gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 32 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΑΡΥΕΣ Χωριό ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ" .


Προσκυνήματα (32)

Εκκλησίες

Ναός του Πρωτάτου

ΚΑΡΥΕΣ (Χωριό) ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
Τηλέφωνο: +30 23770 23711-3, 23221
Φαξ: +30 23770 23315
  Πρόκειται για τρίκλιτη βασιλική με υπερυψωμένο το κεντρικό κλίτος και εξωτερική στοά κατά μήκος της βόρειας πλευράς. Το κωδωνοστάσιο, ψηλό και ορθογωνίου σχήματος, βρίσκεται στα ανατολικά του ναού, λίγα μέτρα από τη ΒΑ γωνία. Το μαρμάρινο τέμπλο του ναού σώζεται ακόμα στη θέση του, καθώς και οι φορητές εικόνες που ζωγράφισε ο Θεοφάνης, στα μέσα του 16ου αιώνα, ενώ μέσα στο Ιερό Βήμα βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας "Αξιον Εστί".
  Η αρχική μορφή του ναού, που ανάγεται στο 10ο αιώνα, δέχθηκε μετατροπές σε διάφορες εποχές και κυρίως στον 14ο αιώνα, οπότε και δέχθηκε την τοιχογράφηση από τον κυριότερο εκπρόσωπο της λεγόμενης "Μακεδονικής Σχολής", Μανουήλ Πανσέληνο. Η ζωγραφική διακόσμηση του Πρωτάτου αποτελεί ένα από τα λαμπρότερα δείγματα της Παλαιολόγειας τέχνης του τέλους του 14ου αι., φιλοτεχνημένη αναμφίβολα από έναν από τους σπουδαιότερους τεχνίτες της εποχής.
  Στη δεκαετία του 1950-60 ο ναός αναστηλώθηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Απομακρύνθηκαν τα προσκτίσματα και αντικαταστάθηκε η ξύλινη στέγη με μπετόν και βυζαντινού τύπου κεραμίδια. Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε από τη 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων η συστηματική συντήρηση των τοιχογραφιών του ναού.
  Ο ναός συνεχίζει για περισσότερο από δέκα αιώνες να χρησιμοποιείται στην κοινή λατρεία των μοναχών των Καρυών αλλά χρησιμοποιείται και για όλες τις επίσημες τελετές της Ιεράς Κοινότητας.

The Protaton church

  Karyes has been the seat of the self-governing body of Mount Athos and the seat of the 'protos' since the 10th century. At that time the settlement comprised some small older monasteries and the residences of representatives of distant ones.
  Assemblies of the monks were usually held on 15th August, the Virgin's feast-day, in the Protaton church, the very heart of monasticism on Athos; disputes between monasteries, mainly about land holdings, were settled there.
  Dedicated to the Dormition of the Virgin, the Protaton is a large triple-aisled basilica with narthex. Built in the 10th century it was repaired in the reign of Andronikos II Palaeologos (1282-1328). The wall-paintings (circa 1300) have been attributed to Manuel Panselinos; the artist, whoever he was, created a work that has gained world-wide acclaim in our time.
  The extraordinary abundance of painted scenes, free of all abstraction and featuring exquisite figures that come close to defining the quintessence of man, give superb material expression to the vision of Palaeologian art.

By kind permission of:Ekdotike Athenon
This text is cited Nov 2003 from the Macedonian Heritage URL below, which contains images.


Ναός Πρωτάτου

Ιερά προσκυνήματα

Μυλοπόταμος - Ιερό Κάθισμα Αγίου Ευσταθίου

Μοναστήρια

Μονή Αγίου Παντελεήμονος

ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ (Μοναστήρι) ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
Τηλέφωνο: +30 23770 23252, 23201
  Η Μονή είναι κτισμένη σ' ένα ορμίσκο, κοντά στη Μονή Ξενοφώντος από την πλευρά του Σιγγιτικού κόλπου και είναι αφιερωμένη στον ομώνυμο 'Αγιο. Η Μονή δίνει την εντύπωση μικρής πολιτείας με τις πολλές και πολυώροφες οικοδομές και τους ψηλούς τρούλλους των ναών. Το Καθολικό χτίζεται αρχές 19ου αι. και έχει τοιχογραφίες ρωσσικής τέχνης. Η Μονή έχει 15 παρεκκλήσια και 5 Κελλιά, 2 από τα οποία είναι στις Καρυές. Η Μονή έχει επίσης το μετόχι της Χρωμίτσας, την Σκήτη του Ξυλουργού ή της Θεοτόκου, την Νέα Θηβαϊδα ή Γουρνοσκήτη και το Παλαιομονάστηρο.
  Τον 13ο αι. η Μονή καίγεται και την ανακατασκευή της ενισχύουν οικονομικά ο Ανδρόνικος Β' Παλαιολόγος και Σέρβοι ηγεμόνες. Περίοδοι ακμής εναλλάσονται με περιόδους ανέχειας για τη μονή. Οι μοναχοί είναι Έλληνες και Ρώσοι, οι οποίοι υπερτερούν αριθμητικά μετά τα 1497. Τον 18ο αι. η Μονή επανέρχεται σε ελληνικά χέρια για να επικρατήσουν ξανά οι Ρώσοι το 1875.
  Στη Μονή φυλάσσονται πολλές φορητές εικόνες και ένα πλήθος κειμηλίων και αμφίων. Η βιβλιοθήκη της Μονής περιέχει 1320 ελληνικά χειρόγραφα, 600 σλάβικα και πάνω από 20.000 βιβλία ελληνικά και ρώσσικα.
  Στην μονή είναι εγκατεστημένη αδελφότητα 40 μοναχών.

Μονή Αγίου Παντελεήμονος

Μονή Βατοπεδίου

ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ (Μοναστήρι) ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
Τηλέφωνο: +30 23770 41488, 23283
Φαξ: +30 23770 41462
  Η Μονή κτίσθηκε στο β΄ μισό του 10ου αιώνα από τρεις μοναχούς τον Αθανάσιο, τον Νικόλαο και τον Αντώνιο, οι οποίοι κατάγονταν από την Αδριανούπολη και χρημάτισαν μαθητές του Αγίου Αθανασίου της Λαύρας. Κτήρια κτίστηκαν σε όλες τις εποχές, μέχρι και τον 19ο αιώνα, αλλά ιδιαίτερα σημαντικά ήσαν τα κτίσματα των βυζαντινών χρόνων, του 18ου και 19ου αιώνα, οπότε η Μονή γνώρισε και την μεγαλύτερη της ακμή.
  Πρόκειται για μεγάλο μνημειακό σύνολο που περικλείεται από υψηλό τείχος και κτίρια οργανωμένα σε σχήμα τριγώνου. Μέσα στην ευρύχωρη αυλή βρίσκεται ο κεντρικός ναός, η σταυρόσχημη τράπεζα και πολλά παρεκκλήσια. Στον κεντρικό ναό σώζονται τα μοναδικά εντοίχεια ψηφιδωτά που υπάρχουν στο ΄Αγιον Ορος, ενώ οι τοιχογραφίες του, ζωγραφισμένες στα 1312, αποδίδονται στον φηφισμένο Εμμανουήλ Πανσέληνο από την Θεσσαλονίκη.
  Η Μονή κατοικείται σήμερα από 50 περίπου μοναχούς και αυτή την περίοδο βρίσκεται σε μεγάλο οικοδομικό οργασμό προκειμένου να αναστηλωθούν τα μεγάλα κτίρια.
  Εκτός από τις τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά, η Μονή διαθέτει μεγάλο αριθμό φορητών εικόνων , χειρογράφων και ιερών σκευών μοναδικής αξίας. Είναι ανοικτή για όλους τους επιστήμονες του κόσμου σε όλους τους τομείς, εφόσον βέβαια υπάρξει πρώτα συνεννόηση με την Μονή και την 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Μονή Δοχειαρίου

ΜΟΝΗ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ (Μοναστήρι) ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
Τηλέφωνο: +30 23770 23245
  Πρόκειται για ένα από τα κομψότερα και ωραιότερα μοναστήρια του Αγίου ΄Ορους, δίπλα στη θάλασσα. Το συγκρότημα αρχίζει από την Τράπεζα (παλαιά και νέα) και τελειώνει στο ψηλότερο σημείο σε έναν ψηλό πύργο που δεσπόζει του χώρου. Ανάλογα υψηλό είναι και το καθολικό που υψώνεται πάνω στους τοίχους του παλαιότερου ναού.
  Η ίδρυση της Μονής ανάγεται στο δεύτερο μισό του 10ου αιώνα και αποδίδεται στον Ευθύμιο, μαθητή του Οσίου Αθανασίου της Λαύρας, ο οποίος είχε στην υπηρεσία του "Δοχείου", εξου και η ονομασία Δοχειαρίου. Στα μέσα του 16ου αιώνα (1568) κτίστηκε και εικονογραφήθηκε ο καθολικός Ναός και η τράπεζα. Η τοιχογράφηση της τράπεζας χρονολογείται στα 1676 και 1700 (βόρειο τμήμα).
  Εκτός από τις τοιχογραφίες του 16ου αιώνα, στο καθολικό είναι επίσης οι τοιχογραφίες του 18ου, αιώνα που κοσμούν τον εξωνάρθηκα και αντιγράφουν με σπουδαία επιτυχία τις τοιχογραφίες του 14ου αιώνα από άλλα μνημεία. Επίσης αξιοσημείωτη είναι και η βιβλιοθήκη της Μονής, όπου εκτός από τα πολύ σημαντικά ιστορικά έγγραφα, φυλάσσονται και περισσότερα από 400 χειρόγραφα.
  Η Μονή κατοικείται από δραστήρια αδελφότητα, η οποία μεριμνά για τις ποικίλες ανάγκες της. Η φιλοξενία των επιστημόνων και των προσκυνητών είναι δεδομένη.

Μονή Δοχειαρίου

Μονή Εσφιγμένου

ΜΟΝΗ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ (Μοναστήρι) ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
Τηλέφωνο: +30 23770 23653
Φαξ: +30 23770 23653
  Βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα και αποτελείται από έναν ορθογώνιο περίβολο, ο οποίος δημιουργεί μία ευρύχωση σχετικά αυλή. Στο κέντρο βρίσκεται το Καθολικό και περιμετρικά παρατάσσονται οι πτέρυγες με τα κελλλιά των πατέρων, τους χώρους φιλοξενίας και την τράπεζα. Η τράπεζα βρίσκεται δυτικά του καθολικού και είναι ημιανεξάρτητο κτήριο προσκολλημένο στη δυτική πτέρυγα.
  Με το όνομα Μονή του Εσφιγμένου υπήρχε ήδη Μονή από τον 10ο αιώνα και φαίνεται ότι βρισκόταν σε ακμή. Ερημώθηκε πολλές φορές από πειρατικές επιδρομές αλλά απέκτησε σημαντική δύναμη μετά τον 18ο αιώνα. Το καθολικό κτίστηκε το 1810 στη θέση παλαιότερου ναού που κατεδαφίστηκε, ενώ η τοιχογράφηση έγινε από τους Γαλατσάνους ζωγράφους το 1811 και 1818. Παλιότερο κτήριο της Μονής είναι η τράπεζα που διατηρεί τοιχογραφίες του 16ου-17ου αιώνα.
  Εκτός από το καθολικό και την τράπεζα η Μονή διαθέτει μια πολύ καλή συλλογή βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων, από τις οποίες ξεχωρίζει η ψηφιδωτή εικόνα του Χριστού. Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει πολλά και σπάνια χειρόγραφα, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει το υπ' αριθμόν 14 για τις σπάνιες μικρογραφίες του.
  Η Μονή κατοικείται από ισχυρή μοναχική αδελφότητα και αποτελεί παράδειγμα ισχυρής προσήλωσης στην Αγιορείτικη παράδοση.

Μονή Ζωγράφου

ΜΟΝΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ (Μοναστήρι) ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
Τηλέφωνο: +30 23770 23273, 23247
  Η Μονή βρίσκεται πάνω στο βουνό, σε μια πλαγιά του Ν.Δ. μέρους της χερσονήσου και είναι αφιερωμένη στον 'Αγιο Γεώργιο. Το Καθολικό της Μονής είναι το νεώτερο κτίσμα των αρχών του περασμένου αιώνα και ανήκει στον αγιορείτικο τύπο. Η Μονή διαθέτει οκτώ παρεκκλήσια μέσα και οκτώ έξω απ' αυτήν. Στην Μονή ανήκουν επίσης δυο εργαστήρια στις Καρυές και το κελλί της Μεταμορφώσεως.
  Η Μονή ιδρύεται, σύμφωνα με την παράδοση, τον 10ο αι. από τρία αδέλφια, τον Μωυσή, τον Ααρών και τον Ιωάννη από την Αχρίδα. Στην υστεροβυζαντινή περίοδο, η Μονή καταστρέφεται από Καταλανούς πειρατές, αλλά ανοικοδομείται χάρη στην ενίσχυση των Παλαιολόγων, καθώς και ηγεμόνων Παραδουνάβιων χωρών. Παρότι στην Μονή αρχικά μόναζαν, εκτός από Βούλγαροι, 'Ελληνες και Σέρβοι, από το 1845 μένουν μόνον Βουλγαροι.
  Εκτός από δυο θαυματουργές εικόνες του Αγίου Γεωργίου και άλλες δυο της Θεοτόκου του Ακαθίστου και της Επακούουσας, η Μονή κατέχει και άλλα κειμήλια και εκκλησιαστικά σκεύη. Η βιβλιοθήκη της Μονής περιέχει 126 ελληνικά και 388 σλαβικά χειρόγραφα, καθώς και πάνω από 8.000 βιβλία.
  Στη μονή είναι εγκατεστημένη αδελφότητα 15 μοναχών.

Μονή Ζωγράφου

Μονή Ιβήρων

ΜΟΝΗ ΙΒΗΡΩΝ (Μοναστήρι) ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
Τηλέφωνο: +30 23770 23248, 23643-5, 23203
Φαξ: +30 23770 23248
  Τρίτη σε σημασία μεταξύ των είκοσι Μονών του Αγίου Ορους, κτίστηκε στο τέλος του 10ου αιώνα από τους Γεωργιανούς (Ιβηρείς) Μοναχούς Ιωάννη και Ευθύμιο, στην θέση όπου παλαιότερα υπήρχε η Μονή του Κλήμεντος. ΄Οπως και για άλλες Μονές, γνώρισε μεγάλη άνθιση κατά τον 16ο αιώνα και μεγάλα ζωγραφικά έργα εκτελέστηκαν την εποχή αυτή (τοιχογραφίες καθολικού κ.λπ.)
  Κτισμένη δίπλα στην θάλασσα, περιβάλλεται από τις τέσσερεις πτέρυγες σε σχήμα ορθογωνίου. Στο κέντρο βρίσκεται ο κεντρικός ναός, που χρονολογείται από την εποχή των κτητόρων (10ος αιώνας) καθώς και τα δυο σημαντικά για την ιστορία τους παρεκκλήσια, της Παναγίας Πορταΐτισσας και του Προδρόμου. Το μεγαλύτερο τμήμα των πτερύγων ανοικοδομήθηκε στην θέση παλαιοτέρων κτιρίων κατά τον 19ο αιώνα.
  Πολυμελής μοναχική Αδελφότητα έχει επιδοθεί σήμεραστην αποκατάσταση των ερειπωμένων κτηρίων που περιβάλλουν την Μονή, παράλληλα με την φιλοξενία των προσκυνητών και την εξυπηρέτηση πολλών επιστημόνων που καταφθάνουν από όλο τον κόσμο για την μελέτη του ιστορικού πλούτου της Μονής.
  Η Μονή εορτάζει την 15η Αυγούστου - Κοίμηση της Θεοτόκου - (28η Αυγούστου με το Νέο Ημερολόγιο) και ο εορτασμός κάθε χρόνο γίνεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Πλήθος κόσμου συρρέει και για τα θρυλούμενα θαύματα της Παναγίας Πορταΐτισσας.

Μονή Ιβήρων

Μονή Καρακάλλου

ΜΟΝΗ ΚΑΡΑΚΑΛΛΟΥ (Μοναστήρι) ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
Τηλέφωνο: +30 23770 23225, 23279
Φαξ: +30 23770 23746
  Η μονή βρίσκεται ανάμεσα στις Μονές Μεγίστης Λαύρας και Ιβήρων, σε πλαγιά κοντά στη θάλασσα και είναι αφιερωμένη στους αποστόλους Πέτρο και Παύλο. Μέσα στον φρουριακό περίβολο της Μονής βρίσκεται το Καθολικό, αθωνικού τύπου, που είναι των μέσων του 16ου αι. και τοιχογραφήθηκε στις αρχές του 18ου αι. Η Μονή διαθέτει επτά παρεκκλήσια, τέσσερα κελλιά στις Καρυές και δέκα τέσσερα στο δάσος Β.Δ. από αυτήν.
  Η Μονή αναφέρεται σε έγγραφα του 1018 και του 1087. Τον 13ο αι. ερημώνεται εντελώς, αλλά ανακαινίζεται από τους αυτοκράτορες Ανδρόνικο Β' και Ιωάννη Ε' Παλαιολόγο. Στη συνέχεια δέχεται επιθέσεις πειρατών και Λατίνων. Τον 16ο αι. καταστρέφεται εντελώς και ξανακτίζεται χάρη στην ενίσχυση των ηγεμόνων της Μολδοβλαχίας.
  Στη Μονή φυλλάσονται πολλές φορητές εικόνες, ιερά κειμήλια και εκκλησιαστικά σκεύη. Η βιβλιοθήκη της Μονής περιέχει 279 χειρόγραφα και 2.500 περίπου βιβλία.
  Στη μονή είναι εγκατεστημένη αδελφότητα 25 μοναχών.

Μονή Καρακάλλου

Μονή Κουτλουμουσίου

ΜΟΝΗ ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ (Μοναστήρι) ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
Τηλέφωνο: +30 23770 23226
Φαξ: +30 23770 23731
  Κτηριακό συγκρότημα ορθογώνιου σχήματος με σχετικά ευρύχωρη αυλή, στο κέντρο της οποίας υψώνεται ο κεντρικός (καθολικός) ναός. Η τράπεζα κτίστηκε στις μέρες μας (1995), ενώ ο μικρός ναός -κτίσμα του 16ου αιώνα- καλύπτεται με πέντε τρούλους και διαθέτει υαλόφρακτο εξωνάρθηκα.
  Η αρχική Μονή χρονολογείται πριν τον 12ο αιώνα αλλά στον 14ο αιώνα ο ηγούμενος Χαρίτων από την ΄Ιμβρο φρόντισε για την ανάπτυξη της Μονής Κουτλουμουσίου. Μεγάλες πυρκαγιές αλλά και κατολισθήσεις δημιούργησαν τεράστια προβλήματα σε όλη την διάρκεια της ζωής της Μονής.
  Εκτός από τις τοιχογραφίες του καθολικού που χρονολογούνται στα μέσα του 16ου αιώνα, η μονή διαθέτει περισσότερα από 600 χειρόγραφα, απλά και εικονογραφημένα. Επίσης διαθέτει σπουδαίο ιστορικό αρχείο και μεγάλο αριθμό παλαιών εντύπων βιβλίων.
  Η Μονή κατοικείται από πολυάριθμη αδελφότητα που αγωνίζεται να αποκαταστήσει την σωστή λειτουργία, μετά την πυρκαγιά του 1981, παράλληλα με την φιλοξενία και την εξυπηρέτηση των προσκυνητών.

Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου Αγίου Ορους

Περιγραφή
  Λίγο έξω από την μεσαιωνική πολίχνη των Καρυών με τα γραφικά σπίτια και την δεσπόζουσα βασιλική του Πρωτάτου, μέσα από μια κατάφυτη πλαγιά αναδύεται σιωπηλός και απρόσιτος ο καστρότοιχος της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου, από τον οποίο προβάλλουν ένας ψηλός αμυντικός πύργος και τρούλλοι μολύβδινοι. Αγναντεύουν το Θρακικό πέλαγος, την Σαμοθράκη και την Ίμβρο και την κορυφή του ´Αθωνα. Ο προσκυνητής κάθεται για λίγο και ξεδιψά στην θολοσκέπαστη κρήνη, που κυτά καταντικρύ την πύλη της Μονής. Η κρήνη χτίσθηκε στα 1816 στην μορφή ευκτήριου οίκου. Διαβάζει στα ανάγλυφα μάρμαρα της κόγχης: " Ώ Χριστέ Λόγε, ω Μεταμορφωμένε, οίκτειρον Σώτερ τους ενθάδε οικούντας".
  Η Μονή έχει σχήμα ακανόνιστου τετράπλευρου. Την βόρεια, ανατολική και νότια πλευρά καταλαμβάνουν τριόροφες τοξοτές πτέρυγες, ενώ στον καστρότοιχο της δυτικής ακουμπά η Τράπεζα, λιθόκτιστο κτήριο σχήματος Γ. Στο κέντρο δεσπόζει το Καθολικό. Κτίσθηκε λίγο μετά το 1369 και αποτελεί δομική μεγέθυνση του αρχαιότερου και μικρότερου ναού. Παρουσιάζει γιά πρώτη φορά στο ´Αγιον Όρος τον εξελιγμένο τύπο του αγιορειτικού Καθολικού.
  Σε σημείο περίβλεπτο της αυλής βρίσκεται η Φιάλη - μαρμάρινο οκτάγωνο κτίσμα με ανάγλυφα θωράκια, λευκούς κίονες και μαρμάρινη στο κέντρο δεξαμενή, όπου γίνεται ο αγιασμός των υδάτων. Είναι έργο του 1813, σπουδαίου γλύπτη από τηνιακό εργαστήρι. Λίγο πιό πέρα, απέναντι από την πύλη του Καθολικού, βρίσκεται το γραφικό κτήριο της Τράπεζας. Κτίσθηκε το 1767 από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Ματθαίο στην θέση της παλαιότερης πτέρυγας που είχε καταστραφεί από φωτιά. Ανακαινίσθηκε πρόσφατα και μερικοί αδελφοί είναι αφοσιωμένοι στο έργο της αγιογραφήσεώς της.
  Στο εσωτερικό του Ναού κυριαρχεί ατμόσφαιρα μυσταγωγική. Η κομψότητα δένει με την σοβαρότητα. Το μπαρόκ του ξυλόγλυπτου τέμπλου με τις κυματοειδείς ζώνες και την ολόγλυφη παλλόμενη επιφάνεια και οι αυστηρές τοιχογραφίες της Κρητικής σχολής, που έγιναν τον 16ον αιώνα. Η λατρευτική ζωή ακολουθεί ένα τυπικό διαμορφωμένο από αιώνες και προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες συνθήκες. Προσκυνούμε την εικόνα της Μεταμορφώσεως και κατόπιν την εικόνα της Παναγίας της Στυλαρινής. Είναι εικόνα του 14ου αιώνα, θαυματουργός, από το Στυλάρι του Μαρμαρά, όπου βρισκόταν ένα μετόχι της Μονής. Στο προσαρτημένο παρεκκλήσι βρίσκεται η εφέστιος εικόνα της Μονής, η Φοβερά Προστασία, φιλοτεχνημένη τον 13ο ή 14ον αιώνα. Όταν πειρατές έφθασαν με σκοπό να λεηλατήσουν το Μοναστήρι, η χάρη της το εξαφάνισε. Και ενώ οι αμπαρωμένοι πατέρες άκουγαν τον θόρυβο καί τις φωνές έξω από τα τείχη, έκπληκτοι αντιλήφθηκαν πως οι πειρατές έφυγαν άπρακτοι. Εδώ βρίσκεται και η Παναγία η Ελεούσα, από ένα αρχαίο μετόχι των Σερρών.
  Το κοινόβιο σήμερα αριθμεί 30 αδελφούς, ενώ περί τους 40 εγκαταβιούν στα εξαρτήματα που ανήκουν στο Μοναστήρι. Παρά τις πολλαπλές δοκιμασίες η Μονή, χάρις στην συμπαράσταση ευσεβών Χριστιανών, έχει εισέλθη σε μια φάση παλινορθώσεως. Το καινούργιο κινείται γύρω από τους παλαιούς άξονες και όλα αντιμετωπίζονται με μια νέα δυναμική στην ανανεωτική πνοή της Ορθοδόξου Παραδόσεως. Στο αγιογραφικό εργαστήρι ακολουθούνται τα βυζαντινά πρότυπα της Κρητικής Σχολής. Και η καλλιγραφία καλλιεργείται σύμφωνα με την παλαιά παράδοση, όσο το επιτρέπει ο καθημερινός φόρτος εργασίας. Παράλληλα η Μονή, σε μια εποχή που αγνοεί την ζωή του Πνεύματος, έχει υψώση καινούργιες γέφυρες μεταδόσεως του Ορθόδοξου μηνύματος προσφέροντας οίνον παλαιόν σε νέους ασκούς. Προ πάντων όμως εμμένει στο κύριο έργο της, που είναι η προσευχή, η λειτουργική και μυστική αναφορά των όλων στον Θεό.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως


Μονή Κωνσταμονίτου

ΜΟΝΗ ΚΩΝΣΤΑΜΟΝΙΤΟΥ (Μοναστήρι) ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
Τηλέφωνο: +30 23770 23228, 23278
  Η Μονή βρίσκεται ανάμεσα στις Μονές Ζωγράφου και Διονυσίου, μισή ώρα από τη θάλασσα από την πλευρά του Σιγγιτικού κόλπου και είναι αφιερωμένη στον πρωτομάρτυρα Στέφανο. Το καθολικό κτίζεται μετά τα μέσα του 19ου αι., στον τύπο του αθωνικού καθολικού, πάνω στα ερείπια του παλιότερου ναού. Η Μονή διαθέτει 9 παρεκκλήσια.
  Η Μονή αναφέρεται από τον 11ο αι. Στις αρχές του 14ου αι. καταστρέφεται. Αυτοκρατορικά χρυσόβουλα καθορίζουν τα σύνορα της και Σέρβοι ηγεμόνες συγκαταλέγονται στους ευεργέτες της. Στα Μεταβυζαντινά χρόνια, οι περίοδοι ακμής εναλλάσσονται με περιόδους ανέχειας.
  Από τα κειμήλια της Μονής ξεχωρίζουν οι εικόνες του Πρωτομάρτυρος Στέφανου, της Θεοτόκου Οδηγήτριας και της Θεοτόκου Αντιφωνητρίας. Υπάρχουν ακόμη λειψανοθήκες, εκκλησιαστικά σκεύη, χρυσόβουλα κ.α.
  Στην βιβλιοθήκη φυλάσσονται 110 χειρόγραφα και πολλά βιβλία.
  Στην μονή είναι εγκατεστημένη αδελφότητα 30 περίπου μοναχών.

Μονή Ξενοφώντος

ΜΟΝΗ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ (Μοναστήρι) ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
Τηλέφωνο: +30 23770 23249, 23633
Φαξ: +30 23770 23631
  Είναι κτισμένη πάνω στη θάλασσα, ανάμεσα στις Μονές Δοχειαρίου και Αγ. Παντελεήμονος και είναι αφιερωμένη στον Αγ. Γεώργιο. Το Καθολικό της Μονής κτίζεται στις αρχές του 19ου αι. και δεν είναι τοιχογραφημένο. Στο παλιό Καθολικό σώζονται αξιόλογες τοιχογραφίες του Κρητικού ζωγράφου Αντωνίου (1544) καθώς και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του 17ου αι. Η Μονή διαθέτει 14 παρεκκλήσια, από τα οποία τα 8 είναι μέσα στη Μονή.
  Πρώτη μνεία της Μονής έχουμε στο τελευταίο τέταρτο του 11ου αι. Η περίοδος ακμής της διακόπτεται με την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως και στη συνέχεια τις αλλεπάλληλες καταστροφές διαδέχονται ανακαινίσεις και δωρεές από ηγεμόνες παραδουνάβιων χωρών.
  Ανάμεσα στα αξιόλογα κειμήλια της Μονής συγκαταλέγονται 2 ψηφιδωτές εικόνες των Αγίων Γεωργίου και Δημητρίου, ένα εικονίδιο από στεατίτη με παράσταση Μεταμόρφωσης, εκκλησιαστικά σκεύη κ.α. Στην βιβλιοθήκη της Μονής φυλάσσονται 300 περίπου χειρόγραφα, διάφορα έγγραφα και πάνω από 4.000 βιβλία.
  Στη μονή είναι εγκατεστημένη αδελφότητα 35 μοναχών.

Μονή Ξενοφώντος

Μονή Παντοκράτορος

ΜΟΝΗ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ (Μοναστήρι) ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
Τηλέφωνο: +30 23770 23253, 23685, 23880
Φαξ: +30 23770 23685
  Η Μονή είναι κτισμένη πάνω στη θάλασσα, στη Β.Α. πλευρά του Αγ. Όρους και είναι αφιερωμένη στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Το Καθολικό της Μονής είναι αθωνικού τύπου με τοιχογραφίες του 14ου αι. που επιζωγραφήθηκαν το 1845. Η Μονή έχει συνολικά δέκα πέντε παρεκκλήσια με σπουδαιότατο εκείνο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Από τα Κελλιά της Μονής ξεχωρίζουν του Ραβδούχου, πιθανώς του 10ου αι. και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που ονομάζεται 'Αξιον Εστι, απ' όπου και η ομώνυμη θαυματουργή εικόνα. Στη Μονή ανήκει και η Σκήτη του Προφήτη Ηλία.
  Ιδρυτές της Μονής ήταν δυο βυζαντινοί αξιωματούχοι, ο Αλέξιος και ο Ιωάννης, οι οποίοι στα μέσα του 14ου αι. και με την ενίσχυση του αυτοκράτορα Ιωάννη Ε' Παλαιολόγου, μόνασαν στο ομώνυμο κελλί, δίνοντας του την μορφή μοναστηριού. Μετά την πτώση της αυτοκρατορίας, η Μονή ενισχύεται οικονομικά από ηγεμόνες παραδουνάβιων χωρών. Στα 1773 και πρόσφατα στα 1948, έγιναν δυο μεγάλες καταστρεπτικές πυρκαγιές.
  Η μονή διαθέτει μια μεγάλη συλλογή φορητών εικόνων, εκκλησιαστικών σκευών και κειμηλίων, ενώ στη βιβλιοθήκη της φυλάσσονται 350 χειρόγραφα και πάνω από 3.500 βιβλία.
  Στη μονή είναι εγκατεστημένη αδελφότητα 25 μοναχών.

Μονή Παντοκράτορος

Μονή Σταυρονικήτα

ΜΟΝΗ ΣΤΑΥΡΟΝΙΚΗΤΑ (Μοναστήρι) ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
Τηλέφωνο: +30 23770 23255
Φαξ: +30 23770 23255
  Πρόκειται για μία από τις πιο μικρές σε κτήρια Μονές του Αγίου ΄Ορους, αλλά με παραδοσιακή αρχιτεκτονική με το καθολικό στο κέντρο, την τράπεζα στον πρώτο όροφο της νότιας κόρδας, πολλά παρεκκλήσια και κτιστό υδραγωγείο, που μεταφέρει το νερό από στη Μονή. Νότια του καθολικού υψώνεται ο οχυρωματικός πύργος, ενώ γύρω από τη Μονή υπάρχουν πολλά βοηθητικά κτήρια και ο αρσανάς.
  Κτίστηκε από τον Πατριάρχη Ιερεμία τον Α΄ το 1540, σε θέση παλαιότερης Μονής, που υπήρχε ήδη στις αρχές του 11ου αιώνα. Στα έργα αυτά του Πατριάρχη περιλαμβάνεται τόσο το καθολικό με τις τοιχογραφίες του, όσο και η τράπεζα και το παρεκκλήσι του Προδρόμου με τις τοιχογραφίες τους. Νεότερες επισκευές έγιναν στον 18ο αιώνα και στις μέρες μας.
  Διαθέτει πλούσια βιβλιοθήκη με σπάνια εικονογραφημένα χειρόγραφα και λειτουργικά ειλητάρια. Εκτός από τις τοιχογραφίες του καθολικού και της τράπεζας, στο συνεργείο του Θεοφάνη ανήκει και η σειρά των εικόνων του Δωδεκαόρτου, ενώ η ψηφιδωτή εικόνα του Αγίου Νικολάου είναι ένα από τα σπάνια δείγματα στο είδος της.
  Τα τελευταία χρόνια η Μονή ανακαινίσθηκε σχεδόν εξ' ολοκλήρου από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
  Κατοικείται από μεγάλη και δραστήρια μοναχική Αδελφότητα, η οποία μεριμνά για την συντήρηση των κτηρίων αλλά και την εξυπηρέτηση των προσκυνητών και επιστημόνων.

Μονή Σταυρονικήτα

Μονή Φιλοθέου

ΜΟΝΗ ΦΙΛΟΘΕΟΥ (Μοναστήρι) ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
Τηλέφωνο: +30 23770 23256, 23674-9
Φαξ: +30 23770 23674
  Λίγο πιο πάνω από την Μονή Καρακάλλου, σ 'ένα οροπέδιο βρίσκεται η Μονή Φιλοθέου, σε απόσταση περίπου 2,5 ωρών από τις Καρυές, και είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Το καθολικό κτίζεται λίγο πρίν από τα μέσα του 18ου αι. και τοιχογραφείται μετά τα μέσα του 18ου αι. Η μονή διαθέτει εννέα παρεκκλήσια και δεκα τρεία κελλιά, το ένα εκ των οποίων βρίσκεται στις Καρυές.
  Η Μονή ιδρύεται στο τελευταίο τέταρτο του 10ου αι., αλλά μόλις στα τέλη του 11ου παίρνει την μορφή μοναστηριού. Στα τέλη του 13ου και του 14ου αι. ενισχύεται οικονομικά από τους Βυζαντινούς αυτοκράτορες και τους Σέρβους ηγεμόνες. Στους μεταβυζαντινούς χρόνους, ηγεμόνες παραδουνάβιων χωρών προσφέρουν στην Μονή σοβαρή οικονομική βοήθεια. Το 1871, η Μονή, με εξαίρεση το Καθολικό, την Τράπεζα και την Βιβλιοθήκη, καίγεται ολόκληρη.
  H Μονή διαθέτει πολλά κειμήλια, λείψανα αγίων και κυρίως την θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου Γλυκοφιλούσας. Στην βιβλιοθήκη υπάρχουν 250 χειρόγραφα και πολλά βιβλία.
  Στην Μονή είναι εγκατεστημένη αδελφότητα 50 μοναχών.

Μονή Χελανδαρίου

ΜΟΝΗ ΧΕΛΑΝΔΑΡΙΟΥ (Μοναστήρι) ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
Τηλέφωνο: +30 23770 23281, 23797, 23494, 23108
Φαξ: +30 23770 23494
  Η ιστορία της Μονής αρχίζει τον 10ο αιώνα, αλλά μετά την ερήμωσή της παραχωρήθηκε από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Γ΄το 1198 στους Σέρβους ηγεμόνες Στέφανο Νεμάνια και τον γιό του Ράστκο, οι οποίοι έγιναν μοναχοί (Συμεών και Σάββας αντίστοιχα) και προέβησαν στην ανοικοδόμηση νέων κτηρίων. Τόσο κατά τον 14ο αιώνα όσο και τους επόμενους, η Μονή γνώρισε μεγάλη ακμή και συγκέντρωσε πλούτο και κειμήλια τόσο από αυτοκρατορικές όσο και ιδιωτικές δωρεές.
  Από τις μεγαλύτερες σε έκταση και πλουσιότερες σε κειμήλια Μονές του Αγίου Ορους . Η Μονή Χελανδαρίου αποτελεί το κύριο πνευματικό κέντρο των Σέρβων από τον 12ο αιώνα μέχρι σήμερα. Εκτός από τον κεντρικό Ναό ( Καθολικό) που τιμάται στη μνήμη των Εισοδίων της Θεοτόκου, υπάρχουν πλήθος παρεκκλησίων, η τράπεζα και οι πτέρυγες με τα κελλιά των μοναχών και τα άλλα βοηθητικά κτίρια (Ξενώνας, Βιβλιοθήκη κ.λπ.).
  Η σημερινή μοναχική αδελφότητα διατηρεί ακμαίες τις σχέσεις της με τον Σερβικό λαό αλλά και το ελληνικό στοιχείο του Αγίου Ορους και της γύρω περιοχής γενικά.
  Εκτός από τον πλούτο των τοιχογραφιών (πύργος Αγίου Γεωργίου, καθολικό, παλαιά και νέα τράπεζα κ.λπ.) η Μονή μια από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες Σλαβικών αλλά και ελληνικών χειρογράφων. Επίσης έχει στην κατοχή της πλήθος εικόνων όλων των εποχών από τον 12ο αιώνα μέχρι σήμερα.

Μονή Χελανδαρίου

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ