gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 13 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΘΥΜΙΑΝΑ Κωμόπολη ΧΙΟΣ" .


Προσκυνήματα (13)

Εκκλησίες

Αγιος Ευστράτιος

ΘΥΜΙΑΝΑ (Κωμόπολη) ΧΙΟΣ
  Η εκκλησία του Αγίου Ευστρατίου χτίστηκε το 1890, είναι μια από τις μεγαλύτερες εκκλησίες του νησιού, σε ρυθμό νέο βυζαντινό και χτισμένη εξολοκλήρου με την θυμιανούσικη πέτρα.
  Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (2000) του Δήμου Αγίου Μηνά.

Αγιος Ισίδωρος

ΝΕΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΧΙΟΣ
  Σε ένα λόφο ανατολικά του Νεοχωρίου, στο δρόμο που ενώνει τα Νένητα με την πόλη της Χίου, βρίσκεται ο ναός του Αγίου Ισιδώρου, χτισμένος από θυμιανούσικη πέτρα. Καταστράφηκε από τους Τούρκους το 1822 και ξαναχτίστηκε από τους Νεοχωρούσους το 1911. Δεξιά καθώς μπαίνεις, βλέπεις την εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα με την υπογραφή «ΗΡΩΩΝ ΙC», δηλαδή Ηρώον Ισιδώρου. Στα πρώτα χριστιανικά χρόνια η λέξη «Ηρώον», σήμαινε τόπος τιμής και μαρτυρίου, γι' αυτό και χτίστηκε εδώ ο Ναός, αφού σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση, μέχρι εδώ έφτασε το άλογο που έσερνε το μάρτυρα, ο οποίος τελικά αποκεφαλίστηκε.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Μάιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (2000) του Δήμου Αγίου Μηνά.

Εξωκκλήσια

Αϊ Γιάννης ο Φακάς

ΘΥΜΙΑΝΑ (Κωμόπολη) ΧΙΟΣ
  Ιστορικό μνημείο μεγάλης αξίας ο Αϊ Γιάννης ο Φακάς, γεμάτος από επιτοίχιες αγιογραφίες. Στις μέρες της Σφαγής (Απρίλιος '22) οι Τούρκοι που έψαχναν για θύματα έφτασαν ως τούτο εδώ το εκκλησάκι, με το βυζαντινό στολισμό. Επειδή δεν βρήκαν Χριστιανούς πυροβολούσαν και σπάθιζαν τις εικόνες των αγίων. Ακόμα και σήμερα φαίνονται τα ίχνη της βαρβαρότητάς τους.
  Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (2000) του Δήμου Αγίου Μηνά.

Μοναστήρια

Μονή Αγίων Αναργύρων

  Η Μονή των Αγίων Αναργύρων σήμερα είναι χωρίς μοναχούς αλλά λειτουργείται συχνά. Εδώ εντυπωσιάζει η υπέροχη βοτσαλωτή αυλή του και η αφθονία των παλιών εικόνων. Το μοναστήρι ιδρύθηκε γύρω στα 1639. Τα παλιά χρόνια πολλοί ασθενείς με διανοητικά προβλήματα κατέφευγαν στην Μονή για να γιατρευτούν με τις θαυματουργές δυνάμεις των αγίων. Η παράδοση λέει ότι οι μοναχές ήταν πάντα 28. Αν ήταν περισσότερες πάντα κάποιες πέθαιναν. Το μοναστήρι έπαψε να λειτουργεί το 1987.
  Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (2000) του Δήμου Αγίου Μηνά.

Μονή Αγίων Αναργύρων

This Monastery, located in the village Thymiana, was built around 1639. The Saints of which the Monastery has been named after (St. Damianos and St. Kosmas) are known to cure illnesses and diseases. Thus, in the old days, many people suffering from illnesses (and more specifically, neurological diseases) would flock to the Monastery in hopes of being cured. According to the legend, the number of nuns living in the Monastery had always been 28. It seemed that every time the number would reach 29, one nun would die, thus maintaining a constant number count. Since 1987, the Monastery ceased operation following the death of the last nun, Sister Filothei. In 1995, plans were discussed for the establishment of an ecclesiastical high school to be built on the premises

Αγίου Κωνσταντίνου & Ελένης

ΚΑΡΦΑΣ (Οικισμός) ΧΙΟΣ
Στο προάστιο αυτό (Κοριακές) υπάρχει η Μονή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Ιδρύθηκε από τον Όσιο Παχώμιο το 1898 και διατηρεί τους αυστηρούς κανόνες του Μοναστικού Βίου. Η είσοδος των ανδρών στη μονή είναι απαγορευμένη. Λέγεται ότι στο Μοναστήρι έχουν γίνει πολλά θαύματα. Σ' αυτό μπορεί να βρει κανείς ωραία υφαντά, κεντητά και πολύ ωραίες εικόνες Αγίων.

Μονή Φραγκοβουνίου

ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΦΡΑΓΚΟΒΟΥΝΙΟΥ (Μοναστήρι) ΧΙΟΣ
  Βρίσκεται στο Φραγκοβούνι, λίγο πιο έξω από την πόλη. Ιδρύθηκε από τον Οσιο Παχώμιο το 1898. Εχει αυστηρό κανονισμό. Απαγορεύεται η είσοδος των ανδρών. Οι μοναχές, γύρω στις 30, ασχολούνται με την αγιογραφία, το κέντημα και την υφαντική. Πολλά θαύματα, κατά καιρούς, έγιναν στο Μοναστήρι.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Χίου.

This is located at Frangovouni, a short drive from Chios town. It was established by Osios Pahomios in 1898 and maintains strict canons; males are forbidden entrance. The nuns, about 27 in number, are occupied with hagiography, embroidering and weaving. Many miracles have occurred in the monastery at various times.

Μονή Αγίου Μηνά

ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ (Μοναστήρι) ΧΙΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22710 31555
  Λίγο έξω απ' το χωριό, αριστερά από τον κεντρικό δρόμο, είναι το μοναστήρι του Αγίου Μηνά. Σημαντικό μνημείο, άμεσα συνδεδεμένο με την νεότερη ιστορία του νησιού, ιδρύθηκε το 1578 - 1586 από τον παπά Μηνά Κούμανο. Ηταν αντρικό μοναστήρι αλλά τα τελευταία χρόνια έγινε γυναικείο. Η μονή είναι χτισμένη στην κορυφή ενός λόφου πάνω από το Νεοχώρι, με θέα τα νότια χωριά απ' την μια πλευρά και τα παράλια του νησιού ως πέρα την Μικρά Ασία απ' την άλλη. Η μνήμη των Αγίων τιμάται στις 11 Νοεμβρίου, την μέρα που γιορτάζεται και η απελευθέρωση των νησιών του Βορειανατολικού Αιγαίου από τον Τουρκικό ζυγό το 1912.
  Είναι απαραίτητο για τον επισκέπτη να γνωρίζει την μεγάλη ιστορία της Μονής, έτσι ώστε να κατανοήσει την αξία και το μεγαλείο της. Οταν ο Τουρκικός στόλος ήρθε στη Χίο στις 30 Μαίου 1822, άρχισε η σφαγή των Χριστιανών. Γι' αυτό, 3000 περίπου γυναικόπαιδα από το Νεοχώρι, τα Θυμιανά, και τον Κάμπο, κλείστηκαν στο μοναστήρι, γιατί το θεωρούσαν ασφαλές καταφύγιο. Λίγοι πολεμιστές, από το Νεοχώρι ο Κωνσταντίνος Μονογιός, από τα Θυμιανά ο Ιωάννης Φατούρος, και μερικοί ακόμα, αποφάσισαν να υπερασπιστούν τα γυναικόπαιδα πεθαίνοντας.
  Ξημέρωνε Πάσχα, 2 του Απρίλη του 1822, όταν οι Τούρκοι κατάφεραν να μπουν στο Μοναστήρι. Εκαψαν, έσφαξαν, λεηλάτησαν. Ποτίστηκε με αίμα αθώων η γη και το άδικο έμεινε ανεξίτηλα αποτυπωμένο, απ' τα πόδια ενός μικρού παιδιού, πάνω στα μάρμαρα του ναού. «Εμαρτύρησε εδώ η Ελλάς», λεει ο ποιητής Ορφανίδης, ανάμεσα στους άλλους στίχους που προσπαθώντας να απεικονίσει το μέγεθος της καταστροφής. Στο παρεκκλήσι των Αγίων Σαράντα που υπάρχει η Μονή, είναι συγκεντρωμένα τα οστά των μαρτύρων για να θυμίζουν στους νεώτερους τη θυσία των προγόνων τους.
  Σήμερα στο μοναστήρι μένουν λίγες μοναχές που πάντα σε υποδέχονται φιλόξενα. Φεύγοντας από εκεί μαζί με την αξέχαστη εμπειρία της επίσκεψης, μπορείς να αγοράσεις και θαυμάσιες εικόνες, ζωγραφισμένες από τις μοναχές και πολλά αναμνηστικά μικροαντικείμενα.
  Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (2000) του Δήμου Αγίου Μηνά.

The Reverend Neofitos Koumanos and his son, Reverend Minas, built the Monastery between 1572 and 1595 under the Patriarch Jeremiah II. The Monastery was built on the top of a hill, just outside the village of Nehori. It was intended to be an abbey for monks, however, in 1932, it was converted into a Monastery and is currently home to 25 nuns that occupy their time with religious painting, crafts and sewing ecclesiastical garments. The Monastery has become famous and is well known worldwide. It is directly linked with Chios’ recent history and more specifically with the Massacre of Chios in 1822 when the Turks slaughtered and burned 3,000 Chians who had flocked to the Monastery from surrounding villages to be saved. Today, the atrocities of the Massacre are still evident in the blood stained marble floor of the church. The Mausoleum, located in the courtyard of the Monastery, displays the bones of many victims of the Massacre.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ