gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 7 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΜΟΙΡΕΣ Κωμόπολη ΗΡΑΚΛΕΙΟ" .


Προσκυνήματα (7)

Εκκλησίες

Panagia church

ΜΟΙΡΕΣ (Κωμόπολη) ΗΡΑΚΛΕΙΟ
The village of Mires is 53km south of Iraklion on the road Iraklion - Agia Varvara - Agii Deka - Mires. It is a busy commercial town in the centre of the Mesara Plain. There are a number of Byzantine churches in the area near Mires.

Βυζαντινός ναός Τιμίου Σταυρού

  Η βυζαντινή εκκλησία του Τιμίου Σταυρού είναι μια μικρή, καλοδιατηρημένη, άσπρη εκκλησούλα. Έχει σταυροειδές σχήμα μ' ένα θόλο και πολύ χαρακτηριστικές καμάρες στο εσωτερικό.

Βυζαντινός ναός της Θεοτόκου

ΜΟΝΟΧΩΡΟ (Οικισμός) ΜΟΙΡΕΣ
  Στο μικρό χωριουδάκι Μονόχωρο βόρεια από τις Μοίρες, βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας. Η εκκλησία της Παναγίας έχει τοιχογραφίες του 1345, σε μια από τις οποίες εικονίζεται κι ο δωρητής μέσα σ' ένα κήπο. Η εκκλησία έχει μια ασυνήθιστη πόρτα με παραστάσεις και ζωγραφιές. Ακόμα μια παλιά αλλά γκρεμισμένη εκκλησία βρίσκεται μπροστά από την Παναγία.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Μοναστήρια

Μονή Παναγίας Καλυβιανής

ΜΟΙΡΕΣ (Κωμόπολη) ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Μονή Απεζανών

ΜΟΝΗ ΑΠΕΖΑΝΩΝ (Μοναστήρι) ΜΟΙΡΕΣ
Τηλέφωνο: +30 28920 97390
  Νότια των Μοιρών, σε απόσταση 63 χιλιομέτρων από το Ηράκλειο, βρίσκεται η ιστορική Μονή των Απεζανών, σε ένα από τα οροπέδια που ανοίγονται στους πέτρινους όγκους των Αστερουσίων με θέα το Λιβυκό πέλαγος. Η μονή άκμασε κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας στην Κρήτη (1204-1669), οπότε εξελίχθηκε σε σημαντική εστία των γραμμάτων και της θεολογίας· μάλιστα υπήρξε και το σημαντικότερο κέντρο αντίστασης στην εξάπλωση της παπικής επιρροής στο νησί. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας η μονή υπέστη σημαντικές καταστροφές, με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί σε μια μικρή αγροτική μοναστική κοινότητα. Μάρτυρας του πολυκύμαντου παρελθόντος της στέκει σήμερα η τρίκλιτη βασιλική του καθολικού, αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, στους Τρεις Ιεράρχες και στον Άγιο Αντώνιο που είναι και ο προστάτης της μονής.

Μονή Οδηγήτριας

ΜΟΝΗ ΟΔΗΓΗΤΡΙΑΣ (Μοναστήρι) ΜΟΙΡΕΣ
Τηλέφωνο: +30 28920 42364

  Η Μονή Οδηγήτριας βρίσκεται 70 χιλιόμετρα περίπου νοτιοδυτικά από το Ηράκλειο στο δρόμο Ηράκλειο - Αγία Βαρβάρα - Αγιοι Δέκα - Φαιστός - Σίβα - Μονή Οδηγήτριας. Η Μονή Οδηγήτριας είναι αρκετά παλιά και δε γνωρίζουμε την ακριβή χρονολογία της οικοδόμησής της. Πολλές εικόνες του μοναστηριού χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα και μια επιγραφή στον εξωτερικό τοίχο αναφέρεται στο 1568. Στη Μονή Οδηγήτριας εκθέτονται εικόνες και άμφια. Στη βόρεια πλευρά υπάρχει μία πύλη που φέρει τη χρονολογία 1568. Ο Πύργος του Ξωπατέρα (πρώην πατέρα) στα αριστερά της εισόδου πήρε το όνομά του από έναν ήρωα της περιοχής της Μεσαράς, των Ιωάννη Μαρκάκη. Ο Μαρκάκης, ένας πρώην ιερέας, υπερασπίστηκε τον εαυτό του και την οικογένειά του κλεισμένος στον πύργο από τις επιθέσεις των Τούρκων. Όταν οι Τούρκοι τελικά τον συνέλαβαν τον αποκεφάλισαν.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ