


Εορτές & πανηγύρια (5)

Πανηγύρια

(Following URL information in Greek only)

Εθιμικές

Εμποροπανήγυρεις

Αχίλλης ή Παζάρι του Αχίλλη

  Στην πόλη των Γρεβενών δύο φορές το χρόνο γίνονται εμποροπανηγύρεις, τα γνωστά παζάρια, εκ των οποίων το πρώτο και μεγαλύτερο διεξάγεται στο πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου και ονομάζεται «Αχίλλης» ή «παζάρι του Αχίλλη», από το όνομα του πολιούχου της πόλης, Αγίου Αχιλλείου, κρατάει μία εβδομάδα και έχει τις ρίζες του στο γνωστό από την αρχαιότητα και τους βυζαντινούς χρόνους, παζάρι του Μαυρονόρους. Το παζάρι αυτό μεταφέρθηκε στα Γρεβενά στη δεκαετία 1840 - 1850 και από τότε μέχρι σήμερα γίνεται στη συνοικία «Μεράς», γνωστή και σαν περιοχή «Αχίλλης».
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Παζαρούλι ή Χινοπωρινό παζάρι

  Στις αρχές Οκτωβρίου, στον ίδιο χώρο και το ίδιο χρονικό διάστημα γίνεται το δεύτερο παζάρι, γνωστό και σαν «παζαρούλι» ή «χινοπωρινό παζάρι». Αυτό έχει τις ρίζες του στο γνωστό επίσης «Κοτζά παζάρ», που γινόταν επί Τουρκοκρατίας στο χωριό Βέντζι (σήμερα Κέντρο), για να εξυπηρετεί τους Τούρκους της περιοχής. Μεταφέρθηκε στα Γρεβενά το 1928 και διεξάγεται κάθε χρόνο στην ίδια περιοχή, που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης από Κοζάνη.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Αποκριάτικες

Ανακατωσάρια & Μανιταρογλέντι

  Τα «Ανακατωσάρια» αποτελούν το μεγάλο γλέντι που διοργανώνει η πόλη των Γρεβενών, κάθε χρόνο τις απόκριες. Μπάντες με πνευστά και κρουστά κατακλύζουν κάθε γωνιά της πόλης με ορμητήριο και κατάληξη την κεντρική πλατεία. Για τρία μερόνυχτα η πόλη πλημμυρίζει με ήχους από τον Μπρέγκοβιτς, μαύρα πλατύγυρα καπέλα, φούμο στο πρόσωπο, βεγγαλικά, φανούς, φωτιές σε βαρέλια, κέφι, χαρά και πολλές εκπλήξεις. Οι καρναβαλιστές οπλίζονται με πολλή φανατσία και προετοιμάζονται για το ξέφρενο αυτό γλέντι δέκα μήνες το χρόνο. Η διοργάνωση ανήκει στον δραστήριο Μοτοσικλετιστικό Όμιλο Γρεβενών υπό την αιγίδα του Δήμου, της Νομαρχίας και άλλων τοπικών φορέων. Στο πλαίσιο των αποκριάτικων εκδηλώσεων διοργανώνεται επίσης και το περίφημο «Μανιταρογλέντι». Μανιταρόφιλοι, μοτοσικλετιστές, απόδημοι Γρεβενιώτες, λαϊκοί οργανοπαίχτες από το Βελιγράδι κατακλύζουν την πόλη με μανιταρόπιτες μανιταρόσουπες και πολλές άλλες μανιταρολιχουδιές, υπό τους χάλκινους ήχους παραδοσιακών μουσικών οργάνων της Δυτικής Μακεδονίας. Οι Μανιταρόφιλοι αποτελούν έναν τοπικό σύλλογο της Δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος συμμετέχει στις σημαντικότερες εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην ευρύτερη περιοχή, όπως αποκριάτικες παρελάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας και το river party στο Νεστόριο της Καστοριάς, με σκοπό να μυήσουν τους παρευρισκόμενους στο θαυμαστό κόσμο των μανιταριών και τη μαγεία της φύσης. Κάθε καλοκαίρι διοργανώνουν την ετήσια γιορτή Μανιταριού σε διάφορες περιοχές της Μακεδονίας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Χασίων


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ