gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 15 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΧΑΛΚΕΙΟ Χωριό ΧΙΟΣ" .


Προσκυνήματα (15)

Εκκλησίες

Αγιος Νικόλαος

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΥΚΟΥΣΗΣ (Χωριό) ΧΙΟΣ
Ο πρώτος ναός υπήρχε πριν το 1740. Καταστράφηκε από τους Τούρκους το 1822 και ανοικοδομήθηκε με δαπάνες του Ιωάννου Κανούζη και της γυναίκας του Ειρήνης το 1864 όπως γράφει η μαρμάρινη πλάκα που βρίσκεται εντοιχισμένη στην κεντρική είσοδο του ναού.

Αγιος Γεώργιος

  Ο ναός του Αγίου Γεωργίου είναι αντίγραφο της Νέας Μονής. Ο ρυθμός του είναι οκταγωνικός με τρούλο. Ο τρούλος έχει ύψος περίπου 3 μέτρα. Ο παλαιός ναός θα πρέπει να είχε τοιχογραφίες, όπως αποδείχθηκε πρόσφατα όταν στον ιερό του ναού βρέθηκαν οι εικόνες του Αγίου Σπυρίδωνα και του Αγίου Επιφανίου.
  Το εικοναστάσιο του ναού είναι κατασκευασμένο από ξύλο καρυδιάς σκαλισμένο με σκηνές από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη που τις περιβάλλουν φυτικές διακοσμήσεις.
  Εξωτερικά και πάνω από τον κεντρικό πυλώνα του ναού είναι σχηματισμένη μεγάλη Θηριδωτή εσοχή η οποία περιβάλλεται από μαρμάρινο καλλιτεχνημένο πλαίσιο. Μέσα σ’αυτό υπάρχει μαρμάρινη πλάκα με ανάγλυφη την εικόνα του Αγίου με το άλογό του,το οποίο πατεί το φτερωτό δράκοντα. Πάνω δεξιά ένας άγγελος στεφανώνει τον Αγιο. Το προαύλιο του είναι στρωμένο με ωραίο ψηφιδωτό δάπεδο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Καμποχώρων


Το καζάνι του Αγίου Γεωργίου

  Μεγάλο μαγειρικό σκεύος που χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή του γεύματος κατά την γιορτή του Αγίου Γεωργίου. Το έστειλαν από την Κωνσταντινούπολη Αγιοργούσοι,το 1812. Είναι πολύ μεγάλο χάλκινο καζάνι που έχει διάμετρο 0,84μέτρα και ύψος 0,47μέτρα. Γύρω-γύρω στα χείλη του είναι γραμμένη η επιγραφή. "Αφιέρωμα ει'ς τον άγιον γεώργιον συκούσι παρά του ευλογιμένου ρουφετιού τον λεμονάδον και παχσεβάνιδον 1812 Απριλίου α' ". Το 1822 το καζάνι αυτό το μετέφερε ως λάφυρο ένας Τούρκος σε μια πόλη της Τουρκίας. Ο παπά-Σερέμελης το αγόρασε από τον Τούρκο και το μετέφερε στο Μερσινίδι. Το 1909 οι επίτροποι της εκκλησίας το ζήτησαν από τον ηγούμενο της Μονής Μερσινιδίου κι αυτός το παραχώρησε στο χωριό. Σήμερα φυλάσσεται στην αίθουσα της εκκλησίας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Καμποχώρων


Πατηματιά

  Παλαιότερα οι Αγιοργούσοι πίστευαν ότι ο Αγιος Γεώργιος, προστάτης του Χωριού, ήταν ολοζώντανος, κι άκουγαν τη νύχτα το ποδοβολητό του αλόγου του που έτρεχε στους δρόμους του Χωριού. Για να καβαλήσει το άλογο του, πατούσε πάνω σε ένα βράχο που βρίσκεται δίπλα στην πλατεία του Μπου. Ο βράχος αυτός ονομάσθηκε Πατηματιά. Οι χωριανοί τοποθέτησαν γύρω του κάγκελα κι άναβαν μέρα - νύχτα ένα λαδοκάντηλο στον Αγιο.

Αγιος Παντελεήμονας

Κτίστηκε πρίν το 1740. Το 1822 καταστράφηκε από τους Τούρκους και ανοικοδομήθηκε το 1849. Εδώ υπήρχε το πρώτο νεκροταφείο του χωριού. Εκείνο που δεσπόζει επιβλητικό στην εκκλησία αυτή είναι το κωδωνοστάσιο του ναού. Είναι χτισμένο από μαρμαρόπετρα πελεκημένη και κυβισμένη. Έχει ύψος 20 μέτρα. Αποτελείται από 5 ορόφους.Η ύπαρξή του οφείλεται στις δωρεές των κατοίκων του χωριού καθώς και ομογενών από την Αμερική.

Εκκλησία Υπαπαντής

ΒΑΒΙΛΟΙ (Χωριό) ΧΙΟΣ
Η Υπαπαντή είναι μία μικρή εκκλησία στους Βαβύλους. Η αγιογράφηση της έγινε από δύο αμερικανούς ζωγράφους στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Η κύρια αγιογράφος κατάγεται από την Χονολουλού της Χαβάης ενώ ο βοηθός της από την Νέα Υερσέη. 'Οπως είναι προφανές η τεχνοτροπία διαφέρει ριζικά από την αντίστοιχη βυζαντινή που αποτελεί την κύρια πηγή έμπνευσης για τους Έλληνες αγιογράφους και έτσι ο εσωτερικός διάκοσμος της εκκλησίας είναι ίσως μοναδικής τεχνοτροπίας για ορθόδοξη εκκλησία στον ελληνικό χώρο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Καμποχώρων


Ναός Σωτήρα

ΒΑΣΙΛΕΩΝΟΙΚΟ (Χωριό) ΧΙΟΣ
  Η Εκκλησία του Σωτήρα είναι μια μικρή εκκλησία στο πιο ψηλό σημείο του χωριού που φαίνεται να το "σκεπάζει". Εκεί υπήρχε από παλιά μια παράδοση: Την εποχή του τρύγου και του θέρους, εκεί γύρω στον Αύγουστο οι χωριανοί έκαναν συχνά πανηγύρι μαζευόντουσαν για ημέρες με σκοπό να θερίσουν τα σπαρτά και να συλλέξουν τα σταφύλια. Κουβαλώντας τα λιγοστά τους υπάρχοντα, κάθε βράδυ, όταν τελείωνε η κούραση της ημέρας μαζευόντουσαν σε παρέες και γλεντούσαν πίνοντας κρασί ούζο και καταναλώνοντας τους πλούσιους καλοκαιρινούς καιρούς. Έτσι λοιπόν, πριν από λίγα χρόνια και θέλοντας να αναβιώσουμε αυτή την παράδοση, οι χωριανοί, μάζεψαν χρήματα και με πολύ κόπο και μεράκι κατάφεραν να φτιάξουν αυτό το εκκλησάκι το οποίο συμβολίζει πολλά και αντιπροσωπεύει ακόμα περισσότερα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Καμποχώρων


Aghios Georgios

ΔΑΦΝΩΝΑΣ (Χωριό) ΧΙΟΣ
In the village there is Aghios Georgios church, an ancient and parish temple which has been repaired and renewed recently.

Ναός της Υπαπαντής στο Στρατηγάτο

  Το Στρατηγάτο βρίσκεται ένα χιλιόμετρο περίπου έξω από τον οικισμό του Δαφνώνα, επάνω στον παλαιό δρόμο που οδηγεί από το χωριό προς την Νέα Μονή, στην κορυφή ενός φυσικού εξάρματος. Η περιοχή αναφέρεται από την βιβλιογραφία ως ενιαίο κτήμα, με πηγή, πύργο και ναό, στοιχεία που μερικώς διατηρούνται έως σήμερα, άλλοτε μεν ιδιόκτητο, άλλοτε δε ως μετόχι της Νέας Μονής. Το όνομα της περιοχής αποδίδεται είτε στην Χιακή οικογένεια των Στρατηγών, είτε στην έδρα του Στρατηγού του θέματος του Αιγαίου, κατά την εποχή που το νησί ανήκε στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία.
  Ο αρχικός ναός της Υπαπαντής κατέρρευσε κατά τον καταστρεπτικό σεισμό του 1881. Ο σημερινός ναός αποτελείται από ένα κεντρικό ξυλόστεγο χώρο, περίπου τετράγωνο σε κάτοψη, ανατολικά και δυτικά του οποίου προσκολλώνται δύο ίσα θολοσκεπή ορθογώνια, μικρότερα σε πλάτος, τα οποία αποτελούν το Ιερό και τον Νάρθηκα, αντίστοιχα. Κατασκευαστικά και μορφολογικά ο ναός, βρίσκεται στο πνεύμα του νεοελληνικού κλασικισμού, ενώ χρησιμοποιεί βυζαντινά και οθωμανικά στοιχεία, με εκλεκτική διάθεση.
  Ενσωματωμένα στον σημερινό ναό σώζονται αρκετά αρχιτεκτονικά μέλη σε δεύτερη χρήση, τα οποία πιθανόν ανήκαν στον αρχαίο ναό. Οι ορθοστάτες και το ανώφλι ενός μαρμάρινου μεσοβυζαντινού θυρώματος, έχουν ενταχθεί στην ωραία πύλη. Δύο λίθινα μέλη, πιθανόν τμήματα υπερθύρων, σώζονται ενσωματωμένα στην νότια εξωτερική πλευρά του σημερινού ναού. Το ένα φέρει εγχάρακτους σταυρούς Μάλτας εντεταγμένους σε κύκλους. Δύο κιονίσκοι από ερυθρό και ένας πεσσίσκος από λευκό μάρμαρο υποστηρίζουν την λίθινη αγία τράπεζα. Τμήματα από αρχιτεκτονικά μέλη είναι εντεταγμένα διάσπαρτα στο υφιστάμενο δάπεδο. Ένα μικρό τεκτονικό κιονόκρανο βρίσκεται τοποθετημένο σαν βάση του σταυρού στο σημερινό τέμπλο. Τέλος τμήματα απλού γείσου έχουν χρησιμοποιηθεί ως υφαψίδια των γενέσεων ενός μη ολοκληρωμένου σταυροθολίου.
  Στον κεντρικό τετράγωνο χώρο του ναού διατηρείται μαρμάρινο δάπεδο με μαρμαροθετήματα, σε μέτρια κατάσταση. Στο κέντρο του δαπέδου, έξι ορθογώνιες πλάκες από λευκό μάρμαρο σχηματίζουν ένα τετράγωνο, διαστάσεων 2,15 Χ 2,26 μ., το οποίο πλαισιώνεται από επάλληλες ζώνες γκριζόμαυρου και λευκού μαρμάρου, πλάτους 37 και 15 εκ., αντιστοίχως. Μια Τρίτη ζώνη μέσου πλάτους 70 εκ., χωρισμένη σε επί μέρους διάχωρα, κλείνει την σύνθεση. Στα γωνιακά και τα μεσαία διάχωρα εντάσσονται δίσκοι από γκρίζα και ερυθρά μάρμαρα. Το υπόλοιπο κάθε διάχωρου γεμίζει με μαρμαροθετήματα, στα μεν γωνιακά με συνδυασμό εξαγώνων και τριγώνων, στα δε μεσαία με συνδυασμό τετραγώνων και τριγώνων. Τα ενδιάμεσα των κυκλικών διάχωρα, αποτελούνται από ορθογώνιες πλάκες, με περιμετρική ζώνη από τετράγωνα και τρίγωνα μαρμαροθετήματα. Έξω από την ζώνη με τα διάχωρα η πλακόστρωση συνεχίζει με άτακτα τοποθετημένα ορθογώνια λευκά μάρμαρα, μέχρι τους τοίχους.
  Η συγγένεια του δαπέδου της Στρατηγούσαινας, τυπολογικά και μορφολογικά, με αντίστοιχα δάπεδα μεσοβυζαντινών ναών, όπως, της Νέας Μονής της Χίου, της Μονής Παντοκράτωρος στην Κων/πολη, της Κοίμησης της Θεοτόκου της Νικαίας, της βασιλικής της Μέτζενας, του καθολικού της Μονής Χελανδαρίου και η ύπαρξη των υπολοίπων αρχιτεκτονικών μελών μας επιτρέπει να τοποθετήσουμε τον αρχικό ναό στην μέση βυζαντινή περίοδο. Επίσης, η τυπολογική και ιστορική σχέση του Στρατηγάτου με την γειτονική Νέα Μονή, μας επιτρέπει να εκφράσουμε την υπόθεση ότι επρόκειτο για ένα ακόμη αντίγραφο της, δηλαδή, ένα ναό νησιώτικου εξαγωνικού τύπου.

Κείμενο: Μανόλης Μιχ. Βουρνούς
Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα , με φωτογραφίες, του Περιοδικού Δάφνη


Ναός Παναγιάς της Λαυρίνας

  Στις 8 Σεπτεμβρίου είναιτο γενέθλιο της Θεοτόκου και στο χωριό γιορτάζει η Παναγιά η Λαυρίνα. Παλιά εκκλησία λαφυραγωγημένη και γκρεμισμένη από τον καταστρεπτικό σεισμό του1881, ξανακτίστηκε το 1994 "εκ θεμελίων". Μετά την Θεία Λειτουργία γίνεται "κέρασμα" στην αίθουσα τελετών που είναι δίπλα στην εκκλησία. Ανήκει στον ενοριακό ναό του Αγίου Παντελεήμονα, που παραχωρήθηκε μισοκτισμένη (καρά γιαπί) από τους ιδιώτες πρώην ιδιοκτήτες.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα , με φωτογραφίες, του Περιοδικού Δάφνη


Κοίμηση Θεοτόκου

ΧΑΛΚΕΙΟ (Χωριό) ΧΙΟΣ
  Ο ναός είναι βασιλικού ρυθμού, θα πρέπει να κτίστηκε γύρω στα 1700. Κάηκε όμως από τους τούρκους στα 1822 και επισκευάστηκε στα 1834. Στην υπέροχη βοτσαλωτή αυλή της εκκλησίας σε οδηγούν 18 μεγάλα μαρμάρινα σκαλοπάτια, ενώ η κεντρική είσοδος του ναού είναι πραγματικά εντυπωσιακή και ξαφνιάζει τον επισκέπτη, που βλέπει να "παντρεύονται" πάνω στα ανάγλυφα μάρμαρα που την περιβάλλουν, οι λαξεμένες μορφές του μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου, με την πομπή της βαϊοφόρου στο υπέρθυρο. Λέγεται ότι στα αρχαία τμήματα της πύλης προέρχονται από ανασκαφή μικρού Ιωνικού ρυθμού, Ναού του Διονύσου, ενώ η Βαϊοφόρος βρίσκονταν πάνω από την εσωτερική πύλη του Κάστρου της πόλης της Χίου και μεταφέρθηκε στο Χαλκειός κάπου ανάμεσα στο 1695-1715.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Καμποχώρων


Καθεδρικοί ναοί

Aghios Panteleimon

ΔΑΦΝΩΝΑΣ (Χωριό) ΧΙΟΣ
The favored Saint of the village is Aghios Panteleimon, the temple of whom is at the entrance of the village with a wonderful stone belltower, built in 1990.

Μοναστήρια

Μονή Αγίας Σκέπης

ΧΑΛΚΕΙΟ (Χωριό) ΧΙΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22710 78456
  Ιδρύθηκε από τον Ιερομόναχο Κορνήλιο στο Χαλκειό. Τιμάται στο όνομα της Παναγίας της Σκέπης του κόσμου, (28 Οκτωβρίου). Σήμερα εδώ εγκαταβιούν 2 μοναχές.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Χίου.

Ησυχαστήριο Αγίας Σκέπης

Ιδρύθηκε από τον ιερομόναχο Κορνήλιο στο Χαλκιός, χωριό της Χίου. Τιμάται στο όνομα της Παναγίας της Σκεπής του κόσμου (28 Οκτωβρίου). Σήμερα διαβιούν στο μοναστήρι δύο μοναχές.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ