gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 16 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΝΕΑΠΟΛΗ Κωμόπολη ΛΑΣΙΘΙ" .


Προσκυνήματα (16)

Εκκλησίες

Βυζαντινός ναός Αγίας Αικατερίνης

ΒΟΥΛΙΣΜΕΝΗ (Χωριό) ΝΕΑΠΟΛΗ
  Η εκκλησία έχει όμορφες εξωτερικές διακοσμήσεις στο πίσω μέρος κι ένα ενδιαφέρον πέτρινο τέμπλο στο εσωτερικό.

Βυζαντινός ναός της Παναγίας

ΛΑΤΣΙΔΑ (Χωριό) ΝΕΑΠΟΛΗ
  Πάνω στη Λατσίδα, σε ένα πανέμορφο περιβάλλον με θέα της κοιλάδας από κάτω, υπάρχει η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας του Βίγγη που έχει σταυρωτή αρχιτεκτονική, μια πολύ ασυνήθιστη διακόσμηση στην πόρτα της και ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες. Μια βενετική κρήνη υπάρχει πίσω από την εκκλησία.

Υστεροβυζαντινός ναός Αγίου Ιωάννη Θεολόγου

ΦΟΥΡΝΗ (Χωριό) ΝΕΑΠΟΛΗ
  Η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου του 14ου αιώνα είναι μια τρίκλιτη με το κεντρικό κλίτος ψηλότερο από τα άλλα δύο. Μια ενδιαφέρουσα όψη της αρχιτεκτονικής της είναι ότι το πλάτος είναι μεγαλύτερο από το μήκος.

Αγιος Γεώργιος

  Στη γειτονιά Κάτω Φουρνή βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με υπολείμματα τοιχογραφιών και μια παράσταση σε πέτρα στο εξωτερικό της.

Παναγίας

Βυζαντινός ναός Αγίων Αποστόλων

  Στη γειτονιά Καστέλι στη Φουρνή βρίσκεται η εκκλησία Άγιοι Απόστολοι με σημάδια τοιχογραφιών.

Βυζαντινός ναός της Παναγίας

ΧΟΥΜΕΡΙΑΚΟΣ (Χωριό) ΝΕΑΠΟΛΗ
  Η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας στο Χουμεριάκο έχει ευχάριστη σταυροειδή αρχιτεκτονική με ένα μεγάλο θόλο πάνω. Ο θόλος έχει καλλιτεχνικές καμάρες πάνω και υπάρχουν επίσης καμάρες στα πλάγια της εκκλησίας. Ο νάρθηκας μπροστά έχει μια πλαϊνή πόρτα.

Εξωκκλήσια

Παναγία Κυρά Γωνιώτισσα

ΛΑΤΣΙΔΑ (Χωριό) ΝΕΑΠΟΛΗ

Μοναστήρια

Μονή Αγίου Γεωργίου Βραχασώτη

ΛΑΤΣΙΔΑ (Χωριό) ΝΕΑΠΟΛΗ
Τηλέφωνο: +30 28410 32338, 32320, 32820
Φαξ: +30 28410 31344

  Το εγκατελειμένο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Βραχατσιώτη είναι πολύ θεαματικό, όπως βρίσκεται τοποθετημένο στην πλαγιά του λόφου εποπτεύοντας όλη την κοιλάδα. Η πανέμορφη εκκλησία του μοναστηριού έχει δύο κλίτη μ' ένα νάρθηκα. Συνήθως είναι κλειστή και το κλειδί το έχει ο ιερέας του Βραχατσίου. Πάντως από το παράθυρο του καμπαναριού (η καλύτερη επιλογή) ή από το πίσω παράθυρο της εκκλησίας μπορείτε να δείτε το ιδιόμορφα χαραγμένο τέμπλο. Ο ιερέας από το Βραχάτσι μπορεί να δείξει στους επισκέπτες και κάποιες βυζαντινές εικόνες. Η εκκλησία του μοναστηριού έχει επίσης ένα ασυνήθιστα μεγάλο καμπαναριό γοτθικού ρυθμού, μέσα στο οποίο υπάρχει μια παράσταση του Αγίου Γεωργίου με ένα δράκο και μια επιγραφή του 1558. Το μοναστήρι χτίστηκε κατά τη Δεύτερη Βυζαντινή Περίοδο και μοιάζει να καταστράφηκε από τους Βενετούς και να ξαναχτίστηκε το 1540. Όμως το 1770 οι Τούρκοι το ξανακατέστρεψαν, αλλά ξαναχτίστηκε το 1860.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Μονή Αρετίου

ΜΟΝΗ ΑΡΕΤΙΟΥ (Μοναστήρι) ΝΕΑΠΟΛΗ
Τηλέφωνο: +30 28410 32120

Μονή Κρεμαστών

ΜΟΝΗ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΚΡΕΜΑΣΤΩΝ (Μοναστήρι) ΝΕΑΠΟΛΗ
Τηλέφωνο: +30 28410 32405

  Νότια της Νεάπολης, στο δρόμο προς Βρύσες, βρίσκεται το Μοναστήρι των Κρεμαστών. Αυτό χτίστηκε στο τέλος του 16ου αιώνα και πρόσφατα ανακαινίστηκε. Στην κύρια είσοδο του μοναστηριού εμφανίζεται η χρονολογία 1593, ενώ στην εκκλησία το 1622. Το πανέμορφα τοποθετημένο μοναστήρι στην πλαγιά του λόφου, επιβλέποντας τη Νεάπολη, το κατέλαβε ο Τούρκος διοικητής του νομού Λασιθίου Κωστής Πασάς για όσο χρονικό διάστημα χτιζόταν η Νεάπολη.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ