gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΜΥΡΙΝΑ Δήμος ΛΗΜΝΟΣ" .


Προσκυνήματα (2)

Εκκλησίες

Ο Μητροπολιτικός Ναός της Αγίας Τριάδος

ΜΥΡΙΝΑ (Κωμόπολη) ΛΗΜΝΟΣ
  Κτίστηκε από τον Μητροπολίτη Ιωαννίκιο γύρω στα 1724 στη θέση μιας παλαιότερης. Η εκκλησία αυτή γκρεμίστηκε από τους Τούρκους στα 1770 μετά τα Ορλοφικά και άρχισε να ξαναχτίζεται, με αργό ρυθμό από το 1835, με συνδρομές ντόπιων και αιγυπτιωτών. Η απαιτούμενη ξυλεία ήρθε το 1865 από την Οδησσό, προσφορά ενός λημνίου πλοιάρχου. Το τέμπλο είναι ξυλόγλυπτο και γεμάτο βυζαντινές εικόνες. Στη δεξιά πλευρά του τέμπλου είναι η εικόνα της Αγίας Τριάδος. Οι περισσότερες εικόνες είναι ζωγραφισμένες γύρω στα μέσα του 18ου αιώνα, υπάρχουν όμως και παλαιότερες.

Εξωκκλήσια

Ναός Παναγίας Κακκαβιώτισσας

ΘΑΝΟΣ (Χωριό) ΛΗΜΝΟΣ
  Εξωκκλήσι κοντά στο χωριό Ζεματά (περιοχή Θάνος, περ. 4. χλμ. από τη Μύρινα). Κατάλοιπο ενός από τα πολλά μετόχια του νησιού, είναι γνωστό από το 1305, έτος που περιήλθε στην ιδιοκτησία της μονής Μεγίστης Λαύρας, όταν μοναχοί από τον Αγ. Ευστράτιο που ανήκαν στη μονή, εγκαταστάθηκαν στο εξωκκλήσι για να προστατευθούν από επιδρομές Τούρκων. Εντυπωσιακή είναι η θέση του σε δυσπρόσιτη σπηλιά, στην κορυφή του βουνού, ανάμεσα σε επιβλητικά βράχια, θέση που πιθανότατα φιλοξένησε παλαιοχριστιανικό ναό και ερημίτες στη βυζαντινή περίοδο.
  Το εξωκκλήσι λειτουργείται κάθε Λαμπροτρίτη, οπότε και μεταφέρεται σ’ αυτό η εικόνα της Παναγίας Κακκαβιώτισσας, την οποία διατηρεί μια οικογένεια στον Κοντιά. Σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα δόθηκε από τον τελευταίο μοναχό του μετοχίου σε κάποιον ξωμάχο, απόγονοι του οποίου είναι η συγκεκριμένη οικογένεια.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία περιλαμβάνει και φωτογραφία.


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ