gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 90 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΛΑΣΙΘΙ Νομός ΚΡΗΤΗ" .


Προσκυνήματα (90)

Εκκλησίες

Βυζαντινός ναός Αγίου Νικολάου

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (Πόλη) ΛΑΣΙΘΙ
  Το 16ο αιώνα οι Βενετοί έδωσαν στην πόλη το σημερινό της όνομα, που το πήραν από το Παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται στη χερσόνησο του Λιμένα. Η μικρή αυτή βυζαντινή εκκλησία περιέχει σπάνιες τοιχογραφίες από τον 8ο, το 10ο και τον 11ο αιώνα. Η εκκλησία αυτή θεωρείται ότι αποτελεί σπάνιο δείγμα βυζαντινής εκκλησίας που χτίστηκε την ταραγμένη περίοδο του όγδοου αιώνα, όταν οι Άραβες πίεζαν τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


  Στα βόρεια της πόλης, στην κορυφή μικρής χερσονήσου βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, χαρακτηριστικό δείγμα πρωτοβυζαντινής αρχιτεκτονικής.
  Πρόκειται για μια μικρή εκκλησία που κτίστηκε ανάμεσα στον 7ο και 9ο αιώνα, κατά την περίοδο της εικονομαχίας, όπως προκύπτει από την ανεικονική διακόσμηση. Γεωμετρικά και φυτικά σχέδια, τεμνόμενοι κύκλοι που σχηματίζουν πολύχρωμα τετράφυλλα με φωτεινά χρώματα, σχηματοποιημένοι κορμοί δένδρων με κλαδιά, ρόμβοι και ρόδακες συνθέτουν την εσωτερική διακόσμηση του ναού.
  Η εικονογράφηση αυτή που επιβλήθηκε λόγω της απαγόρευσης των εικόνων στις εκκλησίες από τους Βυζαντινούς αυτοκράτορες της δυναστείας των Ισαύρων (712-802), ξεκίνησε από την Κων/πολη, διαδόθηκε σε όλη τη Βυζαντινή αυτοκρατορία και έφθασε μέχρι την πόλη μας.
  Οταν ο ναός επισκευάστηκε στα μέσα του 14ου αιώνα, λόγω των ζημιών που είχε υποστεί από το σεισμό του 1303 που συγκλόνισε και κατέστρεψε την Κρήτη, η ανεικονική διακόσμηση καλύφθηκε με εικονική χριστιανική ζωγραφική
(Κείμενο: Μαρία Σωρού, Χρ. Κουλουμπράκη)
Το κείμενο παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Αγίου Νικολάου.


Παναγία Βρεφοτρόφος

  Ο μικρός μονόχωρος καμαροσκέπαστος ναός στο κέντρο της πόλης χρονολογείται στις αρχές του 12ου αιώνα, σύμφωνα με επιγραφή που βρέθηκε στο δάπεδό του.
  Η εκκλησία αυτή της Παναγίας που ονομάζεται Βρεφοτρόφος, επειδή πιστεύεται ότι είναι θαυματουργή κυρίως σε ασθένειες βρεφών, είναι ένα από τα παλαιότερα μνημεία της περιοχής.
(Κείμενο: Μαρία Σωρού, Χρ. Κουλουμπράκη)
Το κείμενο παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Αγίου Νικολάου.

Αγιος Ιωάννης

ΑΖΟΚΕΡΑΜΟΣ (Οικισμός) ΙΤΑΝΟΣ
  Πριν την είσοδο στο χωριό υπάρχει η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ιωάννη. Η εκκλησία βρίσκεται στο νεκροταφείο στ' αριστερά του δρόμου κι έχει μοναδικά δείγματα χαρακτικής πάνω στην πόρτα.

Βυζαντινός ναός Αγίου Νικολάου & Παναγίας

ΑΝΑΤΟΛΗ (Χωριό) ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
  Η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας και του Αγίου Νικολάου είναι δίκλιτη και τοποθετημένη σε μια θαυμάσια θέση μέσα στο χωριό απ' όπου φαίνεται ολόκληρη η κοιλάδα από κάτω. Μέσα στην εκκλησία υπάρχει κι ένας παλιός τάφος.

Αγιοι Πάντες

  Ναός ανακατασκευασμένος το 18 αιώνα φιλοξενεί ανεκτίμητης αξίας εικόνες από τέμπλα από βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς ναούς της Ανατολής.

Βυζαντινός ναός της Παναγίας

ΑΡΜΕΝΟΙ (Χωριό) ΛΕΥΚΗ
  Στο χωριό Αρμένοι βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας με ανάγλυφες διακοσμήσεις στην πόρτα.

Αγία Ειρήνη

ΒΑΪΝΙΑ (Χωριό) ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Βυζαντινός ναός Αγίας Αικατερίνης

ΒΟΥΛΙΣΜΕΝΗ (Χωριό) ΝΕΑΠΟΛΗ
  Η εκκλησία έχει όμορφες εξωτερικές διακοσμήσεις στο πίσω μέρος κι ένα ενδιαφέρον πέτρινο τέμπλο στο εσωτερικό.

Ευαγγελίστρια

ΓΔΟΧΙΑ (Χωριό) ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
  Στην είσοδο του χωριού δεσπόζει ο Ιερός Ναός της Ευαγγελιστρίας κτισμένος το 1830, με σπάνιες βυζαντινές εικόνες.

Αγιος Κωνσταντίνος & Ελένη

ΓΡΑ-ΛΥΓΙΑ (Οικισμός) ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
  Ενοριακός ναός, στη μέση του χωριού. Χτίστηκε στις αρχές του αιώνα.

Υστεροβυζαντινός ναός Αφέντη Χριστού

ΕΞΩ ΜΟΥΛΙΑΝΑ (Χωριό) ΣΗΤΕΙΑ
  H βυζαντινή εκκλησία του Αφέντη Χριστού (Μεταμόρφωση) του 14ου αιώνα, είναι σε γραφική τοποθεσία στη μέση μιας κοιλάδας και έχει ενδιαφέρουσα, απλή αλλά ρωμαλέα αρχιτεκτονική.

Παναγίας, Αγίου Γεωργίου και Ιωάννη

ΕΠΑΝΩ ΕΠΙΣΚΟΠΗ (Οικισμός) ΣΗΤΕΙΑ
  Η Απάνω Επισκοπή έχει τη βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας, του Αγίου Γεωργίου και του Αγιου Ιωάννη. Είναι παλιότερη από τους Αγίους Αποστόλους στην Κάτω Επισκοπή και φαίνεται ότι αρχικά ήταν τρίκλιτη βασιλική. Έχει ανακαινιστεί αρκετές φορές με συνέπεια να έχει χάσει την αρχική μορφή της. Απ' ότι φαίνεται οι ανακαινίσεις έγιναν από το Βενετό επίσκοπο Βιδιάνι.

Υστεροβυζαντινός ναός Αγίου Γεωργίου

ΕΠΙΣΚΟΠΗ (Οικισμός) ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
  Η εκκλησία χρονολογείται στο διάστημα 12ου - 13ου αιώνα και αποτελεί πολύ σπάνιο παράδειγμα αρχιτεκτονικής διακόσμησης. Ο τρούλος της εκκλησίας υποστηρίζεται από ένα κύλινδρο που διακοσμείται με 19 τόξα που σκιάζονται από κεραμίδια. Γύρω απ' τον κύλινδρο ανοίγουν τέσσερα παράθυρα. Το παλιότερο τμήμα της εκκλησίας ήταν η παλιότερη τρουλωτή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, αλλά προστέθηκε ένα νεότερο τμήμα αφιερωμένο στον Άγιο Χαράλαμπο. Πιστεύεται ότι η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου συνδεόταν με το μητροπολιτικό ναό της Παναγίας στην άλλη πλευρά του δρόμου και ότι πιθανώς εκεί λάμβαναν χώρα βαφτίσεις.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Παναγία Εφτάτρουλη

  Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Θεμελιώθηκε το 1900 και το 1963 εγκαινιάστηκε. Είναι μεγάλη βασιλική μετά τρούλου χτισμένη με πελεκητή πέτρα.

Αγιος Γεώργιος & Χαράλαμπος

  Είναι δίκλιτος Βυζαντινός Ναός ο οποίος χρονολογείται από τον 11ο αιώνα. Είναι κτισμένος από πέτρες του ποταμού, αδρά λαξευμένες και σκληρή συνεκτική ύλη, που αποτελείται από χονδρόκοκκη ποταμίσια άμμο, ασβέστη και θηραϊκή γη. Τα κενά που δημιουργούνται γεμίζονται με όστρακα και κομμάτια από πλίνθους.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (2001) του Δήμου Ιεράπετρας.

Βυζαντινός ναός Αγίας Παρασκευής

ΖΙΡΟΣ (Χωριό) ΛΕΥΚΗ
  Η περιοχή ήταν υπό την κατοχή των Τούρκων και με συνωμοσία σκοτώθηκε ένας αριθμός ντόπιων στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Έχει μια τοιχογραφία στην καμάρα πάνω από την πόρτα με χρονολογία 1565.

Παναγίτσα

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ (Πόλη) ΛΑΣΙΘΙ
  Η Παναγία (απέναντι από την πόρτα του φρουρίου) γνωστή σαν "Παναγίτσα" ή "Παναγία του Καλέ", είναι ένα μικρό μονόκλιτο εκκλησάκι που γιορτάζει στις 21 Νοεμβρίου. Οπως αναφέρει η παράδοση εκεί εκκλησιάζονταν ο άρχοντας της πόλεως στα βυζαντινά χρόνια και ο φρούραρχος στα ενετικά.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (2001) του Δήμου Ιεράπετρας.

Μεταμόρφωση του Χριστού

  Σπουδαία εκκλησία, γνωστή σαν "Αφέντης Χριστός" ή "Σωτήρας". Βρίσκεται δυτικά του Φρουρίου και σε μικρή απόσταση, σε περιοχή γνωστή σαν "Σαρακήνα". Πιθανόν κάποτε να ήταν μονή. Εχει ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο και αξιόλογες εικόνες. Θεωρείται η πιο παλιά εκκλησία της πόλης και πιθανό να οικοδομήθηκε τον 14ο αιώνα. Εδώ διατηρείται το παλιό έθιμο να καίγεται ο Ιούδας την Ανάσταση.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (2001) του Δήμου Ιεράπετρας.

Αγιος Νικόλαος

  Είναι παλιά εκκλησία, στην παλιά πόλη, που κατά την παράδοση έκτισαν 4 "Νικολήδες", που ήταν ναυτικοί και ψαράδες.

Αγιος Ιωάννης

  Βρίσκεται στην παλιά πόλη και είχε μετατραπεί από τους Τούρκους σε τζαμί τον 17ο αιώνα.

Αγιος Γεώργιος

  Είναι ο μητροπολιτικός ναός της πόλης. Της Ιεράπετρας πολιούχος είναι ο Αγιος Γεώργιος. Ο ρυθμός τους είναι βασιλική με τρούλο γύρω. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 1856 η οροφή και οι τρούλοι κατασκευάστηκαν με κέδρους.

Βυζαντινός ναός Αγίου Γεωργίου

ΚΑΒΟΥΣΙ (Χωριό) ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
  Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου έχει τοιχογραφίες που απεικονίζουν το διάβολο. Αρκετές άλλες βυζαντινές εκκλησίες υπάρχουν στην περιοχή.

Παρεκκλήσιο Σταυρού

ΚΑΛΑΜΑΥΚΑ (Χωριό) ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Αγιος Αντώνιος

  Στο χωριό βρίσκεται επίσης η εκκλησία του Αγίου Αντωνίου με όμορφα διακοσμημένη εξωτερική πόρτα.

Η Βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Αποστόλων

ΚΑΤΩ ΕΠΙΣΚΟΠΗ (Οικισμός) ΣΗΤΕΙΑ
  Μια βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Αποστόλων του 11ου αιώνα βρίσκεται στην Κάτω Επισκοπή. Η όμορφη εκκλησία του νεκροταφείου, που όπως φανερώνει το όνομα του χωριού, ήταν η έδρα του επισκόπου κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Βυζαντινής Περιόδου, έχει ασυνήθιστο οκταγωνικό σχήμα.

Μεταμόρφωση Σωτήρος

ΚΑΤΩ ΧΩΡΙΟ (Χωριό) ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
  Βρίσκεται Β.Α. του χωριού στην θέση Αρχοντικά. Χτίσθηκε το 1831 και διαθέτει σπουδαία ξυλόγλυπτα τέμπλα διαφορετικής τεχνοτροπίας.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (2001) του Δήμου Ιεράπετρας.

Αγία Τριάδα

  Βρίσκεται στο νότιο άκρο του χωριού. Χτίστηκε στα τέλη του 17ου αιώνα και είναι μονόκλιτος, ρυθμού βασιλικής. Εσωτερικά υπάρχει θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο, δεσποτικός θρόνος και προσκυνητάρι του 19ου αιώνα.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (2001) του Δήμου Ιεράπετρας.

Κοίμηση της Θεοτόκου

  Τρίκλιτος μεγαλοπρεπής ναός ρυθμού βασιλικής μετά τρούλου. Εδώ φυλάσσονται παλαιές εικόνες όπως η Σταύρωση του 1843 και παλιά εκκλησιαστικά και ψαλτικά βιβλία
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (2001) του Δήμου Ιεράπετρας.

Αγία Τριάδα

ΚΕΝΤΡΙ (Χωριό) ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
  Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Ανακαινίσθηκε το 1955.

Ναός Αγίου Δημητρίου - Ζωοδόχου Πηγής

  Βρίσκεται βορειοανατολικά του χωριού και χτίστηκε το 1866 από λεπρούς που διέμεναν στη γύρω περιοχή.

Παναγία Ελεούσα - Αξιον Εστί

  Ο Ναός χτίστηκε το 1968. Εντός του ναού βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα του Αξιον Εστί που έφεραν οι πρόσφυγες το 1922 από το Ραϊσδερέ της Μικράς Ασίας.

Παναγία Κερά

ΚΡΙΤΣΑ (Κωμόπολη) ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο αρχικός μονόκλιτος ναός με τρούλλο οικοδομήθηκε τον 13ο αιώνα και ήταν αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Τον επόμενο αιώνα προστίθενται τα υπόλοιπα κλίτη και ο ναός υφίσταται επισκευές.
Ο ναός είναι τρίκλιτος με τρούλλο. Το κεντρικό κλίτος διακοσμείται με τοιχογραφίες του 13ου αιώνα. Τα πλάγια κλίτη είναι μεταγενέστερα, από τα οποία το Βόρειο αφιερωμένο στον ΄Αγιο Αντώνιο και το Νότιο στην Αγία ΄Αννα, τοιχογραφήθηκαν τον 14ο αιώνα. Κατάγραφος ναός, με ενδιαφέροντα εικονογραφικά προγράμματα, αρχαΐζουσα τεχνοτροπία στο πρώτο στρώμα ζωγραφικής και αντιπροσωπευτικό στύλ Παλαιολόγειο στα μεταγενέστερα.
Στο ναό έχουν πραγματοποιηθεί αναστηλωτικές επεμβάσεις, εργασίες καθαρισμού, στερέωσης, διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου. Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία περιλαμβάνει και φωτογραφίες.


  Ακριβώς πριν το χωριό υπάρχει η φημισμένη εκκλησία της Παναγίας της Κεράς. Αυτή η βυζαντινή εκκλησία του 13ου αιώνα, η οποία θεωρείται πολύ σημαντική για τις τοιχογραφίες της, έχει τρία κλίτη κι ένα θόλο. Κάθε κλίτος περιλαμβάνει ζωγραφιές από διαφορετική περίοδο, παρουσιάζοντας διαφορετικά θρησκευτικά θέματα. Το κεντρικό κλίτος είναι αφιερωμένο στην Σύλληψη της Παρθένου και περιλαμβάνει τις παλαιότερες ζωγραφιές που αντανακλούν ένα μίγμα τεχνοτροπιών. Το νότιο κλίτος έχει τις πιο καλά διατηρημένες ζωγραφιές. Σε αντίθεση με τις πιο τυποποιημένες ζωγραφιές της περιόδου, αυτές εδώ φανερώνουν αισθήματα τρυφερότητας κι ανθρωπιάς στην απόδοση της ιστορίας της Αννας, της μητέρας της Παρθένου Μαρίας. Το βόρειο κλίτος είναι αφιερωμένο στον Αγιο Αντώνιο κι έχει εικόνες που παρουσιάζουν τη Δευτέρα Παρουσία.
Αν και σ' αυτή την περίοδο οι Βενετοί κυρίευσαν την Κρήτη, επέτρεψαν στους Κρητικούς να διακοσμούν ελεύθερα τις εκκλησίες τους. Έτσι χρησιμοποιήθηκαν σπάνιες τεχνικές και θέματα που κάνουν την Παναγία την Κερά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για τον κάθε επισκέπτη.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Υστεροβυζαντινός ναός Αγίου Ιωάννη Προδρόμου

  Στην περιοχή της Κριτσάς είναι η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στο νεκροταφείο του χωριού, που χρονολογείται από το 1370.

Βυζαντινός ναός Αγίου Γεωργίου

  Ο Αγιος Γεώργιος περιλαμβάνει δείγματα τοιχογραφιών από το 13ο αιώνα.

Παναγία η Οδηγήτρια

  Δίκλιτη θολωτή βασιλική (6 θόλοι) με ιδιόρρυθμη αρχιτεκτονική που θεμελιώθηκε το Νοέμβριο του 1852 (ύστερη Τουρκοκρατία). Είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου (δεξιό κλίτος) και στον Αγιο Χαράλαμπο. Η πρόσφατη αναπαλαίωση (2001) ανέδειξε το αξεπέραστο κάλλος του μνημείου.
(Κείμενο: Μανόλης Κλώντζας)
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Αγίου Νικολάου.

Βυζαντινός ναός Αγίου Ιωάννη Θεολόγου

ΚΡΟΥΣΤΑΣ (Χωριό) ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
  Η εκκλησία βρίσκεται σε μια πανέμορφη τοποθεσία κι εξασφαλίζει εκπληκτική θέα της γύρω κοιλάδας καθώς και του κόλπου του Μιραμπέλλου. Η εκκλησία έχει τρία κλίτη και χρονολογείται από τον 14ο αιώνα.

Βυζαντινός ναός της Παναγίας

ΛΑΤΣΙΔΑ (Χωριό) ΝΕΑΠΟΛΗ
  Πάνω στη Λατσίδα, σε ένα πανέμορφο περιβάλλον με θέα της κοιλάδας από κάτω, υπάρχει η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας του Βίγγη που έχει σταυρωτή αρχιτεκτονική, μια πολύ ασυνήθιστη διακόσμηση στην πόρτα της και ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες. Μια βενετική κρήνη υπάρχει πίσω από την εκκλησία.

Βυζαντινός ναός Αγίων Αποστόλων

ΛΙΘΙΝΕΣ (Χωριό) ΜΑΚΡΥΣ ΓΙΑΛΟΣ
  Η βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Αποστόλων που περιλαμβάνει καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες από το 1415 βρίσκεται στην περιοχή Ανδρομύλοι. Πρόκειται για μια μονόκλιτη εκκλησία μ' ένα νάρθηκα στο πλάι και στη δεξιά γωνιά της.

Βυζαντινός ναός της Παναγίας

  Η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας στις Λιθίνες περιλαμβάνει τοιχογραφίες, οι οποίες δυστυχώς έχουν μαυρίσει από τον καπνό αλλά διατηρεί ακόμη μια θαυμάσια συλλογή από εικόνες.

Βυζαντινός ναός Αγίου Αθανασίου

  Η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Αθανασίου έχει ένα αριθμό ροζέτες και μια επιγραφή που δείχνει ότι ανακαινίστηκε το 1587. Έξω από την εκκλησία βρίσκεται ο τάφος ενός άντρα με το όνομα Βλάτσος. Η εκκλησία έχει επίσης ένα εντυπωσιακό τέμπλο.

Βυζαντινός ναός Παναγιάς Κυράς Γραμμένης

ΜΕΣΕΛΕΡΟΙ (Χωριό) ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
  Σε ένα δύσβατο δρόμο κοντά στην κορυφή του λόφου βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας της Κερά Γραμμένης, με εξαιρετική θέα των ακτογραμμών της νότιας Κρήτης και των πεδιάδων που βρίσκονται κοντά στην Ιεράπετρα. Οι νωπογραφίες της εκκλησίας δεν είναι πολύ καλοδιατηρημένες.

Αγιος Χαράλαμπος

ΜΟΥΡΝΙΕΣ (Χωριό) ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
  Η εικόνα του Αγίου χρονολογείται από το 1835.

Βυζαντινός ναός Αγίου Γεωργίου

ΝΕΕΣ ΜΑΛΕΣ (Χωριό) ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
  Η Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται σε μια πανέμορφη τοποθεσία, σε ένα οροπέδιο κάτω από τις Μάλλες (το παλιό χωριό του Αγίου Γεωργίου) και περιέχει τοιχογραφίες και ενδιαφέρουσες εξωτερικές διακοσμήσεις στις πόρτες και στο πίσω μέρος της, καθώς επίσης και τυφλές αψίδες στα πλευρά.

Βυζαντινός ναός Παναγίας Μεσοχωρίτισσας

  Η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας της Μεσοχωρίτισσας βρίσκεται σ' ένα πανέμορφο τοπίο, έχει ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική και έχει τοιχογραφίες σε δύο επίπεδα, το νεότερο από τα οποία χρονολογείται στο 1431.

Μεταμόρφωση Σωτήρος-Αγ. Χαράλαμπος

  Ο Ενοριακός Ναός. Είναι δίκλιτη βασιλική μεγάλων διαστάσεων και περιβάλλεται από μεγάλο χώρο. Χτίστηκε το 1848 και διακοσμείται με ένα από τα ωραιότερα και κομψότερα ξυλόγλυπτα χρυσοποίκιλτα τέμπλα της περιοχής, το οποίο λέγεται ότι σκαλίστηκε επί τόπου το 1869. Αναφέρεται η ύπαρξη φρουρίου, που προφανώς πρόκειται για τούρκικο πύργο, τον οποίο, πιθανόν, χρησιμοποιούσε ως χειμερινή του κατοικία ο γενίτσαρος Χάνιαλης
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (2001) του Δήμου Ιεράπετρας.

Της Αναλήψεως

  Η εκκλησία της Ανάληψης, ακριβώς πριν μπείτε στο χωριό, στ' αριστερά έχει εξωτερικές διακοσμήσεις και μια παράσταση κεφαλιού κάτω από την οροφή.

Μονή Βιδιανής

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ (Δήμος) ΛΑΣΙΘΙ
  Στους πρόποδες ενός βουνού στο Οροπέδιο Λασιθίου βρίσκεται η σχετικά νέα Μονή Βιδιανής. Το μοναστήρι χρονολογείται από το 1854, αλλά είναι πιθανό να χτίστηκε στο χώρο μιας παλιότερης εκκλησίας καθώς υποδηλώνουν τα ερείπια στην είσοδό του.

Αγιος Νικόλαος

ΠΑΧΕΙΑ ΑΜΜΟΣ (Χωριό) ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
  Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού πάνω από το λιμάνι και είναι δίκλιτη βασιλική του 19ου αιώνα. Σε αυτήν υπάρχει η θαυματουργή εικόνα του Αγ. Νικολάου, προστάτη των ναυτικών.

Αγιος Γεώργιος

ΣΤΑΥΡΟΣ (Χωριό) ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
  Είναι ο πολυούχος του χωριού. Σε τελευταία ανακαίνιση που έγινε αποκαλύφθηκαν εντός του Ναού τρεις τάφοι, ίχνη τοιχογραφιών καθώς και χτισμένες παλαιές πόρτες.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (2001) του Δήμου Ιεράπετρας.

Αγιος Γεώργιος

ΦΟΥΡΝΗ (Χωριό) ΝΕΑΠΟΛΗ
  Στη γειτονιά Κάτω Φουρνή βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με υπολείμματα τοιχογραφιών και μια παράσταση σε πέτρα στο εξωτερικό της.

Υστεροβυζαντινός ναός Αγίου Ιωάννη Θεολόγου

  Η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου του 14ου αιώνα είναι μια τρίκλιτη με το κεντρικό κλίτος ψηλότερο από τα άλλα δύο. Μια ενδιαφέρουσα όψη της αρχιτεκτονικής της είναι ότι το πλάτος είναι μεγαλύτερο από το μήκος.

Παναγίας

Βυζαντινός ναός Αγίων Αποστόλων

  Στη γειτονιά Καστέλι στη Φουρνή βρίσκεται η εκκλησία Άγιοι Απόστολοι με σημάδια τοιχογραφιών.

Αγιος Γεώργιος

ΧΑΝΔΡΑΣ (Χωριό) ΛΕΥΚΗ
Βενετική εκκλησία

Βυζαντινός ναός της Παναγίας

ΧΟΥΜΕΡΙΑΚΟΣ (Χωριό) ΝΕΑΠΟΛΗ
  Η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας στο Χουμεριάκο έχει ευχάριστη σταυροειδή αρχιτεκτονική με ένα μεγάλο θόλο πάνω. Ο θόλος έχει καλλιτεχνικές καμάρες πάνω και υπάρχουν επίσης καμάρες στα πλάγια της εκκλησίας. Ο νάρθηκας μπροστά έχει μια πλαϊνή πόρτα.

Παρεκκλήσι Αγίας Παρασκευής

ΧΡΙΣΤΟΣ (Οικισμός) ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
  Κοντά στις Μάλλες βρίσκεται το χωριό Χριστός, όπου υπάρχουν επίσης μερικές ενδιαφέρουσες εκκλησίες, όπως η μικρή εκκλησούλα της Αγίας Παρασκευής που βρίσκεται δίπλα σ' ένα ποτάμι και κυκλώνεται από ψηλά δέντρα.

Εξωκκλήσια

Παναγία Κυρά Γωνιώτισσα

ΛΑΤΣΙΔΑ (Χωριό) ΝΕΑΠΟΛΗ

Αγία Τριάδα

ΝΕΕΣ ΜΑΛΕΣ (Χωριό) ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
  Η εκκλησία της Αγίας Τριάδας βρίσκεται κάτω στο δρόμο κοντά στο χωριό.

Μοναστήρια

Μονή Φανερωμένης

ΓΟΥΡΝΙΑ (Αρχαιολογικός χώρος) ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
  Στην πλαγιά ενός πρόβουνου της Δίκτης, βρίσκεται η Μονή Φανερωμένης. Η Μονή πέρα από ένα ιερό προσκύνημα είναι και ένας ιστορικός τόπος. Είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και τη Ζωοδόχο Πηγή. Εχει πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και πιθανότητα ιδρύθηκε κατά την Β΄ Βυζαντινή περίοδο. Το σκαρφάλωμα της Μονής σε δυσπρόσιτη πλαγιά, σε οχυρότατη θέση και η φρουριακή της μορφή δείχνει αναντίρρητα τον αμυντικό της χαρακτήρα. Στους απελευθερωτικούς αγώνες η Φανερωμένη διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο. Εδώ κατέφευγαν οι καταδιωκόμενοι χριστιανοί και εδώ εύρισκαν καταφύγιο, αλλά και ενδυνάμωση, οι οπλαρχηγοί και αγωνιστές της περιοχής.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (2001) του Δήμου Ιεράπετρας.

  Κοντά στις Μάλλες βρίσκεται η Μονή Ξακουστής. Το αρχικό μοναστήρι ήταν πολύ παλιό αλλά ένα καινούριο χτίστηκε στη θέση του.

  Το μοναστήρι βρίσκεται στην άκρη μιας χαράδρας. Το όνομα του μοναστηριού (Φανερωμένη) δόθηκε από μια εικόνα της Παναγίας που βρέθηκε σε μια μικρή σπηλιά δίπλα στην εκκλησία. Μια επιγραφή μνημονεύει την ανακαίνιση που έγινε το 1624. Οι τοιχογραφίες σ' αυτό το μοναστήρι του τέλους του δέκατου τέταρτου αιώνα χρονολογούνται στο 1455 και είναι μαυρισμένες από τον καπνό που προκάλεσαν οι Τούρκοι με φωτιά.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Μονή Αγίου Γεωργίου Βραχασώτη

ΛΑΤΣΙΔΑ (Χωριό) ΝΕΑΠΟΛΗ
Τηλέφωνο: +30 28410 32338, 32320, 32820
Φαξ: +30 28410 31344

  Το εγκατελειμένο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Βραχατσιώτη είναι πολύ θεαματικό, όπως βρίσκεται τοποθετημένο στην πλαγιά του λόφου εποπτεύοντας όλη την κοιλάδα. Η πανέμορφη εκκλησία του μοναστηριού έχει δύο κλίτη μ' ένα νάρθηκα. Συνήθως είναι κλειστή και το κλειδί το έχει ο ιερέας του Βραχατσίου. Πάντως από το παράθυρο του καμπαναριού (η καλύτερη επιλογή) ή από το πίσω παράθυρο της εκκλησίας μπορείτε να δείτε το ιδιόμορφα χαραγμένο τέμπλο. Ο ιερέας από το Βραχάτσι μπορεί να δείξει στους επισκέπτες και κάποιες βυζαντινές εικόνες. Η εκκλησία του μοναστηριού έχει επίσης ένα ασυνήθιστα μεγάλο καμπαναριό γοτθικού ρυθμού, μέσα στο οποίο υπάρχει μια παράσταση του Αγίου Γεωργίου με ένα δράκο και μια επιγραφή του 1558. Το μοναστήρι χτίστηκε κατά τη Δεύτερη Βυζαντινή Περίοδο και μοιάζει να καταστράφηκε από τους Βενετούς και να ξαναχτίστηκε το 1540. Όμως το 1770 οι Τούρκοι το ξανακατέστρεψαν, αλλά ξαναχτίστηκε το 1860.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Μονή Αγίου Αντωνίου

ΜΑΚΡΥΛΙΑ (Χωριό) ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
  Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το χωριό σε μια περιοχή που θυμίζει έντονα χώρο άσκησης και ερημιτισμού. Στη γύρω περιοχή υπάρχουν σπήλαια, που η παράδοση λέει ότι ήταν καλογερόσπηλιοι και που συνιστούσαν σκήτη, όπου αργότερα χτίστηκε η Μονή. Μάλιστα είχε 101 σκήτες και 200 μοναχούς. Προς το βορρά της Μονής υπάρχει μια μεγάλη σκήτη, που στους τοίχους της υπάρχουν χαραγμένες παραστάσεις. Λέγεται ότι επί τουρκοκρατίας εκεί λειτούργησε "Κρυφό Σχολείο". Το σωζόμενο καθολικό της Μονής το 1970 ανακαινίστηκε και μετονομάστηκε σε Ναό Πέτρου και Παύλου.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (2001) του Δήμου Ιεράπετρας.

Μονή Παναγίας Βρυωμένου

ΜΕΣΕΛΕΡΟΙ (Χωριό) ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
Τηλέφωνο: +30 28420 22400
Φαξ: +30 28420 89653

  Νοτιοανατολικά του χωριού Μεσελέροι βρίσκεται το παλιό Μοναστήρι της Παναγίας της Βρυωμένης περιτριγυρισμένο από δέντρα και φέρνει έντονα στο μυαλό το χώρο ενός αρχαίου ελληνικού ναού. Πάνω από την πόρτα της εισόδου επιγράφεται η χρονολογία 1577. Η εκκλησία έχει ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες.

  Μετά από αρχαιολογικές έρευνες κατασκευάστηκε ξανά μεγάλο μέρος των κελιών της μονής, όπως ήταν παλιά, ενώ προστατεύτηκαν και οι τοιχογραφίες του Ναού. Σήμερα τη Μονή επισκέπτονται πολλοί προσκυνητές και τελούνται εκεί πολλές ιερές ακολουθίες όλο το χρόνο. Σύμφωνα με την παράδοση στη μονή Βρυωμένη έγινε η πρώτη επαναστατική σύναξη των οπλαρχηγών Ξεσηκωμού του 1821. Οι Τούρκοι εξεστράτευσαν εναντίον της και την εκπόρθησαν. Οι επαναστάτες κατέφυγαν σε ένα κοντινό σπήλαιο και οι εχθροί κατέστρεψαν το μοναστήρι.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (2001) του Δήμου Ιεράπετρας.

Μονή Αρετίου

ΜΟΝΗ ΑΡΕΤΙΟΥ (Μοναστήρι) ΝΕΑΠΟΛΗ
Τηλέφωνο: +30 28410 32120

Μονή Τιμίου Προδρόμου Καψά

ΜΟΝΗ ΚΑΨΑ (Μοναστήρι) ΜΑΚΡΥΣ ΓΙΑΛΟΣ
Τηλέφωνο: +30 28430 51458
Φαξ: +30 28430 51458
  Βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ Μακρύ Γιαλού και Γούδουρα και αποτελεί ένα μνημείο για την επαρχία Σητείας συνδεδεμένο με θρύλους και παραδόσεις. Το μοναστήρι είναι αφιερωμένο στον Αγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και στις 29 Αυγούστου κάθε χρόνο γίνεται εορτή αφιερωμένη στον Αγιο Ιωάννη όπου μπορείτε να παρευρεθείτε για να ζήσετε την μυστηριακή ατμόσφαιρα του μοναστηριού και να προσκυνήσετε τα οστά του Γεροντογιάννη.

  Ανάμεσα στις Λιθίνες και το Μακρυγιαλό υπάρχουν πινακίδες για τη Μονή Καψά. Αυτή που είναι προς τη θάλασσα υποδεικνύει ένα πιο γραφικό δρόμο και σας δίνει την ευκαιρία να σταματήσετε σε ένα από τους πολλούς ορμίσκους για κολύμπι.
Η Μονή Καψά βρίσκεται στις νότιες ακτές της Κρήτης και απέχει από τον Μακρυγιαλό γύρω στα δέκα χιλιόμετρα και περίπου 35 χιλιόμετρα από την Ιεράπετρα. Το μοναστήρι βρίσκεται ψηλά σ' ένα βράχο, και ιδρύθηκε το 15ο αιώνα. Το ιερό της εκκλησίας βρίσκεται μέσα σε μια σπηλιά ενώ το υπόλοιπο μέρος της είναι χτισμένο έξω απ' τη σπηλιά.
Ένας εκκεντρικός μοναχός, ο Γεροντογιάννης, έχει θαφτεί εκεί και οι ντόπιοι τον σέβονταν σαν άγιο καθώς λέγεται ότι μπορούσε να κάνει θαύματα και να θεραπεύει αρρώστους, γεγονός που προκαλούσε κοσμοσυρροή επισκεπτών στο μοναστήρι. Τα προσκυνήματα αυτά ενόχλησαν τις τουρκικές αρχές, που τον συνέλαβαν αλλά μετά τον άφησαν ελεύθερο. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο μοναχός τα πέρασε προσευχόμενος στο Θεό, σε μια μικρή σπηλιά πάνω απ' την εκκλησία. Οι δύο μικρές τρύπες στο έδαφος της σπηλιάς αυτής φημολογείται ότι έγιναν από τα γόνατα του αγίου κατά τη διάρκεια των προσευχών του.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Μονή Κρουσταλλένιας

ΜΟΝΗ ΚΡΥΣΤΑΛΛΕΝΙΑΣ (Μοναστήρι) ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
Τηλέφωνο: +30 28440 22179
Φαξ: +30 28440 22230

  Η Μονή Κρυσταλλένιας βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Οροπεδίου του Λασιθίου. Το αρχικό μοναστήρι χτίστηκε πιθανώς το 14ο αιώνα. Οι ίδιοι οι Βενετοί κατέστρεψαν το μοναστήρι το οποίο ξαναχτίστηκε αργότερα, όταν επέτρεψαν ξανά την εγκατάσταση στο Λασίθι. Το μοναστήρι ήταν κέντρο επαναστάσεων κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και τελικά οι Τούρκοι το κατέστρεψαν. Τα σημερινά κτίρια είναι πρόσφατης κατασκευής. Το μοναστήρι παρέχει μια καλή άποψη της περιοχής καθώς βρίσκεται σ' ένα βράχο ύψους 15 μέτρων πάνω από την πεδιάδα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Μονή Κρυσταλλένιας

Κτισμένη σε υψόμετρο 850 μ . (1541μ.χ.) σε κατάφυτη περιοχή με μαγευτική θέα. Θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο διαδραμάτισε σημαντικό εθνικό και κοινωνικό ρόλο .

Μονή Κρεμαστών

ΜΟΝΗ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΚΡΕΜΑΣΤΩΝ (Μοναστήρι) ΝΕΑΠΟΛΗ
Τηλέφωνο: +30 28410 32405

  Νότια της Νεάπολης, στο δρόμο προς Βρύσες, βρίσκεται το Μοναστήρι των Κρεμαστών. Αυτό χτίστηκε στο τέλος του 16ου αιώνα και πρόσφατα ανακαινίστηκε. Στην κύρια είσοδο του μοναστηριού εμφανίζεται η χρονολογία 1593, ενώ στην εκκλησία το 1622. Το πανέμορφα τοποθετημένο μοναστήρι στην πλαγιά του λόφου, επιβλέποντας τη Νεάπολη, το κατέλαβε ο Τούρκος διοικητής του νομού Λασιθίου Κωστής Πασάς για όσο χρονικό διάστημα χτιζόταν η Νεάπολη.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Μονή Τοπλού

ΤΟΠΛΟΥ (Οικισμός) ΛΑΣΙΘΙ
Τηλέφωνο: +30 28430 61226
Φαξ: +30 28430 61085
  Ιστορική Μονή του 15ου αιώνα, κατέρρευσε από σεισμό το 1612 και ανοικοδομήθηκε με την οικονομική ενίσχυση των Βενετών. Καταστράφηκε και ερημώθηκε από τους Τούρκους μετά την κατάκτηση της Κρήτης. Μετετράπη σε σταυροπηγιακή το 1704. Καθ΄ όλη την περίοδο της τουρκοκρατίας λειτουργούσε στη Μονή σχολείο, ενώ μετά το 1870 ιδρύθηκε αλληλοδιδακτικό σχολείο.
  Η Μονή έχει φρουριακό χαρακτήρα. Το κύριο συγκρότημα, 800 τ.μ., είναι τριώροφο και περιλαμβάνει κελλιά, ξενώνες, μαγειρεία, ηγουμενείο, αποθήκες. Το καθολικό είναι δίκλιτο, με το βόρειο κλίτος αφιερωμένο στη Θεοτόκο και το νότιο μεταγενέστερο κλίτος στον ΄Αγιο Ιωάννη τον Θεολόγο. Χαρακτηριστικό είναι το κωδωνοστάσιο της Μονής, που φέρει ανάγλυφα στέμματα και σταυρούς με επιγραφές, με χρονολογία 1558.
  Οι εργασίες αναστήλωσης, στερέωσης και αποκατάστασης έχουν πραγματοποιηθεί από την 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
  Λειτουργεί ως Μονή, ενώ παράλληλα υπάρχει χώρος ενδιαφέροντος Μουσείου.

Μονή Τοπλού

  Η Μονή Τοπλού είναι 16 χιλιόμετρα ανατολικά από τη Σητεία στον κεντρικό δρόμο. Το μοναστήρι βρίσκεται σε ένα μικρό ύψωμα 160 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Η Μονή Τοπλού ή Μονή της Παναγίας της Ακρωτηριανής είναι ένα σημαντικό μοναστήρι - φρούριο στο ανατολικότερο άκρο της Κρήτης. Παρ' όλο που δεν είναι γνωστό πότε ιδρύθηκε το μοναστήρι, πολλά ντοκουμέντα και σφραγίδες προσδιορίζουν την ύπαρξή του πριν το 15ο αιώνα.
Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης ιστορίας του, η Μονή Τοπλού έχει δεχτεί πολλές επιθέσεις και καταλήψεις από δυνάμεις εισβολέων. Το γεγονός αυτό οφείλεται σε κάποιο ποσοστό στην στρατηγική του θέση. Η είσοδος στο εσωτερικό του γίνεται μέσω μιας ογκώδους, βαριάς πόρτας στο δυτικό τείχος. Ψηλά πάνω από την πόρτα βρίσκεται "η τρύπα του Δολοφόνου", από την οποία οι μοναχοί, ή αυτοί που είχαν βρει καταφύγιο μέσα στη μονή, έριχναν καυτό λάδι ή νερό στα κεφάλια των εισβολέων. Ένα κανόνι προστάτευε το μοναστήρι, από το οποίο προέρχεται και το όνομα Τοπλού που στα τουρκικά σημαίνει "με κανόνι".
Το μοναστήρι ήταν κέντρο συναντήσεων των επαναστατών και πρόσφερε καταφύγιο στους μαχητές της ελευθερίας κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Συνέπεια αυτού του γεγονότος ήταν 14 μοναχοί να κρεμαστούν από τους Τούρκους στην κεντρική πύλη.
Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το μοναστήρι και πάλι χρησιμοποιήθηκε σαν κέντρο αντίστασης ενάντια στις γερμανικές δυνάμεις. Ο ηγούμενος Γενάδιος Συλλιγκάκης βοήθησε στη εγκατάσταση ενός ασύρματου με τον οποίο στέλνονταν μηνύματα στα κεντρικά γραφεία των συμμαχικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή. Ένας Άγγλος αξιωματικός κρυβόταν στη μονή και χειριζόταν τον ασύρματο. Όταν οι Γερμανοί πληροφορήθηκαν αυτές τις δραστηριότητες συνέλαβαν τον ηγούμενο μαζί με μερικούς μοναχούς, τους οποίους εκτέλεσαν αργότερα.
Πέρα απ' την αξιοσημείωτη ιστορία της, η Μονή Τοπλού σήμερα είναι γνωστή και για την εικόνα του Ιωάννου Κορνάρου γνωστή ως "Μεγάλη η χάρη σου, Κύριε", η οποία απεικονίζει εξηνταμία σκηνές από την ορθόδοξη λειτουργία και χρονολογείται από το 1770. Αρκετές άλλες ενδιαφέρουσες βυζαντινές εικόνες εκτίθενται στο μουσείο του μοναστηριού.
Μια σημαντική επιγραφή που βρίσκεται στον αριστερό τοίχο της εισόδου της εκκλησίας αναφέρεται σε μια συμμαχία των πόλεων Ιτάνου και Ιεράπυτνας και είναι μέρος της Διαιτησίας της Μαγνησίας (132 π.Χ.). Η πλάκα προέρχεται από την Ίτανο από ένα επιτύμβιο στύλο που χρησιμοποιήθηκε αργότερα ως τέμπλο στην μικρή εκκλησία του Τιμίου Σταυρού που βρίσκεται στο δρόμο προς το μοναστήρι. Ο Αγγλος R. Pashley υπόδειξε την παρούσα θέση της Ιτάνου, ενώ ταξίδευε στην Κρήτη το 1834 έχοντας αναγνωρίσει τη στρατηγική της σημασία.
Η κύρια εκκλησία της μονής είναι βασιλική με δύο κλίτη, αφιερωμένα στην Παναγία και τον Αγιο Ιωάννη το Θεολόγο (γιορτάζει στις 8 και 26 Σεμπτεμβρίου). Περιέχει τοιχογραφίες του 14ου αιώνα στο βόρειο τοίχο κι ένα σπάνιο χαραγμένο τέμπλο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ