gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΠΑΛΑΙΚΑΣΤΡΟ Κωμόπολη ΙΤΑΝΟΣ" .


Προσκυνήματα (3)

Μοναστήρια

Μονή Τοπλού

ΤΟΠΛΟΥ (Οικισμός) ΛΑΣΙΘΙ
Τηλέφωνο: +30 28430 61226
Φαξ: +30 28430 61085
  Ιστορική Μονή του 15ου αιώνα, κατέρρευσε από σεισμό το 1612 και ανοικοδομήθηκε με την οικονομική ενίσχυση των Βενετών. Καταστράφηκε και ερημώθηκε από τους Τούρκους μετά την κατάκτηση της Κρήτης. Μετετράπη σε σταυροπηγιακή το 1704. Καθ΄ όλη την περίοδο της τουρκοκρατίας λειτουργούσε στη Μονή σχολείο, ενώ μετά το 1870 ιδρύθηκε αλληλοδιδακτικό σχολείο.
  Η Μονή έχει φρουριακό χαρακτήρα. Το κύριο συγκρότημα, 800 τ.μ., είναι τριώροφο και περιλαμβάνει κελλιά, ξενώνες, μαγειρεία, ηγουμενείο, αποθήκες. Το καθολικό είναι δίκλιτο, με το βόρειο κλίτος αφιερωμένο στη Θεοτόκο και το νότιο μεταγενέστερο κλίτος στον ΄Αγιο Ιωάννη τον Θεολόγο. Χαρακτηριστικό είναι το κωδωνοστάσιο της Μονής, που φέρει ανάγλυφα στέμματα και σταυρούς με επιγραφές, με χρονολογία 1558.
  Οι εργασίες αναστήλωσης, στερέωσης και αποκατάστασης έχουν πραγματοποιηθεί από την 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
  Λειτουργεί ως Μονή, ενώ παράλληλα υπάρχει χώρος ενδιαφέροντος Μουσείου.

Μονή Τοπλού

  Η Μονή Τοπλού είναι 16 χιλιόμετρα ανατολικά από τη Σητεία στον κεντρικό δρόμο. Το μοναστήρι βρίσκεται σε ένα μικρό ύψωμα 160 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Η Μονή Τοπλού ή Μονή της Παναγίας της Ακρωτηριανής είναι ένα σημαντικό μοναστήρι - φρούριο στο ανατολικότερο άκρο της Κρήτης. Παρ' όλο που δεν είναι γνωστό πότε ιδρύθηκε το μοναστήρι, πολλά ντοκουμέντα και σφραγίδες προσδιορίζουν την ύπαρξή του πριν το 15ο αιώνα.
Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης ιστορίας του, η Μονή Τοπλού έχει δεχτεί πολλές επιθέσεις και καταλήψεις από δυνάμεις εισβολέων. Το γεγονός αυτό οφείλεται σε κάποιο ποσοστό στην στρατηγική του θέση. Η είσοδος στο εσωτερικό του γίνεται μέσω μιας ογκώδους, βαριάς πόρτας στο δυτικό τείχος. Ψηλά πάνω από την πόρτα βρίσκεται "η τρύπα του Δολοφόνου", από την οποία οι μοναχοί, ή αυτοί που είχαν βρει καταφύγιο μέσα στη μονή, έριχναν καυτό λάδι ή νερό στα κεφάλια των εισβολέων. Ένα κανόνι προστάτευε το μοναστήρι, από το οποίο προέρχεται και το όνομα Τοπλού που στα τουρκικά σημαίνει "με κανόνι".
Το μοναστήρι ήταν κέντρο συναντήσεων των επαναστατών και πρόσφερε καταφύγιο στους μαχητές της ελευθερίας κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Συνέπεια αυτού του γεγονότος ήταν 14 μοναχοί να κρεμαστούν από τους Τούρκους στην κεντρική πύλη.
Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το μοναστήρι και πάλι χρησιμοποιήθηκε σαν κέντρο αντίστασης ενάντια στις γερμανικές δυνάμεις. Ο ηγούμενος Γενάδιος Συλλιγκάκης βοήθησε στη εγκατάσταση ενός ασύρματου με τον οποίο στέλνονταν μηνύματα στα κεντρικά γραφεία των συμμαχικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή. Ένας Άγγλος αξιωματικός κρυβόταν στη μονή και χειριζόταν τον ασύρματο. Όταν οι Γερμανοί πληροφορήθηκαν αυτές τις δραστηριότητες συνέλαβαν τον ηγούμενο μαζί με μερικούς μοναχούς, τους οποίους εκτέλεσαν αργότερα.
Πέρα απ' την αξιοσημείωτη ιστορία της, η Μονή Τοπλού σήμερα είναι γνωστή και για την εικόνα του Ιωάννου Κορνάρου γνωστή ως "Μεγάλη η χάρη σου, Κύριε", η οποία απεικονίζει εξηνταμία σκηνές από την ορθόδοξη λειτουργία και χρονολογείται από το 1770. Αρκετές άλλες ενδιαφέρουσες βυζαντινές εικόνες εκτίθενται στο μουσείο του μοναστηριού.
Μια σημαντική επιγραφή που βρίσκεται στον αριστερό τοίχο της εισόδου της εκκλησίας αναφέρεται σε μια συμμαχία των πόλεων Ιτάνου και Ιεράπυτνας και είναι μέρος της Διαιτησίας της Μαγνησίας (132 π.Χ.). Η πλάκα προέρχεται από την Ίτανο από ένα επιτύμβιο στύλο που χρησιμοποιήθηκε αργότερα ως τέμπλο στην μικρή εκκλησία του Τιμίου Σταυρού που βρίσκεται στο δρόμο προς το μοναστήρι. Ο Αγγλος R. Pashley υπόδειξε την παρούσα θέση της Ιτάνου, ενώ ταξίδευε στην Κρήτη το 1834 έχοντας αναγνωρίσει τη στρατηγική της σημασία.
Η κύρια εκκλησία της μονής είναι βασιλική με δύο κλίτη, αφιερωμένα στην Παναγία και τον Αγιο Ιωάννη το Θεολόγο (γιορτάζει στις 8 και 26 Σεμπτεμβρίου). Περιέχει τοιχογραφίες του 14ου αιώνα στο βόρειο τοίχο κι ένα σπάνιο χαραγμένο τέμπλο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ