gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΑΣΤΑΝΙΑ Χωριό ΒΕΡΟΙΑ" .


Προσκυνήματα (1)

Μοναστήρια

Μονή Παναγίας Σουμελά

ΚΑΣΤΑΝΙΑ (Χωριό) ΒΕΡΟΙΑ
Τηλέφωνο: +30 23310 88139, 88137
  Σε απόσταση 22 χιλιομέτρων από τη Βέροια και πάνω ακριβώς από το χωριό Καστανιά, ανάμεσα απ’ τις πυκνόφυλλες οξυές, προβάλλει σαν διάδημα βυζαντινό το γνωστό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά.
  Δημιούργημα του ομώνυμου Σωματείου των Ποντίων το Μοναστήρι, διαθέτει ξενώνες, εστιατόριο, άνετο πάρκινγκ, και χώρους για υπαίθρια ανάπαυση.
  Η Παναγία Σουμελά άρχισε να κτίζεται το 1951.
  Τον ίδιο χρόνο με πρωτοβουλία του αείμνηστου ιατρού Φ. Κτενίδη, τη μέρα της γιορτής της Μεγαλόχαρης (15 Αυγούστου) μεταφέρθηκε στο Μοναστήρι η σεπτή εικόνα της Παναγίας, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, φιλοτεχνημένο πιθανώς το 56 μ.Χ., ενώ ζούσε ακόμα η Παναγία.
  Η εικόνα βρισκόταν αρχικά στο ομώνυμο ιστορικό Μοναστήρι του όρους Μελά στον Πόντο μετά δε την Μικρασιατική καταστροφή σώθηκε με τη φροντίδα των μοναχών, για να βρει τελικά τη θέση της στην ανιστορημένη Μονή της Καστανιάς, ύστερα από περιπέτειες πολλών χρόνων.
  Είναι πασίγνωστος ο πανηγυρικός εορτασμός της Παναγίας Σουμελά το Δεκαπενταύγουστο κάθε χρόνου.
  Στους φιλόξενους χώρους του συρρέουν και προσκυνούν τη Μεγαλόχαρη χιλιάδες πιστοί, κυρίως Πόντιοι, που έρχονται από όλα τα μέρη της χώρας αλλά και από το εξωτερικό.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Βέροιας (1986).

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ