gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 6 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΡΟΥΣΩΝΑΣ Κωμόπολη ΜΑΛΕΒΙΖΙΟ" .


Προσκυνήματα (6)

Εκκλησίες

Αγίου Χαραλάμπου

ΚΡΟΥΣΩΝΑΣ (Κωμόπολη) ΜΑΛΕΒΙΖΙΟ
  Στον Αγιο Χαράλαμπο οι ντόπιοι παγίδεψαν κι έκαψαν 300 Τουρκαλβανούς κατά το δεύτερο χρόνο της Κρητικής Επανάστασης εναντίον των Τούρκων. Οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν ένα μικρό παιδάκι ως όμηρο που κι αυτό με τη σειρά του πέθανε από ασφυξία.

Εκκλησία της Παναγιάς Κεράς

  Η μικρή εκκλησία της Παναγίας της Κεράς, πάνω από τον Αγιο Χαράλαμπο, φαίνεται πολύ παλιά. Αυτή κάηκε από τους Τούρκους το 1866. Η Μεταμόρφωση του Χριστού και ο Άγιος Γεώργιος είναι δύο ακόμα Βυζαντινές εκκλησίες της περιοχής.

Βυζαντινός ναός της Παναγίας της Κεράς

ΣΑΡΧΟΣ (Χωριό) ΚΡΟΥΣΩΝΑΣ
  Η Βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας της Κεράς έχει μια από τις πιο πολυδιακοσμημένες πόρτες στην Κρήτη κι ένα καλλιτεχνικό πίσω παράθυρο. Η εκκλησία έχει δύο κλίτη και ήταν καλυμμένη με τοιχογραφίες, από τις οποίες όμως λίγες φαίνονται σήμερα.

Μοναστήρια

Μονή Αγίας Ειρήνης Κρουσώνος

ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ (Οικισμός) ΚΡΟΥΣΩΝΑΣ
Τηλέφωνο: +30 2810 711209
  Μια πλαγιά του Ψηλορείτη φιλοξενεί το γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης. Μια χριστιανική γωνιά, με πολλά λουλούδια και πράσινο με μοναχές που φροντίζουν να είναι όλα εντάξει. Ο δρόμος που φτάνει ως εδώ περνά από την κωμόπολη Κρουσώνας και απέχει από το Ηράκλειο 25 χιλιόμετρα. Το μοναστήρι ιδρύθηκε σε πρόσφατες εποχές, μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά δεν είναι καινούργιο. Στην ίδια θέση υπήρχε παλιό μοναστήρι, που είχε καταστραφεί το 1822. Οι Τούρκοι είχαν σφάξει όλους τους καλόγερους. Και το μοναστήρι ρήμαξε. Χρειάστηκε να περάσουν πάνω από 120 χρόνια για να ζωντανέψουν τα ερείπια. Με μεγάλο κόπο οι καλόγριες ανοικοδόμησαν τα ερείπια. Και σκάβοντας στο χώρο της Μονής βρήκαν σκεπασμένα με χώμα και λήθη Σταυρούς και άλλα ιερά σκεύη τα οποία χρησιμοποιούσαν οι παλιοί καλόγεροι πριν το 1821. Τα σκεύη φυλάσσονται σήμερα στη Μονή ως κειμήλια.
(Από το Βιβλίο του Ν. Ψιλάκη "Βυζαντινές μνήμες της Κρήτης", Ηράκλειο 1994)
Σήμερα το Μοναστήρι έχει 24 Μοναχές και είναι Κοινοβιακό.

Μονή Αγίας Ειρήνης

  Το μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης είναι πολύ παλιό και χρονολογείται από τα τελευταία χρόνια της Βενετοκρατίας στην Κρήτη. Είναι πανέμορφο σε μια πανοραμική τοποθεσία ψηλά στο βουνό. Ο δρόμος για να το επισκεφτείτε είναι πολύ καλός. Η κύρια εκκλησία είναι μια δίκλιτη βασιλική. Το μοναστήρι ήταν ένα από τα πλουσιότερα της περιοχής κατά τα πρώτα χρόνια της Τούρκικης κατοχής αλλά καταστράφηκε από τους Τούρκους το 1822 και οι μοναχοί του θανατώθηκαν. Ξαναχτίστηκε το 1940 και οι πρώτοι μοναχοί έφτασαν το 1944. Σήμερα κατοικείται από γυναίκες και είναι ένα από τα πιο ακμαία μοναστήρια της Κρήτης.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ