gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 15 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΛΗΜΝΟΣ Νησί ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ" .


Προσκυνήματα (15)

Εκκλησίες

Ναός Αγίου Γεωργίου

ΑΤΣΙΚΗ (Κωμόπολη) ΛΗΜΝΟΣ

Ναός Αγίου Γεωργίου

ΚΑΛΛΙΟΠΗ (Χωριό) ΛΗΜΝΟΣ
Χτίστηκε το 1869.

Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

ΚΑΜΙΝΙΑ (Χωριό) ΛΗΜΝΟΣ

Ναός Αγίου Αλεξάνδρου

Ναός Αγίου Παχώμιου

ΚΑΡΠΑΣΙ (Χωριό) ΛΗΜΝΟΣ
Χτίστηκε το 1901.

Ναός Αγίου Δημητρίου

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΙ (Χωριό) ΛΗΜΝΟΣ

Ναός Ζωοδόχου Πηγής

ΚΟΤΖΙΝΟΣ (Λιμάνι) ΛΗΜΝΟΣ
  Η Ζωοδόχος Πηγή στο εσωτερικό του κάστρου ανακαινίστηκε πρόσφατα. Η ύπαρξή της ωστόσο αναφέρεται από το 15ο αιώνα, ως Ζωοδόχος Πηγή του Συγκέλλου, ανεξάρτητο μονύδριο από το 1415. από τον εξωνάρθηκα σκαλοπάτια, ασφαλώς πανάρχαια και φθαρμένα, οδηγούν σε υπόγειο θάλαμο στο εσωτερικό του οποίου υπάρχει πηγή νερού, γνωστό ως αγίασμα. Πρόκειται στην πραγματικότητα για ό,τι έχει μείνει από αλλοτινά έργα ύδρευσης που εξυπηρετούσαν το φρούριο σε ώρες κρίσιμες και μεγάλου κινδύνου: Τα σκαλοπάτια, λέει, είναι το αποτέλεσμα της απολίθωσης μιας βασίλισσας του νησιού που κρύφτηκε εδώ κυνηγημένη από τους εχθρούς της. Οι εχθροί όμως την πρόλαβαν και την ώρα που την έσφαζαν, εκείνη πέτρωσε. Εκείνη είναι που κάθε φορά μπερδεύει όσους επιμένουν να τα μετρούν. ´Αλλοτε μετριούνται ως 84, άλλοτε ως 64, άλλοτε ως 57... κάποτε και ως 51.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1997) του Επαρχείου Λήμνου.

Ναός των Ταξιαρχών

ΜΟΥΔΡΟΣ (Κωμόπολη) ΛΗΜΝΟΣ
Η εκκλησία χρονολογείται στον 14ο αιώνα.

Ναός της Ευαγγελίστριας

Χτίστηκε το 1904.

Ο Μητροπολιτικός Ναός της Αγίας Τριάδος

ΜΥΡΙΝΑ (Κωμόπολη) ΛΗΜΝΟΣ
  Κτίστηκε από τον Μητροπολίτη Ιωαννίκιο γύρω στα 1724 στη θέση μιας παλαιότερης. Η εκκλησία αυτή γκρεμίστηκε από τους Τούρκους στα 1770 μετά τα Ορλοφικά και άρχισε να ξαναχτίζεται, με αργό ρυθμό από το 1835, με συνδρομές ντόπιων και αιγυπτιωτών. Η απαιτούμενη ξυλεία ήρθε το 1865 από την Οδησσό, προσφορά ενός λημνίου πλοιάρχου. Το τέμπλο είναι ξυλόγλυπτο και γεμάτο βυζαντινές εικόνες. Στη δεξιά πλευρά του τέμπλου είναι η εικόνα της Αγίας Τριάδος. Οι περισσότερες εικόνες είναι ζωγραφισμένες γύρω στα μέσα του 18ου αιώνα, υπάρχουν όμως και παλαιότερες.

Ναός Αγίου Γεωργίου

ΡΕΠΑΝΙΔΙ (Χωριό) ΛΗΜΝΟΣ
  Ο ναός του Αγίου Γεωργίου στο Ρεπανίδι της Λήμνου είναι κτισμένος στα μέσα του 19ου αιώνα στον αρχιτεκτονικό τύπο της τρίκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής, με νεοκλασικές επιδράσεις. Ο συγκεκριμένος τύπος ναού αποτελεί τον πλέον χαρακτηριστικό για την εκκλησιαστική αρχιτεκτονική των μεταβυζαντινών χρόνων στη Λήμνο. Ιδιαίτερα αξιόλογα είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού, επιζωγραφισμένο και η πλούσια διακόσμηση των τοιχοποιϊών του με την τεχνική afresco

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.


Ναός Αγίου Δημητρίου

ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΙ (Χωριό) ΛΗΜΝΟΣ
Χτίστηκε το 1801.

Ναός της Γέννησης του Χριστού

ΡΩΜΑΝΟ (Χωριό) ΛΗΜΝΟΣ
Η εκκλησία χτίστηκε το 1830.

Εξωκκλήσια

Ναός Παναγίας Κακκαβιώτισσας

ΘΑΝΟΣ (Χωριό) ΛΗΜΝΟΣ
  Εξωκκλήσι κοντά στο χωριό Ζεματά (περιοχή Θάνος, περ. 4. χλμ. από τη Μύρινα). Κατάλοιπο ενός από τα πολλά μετόχια του νησιού, είναι γνωστό από το 1305, έτος που περιήλθε στην ιδιοκτησία της μονής Μεγίστης Λαύρας, όταν μοναχοί από τον Αγ. Ευστράτιο που ανήκαν στη μονή, εγκαταστάθηκαν στο εξωκκλήσι για να προστατευθούν από επιδρομές Τούρκων. Εντυπωσιακή είναι η θέση του σε δυσπρόσιτη σπηλιά, στην κορυφή του βουνού, ανάμεσα σε επιβλητικά βράχια, θέση που πιθανότατα φιλοξένησε παλαιοχριστιανικό ναό και ερημίτες στη βυζαντινή περίοδο.
  Το εξωκκλήσι λειτουργείται κάθε Λαμπροτρίτη, οπότε και μεταφέρεται σ’ αυτό η εικόνα της Παναγίας Κακκαβιώτισσας, την οποία διατηρεί μια οικογένεια στον Κοντιά. Σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα δόθηκε από τον τελευταίο μοναχό του μετοχίου σε κάποιον ξωμάχο, απόγονοι του οποίου είναι η συγκεκριμένη οικογένεια.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία περιλαμβάνει και φωτογραφία.


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ