gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 36 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΠΡΕΒΕΖΑ Νομός ΗΠΕΙΡΟΣ" .


Προσκυνήματα (36)

Εκκλησίες

Ναός Γενεσίου Θεοτόκου, 18ου αιώνα

ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟ (Κωμόπολη) ΠΡΕΒΕΖΑ
Birth of the Virgin Mary

Ναός Αγίου Βαρνάβα

ΛΟΥΡΟΣ (Κωμόπολη) ΠΡΕΒΕΖΑ

Αγίου Θωμά

ΛΥΓΙΑ (Λιμάνι) ΖΑΛΟΓΓΟ
Βυζαντινή του 1800 και ανακαινισμένη το 1914, με περίβολο όπου υπάρχουν πολεμίστρες

Ναός Μεταμορφώσεως

ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ (Χωριό) ΠΡΕΒΕΖΑ
Το τέμπλο του ναού κοσμούν τέσσερις εικόνες αγιογραφημένες από τον Φώτη Κόντογλου (1954).

Ναός Αγίων Αποστόλων

ΠΑΡΓΑ (Κωμόπολη) ΗΠΕΙΡΟΣ

Αϊ Σώστης

Ναός Αγίου Νικολάου, 18-19ος αιώνας

ΠΡΕΒΕΖΑ (Πόλη) ΗΠΕΙΡΟΣ

Προφήτης Ηλίας

Αξιοσημείωτο το κωδωνοστάσιό του.

Ναός Αγίου Κωνσταντίνου

Ναός Κοίμησης της Θεοτόκου (Παναγία των Ξένων)

Ι. Ν. Αγίου Κοσμά

Ναός Αγ. Κωνσταντίνού και Ελένης

Ναός Αγίας Βαρβάρας

ΣΤΕΦΑΝΗ (Χωριό) ΠΡΕΒΕΖΑ

Ι. Ναοί Αγ. Αθανασίου & Αγ. Βησσαρίωνα

ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ (Κωμόπολη) ΠΡΕΒΕΖΑ
  Δυόμισι αιώνες (απ’ τα μέσα του 18ου αι., κτισμένος) διανύει ήδη ο ναός του Αγίου Αθανασίου Φιλιππιάδος, όπως έμμεσα προκύπτει από αρκετά κατεστραμμένη επιγραφή, πάνω απ’ τη νότια είσοδο του ναού. Ένα αιώνα μετά, το 1847, κτίσθηκε ο πυλώνας του περιβάλλοντος του νεκροταφείου και το 1866 ο πυλώνας του κωδωνοστασίου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τοιχογραφίες του ναού. Εκατό χρόνια αργότερα, το 1861-62, κτίσθηκε ο νέος ενοριακός ναός της Φιλιππιάδος, ο ναός του Αγίου Βησσαρίωνα, το περίτεχνο πέτρινο κωδωνοστάσιο του οποίου, κτισμένο το 1912-13 από Πραμαντιώτη τεχνίτη, αέρινο λες, κεντρίζει την προσοχή και προκαλεί τον θαυμασμό του προσκυνητή.
(κείμενο: ΛΑΖΑΡΟΣ ΣΥΝΕΣΙΟΣ)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Πρέβεζας.

Εξωκκλήσια

Ιερά Μονή Ταξιάρχη

ΖΑΛΟΓΓΟ (Βουνό) ΠΡΕΒΕΖΑ
Ο Ταξιάρχης βρίσκεται πάνω στον απόκρημνο βράχο του Ζαλόγγου, ανατολικά του σύγχρονου μνημείου των Σουλιωτισσών, κοντά στη μονή Αγίου Δημητρίου. Ο ναίσκος είναι μονόχωρος με πρόσθετο νάρθηκα στα δυτικά. Πιθανόν κτίστηκε το 1883, στη θέση Βυζαντινού ναού. Ήταν ερειπωμένος από τον καιρό του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και το 1975 - 1976 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων ανέλαβε την αναστήλωση του. Σήμερα λειτουργεί ως εξωκκλήσι. Το μνημείο κτίστηκε το 1883, στη θέση Βυζαντινού ναού
Βιβλιογραφία
•Α. Γεωργαντζή, Η Μονή Ζαλόγγου, Ηπειρωτική Εστία 3 1954),σ.377-381.
•Α. Τριανταφυλλόπουλος, ΑΑ 1976, Χρονικά.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Ζαλόγγου


Καθεδρικοί ναοί

Ναός Αγίου Χαραλάμπους, 19ος αιώνας

ΠΡΕΒΕΖΑ (Πόλη) ΗΠΕΙΡΟΣ

Μοναστήρια

Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου

ΖΑΛΟΓΓΟ (Βουνό) ΠΡΕΒΕΖΑ
   Η μονή βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Ζάλογγο, κάτω από το μνημείο των Σουλιωτισσών και κοντά στα ερείπια της αρχαίας πόλης Κασσώπης.
  Το σημερινό καθολικό της μονής είναι περιορισμένων διαστάσεων, μονόχωρο, με πολυγωνικό τρούλο. Ο νάρθηκας, σήμερα, είναι γκρεμισμένος.
  Δυστυχώς, δεν μπορούμε να καθορίσουμε με ακρίβεια τη χρονιά που χτίστηκε στη νέα θέση της η μονή, γιατί από μια επιγραφή που βρέθηκε λείπει η χρονολογία κτίσης της. Ωστόσο δεν πρέπει να κτίστηκε πριν το 1800.
  Το εσωτερικό είναι κατάγραφο με τοιχογραφίες του 1816, όπως μας πληροφορεί η επιγραφή που βρίσκεται πάνω από τη δυτική θύρα. Πρόκειται, μάλιστα, για έργο συντεχνίας ζωγράφων από την Κορύτιανη Κατσανοχωρίων.
  Μια τρίτη επιγραφή, στο πάνω μέρος της θύρας του περιβόλου της μονής, αναφέρει τη χρονολογία 27 Φεβρουαρίου 1831. Υπολογίζουμε λοιπόν ότι τότε πρέπει να κτίστηκαν και τα υπόλοιπα κτήρια της μονής κελιά μοναχών, ξενώνες κ.λπ. ), τα οποία όμως έχουν υποστεί πολλές μεταγενέστερες επεμβάσεις.
  Η μονή Ζαλόγγου έχει κριθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο σύμφωνα με ΦΕΚ 35/2.2.62 τβ' και 404/6.7.65 τβ'.
Βιβλιογραφία
•Χρ. Σούλης, Ηπειρωτικά Χρονικά 9, 1934, σ.110.
•Γεωργαντζή, Ηπειρωτική Εστία 1954, σ. 377 κ.εΦ. Βιτάλης, Η Μονή Ζαλόγγου, Αθήνα 1959.
•Δ. Τριανταφυλλόπουλος, ΑΔ 1975, Χρονικά.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Ζαλόγγου


Μονή Αγίας Πελαγίας

ΚΑΣΤΡΟΣΥΚΙΑ (Χωριό) ΖΑΛΟΓΓΟ
  Η μονή Αγίας Πελαγίας βρίσκεται σε μικρή απόσταση στα νότια του οικισμού Καστροσυκιάς. Είναι κτισμένο στην ελαιόφυτη πλαγιά που εκτείνεται από τις παρυφές του οικισμού προς το Ιόνιο Πέλαγος, δίπλα στην εθνική οδό Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας.
  Χτίστηκε τον 17o αιώνα και ανακαινίστηκε δύο φορές, το 1613 και το 1795, σύμφωνα με τις επιγραφές. Το 1856 φαίνεται ότι κατασκευάσθηκε το λίθινο τέμπλο του καθολικού. Η χρονολογία είναι γραμμένη στις εικόνες της Σταυρώσεως και των Αγίων Αποστόλων.
  Το καθολικό της μονής είναι απλός τετρακιόνιος σταυροειδής, εγγεγραμμένος ναός με πλάγιους χορούς και κτιστό τέμπλο του 1856.
  Τα κελιά βρίσκονται στα δυτικά του καθολικού και αποτελούν κτίσμα σχήματος ορθογωνίου με τρεις χώρους διαμονής και ανοικτού εξώστη. Από τα κτίρια που διατηρούνται σήμερα το παλαιότερο χρονολογημένο είναι ο πυλώνας με το τοξωτό θύρωμα, ο οποίος φέρει τη χαραγμένη στο επίχρισμα επιγραφή «Σ/Σ/ 1894». κτίστηκε το 1894.
  Η Μονή έχει κτιστεί στα ερείπια ρωμαϊκού κτιρίου, λείψανα του οποίου είναι εμφανή στον περίβολό της, ενώ πρόσφατα σε ένα από τα κελιά της αποκαλύφθηκε ψηφιδωτό δάπεδο ρωμαϊκών χρόνων.
  Η μονή έχει κριθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο σύμφωνα με ΦΕΚ 717/τβ/19.8.1997.
Βιβλιογραφία
•Φ. Βιτάλης, Ηπειρωτική Εστία 1967, σ. 185
•Δ. Τριανταφυλλόπουλος, ΑΔ 1978, Χρονικά.

Μονή Αγίας Πελαγίας

Ιερά Μονή Αβάσσου

ΚΟΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟ (Χωριό) ΠΡΕΒΕΖΑ
  ΝΔ του οικισμού ´Ανω Κοτσανόπουλου και μετά το Σφηνωτό, βρίσκεται η Ιερά Μονή Αβάσσου, στη θέση παλιότερης βυζαντινής μονής - Επιγραφή αρκετά κακογραμμένη αναφέρει: ΕΤΟΥS- 1746- KTITOΡΑC PA-VOS... Ανακαινίσθηκε το 1852. Περιλαμβάνει το καθολικό (Κοίμησις Θεοτόκου) - τρίκλιτη θολοσκέπαστη βασιλική του 1853, - κτίριο των κελιών (ερειπωμένο), χάνι - επίσης ερειπωμένο - και νερόμυλο, μαζί με το κυρίως μοναστηριακό συγκρότημα και τα λοιπά κτίρια (χάνι, νερόμυλος, μαντάνι, μηχανή επεξεργασίας μαλλίνων υφασμάτων κλπ, η οποία κινείται με νερό από καταρράκτη), συνθέτουν ένα μοναδικό στην ευρύτερη περιοχή σύνολο.
(κείμενο: ΛΑΖΑΡΟΣ ΣΥΝΕΣΙΟΣ)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Πρέβεζας.

Μονή Αγίου Δημητρίου

ΚΥΨΕΛΗ (Χωριό) ΠΡΕΒΕΖΑ
  Η μονή βρίσκεται κοντά στην όχθη του ποταμού Κωκυτού, παραπόταμου του Αχέροντα, στο χωριό Κυψέλη. Το καθολικό κτίστηκε από το Δεσπότη της Ηπείρου Μιχαήλ Β Δούκα το 1242 όπως μαρτυρεί πλίνθινη επιγραφή στο τύμπανο του νότιου παραθύρου της εγκάρσιας καμάρας. Σε μεταγενέστερη φάση κτίστηκαν τα πλευρικά προσκτίσματα (παρεκκλήσια), και στα τέλη του 13ου αιώνα ο νάρθηκας. Σύγχρονη με το καθολικό είναι η Τράπεζα της μονής που έχει μεταβληθεί σε ναό του Αγίου Γεωργίου. Οι τοιχογραφίες του καθολικού ανάγονται στο 17ο - 18ο αιώνα.
  Το καθολικό της μονής διατηρείται σε καλή κατάσταση. Ο ναός είναι τρίκλιτος σταυρεπίστεγος (τρίκλιτη βασιλική με εγκάρσια καμάρα). Στις τρεις πλευρές του ναού, εκτός από την ανατολική, έχουν προσκολληθεί προσκτίσματα, νάρθηκας στα δυτικά, τριμερή διαμερίσματα στα βόρεια και νότια. Η τοιχοποιία είναι πλινθοπερίβλητη (πωρόλιθοι που πλαισιώνονται από πλίνθους), και φέρει πλούσια κεραμοπλαστική διακόσμηση, ιδίως στην αψίδα. Από τα άλλα κτίσματα της μονής σε καλύτερη κατάσταση διατηρείται η Τράπεζα.
  Τo 1969 έγινε αντικατάσταση των φθαρμένων κεραμιδιών της στέγης. Επίσης ανακεράμωση ενμέρει έγινε το 1973-4. Το 1973 έγιναν στερεώσεις και ανακατασκευάστηκε το πλακόστρωτο δάπεδο του καθολικού. Σήμερα ο ναός αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής.

Μονή Αγίας Τριάδος Λεκατσά

ΜΥΡΣΙΝΗ (Χωριό) ΖΑΛΟΓΓΟ
   Η Μονή Λεκατσά βρίσκεται στη θέση Κόρτος σε απόσταση 4χλμ βορειοδυτικά του οικισμού Μυρσίνης. Πιθανώς ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα.
  Το καθολικό της μονής είναι μονόχωρος, ξυλόστεγος ναός μεγάλων διαστάσεων. Κτίστηκε το 1744 και επισκευάστηκε το 1870. Αρχικά ο ναός ήταν θολωτός. Το 1870 κατεδαφίστηκε η καμάρα και τοποθετήθηκε η ξύλινη στέγη. Στο νοτιοδυτικό άκρο του ναού υψώνεται κωδωνοστάσιο του τύπου του διάτρητου τοιχώματος που κτίστηκε το 1813.
  Στο χώρο σώζονται επίσης τρία κτήρια του 19ου αιώνα τα οποία περιβάλλονται από μανδρότοιχο από αργολιθοδομή. Ο πυλώνας της μονής βρίσκεται στην ανατολική πλευρά. Στη μονή γίνονται μεγάλες αναστηλωτικές εργασίες από την Ι. Μητρόπολη Πρεβέζης.
  Έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και χρήζει ειδικής κρατικής προστασίας, σύμφωνα με ΦΕΚ 740/τβ/25.8.1997.
Βιβλιογραφία
•Φ. Βιτάλης, Ηπειρωτική Εστία 1967, σ. 185.

Μονή Αγίας Τριάδος Λεκατσά

   Η μονή βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου του Ζαλόγγου, βορειοανατολικά του χωριού Καμαρίνα. Ήταν η έδρα της επισκοπής Κοζίλης, που ιδρύθηκε μετά την παρακμή της Νικόπολης πριν από το 1020. Κατά τα χρόνια της τουρκοκρατίας η επισκοπή Κοζίλης αρχίζει σιγά σιγά να λησμονιέται και μένει μόνο η ομώνυμη μονή. Η μονή παρήκμασε στο β' μισό του 19ου αιώνα και περιήλθε στη μονή Ζαλόγγου ως μετόχι της, ώσπου τελικά διαλύθηκε.
   Ο ναός της μονής είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Το καθολικό είναι μονόχωρο με νάρθηκα. Ο κυρίως ναός καλύπτεται στο κέντρο με ευρύ και χαμηλό πολυγωνικό τρούλο, σχεδόν κυκλικό. Στο εσωτερικό υπήρχαν τοιχογραφίες, από τις οποίες διασώθηκαν μερικά ασήμαντα λείψανα. Ο ναός είναι κτίσμα βυζαντινής εποχής στον οποίο έγιναν μεταγενέστερες επεμβάσεις (επίχριση όλων των πλευρών, τρεις αντηρίδες στη βόρεια πλευρά, ανοιχτό προστώο στη νότια κ.α.) που αλλοίωσαν αρκετά τη μορφή του.
  Ερείπια βυζαντινού κτίσματος σώζονται νοτιοδυτικά του ναού. Στη βόρεια πλευρά του εφάπτεται τετράγωνη δεξαμενή.
   Στη μονή έχουν γίνει ανασκαφικές εργασίες και έχει κριθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο, σύμφωνα με ΦΕΚ 964/1.10.1977.
Βιβλιογραφία
•Δ. Τριανταφυλλόπουλος, Η επισκοπή και η μονή Κοζίλης στην Ήπειρο ( συναγωγή στοιχείων και προβλήματα)

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Ζαλόγγου


Ιερά Μονή Προφήτου Ηλίου

ΝΕΑ ΣΙΝΩΠΗ (Χωριό) ΖΑΛΟΓΓΟ
  Η Ιερά Μονή Προφήτου Hλίου έγινε αυτοτελής επί των ημερών του ιερομόναχου Καλλίστου, το έτος 1720, ενώ μέχρι τότε ήταν μετόχιο της Μονής Ρωγών. Η προσφορά της Μονής προς τους υπόδουλους χριστιανούς της περιοχής υπήρξε ανεκτίμητη στην διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Απ' αυτό εξηγούνται και όσα υπέστη από τους κατακτητές.
   Αναφέρεται, μάλιστα, ότι ο Μουχτάρ πασάς, γιος του τυράννου της Ηπείρου Αλί, συνέλαβε χωρίς λόγο τον ηγούμενο της Διονύσιο Α', άνδρα ενάρετο καί σεβάσμιο, καί τον βασάνισε. Στην διάρκεια του ατυχούς ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897 η Μονή υπέστη σοβαρές καταστροφές, για την επανόρθωση των οποίων σπουδαίως εκοπίασε ο Ιερεύς Νικόλαος από το Ριζοβούνι. Την χαριστική βολή όμως έδωσαν σ' αυτήν οι δυνάμεις Κατοχής (1943-44), πού πυρπόλησαν τα κτίσματά της, επειδή αποτελούσε κέντρο εθνικής αντιστάσεως της περιοχής. Εκ θαύματος σώθηκε το περίφημο Καθολικό με το αξιόλογο γλυπτό πέτρινο τέμπλο του.
  Επί των ημερών του Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελετίου, η Μονή μεταφέρθηκε σε ανεργεθέν εκ θεμελίων νέο κτιριακό συγκρότημα στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Νέας Σινώπης και κοντά στην πρώην κοινότητα Φλάμπουρα. Έπανδρώθηκε με 23 μοναχούς και ιερομόναχους, οι πλείστοι των οποίων διακονούν ποικιλοτρόπως και στο ιεραποστολικό και πνευματικό έργο της Μητροπόλεως, υπό το ηγούμενο τους αρχιμ. Εφραίμ Τουμπέκη.
  H Ιερά Μονή Προφήτου Hλίου υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως καί Πρεβέζης. H Μονή επί του παρόντος δεν διαθέτει ξενώνα. Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη η Μονή παραμένει κλειστή.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Ζαλόγγου


Ιερά Μονή Καστρίου

ΡΙΖΟΒΟΥΝΙ (Χωριό) ΠΡΕΒΕΖΑ
  Νότια του χωριού Ριζοβούνι πάνω στον βραχώδη λόφο όπου βρίσκονται ερείπια της αρχαίας πόλης των Βατιών, είναι το μοναστήρι Καστρίου, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, το οποίο - όπως καταγράφει ο Σεραφείμ Βυζάντιος (Δοκίμιον κλπ, σ. 165) - "ανηγέρθη (...) τω 1670", ενώ, σύμφωνα με χρονολογία στο υπέρθυρο της δυτικής θύρας, οικοδομήθηκε ο νάρθηκας του καθολικού το 1695.
  Τα μοναφοριακά κτίσματα (ερειπωμένα σήμερα, μετά από βομβαρδισμό) περιλαμβάνουν το καθολικό, τα κτίρια των κελιών και τη δεξαμενή.
(κείμενο: ΛΑΖΑΡΟΣ ΣΥΝΕΣΙΟΣ)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Πρέβεζας.

Μονή Προφήτου Ηλία Ηλιοβουνίων

ΦΛΑΜΠΟΥΡΑ (Χωριό) ΠΡΕΒΕΖΑ
  Χτισμένη πάνω σε μικρό οροπέδιο ανάμεσα στις κορυφές του Ηλιοβουνίου, κρυμμένο απ’ τον γύρω κάμπο, μεταξύ των χωριών Ν. Κερασούντα και Στεφάνη είναι χτισμένη η Ι. Μονή Προφήτη Ηλία.
  Στον ανατολικό τοίχο του καθολικού της μονής υπάρχει κτητορική επιγραφή απ’ την οποία προκύπτει ότι ανακαινίσθηκε το 1620.
  Το σημερινό καθολικό κτίσθηκε το 1852-53, όπως μαρτυρούν αρκετές επιγραφές, ενώ το λιθανάγλυφο τέμπλο ολοκληρώθηκε το 1876, οι δε εικόνες το έγιναν το 1875 (Γραφίς Ν. Δ. Γεωργιάδου 1875).
  Τρία χρόνια αργότερα, το 1878, τοιχογραφήθηκε το μεγαλύτερο μέρος του εσωτερικού του ναού. Καταστροφές υπέστη κατά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, ενώ το 1944 πυρπολήθηκε το κτίριο των κελιών απ’ τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα.
  Προ δεκαετίας, το 1987, θεμελιώθηκε νέο μοναστήρι αφιερωμένο στον Προφήτη Ηλία και Ιωάννη τον Πρόδρομο, κοντά στο χωριό Φλάμπουρα. Τον 1991, έγιναν τα εγκαίνια της νέας Μονής, τον επόμενο χρόνο εγκαινιάσθηκε ο ναός του οσίου Παϊσίου και το 1996 το Καθολικό (Ι. Ν. Τιμίου Προδρόμου).
(κείμενο: ΛΑΖΑΡΟΣ ΣΥΝΕΣΙΟΣ)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Πρέβεζας.

Μονή Προφήτη Ηλία και Αγίου Ιωάννη

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ