gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 15 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΡΚΑΔΙ Δήμος ΡΕΘΥΜΝΟ" .


Προσκυνήματα (15)

Εκκλησίες

Βυζαντινός ναός Αγίας Τριάδας και Αγίου Νικολάου

ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ (Οικισμός) ΑΡΚΑΔΙ
  Στο κέντρο της Αγίας Τριάδας βρίσκεται η ομώνυμη Βυζαντινή εκκλησία, με τοιχογραφίες. Είναι δίκλιτη (Αγία Τριάδα και Άγιος Νικόλαος).

Βυζαντινός ναός Αγίου Δημητρίου

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (Οικισμός) ΑΡΚΑΔΙ
Στο χωριό Αγιος Δημήτριος, σε απόσταση 10 χιλ ανατολικά του Ρεθύμνου, στο δρόμο Ρέθυμνο -Αρκάδι, βρίσκεται η σταυροειδής , εγγεγραμμένη με τρούλο εκκλησία του Αγίου Δημητρίου που χρονολογείται στον 11ο μ.Χ. αιώνα.

Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου

  Πολύ καλά διατηρημένη και πολύ όμορφη Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, με τη σταυροειδή αρχιτεκτονική και με τα κενά ανάμεσα στα μέρη του σταυρού χτισμένα κατά σειρά έτσι ώστε η περίμετρος της τελικά να σχηματίζει ένα παραλληλόγραμμο. Η εκκλησία έχει επίσης ένα κυλινδρικό θόλο κι αρκετές ψηλές κάμαρες για στήριξη. Η διακόμησή της είναι πλούσια και υπάρχουν υπολείμματα τοιχογραφιών.

Αγία Μαρίνα

ΑΜΝΑΤΟΣ (Χωριό) ΑΡΚΑΔΙ
  Η Βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, ακριβώς απέναντι από το θησαυροφυλάκιο, έχει γλυκύτατες παραστάσεις στην κεντρική πόρτα της.

Βυζαντινός ναός Αγίας Ειρήνης

ΑΝΩ ΒΙΡΑΝΕΠΙΣΚΟΠΗ (Οικισμός) ΑΡΚΑΔΙ
  Η Αγία Ειρήνη, που βρίσκεται στην Ανω Βιράν Επισκοπή ήταν κι αυτή επισκοπή του Αρίου για ένα διάστημα. Σήμερα φαίνονται μόνο κάποια μαρμάρινα μέρη αυτής της τρίκλιτης βασιλικής. Μία νέα εκκλησία, οι Αγιοι Ανάργυροι έχουν χτιστεί πάνω της.

Σωτήρας Χριστός

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΝΑ (Χωριό) ΡΕΘΥΜΝΟ
Σταυροειδής με τρούλο. Χρονολογείται στο 12ο αιώνα.

Βυζαντινός ναός Σωτήρα Χριστού

ΕΛΕΥΘΕΡΝΑ (Χωριό) ΑΡΚΑΔΙ
 Στην ανατολική πλευρά του λόφου της Ακρόπολης, περνώντας μέσα από την Αρχαία Ελεύθερνα, υπάρχει η Βυζαντινή εκκλησία του Σωτήρα Χριστού, του 10ου αιώνα με τοιχογραφίες του 12ου αιώνα. Έχει σταυροειδή αρχιτεκτονική κι ορθογώνιο σχήμα. Τα υλικά της προέρχονται από παλαιότερη εκκλησία του 6ου αιώνα, μια βασιλική για την οποία εικάζεται ότι ήταν η επισκοπή της Ελεύθερνας κατά την πρώτη Βυζαντινή περίοδο. Ακόμα χαμηλότερα στον ίδιο χωματόδρομο, υπάρχουν τα ερείπια μιας ακόμα βασιλικής της πρώτης Βυζαντινής περιόδου, μια Ρωμαϊκή έπαυλη και μια γέφυρα της δεύτερης Ελληνιστικής περιόδου.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Βυζαντινός ναός Αγίου Ιωάννη

ΕΡΦΟΙ (Χωριό) ΑΡΚΑΔΙ
  Στο κέντρο του χωριού Ερφοίο υπάρχει μια Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ιωάννη με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες.

Βυζαντινός ναός Θεοτόκου

ΚΥΡΙΑΝΝΑ (Χωριό) ΑΡΚΑΔΙ
  Στο κέντρο του χωριού Κυριάννα βρίσκεται η Βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας με σταυροειδή αρχιτεκτονική, ένα πολύ μεγάλο νάρθηκα μπροστά, στον ίδιο άξονα με το κεντρικό κλίτος και με μια ακόμα προέκταση στο πλάι. Ένας μεγάλος θόλος στηριγμένος στη διατομή των κλιτών διαμορφώνει το σταυρό. Μπροστά από την εκκλησία υπάρχει ένα καμπαναριό με τρεις καμάρες, μοναδικό σε ομορφιά και αριστοτεχνικό στη λεπτομέρεια. Μέσα στην εκκλησία ένα μάρμαρο διακοσμημένο με παραστάσεις απεικονίζει τη ζωή του Χριστού και των Αγίων.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Αγιος Νικόλαος

ΠΗΓΗ (Χωριό) ΑΡΚΑΔΙ
14ου αιώνα.

Αγιος Γεώργιος

Με τοιχογραφίες του 1411.

Αγίου Ιωάννη

ΣΚΟΥΛΟΥΦΙΑ (Χωριό) ΑΡΚΑΔΙ
  Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη βρίσκεται στο κέντρο του χωριού κι έχει ένα ιδιόμορφο παράθυρο.

Μοναστήρια

Μονή Αρσανίου

ΠΑΓΚΑΛΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΑΡΚΑΔΙ
Τηλέφωνο: +30 28310 71228

Η Μονή Αρσανίου βρίσκεται σε απόστάση 12 χιλ. ανατολικά του Ρεθύμνου. Θα πρέπει να ιδρύθηκε στα χρόνια της Βενετοκρατίας από κάποιο μοναχό Αρσένιο που έδωσε και το όνομά του στο μοναστήρι. Σύμφωνα με άλλη άποψη το όνομα προέρχεται από κάποια Αρσινόη που αφιέρωσε την περιουσία της για να χτιστεί το μοναστήρι. Ο σταυροειδής με τρούλο ναός που βλέπει σήμερα ο επισκέπτης οικοδομήθηκε το 1888 και είναι αφιερωμένος στον Αγιο Γεώργιο. Πρόκειται για τον δεύτερο ναό που ανηγέρθη στη θέση του παλαιότερου που είχε εγκαινιαστεί το 1600. Το μοναστήρι ανακαινίστηκε το 1970 και το καθολικό τοιχογραφήθηκε γύρω στο 1988/90. Διαθέτει μουσείο και συνεδριακό κέντρο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουρισμού Ρεθύμνου


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ