gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΑΝΑΛΛΑΚΙ Κωμόπολη ΠΡΕΒΕΖΑ" .


Προσκυνήματα (4)

Μοναστήρια

Μονή Αγίου Δημητρίου

ΚΥΨΕΛΗ (Χωριό) ΠΡΕΒΕΖΑ
  Η μονή βρίσκεται κοντά στην όχθη του ποταμού Κωκυτού, παραπόταμου του Αχέροντα, στο χωριό Κυψέλη. Το καθολικό κτίστηκε από το Δεσπότη της Ηπείρου Μιχαήλ Β Δούκα το 1242 όπως μαρτυρεί πλίνθινη επιγραφή στο τύμπανο του νότιου παραθύρου της εγκάρσιας καμάρας. Σε μεταγενέστερη φάση κτίστηκαν τα πλευρικά προσκτίσματα (παρεκκλήσια), και στα τέλη του 13ου αιώνα ο νάρθηκας. Σύγχρονη με το καθολικό είναι η Τράπεζα της μονής που έχει μεταβληθεί σε ναό του Αγίου Γεωργίου. Οι τοιχογραφίες του καθολικού ανάγονται στο 17ο - 18ο αιώνα.
  Το καθολικό της μονής διατηρείται σε καλή κατάσταση. Ο ναός είναι τρίκλιτος σταυρεπίστεγος (τρίκλιτη βασιλική με εγκάρσια καμάρα). Στις τρεις πλευρές του ναού, εκτός από την ανατολική, έχουν προσκολληθεί προσκτίσματα, νάρθηκας στα δυτικά, τριμερή διαμερίσματα στα βόρεια και νότια. Η τοιχοποιία είναι πλινθοπερίβλητη (πωρόλιθοι που πλαισιώνονται από πλίνθους), και φέρει πλούσια κεραμοπλαστική διακόσμηση, ιδίως στην αψίδα. Από τα άλλα κτίσματα της μονής σε καλύτερη κατάσταση διατηρείται η Τράπεζα.
  Τo 1969 έγινε αντικατάσταση των φθαρμένων κεραμιδιών της στέγης. Επίσης ανακεράμωση ενμέρει έγινε το 1973-4. Το 1973 έγιναν στερεώσεις και ανακατασκευάστηκε το πλακόστρωτο δάπεδο του καθολικού. Σήμερα ο ναός αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ