gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 10 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΠΑΤΡΑ Δήμος ΑΧΑΪΑ" .


Προσκυνήματα (10)

Εκκλησίες

Παντάνασσα

ΠΑΤΡΑ (Πόλη) ΑΧΑΪΑ
  Περίπου 300 μέτρα Ν.Α ης κεντρικής πλατείας Γεωργίου Α' βρίσκεται ο Ναός της Παντάνασσας, ένας από τους ομορφότερους και μεγαλοπρεπέστατους ορθόδοξους ναούς. Κτισμένος σε νεοκλασικό ρυθμό βασιλικής, περιλαμβάνει 2 τεράστια καμπαναριά που είναι ορατά από μεγάλη απόσταση. Πιθανότατα άρχισε να κτίζεται το 1857 στη θέση του μικρού ναού της Παναγίας της Οδηγήτριας και εγκαινιάστηκε το 1859. Προκαλούν δέος και θαυμασμό οι επιχρυσωμένες εικόνες, το πεντελικό ολόλευκο μάρμαρο του Δεσποτικού θρόνου, η σπάνια ξυλόγλυπτη Ωραία Πύλη, οι σπάνιας ομορφιάς βυζαντινές εικόνες και τοιχογραφίες που κοσμούν τους τοίχους του ναού καθώς και η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Οργανισμού Λιμένος Πατρών.

Αγιος Ανδρέας Πατρών

  Στην παράκτια ζώνη της Πάτρας, στο άλσος και στο αρχαίο λιμάνι, βρισκόνταν ο ναός του Αποστόλου Ανδρέα, διατηρήθηκε ως τις αρχές του 18ου αι.
  Για ασφάλεια από τις πειρατικές επιδρομές της εποχής, ο ναός είχε οχυρωματικό τείχος με πύργους στις γωνίες του και ήταν ορατός από μεγάλη απόσταση. Πότε ακριβώς κτίστηκε ο σημαντικός αυτός ναός του Αποστόλου, για την ύπαρξη του οποίου μας πληροφορεί ο επίσκοπος Κρεμόνας Λιουτπράνδος το 968, που τον είδε από μακριά περνώντας με πλοίο απο τον Πατραϊκό κόλπο, δεν γνωρίζουμε.
  Ο παράλιος ναός του Αγίου Ανδρέα ισοπεδώθηκε και λεηλατήθηκε από τους Τουρκαλβανούς το 1770, κατά την περίοδο τών Ορλωφικών, ένα μόλις χρόνο μετά την αποπεράτωση των εργασιών επισκευής του που πραγματοποίησαν οι Βενετοί. Στην ίδια θέση κτίστηκε το 1836-1843 η λιτή βασιλική του Λυσάνδρου Καυταντζόγλου, ο «παλαιός Αγιος Ανδρέας». Στην αγιογράφησή του εργάστηκε και ο Κωνσταντινουπολίτης ζωγράφος Δημήτριος Χατζηασλάνης, γνωστός ως Βυζάντιος, που έγραψε το θεατρικό έργο «Βαβυλωνία». Δίπλα του υψώνεται ο πολυτελέστατος ναός του Πολιούχου, που θεμελιώθηκε το 1908 από τον Γεώργιο τον Α΄.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία περιλαμβάνει και φωτογραφία.


Αγιος Ανδρέας Πατρών

  Οι δύο Ναοί του Πολιούχου της Πάτρας, Αγ. Ανδρέα αποτελούν πανελλήνιο και πανορθόδοξο προσκύνημα.. Ο παλιός Ναός οικοδομήθηκε στο διάστημα 1836-1843 στη θέση όπου μαρτύρησε ο Απόστολος Ανδρέας. Χτίστηκε σε ρυθμό βασιλικής και είναι έργο του αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυταντζόγλου. Οι ολόσωμες εικόνες της οροφής με σκηνές από τη Βίβλο, Πατέρες και Πατριάρχες αποτελούν έργα του μεγάλου αγιογράφου Δημήτρη Χατζηασλάνη, γνωστού ως Βυζάντιου. Μπροστά και δεξιά του Ναού, κοντά στο Άγιο Βήμα, βρίσκεται ο μαρμάρινος Τάφος του Αποστόλου. Στα μέσα του 4ου αιώνα, με ενέργειες του αυτοκράτορα Κωνστάντιου μεταφέρθηκε το Άγιο Λείψανο στον Ναό των Αγίων Αποστόλων στην Κωνσταντινούπολη. Όταν οι Φράγκοι κατέκτησαν την Πόλη, το Λείψανο μεταφέρθηκε στην Ιταλία. Ήταν στις 26 Σεπτεμβρίου 1964, όταν η Τιμία Κάρα του Αποστόλου επιστράφηκε στην Πάτρα από τον Πάπα Παύλο και μετά από ενέργειες των Πατρινών και της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
  Ο νέος μεγαλοπρεπέστατος Βυζαντινού ρυθμού ναός θεμελιώθηκε το 1908 από τον Γεώργιο τον Α΄, και εγκαινιάσθηκε το 1974 από τον Μητροπολίτη Πατρών κ. Νικόδημο.Είναι ο μεγαλύτερος και καλλιτεχνικότερος ναός των Βαλκανίων και ένας από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης. Την επίβλεψη των εργασιών ανέγερσης είχε ο αρχιτέκτονας Αναστάσιος Μεταξάς και μετά το θάνατό του (1937) ο αρχιτέκτονας Γεώργιος Νομικός. Ο κεντρικός τρούλος του Ναού έχει ύψος 46 μέτρα, πάνω του στηρίζονται ένας πεντάμετρος επίχρυσος σταυρός και δώδεκα μικρότεροι που συμβολίζουν το Χριστό και τους δώδεκα μαθητές του. Στο χώρο του Ναού μπορούν να εκκλησιαστούν τουλάχιστον 5.500 άτομα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Πατρών


Ναός Αγίου Νικολάου

Τηλέφωνο: +30 2610 275022
Φαξ: +30 2610 226482
  Ο Ι.Ν. Αγίου Νικολάου έχει συνεχή ιστορική παρουσία στην πόλη μας τουλάχιστον από το 1329 μ.Χ. Ευρισκόμενος στο κέντρο της πόλης, από τους Βυζαντινούς ακόμη χρόνους, έχει αναδείξει την ενορία μας σε μια από τις σημαντικότερες των Πατρών.
  Στο Ναό του Αγίου Νικολάου οι Πατρινοί ορκίστηκαν πίστη στον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, το 1430, λίγο πριν στεφτεί τελευταίος Βυζαντινός Αυτοκράτορας.
  Στις ιστορικές πηγές μνημονεύεται άλλοτε ως Ιερά Μονή με κελιά και κοιμητήριο, ακόμα και νοσοκομείο, που έφθανε μέχρι το Ναό των Εισοδίων, και άλλοτε ως ενοριακός ή και Μητροπολιτικός Ναός.
  Στη θέση του σημερινού Ναού προϋπήρχε Ναός, ο οποίος καταστράφηκε το 1811 από έκρηξη της πυριτιδαποθήκης του φρουρίου και αναστηλώθηκε το 1818. Σε αυτόν τον Ι. Ναό στις 6-12-1828 οι Πατρινοί εόρτασαν της απελευθέρωσή τους. Ο σημερινός Ναός είναι κτίσμα του 1885. Σημαντικότατες ανακαινίσεις έχουν γίνει το 1917-19 (εικόνες, γύψινος διάκοσμος τέμπλου και οροφής), 1958 (εσωτερικός διάκοσμος) και 1967-69 (αρτιφισιέλ στις εξωτερικές όψεις). Μετά το σεισμό του 1993 ανακατασκευάστηκε το κωδωνοστάσιο και ενισχύθηκε στατικά ολόκληρος ο ναός και ο γυναικωνίτης. Η διαμόρφωση των εξωτερικών όψεων έγινε από τον αρχιτέκτονα μηχανικό Παναγιώτη Μαντά.
Τηλ: 2610275022, Φαξ: 2610226482

Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου

  Ο Ι. Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου Πατρών είναι παρεκκλήσιο της ενορίας Αγίου Νικολάου.
  Παλαιότερη προφορική παράδοση αναφέρει, ότι κτίσθηκε από κάποια γυναίκα σε εκπλήρωση τάματος προς την Παναγία μας. Δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για την ιστορία του Ναού. Η παλαιότερη γραπτή αναφορά είναι του 1848, ενώ σε δημοσίευμα του 1878 φέρεται ως παρεκκλήσιο της ενορίας Αγ. Νικολάου Πατρών.
  Στη θέση του σημερινού Ναού προϋπήρχε μικρότερος Ναός επί Τουρκοκρατίας, ο οποίος κατεδαφίστηκε το 1982 και στη θέση του ανεγέρθηκε ο σημερινός βυζαντινού ρυθμού Ναός, με μελέτη του αρχιτέκτονα μηχανικού Ιωάννη Βάη. Κατά την ανέγερση του Ι. Ναού, ανασκαφική έρευνα έφερε στο φώς ευρήματα παλαιοχριστιανικής έως ελληνιστικής εποχής.
  Στον Ι. Ναό τελείται κάθε Κυριακή, αλλά και σε Δεσποτικές και Θεομητορικές Εορτές, πρωινή Θ. Λειτουργία (5:30 - 8:30), καθώς και Ιερές Ακολουθίες των Χαιρετισμών και της Μ. Εβδομάδας.
Tηλ: 2610274417

Αγγλικανική Εκκλησία

  Βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Σατωβριάνδου και Αγίου Διονυσίου και αποπερατώθηκε το 1878. Είναι κτισμένη σε νεο-γοτθικό ρυθμό με γρανιτένιες πέτρες και λιτό αλλά εντυπωσιακό διάκοσμο.
  Μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η εκκλησία εγκαταλείφτηκε και σταμάτησε να λειτουργεί αφού οι Βρετανοί είχαν φύγει πλέον από την Ελλάδα.
  Σήμερα που υπάρχουν Βρετανοί στην πόλη μας η εκκλησία ξαναζωντανεύει. Η Αγγλικανική εκκλησιαστική κοινότητα αποφάσισε να την αναστηλώσει και να λειτουργήσει και σαν χώρος εκθέσεων.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Οργανισμού Λιμένος Πατρών.

Παντοκράτορας

  Πλησίον του νοτίου τείχους της Ανω πόλης συναντούμε το Ναό Παντοκράτορα. Είναι ένας πανέμορφος επιβλητικός ναός που ξυπνά τις μνήμες των Πατρινών θυμίζοντας την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη. Είναι κτισμένος σε ρυθμό βασιλικής (τρίκλιτο) με τρούλους καλυμμένους από χαλκό εκ των οποίων ο κεντρικός στηρίζεται σε 4 σφαιρικά τρίγωνα. Στη θέση του πρώτου ναού που χτίστηκε το 900μ.Χ υπήρχε ο ναός του Ολυμπίου Διός. Έκτοτε ο ναός άλλαξε πολλές μορφές και χρήσεις (τζαμί, καθολική εκκλησία, νοσοκομείο του γαλλικού στρατού) για να καταλήξει στη μορφή που είναι σήμερα. Υπολογίζεται ότι ανεγέρθη μεταξύ του 1835 και 1840. Το 1951 επικαλύφθηκαν οι τρούλοι του με χαλκό για να προφυλαχθεί από την υγρασία η αγιογράφηση του ναού. Στο ναό φυλάσσονται επίσης λείψανα του Αγίου Ελευθερίου.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Οργανισμού Λιμένος Πατρών.

Μοναστήρια

Μονή Αγίου Νικολάου Μπάλα

Τηλέφωνο: +30 2610 459058
  Κοντά στο χωριό Μπάλα βρίσκεται το ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, το οποίο είναι γνωστό ως Παλαιομονάστηρο.
  Χτισμένο στους πρόποδες του Παναχαϊκού, σε υψόμετρο 500μ. από την επιφάνεια της θαλάσσης, περιβάλλεται από πυκνή βλάστηση. Σύμφωνα με την παράδοση έχει μεγάλη ιστορία. Ιδρύθηκε κατά τα τέλη του ΣΤ' - αρχές του Ζ' αιώνος, αλλά μέχρι το 1945 καταστράφηκε πολλές φορές. Δυστυχώς δεν έχει διασωθεί καμία ιστορική μαρτυρία γραπτή. Το μόνο που υπάρχει είναι η προφορική παράδοση και μία μαρμάρινη πλάκα στην βόρεια εξωτερική πλευρά του Καθολικού που ιστορεί την ανασύσταση της Μονής το 1693 από την Καλλινίκη Μαρκαδάνταινα.
  Στις αρχές του ΙΘ' αιώνος η ερειπωμένη Μονή - κατά την παράδοση καταστράφηκε από τους Τούρκους τον ΙΗ' αιώνα - προσαρτάται σαν Μετόχι στην Μονή Γηροκομείου με την ονομασία "Παλαιομονάστηρο" ή Μονή Αγίου Νικολάου Μπάλα και παραμένει μετόχι μέχρι το 1925.
  Το 1945 η από Μικράς Ασίας ορμωμένη Καλλινίκη Κοιτίδου αναλαμβάνει την ανασύσταση της Μονής ως γυναικείας Κοινοβιακής τοιαύτης. Σήμερα η Μονή αριθμεί δεκαοκτώ αδελφές και μία δόκιμη και διάγει τον Μοναχικό βίο προσευχομένη και διακονούσα εν προσευχή και υπακοή στα διακονήματα της Αγιογραφίας, Χρυσοκεντητικής, Μικροτεχνίας κ.α.
  Το Καθολικό της Μονής βρίσκεται στην βορειοανατολική πλευρά του περιβόλου και είναι ρυθμού Μονόκλιτης Βασιλικής.
  Τα μόνα κειμήλια που σώζονται στη Μονή είναι κάποια λείψανα Αγίων και ένα μικρό κομμάτι Τιμίου Ξύλου, όπως επίσης και η θαυματουργή εικόνα του Αγίου Νικολάου ζωγραφισμένη το 1933.
  Η Μονή πανηγυρίζει τρεις φορές τον χρόνο, στις 6 Δεκεμβρίου, μνήμη του Αγίου Νικολάου, στις 10 Μαΐου, ανάμνηση της μετακομιδής των λειψάνων του Αγίου Νικολάου & στις 17 Μαΐου, μνήμη του Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως του θαυματουργού.

Μονή Γηροκομείου

Τηλέφωνο: +30 2610 275912
  Η Ιερά Μονή Γηροκομείου είναι μία από τις αρχαιότερες Μονές της Ελλάδος. Ιδρύθηκε γύρω στον 10ο αιώνα , τότε δηλαδή που εμφανίστηκε ο Μοναχισμός στην κυρίως Ελλάδα.
  Η ονομασία της οφείλεται στο ότι, στο χώρο που ιδρύθηκε η Μονή, προϋπήρχε γηροκομείο που διέθετε και Ναό, ή κατ' άλλους στο ότι, όταν οι Μοναχοί ίδρυσαν το Μοναστήρι έκτισαν ταυτόχρονα και συντηρούσαν Γηροκομείο, πράγμα άλλωστε όχι άγνωστο για τα Μοναστήρια της Βυζαντινής εποχής. Μία όμως παλιά παράδοση, που δέχεται και ο ιστορικός Θωμόπουλος, συνδέει την ίδρυση και το όνομα της Μονής με τον Αγιο Αρτέμιο, τη μεταφορά του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Ανδρέου στην Κωνσταντινούπολη και το υδραγωγείο της πόλεως.
  Στον τόπο που είναι κτισμένη η Ι. Μονή κατά την προχριστιανική εποχή υπήρχε ειδωλολατρικός ναός πιθανόν της θεάς Αρτέμιδος. Στον τοίχο της βόρειας πτέρυγος της Μονής (έξω από τα κελλιά των μοναχών) υπάρχει εντοιχισμένο τμήμα από κιονόκρανο ιωνικού ρυθμού του προχριστιανικού ναού.
  Το 1204, έτος κατά το οποίο καταλήφθηκε η Πάτρα από τους Φράγκους, βρισκόταν σε μεγάλη ακμή, γι' αυτό και τα διάφορα ιεροπολεμικά τάγματα της Δύσεως διαπληκτίσθηκαν για την κατάληψή της. Οι Πατέρες της Ι. Μονής εξηναγκάσθησαν υπό των κατακτητών Φράγκων να επιλέξουν μεταξύ της υπακοής στον Πάπα της Ρώμης και της εξορίας. Προτίμησαν αξιεπαίνως το δεύτερο. Η Μονή υπήρξε για ένα χρονικό διάστημα και Βασιλική. Υπήγετο στον Βασιλέα Δεσπότη του Δεσποτάτου του Μυστρά Παλαιολόγον. Η Μονή πυρπολήθηκε από τους Τουρκαλβανούς την Μ. Παρασκευή του 1770 (13 Απριλίου) κατά τα Ορλωφικά και την Κυριακή των Βαΐων του 1821 (3 Απριλίου). Στην περίοδο της Εθνεγερσίας έγινε θέατρο πολλών μαχών. Κρίσιμη για την έκβαση του Αγώνα του '21 ήταν η μάχη που κερδήθηκε στην περιοχή της Μονής, την 9η Μαρτίου 1822, από τον Θ. Κολοκοτρώνη, που δίκαια αποδόθηκε σε θαύμα της Παναγίας της Γηροκομήτισσας. Η Μονή υπήρξε για πολύ καιρό Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή.
  Το 1943 οι Μοναχοί εκδιώχθηκαν από τη Μονή και έφυγαν εξόριστοι για ένα χρόνο στο Παλιομονάστηρο, (Μονή Μπάλα) όπου μετέφεραν με συγκίνηση την Ιερά Εικόνα της Γηροκομμήτισσας και τα Ιερά Λείψανα των Αγίων. Το πρώτο Καθολικό της Μονής (ο Ναός) ήταν βυζαντινού ρυθμού με τρούλλο και κίονες. Το 1806 κατέπεσε από σεισμό. Μαρμάρινο ανάγλυφο με σταυρούς κ.λπ., που βρίσκεται εντειχισμένο παρά την κλίμακα της Ι. Μονής, είναι έργο του 9ου ή του 10ου αιώνα. Ο σημερινός Ναός και τα κελλιά κτίσθηκαν από το 1833 ως το 1836. Το θαυμάσιο μαρμάρινο τέμπλο κατασκευάσθηκε το 1852 από Τήνιο γλύπτη.
  Στο Ναό φυλάσσεται ο πάνσεπτος θησαυρός της Μονής, η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Γηροκομητίσσης, σε επιβλητικό μαρμάρινο θρόνο, καθώς και η αξιόλογης τέχνης εικόνα της Παναγίας, που φέρει την επιγραφή "Μήτηρ Θεού, η Αληθινή" (η μόνη διασωζομένη εικόνα με την ονομασία αυτή), η οποία είναι έργο του 14ου αιώνα, καθαρίσθηκε δε και συντηρήθηκε επιμελώς από το Χριστιανικό και Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών το 1988-1989.
  Η ανατολική μάνδρα της Μονής ανεγέρθηκε το 1958. Η Ι. Μονή από τη φθορά του χρόνου και κυρίως λόγω του καταστρεπτικού σεισμού του έτους 1993 υπέστη μεγάλες ζημιές. Ανακαινίστηκε κατά τα έτη 1995 - 1999.
  Η Ιερά Μονή Γηροκομείου πανηγυρίζει το Δεκαπενταύγουστο, δευτερευόντως δε την Τρίτη του Πάσχα και την 23ην Αυγούστου.

Μονή Προφήτου Ηλιού Πατρών

Τηλέφωνο: +30 2610 274468
  Η Ιερά Μονή ευρίσκεται στο Ανατολικό άκρο της πόλεως των Πατρών και απέχει περίπου δέκα λεπτά από αυτήν. Το ναΐδριο του Προφήτου Ηλία, ήταν ανέκαθεν μετόχι της Μονής Γηροκομείου, η ονομασία του οποίου αναφέρεται σε κώδικα και σε πολλά έγγραφα της Μονής. Προ αυτού υπήρχε ογκώδης πέτρα, η οποία επί Τουρκοκρατίας είχε ορισθεί ως οροθέσιο της κτηματικής περιουσίας της Μονής του Γηροκομείου. Το 1803, ο ως άνω Ναός αφαιρέθηκε από την Μονή Γηροκομείου υπό του τότε Μητροπολίτου Μακαρίου, αλλά ο διάδοχός του Γερμανός το επέστρεψε στις 2/5/1815. Ο ναός, το 1805 υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές από σεισμό. Το 1821 καταστράφηκε ολοκληρωτικά από τους Τούρκους. Μέχρι τότε ήταν με τρούλο Βυζαντινού ρυθμού όμοιος με τον ναό της Μονής Γηροκομείου, ίσως και αυτής της ηλικίας. Κατόπιν ανακαινίσθη εκ θεμελίων, όπως είναι σήμερα.
  Όπως ο ιστορικός κ. Τριανταφύλλου μας αναφέρει στο λεξικό του ότι παρά τον Ναό έγινε μάχη στις 2 Αυγούστου του 1821. Οι Πατρινοί υπό την αρχηγία του Παναγιώτη Καρατζά συνεπλάκησαν με τους Τούρκους και τους ενίκησαν. Αναφέρεται επίσης πως την περίοδο 1759 - 1770 υπήρχε ανομβρία, από την οποία μαστιζόταν η ευρύτερη περιοχή των Πατρών. Ο τότε Μητροπολίτης Παρθένιος ετέλεσε λιτανεία και έβρεξε, ενώ ανεπιτυχώς είχαν κάνει το ίδιο Μωαμεθανοί και Εβραίοι. Αριστερά του ναού υπήρχε νεκροταφείο των Αράβων γι' αυτούς οι οποίοι πέθαιναν από μολυσματικές ασθένειες.
  Ο αρχικός ναός, όπως κατασκευάστηκε μετά την καταστροφή που υπέστη ο πρώτος το 1821, με την εποπτεία του Μητροπολίτου Παλαιών Πατρών Γερμανού ήταν πάρα πολύ μικρός και αποτελεί τον τρίτο κατά σειρά χώρο που συναντούμε μπαίνοντας στον Ιερό Ναό. Ο τωρινός ναός είναι ρυθμού Βασιλικής. Οι υπόλοιποι δύο χώροι κατασκευάστηκαν ως προέκταση από την σημερινή Ηγουμένη Φεβρωνία Καραγιάννη, η οποία φρόντισε και για την αισθητική του ναού και τον κατεκόσμησε με Βυζαντινές αγιογραφίες.
  Το 1968 κατόπιν ενεργειών του Μητροπολίτου Πατρών Κωνσταντίνου Πλατή αποσπάσθηκε από την Μονή Γηροκομείου και έγινε ανεξάρτητη Κοινοβιακή Γυναικεία Μονή με Ηγουμένη την Μοναχή Πελαγία Πετροπούλου, η οποία βρισκόταν στον τότε Ναό ως μοναχή από το 1922.
  Εις την Ιεράν Μονήν, εκτός από το Καθολικό της Μονής έχουν κτισθεί:
•Το Παρεκκλήσιον του Τιμίου Σταυρού, το οποίο ανηγέρθη το 1982 προς τιμήν της ευρέσεως του αχειροποίητου Βυζαντινού Σταυρού, όπου βρίσκεται θεϊκώς χαραγμένος σε τεμάχιον ξύλου από πεύκο και ενεκαινιάσθη από τον νυν Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. ΝΙΚΟΔΗΜΟΝ το 1986.
•Το παρεκκλήσιον της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Φεβρωνίας, όπου και το Κοιμητήριον της Μονής, το οποίον ευρίσκεται εις το υπόγειον του ναού του Τιμίου Σταυρού. Και τα δύο παρεκκλήσια είναι αγιογραφημένα.
•Το Αρχονταρίκι της Μονής, όπισθεν του Καθολικού και των παρεκκλησίων.
•Δύο διώροφες πτέρυγες με κελιά των μοναχών, εργαστήρια και βοηθητικούς χώρους.
ΠΑΝΗΓΥΡΕΙΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ
•20η Ιουλίου "Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου", κατά την οποία πανηγυρίζει το Καθολικό της Ιεράς Μονής.
•14η Σεπτεμβρίου "Παγκόσμια Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού" και
•Γ΄ Κυριακή των Νηστειών (Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως).
  Εις το Μοναχολόγιον της Ιεράς Μονής, είναι εγγεγραμμένες δέκα (10) Μοναχές με Ηγουμένη την μοναχή Φεβρωνία Καραγιάννη.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ